ciasto - 162146 przepisów (strona:2241/10810)

Ciasto orzechowe z dżemem 139

Spód ciasta: 150 g masła 1 szklanka mąki orzechowej 3/4-1 szklanka mąki pszennej razowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 3 łyżki cukru pudru ew. kwaśna śmietana szczypta soli Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki orzechowej 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki mąki razowej 140 g stopionego masła szczypta soli 1,5 szklanki posiekanych lub grubo mielonych orzechów włoskich(...)powidła (użyłam dżemu z jeżyn) Składniki na kruszonkę zagnieść, odstawić do lodówki, by stwardniała. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać jajka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki

Czerwień i błękit
babka piernikowa 154

osobnym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, zmielone orzechy oraz sodę. Do suchych składników dodajemy przestudzone płynne, mieszamy. Dodajemy stopniowo żółtka za każdym razem mieszamy do połączenia się z ciastem. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki z kominem o średnicy ok. 23 – 24 cm średnicy. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Piernik z domowym kajmakiem orzechowym 152

Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki. Wyszedł bardzo aromatyczny i wilgotny. Masa orzechowa jest po prostu pyszna. Polecam Wam to ciasto z całego serca :) Piernik najlepiej przygotować na 2 dni przed podaniem. Ciasto: 250 g margaryny 1 szkl cukru 3 jajka 1 szkl śmietany 18% 5 łyżek miodu 3 szkl mąki pszennej 1 op. przyprawy do piernika 2 łyżki(...)szkl mleka 2 szkl zmielonych orzechów włoskich 100 g masła Polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Dodatkowo: słoiczek powideł Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia

Smakołyki Asi
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 123

posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii schować do lodówki na godzinę tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń - truskawki świeże lub odmrożone w misce wymieszać z cukrem i kisielem truskawki(...)wyłożyć na ciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto najlepiej studzić cała noc, aby masa truskawek się stężała dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest chrupiące i bardzo aromatyczne truskawkami i marcepanem........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
TORT MOKA 122

Tort moka to jeden z najsłynniejszych francuskich deserów. Ten kawowy tort stworzony w XIX wieku przez paryskiego cukiernika Guignarda, natychmiast zyskał dużą popularność i t rafił do stałego repertuaru ciast na rodzinne uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą(...)tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Super pyszne ciasto marchewkowe 129

Tradycja nakazuje by na każde święta przygotowywać potrawy: bigos, pierogi, sałatkę jarzynową, śledzik, rybkę, ale tradycja nie nakazuje by ciasta za każdym razem były dokładnie takie same. W tym roku, rozpoczęłam swoją nową tradycję – na każde święta będę przygotowywać inne ciasta. Pierwsze padło na super pyszne ciasto marchewkowe – dlatego, bo kupiłam za dużo... Więcej The post Super pyszne ciasto

Magiczny Garnek
Drożdżówki z makiem 119

Moje drożdżówki są porządnie nadziane, tak od serca. Dlaczego? Bo tak lubię najbardziej. Dla mnie ciasto to dodatek, który za sprawą bardzo dużej ilości nadzienia nie wysycha i smakuje wyśmienicie nawet na 3 dzień. O ile coś jeszcze zostanie ;) Za tło przepraszam, nie mam jeszcze parapetu :D Może coś na to doradzicie? :D Potrzebujemy: Ciasto: 250 ml mleka 1 opakowanie(...)mleku z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Drożdże powinny się lekko zapienić. Do takiej mikstury dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz olej. Z podanych składników wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Zakrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Mak zalewamy minimalną ilością wody. Tylko tak, aby całe ziarna były zamoczone. Gotujemy na wolnym ogniu

MamaOskarka
,,Gruszkowa chmurka” 328

Była malinowa, była jagodowa, teraz pora na ,,gruszkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i gruszek! Ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko(...)zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Galaretka z gruszkami 1 kg gruszek 3 gruszkowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody

Podróż w kulinaria
Fit jabłka w cieście 244

waniliowego 200 g masła 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki razowej 7-8 kwaśnych jabłek Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ja piekłam w tortownicy 26 cm), na cieście układamy obrane, pokrojone(...)połówki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Jabłka przykrywamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika na ok 30 minut, 180 st. C Smacznego

Cynamonowe szczęście
Leśna pokusa... 745

cukru 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 szklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa czekoladowa 1 czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem do białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko(...)delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczemy w nagrzany do do 180°C piekarniku około 20 -30 minut. Przygotowujemy masę budyniową: 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru oraz masła, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz mąkę. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszamy, do uzyskania

kgwjanczewo
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem - błyskawiczne do przygotowania 306

Paszteciki to dodatek idealny do barszczu. Poniższe paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane na ciepło. Zachęcam do pieczenia.   Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1,5 łyżki sosu sojowego  2 jajka (1 do mięsa i 1 do roztrzepania(...)cząber i majeranek). Na sam koniec wlać sos sojowy i dodać miękką (ewentualnie odsączoną z nadmiaru wody) bułkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie za pomocą blendera mocniej rozdrobnić. Rozwinąć ciasto francuskie. Za pomocą noża przeciąć je wzdłuż na 3 części. Na środek każdego paska nałożyć mięsnym farsz. Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej) , formułując wałek. Każdy

Ugotować
Palmiery piernikowe 149

przy okazji cudownie pachną oraz... uroczo wyglądają.  Prawda?  Ich nazwa pochodzi od kształtu liści palmy, choć nazywane są też motylkami lub uszami słonia. Warto posiadać awaryjny płat ciasta francuskiego i smacznie zaskoczyć niespodziewanych gości. Polecam!  1 opakowanie ciasta francuskiego 1/3 szklanki cukru (można nie co mniej) 2 łyżeczki przyprawy do piernika Cukier należy wymieszać z cynamonem(...)Papier, w który było zwinięte ciasto francuskie oprószyć cukrem cynamonowym, a następnie ponownie ułożyć na nim płat ciasta. Ciasto obficie posypać cukrem i lekko go docisnąć. Następnie dłuższe boki zwinąć zwinąć ku środkowi (każdy bok do połowy) i całość pokroić na około 8-10 mm plasterki. (Aby ciasto lepiej kroiło się - uprzednio można je schłodzić w lodówce.) Palmiery ze sporymi

Di gotuje
Tarta z malinami mascarpone i mlekiem skondensowanym 131

jeszcze w brzuszku, zakupiłam słodkości na przyjęcie Baby Shower w jednej ze znanych cukierni. Moją uwagę szczególnie przykuły mini tarty z malinami, mascarpone i mlekiem skondensowanym. Kruche ciasto i to nadzienie – obłędne! Postanowiłam ten smak wskrzesić. W poszukiwaniu idealnego przepisu, który odzwierciedli smak przeszukałam internet wzdłuż i wszerz. Najbardziej trafny przepis znalazłam na jednej z najlepszych stron(...)jajko Składniki na masę 250g serka mascarpone 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka pudełeczko malin Instructions Posiekaj na "kaszę" mąkę, cukier i masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Zmiksuj serek mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na papierze do pieczenia starając się

Rusty Fork
Ciastka francuskie z kaparami, serem i pomidorkami 178

szczególnie myślę o wieczorze Sylwestrowym. Chrupiące i ładnie podane mini porcje „czegoś” zawsze się sprawdzają, na jeden kęs. Przekąska na ciepło lub zimno jak kto woli. Z ciasta francuskiego można przygotować tysiące fantazyjnych przekąsek. Z różnymi farszami, jak np. rozmaitymi serami, wędlinami, mięsem, warzywami, sosami, nawet w wersjach na słodko. Takie mini porcje francuskich babeczek ze śmietankowym kremem(...)karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach z ciasta francuskiego, zawsze znikają do końca

Zasmakuj Kuchni
Imprezowe roladki szpinakowe last minute 136

czosnku 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka) garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji 4 łyżki uprażonych pestek dyni sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opakowanie ciasta francuskiego mleko do smarowania ciasta Wykonanie: Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy lekko siekamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, biały(...)przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto. Miejsce bez farszu malujemy mlekiem i sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry o szerokości około

Kulinarne przygody Gatity