BROWNIE PIECZONE Z POLEWĄ Jedno z ulubionych ciast czekoladowych. Brownie to ciasto tzw. zakalec, nie wyrasta, za to jest mokre, ciężkie, wilgotne i soczyste. Można powiedzieć, że ocieka z czekolady. Idealne na chandrę. Na pewno poprawi humor i nastrój. Przy pysznej kawie nie ma sobie równych. Jak widać ma same zalety. Dodatkowo przygotowanie tego ciasta to pestka. Jedyną wadą jest(...)się składników). Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy szpatułką. Powoli wlewamy masę czekoladową i mieszamy szpatułką, aż masa będzie jednolita. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy co najmniej 26 cm ( może być większa ). Pieczemy 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Polewa: Śmietanę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku. Gotujmy
Kuchnia PaulettesJeszcze prościej się nie da Przepis na bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto na jedną keksówkę znalazłam kiedyś w Internecie szukające czegoś słodkiego, szybkiego, dobrego, na już, z prostymi składnikami, które zawsze są w zasięgu ręki w domu. Bo takie rozwiązania na szybko są wygodne! I znalazłam, przepisałam do kajecika, ostatnio znalazłam i teraz dzielę się nim z Wami. Ciasto pyszne(...)dodatkiem dżemu i aromatu pomarańczowego. Można polać polewą, udekorować lukrem, dodać bakalie, dowolny dżem. Jest wspaniałe, proste! Zapraszam dziś na szybkie i proste ciasto z dżemem, dokładnie z żurawiną i aromatem pomarańczowym. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru, może być też trzcinowy 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody 3 spore łyżki
Zasmakuj KuchniSerniki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie przepadam za tym rodzajem ciast ze spodem z ciasta kruchego. Zwłaszcza, że przy moim odżywianiu musiałbym wymyślić bezglutenowe kruche ciasto. Kto by miał na to czas? W każdym razie, w serniku - jak sama nazwa wskazuje - najważniejszy jest ser. Po co sobie go psuć kruchym spodem, jak można upiec pyszny, bezglutenowy (!) i waniliowy(...)miksujemy jeszcze około minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy naszą masę serową i pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania brązowego koloru naszego ciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne. Sernik bardzo wyrasta, jednak po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu opada
Taste of imaginationRolada z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie które zaspokoi duży głód. Ciasto francuskie, wędzony łosoś i spora porcja ciągnącego się sera to jest to co lubię. Z dodatkiem ulubionej mieszanki sałat w sosie winegret może stanowić pełnowartościowy posiłek. Jestem przekonana, że świetnie sprawdzi się na imprezie. Wszystkie przystawki z ciastem francuskim cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Pierwszy raz spróbowałam(...)tego połączenia właśnie na “domówce” i przy okazji dziękuję Agnieszce za przepis:). Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem 1 op ciasta francuskiego 1 op świeżego szpinaku 200 g wędzonego łososia 150-200 g startej mozzarelli 1 jajko czarny sezam do posypania rolady 1 łyżka masła szczypta soli Na patelni roztopić masło i przesmażyć umyty szpinak do momentu
Pieguskowa Kuchniamieszamy z budyniem i rodzynkami. Cukier miksujemy z żółtkiem. Zmiksowane dodajemy do sera, mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko, dodajemy do sera i mieszamy do połączenia. składniki na ciasto krucho drożdżowe: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 1/4 szkl śmietany, kwaśnej 125 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 szczypta soli dodatkowo białko cukier kryształ wykonanie(...)Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną oraz cukrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy mieszankę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy Wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia, sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem
Domowy Smak Jedzeniapopularnym nadzieniem na terenach kresowych, zarówno w Polsce (tereny Lubelszczyzny), jak i Ukrainie (czyli na Rusi)”. Najlepsze pierogi ruskie – dlaczego najlepsze? Sprawdźcie i przekonajcie się sami. Składniki na ciasto: - 700 g mąki tortowej - 300 g mąki typ 00 (Manitoba) - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz(...)dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą
mojewypiekiinietylkodeserem, o co zadbał jeden z miłych kucharzy z kantyny. W sumie, to mogło być gorzej... Chyba . Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo zwykłe, a jednocześnie lekko zaskakujące ciasto. Myślałam o przygotowaniu czegoś wystrzałowego , ale po tych wszystkich cudnych ciastach, których miałam okazję próbować w szkole, naszła mnie ochota na coś prostego. Ciasto ucierane - oto moje marzenie. Przygotowałam więc(...)puszyste, maślane i lekkie ciasto, wypełnione słodkimi kasztanami i kwaskowatymi suszonymi wiśniami, a wszystko pod warstwą chrupiącej, kasztanowej kruszonki. Prawdziwa uczta! C. był zachwycony; wcinał, aż mu się uszy trzęsły. A chyba właśnie o to chodzi w taki dzień jak dziś, prawda...? Ciasto ucierane z kasztanami, suszonymi wiśniami i kasztanową kruszonką Składniki: (na formę serce o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto które najszybciej się robi i zawsze gdy wpadną nieoczekiwani znajomi to mnie ratuje. Wszystkie składniki mam zawsze w domu, więc zapraszam Was do pieczenia. To będzie idealny deser na dzisiejszy walentynkowy wieczór. Smacznego! Składniki : Ciasto : * 5 jajek * szklanka cukru * 2 szklanki mąki * łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki oleju * pół szklanki zimnej wody * 3 łyżki kakao(...)Masa serowa : * pół kg serka twarogowego * pół szklanki cukru pudru * budyń czekoladowy * pół tabliczki mlecznej czekolady *opcjonalnie biała czekolada do polania ciasta Przygotowanie : Białka ubić z połową szklanki cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru. Dodać olej i całość przelać do białek. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, dodać wodę. Ciasto wymieszać
Magiczne Życie Martypuszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, zapach waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać do połączenia. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z zimnego ciasta odciąć wierzch (max 1 cm), pozostałe ciasto przekroić na 2 równe części. Krem(...)garnka, zagotować, maliny rozdrobnić widelce. Do gorącego dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wstawić do lodówki. Dodatkowo: 1 granat 100 g borówek amerykańskich Na dolną część ciasta wyłożyć tężejącą masę malinową, wyrównać, przykryć 2 plackiem, docisnąć. Na ciasto wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Całość posypać pokruszonym ciastem (odcięta górna część). Udekorować ziarnami granatu i borówkami. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomikawy, na dzień dobry i na dobry początek tygodnia... Przepis na dużą blaszkę 36x24 cm: Ciasto ciemne: - 5 jaj - 3 łyżki mąki zemniaczanej - 3 łyżki kakao - 1/4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru 1. Jaja ubić z cukrem, dodać oba rodzaje mąk, kakao i proszek do pieczenia, zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec(...)minut w nagrzanym piekarniku w 175 C. Wystudzić na kratce kuchennej, a następnie przeciąć na połowę. Ciasto z kokosem: - 5 białek - 1/2 szklanka cukru - 20 dag wiórek kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Przełożyć
Apetyczna babeczkaskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ulubiony krem czekoladowy truskawki, mogą być mrożone (lekko rozmrożone) dodatkowo: cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i pozostawiamy na chwilę aby nabrało temperatury pokojowej (wtedy podczas pieczenia nie będzie się kurczyło). Wycinamy serduszka, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego rozsmarowujemy po ok. 1/2 – 1 łyżeczce kremu czekoladowego. Układamy
Domowy Smak Jedzeniazamarzy. Ja stosuję jedną zasadę - pizza powinna posiadać niewielką ilość składników, wtedy jest pyszna, chrupiąca i nie pływa, a polskie pizze lubią niestety pływać. Potrzebujemy (2 duże calzone): Ciasto: 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 360 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 15 g oliwy Nadzienie: 3 garści utartego sera kilka plastrów salami suszone(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa aż 10 minut. Ciasto odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość i stało się jeszcze bardziej elastyczne i podatne na pracę z nim. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części
MamaOskarkapuszystą masę (resztę jaja wykorzystamy do posmarowania pączków). 3. Do miski przesiewamy mąkę. 4. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, ubite jaja i wyrabiamy przez kilka minut. 5. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto powinno odchodzić od miski). 6. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 7. Wyrośnięte ciasto(...)wyrabiamy na stolnicy. 8. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm i szklanką wycinamy 8 kółek. 9. Kawałek ciasta rozpłaszczamy delikatnie w dłoni, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady, zlepiamy brzegi, formujemy kulkę i wkładamy ją łączeniem do dołu do papilotki. 10. Pączki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. 11. Pączki smarujemy roztrzepanym jajem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCiasto zrobiłam ze składników, które aktualnie miałam w domu :) Wyszło delikatne i nie za słodkie. Wykorzystałam truskawki i maliny zamrożone latem. Ciasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku(...)upieczeniu i ostygnięciu wyciągamy z blachy i usuwamy papier do pieczenia. Przekładamy znów do blachy (możemy całą blachę ,aż po brzegi wyłożyć folią spożywczą, będzie nam łatwiej wyjąc ciasto) GALARETKI: WIŚNIOWA: Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Ja gotuję wodę w garnku, wsypuję galaretki i jeśli nie chcą się rozpuścić delikatnie je podgrzewam, ale już nie gotuję. Mieszam
Pani na deserCiasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła(...)dżemu z czarnej porzeczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty
Tradycyjna kuchnia Kasi