Składniki Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 50g cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 1 ½ budyń waniliowy 2 łyżki kremówki Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę . Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli(...)skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową mieszamy z serem, mąką i pastą waniliową
w mojej kuchniTradycyjny makowiec, a właściwie rolada makowa. Idealna na święta, ale również na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA 200 g maku(...)mąki i zagniatamy. Dodajemy po jednym jajku i cały czas zagniatamy, po dodaniu ostatniego jajka wlewamy przestudzone i roztopione masło, a następnie zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. MASA MAKOWA - najlepiej zacząć robić 2 dni wcześniej Mak opłukujemy, zalewamy wrzącym mlekiem (na 1 szklankę maku zagotowujemy
Gotuj z Mąkądrodzy, dzisiejszy wpis jest skierowany do tych, którzy niestety mają bardzo mało czasu na przygotowania świątecznych wypieków. Na wasze prośby przypominam Wam 5 pysznych świątecznych ciast, które przygotujecie dosłownie na ostatnią chwilę. Proste w przygotowaniu, smaczne, na pewno ucieszą wszystkich domowników i gości My je uwielbiamy. Myślę, że i wam posmakują i osłodzą Święta Moi drodzy, z okazji zbliżających się(...)Świąt chciałabym życzyć Wam zdrowia, szczęścia i pomyślności. Niech te Święta będą pełne radości i ciepła rodzinnego. A wracając do przepisów… Klikając w nazwę ciasta zostaniecie przeniesieni do przepisu. Ciasto korzenne z czekoladowymi kropkami Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście Babka serowa
Słodkie okruszkiposmakował i w tym roku postanowiłam upiec go po raz kolejny. Szczerze polecam! Jestem pewna, że i Wam posmakuje Piernik staropolski Drukuj przepis Składniki Ciasto: -200 g masła -150 g miodu -40 g przyprawy do piernika -15 g kakao -3 szczypty kardamonu -1/2 łyżeczki cynamonu -4 jajka -50 g cukru trzcinowego -60 g mąki(...)masy marcepanowej -100 g orzechów włoskich Polewa czekoladowa: -100 ml śmietanki kremówki 30% -100 g czekolady deserowej -100 g czekolady mlecznej -20 g miękkiego masła -30 g miodu Przygotowanie --> Ciasto: --> Masło roztapiamy razem z miodem w rondelku. Dodać przyprawę piernikową, kardamon, kakao, cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie odstawiamy na bok i studzimy. --> Wszystkie trzy rodzaje
Marta GotujeKolejnym świątecznym przepisem jest miodownik. Jest on bardzo delikatny w smaku i mięciutki. Wystarczy by poleżał jeden dzień w lodówce i już możemy podawać domownikom. Składniki: ciasto - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki pszennej - 120 g masła - 1 płaska łyżeczka sody - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka krem - 8 łyżek kaszy manny(...)mleka - kilka kropli olejku migdałowego polewa - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 2 łyżki masła - 7 łyżek kwaśnej śmietany oraz orzechy włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy na 5 równych części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta rozwałkowujemy, nakłuwamy i pieczemy każdy placek
Zainspirowana w kuchninosem świątecznych piosenek. Postanowiłam sobie jednak, że w przyszłym roku będzie zupełnie inaczej. Czy się uda? Oby... Dzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczny piernik. A w zasadzie ciasto bananowe o aromacie piernika. Nie ma w nim wiele miodu; są za to aromatyczne przyprawy korzenne i lekko pijane rodzynki. Weekend też był zabiegany, ale po prostu musiałam wygospodarować(...)chwilkę na, choćby i najkrótsze, posiedzenie w kuchni. Wybrałam przepis Doroty - akurat miałam trzy czerniejące banany... A powszechnie przecież wiadomo, że właśnie takie do ciast nadają się najlepiej. Ciasto udekorowałam polewą kakaową i cudownie świątecznym napisem; C. zabrał część do pracy - podobno zachwyciło wszystkich nie tylko smakiem, ale też dekoracją. Aż mi się miło zrobiło... Piernik bananowy Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl(...)cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej. 2. Mak mielony przekładamy
Gotowanie...to proste !Przepyszne ciasto, które z pewnością będzie się efektownie prezentowało na świątecznym stole. Dla każdego znajdzie się w nim coś dobrego. Ciasto jest Bogate w smaku, nie jest mdłe, można zjeść duży kawałek i poprosić o dokładkę. :) Potrzebujemy (na dużą blachę): Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa podstawowa: 1 l mleka 400 g masła(...)puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyniu i ciągle ubijamy. Do połowy masy dodajmy pokrojone w kosteczkę galaretki. Do drugiej części dodajemy startą czekoladę, kakao i rodzynki. Składanie: Blat ciasta nasączamy ponczem i smarujemy białą masą z galaretkami. Nakładamy na to drugą warstwę ciasta. Tę również nasączamy i smarujemy ciemną kakaową masą. Nakładamy ostatnią warstwę i tej już nie nasączamy. Polewę
MamaOskarkawięc przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na świąteczny piernik z powidłami -szybki,łatwy i przyjemny. Polecam i zapraszam Przepis na blaszkę 30x11 cm wys 7cm CIASTO -2 jajka -0,5 szkl cukru pudru -2 szkl mąki pszennej tortowej -150g płynnego miodu -125 ml śmietany kwaśnej(...)łyżeczki kakao POLEWA -50g czekolady mlecznej (można dać 25g mlecznej i 25g gorzkiej) -4 łyżki mleka -40g masła DODATKOWO -kwaskowe powidła śliwkowe Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski-wszystko miksujemy na jednolitą masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy do niej ciasto. Pieczemy około 40 min w temp `170-180 stopni do suchego patyczka. Piernik wyciągamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj kolejny pomysł na ciasto piernikowe. Tym razem proste, z dodatkiem bananów i jabłek. Chyba idealne na ostatnią chwilę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami należy do lżejszych i dodatkowo jest delikatnie wilgotne dzięki dojrzałym bananom i jabłkom, które dobrze skomponowały się z korzennym smakiem ciasta. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne W tym roku chyba upiekę znów piernik na białkach(...)przeszkodziła mi awaria wody. Bez komentarza Wolałam nie pozostać z górą brudnych garów w zlewie, więc wszystko się zaczyna nawarstwiać na te ostatnie przedświąteczne dni. Obym dała radę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami foremka 25 x 30 cm 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 bardzo dojrzałe
FitkotKrólowa serników znów wkracza do akcji! Tym razem mam dla Was przepis na pyszny sernik na kruchym cieście. Taki niby klasyczny, a zarazem jeden z lepszych serników jakie jadłam. Niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach. Sernik , do którego powracać będziecie z wielką przyjemnością! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( duża blacha ok. 30x 24 ) CIASTO: * mąka – 500 g * cukier puder(...)ziemniaczana – 2 łyżki * śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml * cukier waniliowy – 1 łyżka * białko – 8 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąki przesiewamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło – zagniatamy, dzielimy na pół, chłodzimy. MASA SEROWA: Zmielony ser ucieramy z cukrem pudrem
Ostra na Słodkoodświętnie dzięki dekoracji z blanszowanych migdałów i suszonych owoców (u mnie morele oraz kwaśny berberys dla przełamania słodyczy). Jego wierzch posmarowałam dżemem brzoskwiniowym, który pomógł "przykleić się" dekoracji do ciasta. Ja kupuję dżem dla dzieci słodzony sokiem jabłkowym, więc nie rujnuje on bezcukrowości mojego wypieku. Zawsze możecie jego dodatek pominąć i po prostu ułożyć dekorację bezpośrednio na cieście. ➤ Spróbuj również(...)skórkę z pomarańczy. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - sok z pomarańczy, rozbełtane jajka, oliwę z pomarańczą i mleko migdałowe. Dodaj suche składniki i wszystko dobrze razem wymieszaj - aż ciasto się połączy i nie będziesz widzieć resztek mąki migdałowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do blaszki
Chilli Czosnek i OliwaBardzo pyszne ciasto na bazie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, herbatników przełożonych powidłami śliwkowymi co świetnie przełamuje słodycz oraz śmietanki kremówki. Wbrew pozorom nie jest to ciężkie ciasto, biszkopt jest wilgotny, a krem delikatny, mimo, że na bazie masła i budyniu no i bita śmietana która jest przysłowiową kropką nad „i” , i świetnie łączy się z całością. Idealne ciasto(...)pieczenia 3 łyżki kakao Krem budyniowy: 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 szklanki mleka 200g miękkiego masła 2 łyżki nutelli Wierzch ciasta: 500g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 x śmietan-fix Do przełożenia: ½ słoiczka powideł śliwkowych około 16 szt. herbatników maślanych około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pączki z ciasta parzonego, chrupiące zewnątrz i wilgotne w środku. Zwane też hiszpańskimi czy wiedeńskimi. Fakt, trochę zabawy przy ich robieniu jest ale warto poświęcić trochę czasu, który w pełni zostanie nam wynagrodzony smakiem :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( na około 16 szt.): Ciasto: 250ml wody 60g masła szczypta soli 150g mąki pszennej 3 średnie jajka olej do smażenia Lukier: 180-200g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub rumu
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na kruszonkę: 100g mąki pszennej 50g mielonych orzechów włoskich 50g cukru pudru 50g miękkiego masła Składniki na ciasto: 200g miękkiego masła 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka Dodatkowo: około 500g truskawek /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)false false false PL X-NONE X-NONE Wykonanie: Kruszonka: ze wszystkich składników zagniatamy kruszonką, która ma mieć postać mokrego piasku, wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Słodkie zapomnienie