kruchym cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Ciasto 160 g mąki pszennej(...)cukru pudru 1 małe żółtko 2 łyżki śmietany Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtko lekko ubite i śmietanę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem
O kuchni z uczuciemporcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie pasuje sosik czosnkowy. Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do kubka, posypać łyżką mąki, dodać cukier, sól i jedną łyżkę mąki. Wlać 1/2 szklankę ciepłej wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę(...)zrobić dołek. Do dołka wlać pozostałą ciepłą wodę, wyrośnięte drożdże, oliwę. Wyrobić ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i rozwałkować na kształt prostokąta. Przygotowanie nadzienia – Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, przyprawą kebab. Wymieszać mięso dokładnie w przyprawach
Kuchnia Pokoleńtakim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 400 g mielonej karkówki wieprzowej(...)sól, pieprz Ponadto: świeżo mielony pieprz białko jajka Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut. Kiedy nasze ciasto rośnie, mamy czas na przygotowanie nadzienia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy zieloną karkówkę. Dodajemy
MamaOskarkaPiernik z powidłami to ciasto ucierane z dodatkiem miodu, przypraw korzennych i powideł śliwkowych. Te ostatnie sprawiają, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne. Mój piernik przygotowałam z dodatkiem domowej przyprawy korzennej , która jest dużo bardziej aromatyczna niż gotowe mieszanki, więc serdecznie polecam Wam wykonać w domu taką przyprawę, zanim przystąpicie do pieczenia świątecznych wypieków. Piernik z powidłami jest od razu(...)miękki po upieczeniu, więc nie trzeba go piec dużo wcześniej przed świętami. Przepis do wykorzystania w keksówce o długości 25cm . Piernik z powidłami Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 150g masła 150g miodu 150g powideł śliwkowych 150ml mleka 150g cukru 2 jajka 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu
Smakołyki Berenikibędzie wiedział o co chodzi. Myślę, że to właśnie seler nadał tej zupie zupełnie innego smaku. Uzupełnieniem dania są pieczone pierożki z bardzo fajnym nadzieniem. Do pierogów użyłam ciasta francuskiego. No cóż, uwielbiam ciasto francuskie! Lubię je jeść zarówno na słodko jak i na słono, lubię też używać go w kuchni. Niestety robię to od wielkiego święta. Kiedyś takie ciasto(...)było na wyposażeniu mojej lodówki, jednak świadomość żywieniowa weryfikuje pewne rzeczy i tak dziś ciasto to jest dla nas rarytasem. Idą święta więc doskonale wpasowało się w okazję ;-) Krem pieczarkowo-selerowy składniki: 500 g pieczarek 1/4 dużego selera 600 ml bulionu warzywnego 100 ml śmietany sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka
Przysmaki KarolkiSzybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta(...)przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej – użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego
Zasmakuj KuchniKostka orzechowa, to ciasto, które łączy ze sobą idealnie smak orzechowego biszkoptu z konfiturą truskawkową Łowicz , śmietaną i cynamonem. Wierzcie mi, że na prawdę trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. To ciasto, to połączenie prostoty i zachwycającego smaku, bo jest proste w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko. Gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI Na orzechowy biszkopt: 5 jajek szczypta soli(...)cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na wierzch ciasta: 240 g konfitury z truskawek Łowicz 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy do dekoracji: mielony cynamon, opcjonalnie 30 połówek orzechów włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki
Passions hobbies lifemarchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis // Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody(...)startą na tarce marchewką. Podczas smażenia dodaj trochę soli. Kiedy warzywa zmiękną dodaj je do ugotowanej kaszy i soczewicy. Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia. Aby przygotować ciasto do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie
Via GustoJeśli jeszcze nie macie sprecyzowanych planów jakie ciasto przygotować na świąteczny stół to mam dla Was bardzo apetyczną propozycję, a do tego szybką do zrobienia. Lekki i rozpływający się w ustach przekładany sernik krówkowy z truskawkową polewą #lowicz #dzem #konfitura #truskawki. Przepis podaję na blachę o wymiarach 25x25 cm. Ciasto ciemne: - 6 dużych jaj - 20 dag cukru - 12 dag mąki(...)łączymy z żółtkami. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i przesiewamy do miski z białkami, dodajemy również śmietanę i olej, miksujemy na małych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy blat na połowę. Masa: - 1 kg sera mielonego
Apetyczna babeczkaCIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ Ciasto czekoladowe to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Aby było bardziej świąteczne i też mniej słodkie przygotowałam je w wersji '' lżejszej". Wszyscy byli zadowoleni i wszystkim smakował. Od razu poprawił się nastrój. Żurawina lekko kwaskowa idealnie zgrała się z czekoladą. Ciasto dzięki temu jest wilgotne, mokre i ciężkie z chrupiącą skórką oblaną czekoladą. Palce lizać(...)mąka 150 g. proszek do pieczenia 1 łyżeczka Polewa olej kokosowy 3 łyżki erytrol 1 łyżka miód 1 łyżka kakao 2-3 łyżki ewentualnie mleko 1-2 łyżki Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnuszku rozpuścić olej kokosowy z posiekaną czekoladą, miodem i erytrolem. Mieszać do rozpuszczenia. Dodać żurawinę, rozbełtane jaja, sól i wymieszać do połączenia się
Kuchnia PaulettesŻadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i nieskomplikowany piernik, który jest pyszny, wilgotny i aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi i kremem kokosowym, oblany gorzką czekoladą w towarzystwie orzechów i migdałów. Po prostu bajka Składniki: 80 g rozpuszczonego oleju kokosowego(...)łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%) 15 g oleju kokosowego 10 g kakao 100% Dodatki: orzechy, migdały itp. Przygotowując ciasto w jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki: olej kokosowy, mleko kokosowe i jajka. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy, sól i opcjonalnie słodzik np. ksylitol. Połączyć składniki
Ola la LCHFIdealne ciasto dla amatorów słodkich, kawowych i czekoladowych smaków :) Pyszne! Jest bardzo eleganckie, bardzo dobrze prezentuje się na stole. To prawda, wymaga trochę czasu i uwagi, ale efekt końcowy jest naprawdę świetny, widzicie sami ;) Polecam! Inspiracja Składniki na biszkopt: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki żelatyny woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem
Domowa cukiernia EwyKiedy kilka lat temu na jakiejś imprezie po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta, bardzo mi ono zasmakowało. Od tamtego czasu poczyniłam ze dwie nieudane próby wykonania go w swoim domu. Za czyjąś radą wykorzystałam wówczas gotową masę makową i myślę, że było to główne źródło niepowodzenia. Ciasto wyszło zbyt mokre i nie takie o jakie mi chodziło. W końcu trafiłam(...)się mówi – na bogato, bo mamy tu dość dużą ilość maku, jajek i cukru, choć te dwa ostatnie składniki i tak z lekka „okroiłam”. Wykonanie ciasta jest proste, i jedynie osączanie maku może lekko zniechęcać;) Powiem Wam jednak, że warto się skusić i zamiast masy makowej kupić do tego ciasta mak mielony. 500 g mielonego maku (może
Smaki Na Talerzudosyć powtarzających się ciast. Chciała bym zaskoczyć rodzinkę czymś innym. Pozmieniałam troszkę i tak powstało kruche ciasto z agrestem i pianką bezową Składniki na ciasto: mąka pszenna typ 500 400 g żółtka 4 szt śmietana 18% 4 łyżki cukier 100 gr masło 200 g Beza : białka 4 szt cukier 1/3 szklanki Wykonanie: Mąkę wsypałam na stolnicę ( przesiałam ją najpierw(...)cukier i pokrojone masło. Wyrobiłam szybko i wstawiłam do lodówki na 30 minut by się schłodziło. Blaszkę okrągłą 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, same dno. Po schłodzeniu 3/4 ciasta włożyłam do formy lekko zagniatając palcami po bokach. Agrest ze słoiczka ( robiłam pod konie lata przetwory z agrestu) położyłam dosyć grubo( 1.5 cm). Ciasto które odłożyłam rozwałkowałam i pokroiłam paski
Różowa kuchniaNiedługo święta, a ogrom pracy jest coraz to większy i większy dlatego zapraszam was na jeden z najszybszych ciast makowych do zrobienia, a to wszystko za pomocą gotowej masy makowej firmy HELIO czas przygotowywania jest o wiele szybszy :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 100 g masła 2 łyżki stołowe śmietany 1,5 proszku(...)białka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło, jajka, śmietanę, cukier. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto może być nieco lepiące się. Dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3 kulki. Większą część wykładamy na małej kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru
W Moim Magicznym Domu