ciasto - 162907 przepisów (strona:2238/10861)

Chrupiące wiatraczki 139

razem usmażyłam te tradycyjne polskie słodkości tłusto-czwartkowe w formie wiatraczków. Wyglądają bardzo ładnie, smakują jeszcze lepiej. Dodatkowo wzbogaciłam posypkę odrobiną cynamonu dodanego do cukru pudru. Z podanego ciasta wychodzi całkiem spora porcja chrupiących wiatraczków. W moim rodzinnym domu smażyło się zawsze chrusty z innego ciasta-wychodziły grubsze i mięciutkie- klik ale tym razem postanowiłam na odmianę. Częstujcie się Chrupiące(...)posypania (dodałam nieco cynamonu) tłuszcz do smażenia (olej albo smalec) Do mąki dodać żółtka, śmietanę, nieco soli, proszek do pieczenia i spirytus. Wymieszać wszystkie składniki nożem i zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy) i wykroić kwadraty. Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Proste ciasto z konfiturą jagodową 293

Proste ciasto - baza, które można dowolnie wzbogacić, nie tylko dżemami, konfiturami, także świeżymi bądź suszonymi owocami, dodać mak, sezam, kakao, tartą marchewkę, przełożyć puszystym kremem czy kajmakiem. Wspaniale smakuje też bez dodatków lub np. z  esencją waniliową, migdałową, rumową, skórką pomarańczową, do tego śmietankowa gałka lodów i wyśmienity deser gotowy! Ciasto z konfiturą jagodową jest szybkie i co ważne(...)maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam). Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż

Zasmakuj Kuchni
owocowa drożdżówka z kakaową kruszonką... 155

cukru rózgą blendera utrzeć do białości do pracującego zaczynu wsypać mąkę z solą, wlać jajka z cukrami, do margaryny roztopionej wlac zimne mleko i nie trzeba studzić, wlać do ciasta, hakiem robota wyrabiac z 8 minut nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto dobrze wyrosło z podanych składników z miękką margaryną zrobić mikserem kruszonkę blacha z papierem(...)pieczenia 25x40 cm, wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, opłukane owoce po 1 szklance malin i borówki amerykańskiej, 6 nektarynek pokrojonych na kawałki rozsypać na cieście na owoce rozsypać kakaową kruszonkę, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55-60 minut, ciasto w blaszce wystudzić - drożdżówka jest lekka, puszysta i z kruszonką kakową smakuje wybornie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wuzetka straciatella 699

Wuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę zajadać się w nieskończoność i nigdy mi się nie przeje:) Jest wspaniałe! Czas wykonania: 2 h 30 min ( + 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 kawałki Składniki: Biszkopt: 7 jajek(...)zacznie gęstnieć (będzie przyjmować konsystencje bezy). Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać kakao i całość wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Biszkopt

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem 253

Tarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała(...)każda 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz czarny mielony suszone oregano Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
MLECZNY SERNIK KOKOSOWY 143

MLECZNY SERNIK KOKOSOWY Sernik z grubym spodem z ciasta. W smaku przypomina pralinki rafaello. Masa serowa jest aksamitna z wyczuwalną nutą kokosa. Wierzch ciasta to krem z ubitej śmietany w połączeniu z białą czekoladą. Najlepsza kombinacja do ciast. Bardzo polecam. Nic tylko się zajadać. Sernik był zrobiony na dużą blachę, a i tak nie przetrwał dwóch dni.  ~~SKŁADNIKI~~ Spód(...)pieczenia 2 łyżeczki żółtka z 3 jaj śmietana kwaśna 12 % 4 łyżki cukier 1/2 szkl. masło 125g. W misie miksera z hakiem do zagniatania umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy ciasto. Można zrobić to zwykłym mikserem za pomocą specjalnych widełek. Ciasto wykładamy łyżką zamaczaną w wodzie na blachę wyłożoną pergaminem.  Masa serowa: serek naturalny z wiaderka ( u mnie z Biedronki

Kuchnia Paulettes
Leśny mech z jagodami i mascarpone 166

Zapraszam na smaczne zielone ciasto z jagodami i serkiem mascarpone! : SKŁADNIKI: Ciasto: - 440 gram  mąki pszennej tortowej - 350 gram cukru trzcinowego - 250 gram szpinaku (użyłam mrożonego) - 300 ml oleju - 5 jajek - 5 łyżek soku z cytryny - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 opakowanie serka mascarpone - 4 łyżki drobnego cukru Polewa(...)boki: - kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady Dodatkowo: - świeże jagody Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę.  Na końcu dodaję masę szpinakową. Ciasto delikatnie mieszam, wylewam na blaszkę i piekę ok. 50 minut

Wielopokoleniowo
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bez mąki 136

Lekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to wykorzystując czerwoną fasolę. Kto by pomyślał ;) Zamiast białego cukru można użyć innego zamiennika, co kto woli! A jeśli macie ochotę na inne warzywne smakołyki zajrzyjcie do Naszego cotygodniowego wydarzenia. W tym tygodniu na postawiliśmy na "Ciasta warzywne" . Składniki na małą(...)letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego  i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Razem ze mną piekły: Dorota i jej Marchewkowe Muffinki Bożena i jej Ciasto marchewkowe

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto " Czerwone oczka " 191

Pulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało. Forma na ciasto: 36 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół(...)podzielić na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijać , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Część mleka odlać, rozmieszać w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące

Różne smaki w kuchni
Szybkie ciasto z jagodami i malinami 239

przygotowania tego ciasta wykorzystałam przepis od z netu, a mianowicie przepis na podstawowe ciasto dla francuskiego przedszkolaka. Jest to ciasto, które weszło do kanonu zajęć w przedszkolach Francji i Nawarry. Jednak zamiast ciasta cytrynowego zrobiłam ciasto z owocami mrożonymi, które zalegały mi jeszcze w lodówce. Wykorzystałam maliny i jagody z Poltino . Podstawowym elementem ciasto jest kubeczek jogurtu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Migdałowe z malinami 143

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo: 250 g malin 30 g płatków migdałów cukier puder, do oprószenia Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej połowę ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę malin. Na maliny pozostałą część ciasta, wyrównać. Na górę wyłożyć resztę(...)malin, delikatnie wcisnąć w ciasto.  Po wierzchu posypać płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
drożdżowe owocowe... 149

hakiem wyrabiać z 10 minut jabłka bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać słoiczek przecieru jabłkowego lub innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło blacha 34x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce, na cieście rozsmarować owoce kruszonka: 100 gra, miękka margaryna, cukier, 150 gram mąka pszenna, wyrobić(...)kruszonkę palcami i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w blaszce dobrze wystudzić - drożdżówka jest po prostu pyszna...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto rabarbarowo-porzeczkowe... 130

wymieszać = mikserem utrzeć do białości miękką margarynę, cukier, jajka, cukry wanilinowe, masa będzie "zważona" ale ma taka być wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa tortownica 28 cm, ciasto rozsmarować w formie łyżką na cieście rozsypać kawałeczki rabarbaru i porzeczki czerwone z cukrem piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto(...)piec około 55 minut, ciasto wystudzić dobrze w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest aromatyczne, kwaskowato-słodkie i szybko się zjada..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z wiśniami 197

śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć). Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru(...)pieczenia (dzięki temu nie będzie trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Rozwałkowanym na grubość ok. 5 mm ciastem wykładamy blaszkę na tartę lub tortownicę. Do zrobienia równego brzegu wykorzystałam radełko. Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni

Ciastkozercy
Co zabrać ze sobą na mini piknik? Dwa pyszne przepisy. 211

odpoczywa się lepiej niż na świeżym powietrzu. Cień drzewa, koc, ulubiona książka i coś pysznego Ale co zabrać ze sobą na taki mini piknik? Nam często wystarczy wyłącznie ciasto z owocami, duża ilość wody i … szybki deser (uwielbiam puddingi chia, idealnie smakują na świeżym powietrzu). Ale jak to zapakować, by było wygodnie i poręcznie? Nic prostszego, jeśli zaopatrzycie się(...)dziećmi na dłuższy spacer – można w prosty sposób zabrać ze sobą dużą ilość owoców, jakiś deser czy inny posiłek. Ale moim ulubionym produktem są niewątpliwie zamykane pojemniki na ciasto. Kiedyś za nim zabrałam jakieś ciasto (zwłaszcza delikatne) ze sobą na piknik, działkę czy po prostu jakąś wycieczkę lub do znajomych zabezpieczałam je np. folią itd. Teraz wkładam do pojemnika

Słodkie okruszki