całkiem sporo przepisów do publikacji jeszcze przed świętami, więc pewnie będzie więcej nowych wpisów na blogu Dzisiaj mój kolejny eksperyment, tym razem puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem. Oczywiście w wersji bez cukru Jeśli nie przepadacie za zbyt ciężkimi makowymi wypiekami to pewnie będzie wam smakowało. Jest naprawdę lekkie i można trochę poeksperymentować z dodatkami już po upieczeniu, czyli przełożyć(...)wtedy nie będzie suche. Mak jest lekko wyczuwalny, bo nie chciałam „przedobrzyć” i… nie „strzela” między zębami ze względu na wykorzystanie mielonej wersji. Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie bakalie, możecie śmiało dodać też drobne suszone owoce albo posiekane orzechy Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym
Fitkotmieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaWspaniały, wyrazisty w smaku tort, który może być Waszym świątecznym tortem ;). To wilgotne blaty makowego ciasta ( bez dodatku mąki ), przełożone przepysznym kremem ajerkoniakowym ( tym z przepisu na RAFAELLO Z ADWOKATEM ). Do ciasta dodałam otartą skórkę z pomarańczy, natomiast do kremu mandarynki z puszki i te dodatki właśnie stanowią tę cytrusową nutę, która wspaniale komponuje się z resztą smaków(...)Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i myślę, że mało pracochłonny, zwłaszcza jeśli ciasto upieczemy dzień wcześniej. By zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, wieczór wcześniej możemy również ugotować budyń do kremu i wystudzony schować do lodówki. Należy tylko pamiętać, aby następnego dnia ogrzać go do temperatury pokojowej, nim przystąpimy do przyrządzania kremu. Tort jest nieduży, ale każdy kawałek dość sycący. Polecam
Opowieści z piekarnikaSkładniki: Ciasto: 300 g mąki 250 g mrożonego szpinaku 4 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 300 ml oleju roślinnego duża garść suszonych daktyli 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu kawałek margaryny i bułka tarta do wyłożenia formy Polewa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady(...)jednolitą masę. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem sody. Delikatnie mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ciasta razem z masą szpinakową i przyprawami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy do ciasta drobno pokrojone daktyle. Podłużną formę nacieramy margaryną a następnie obsypujemy bułką tartą. Wykładamy
Qchnia po prostuwyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje(...)dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia. Składniki na masę serową dokładnie miksuję do połączenia. Aby nie narobić dodatkowego bałaganu, zobacz jak zmiksować ciasto skutecznie a przy tym mając nadal porządek w kuchni: https://www.youtube.com/watch?v=wqNaV-M13T0 Piernikowy spód Rozpuszczam masło z miodem. Mieszam z mąką, jajami, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Zagniatam
Mango PapajaPiernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w tradycyjnych przepisach przekłada się je również masą maślaną z kaszy manny. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to specjał kuchni rzeszowiackiej, który przełożony jest zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Jest(...)miękki, wilgotny i bardzo smaczny. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że nie wymaga długich procedur przygotowywania zaczynu, czy też oczekiwania aż zmięknie. Ciasto jest doskonałe już w godzinę po przygotowaniu, jak tylko masa grysikowa stężeje. Przepis pochodzi od pani Barbary Siwiec ze Stowarzyszenia „Klub Kobiet” z Medyni Łańcuckiej i można go znaleźć w publikacji „Eurogalicja od kuchni”. (Piekąc już
Trzeci talerzskładniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 150 g margaryny, schłodzonej 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczku (wielkości orzecha laskowego) wylepiamy natłuszczone foremki. Pieczemy w 170st
Domowy Smak JedzeniaPuszysty biszkopt z masą śmietanową, i pierniczkami typu Katarzynki. Efektownie wyglądające i proste w przygotowaniu, znakomite dla smakoszy pierniczków. Składniki Ciasto: 25 dag masła 4 jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki esencji z herbaty 2 szklanki mąki 10 dag cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 starta marchewka Masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe z cukrem(...)galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 40 dag pierników w czekoladzie 1 suszona starta marchewka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy marchewkę, miód, esencję i wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę
Podróż w kulinariaCzekoladowa słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 2 jajka 0,5 szklanki (125 ml) mleka 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 tabliczki(...)puszystą masę. 3) Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać czerwoną porzeczką obraną z szypułek. 5) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 min., do momentu
Fitsweet.mepamięta czeską bajkę o Makowej Panience mieszkającej na makowej polanie? Ja od razu przed oczami mam jej czerwoną spódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa z kokosowym akcentem jest niesamowicie(...)Świata Natu ry Dr. Oetkera znajdziemy cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru oraz ekstrakt naturalny. Odkąd je poznałam, używam ich bardzo często – mają świetny skład. Makowa Panienka to ciasto na dużą blachę (24×36 cm) – w sam raz na zbliżającą się Wigilię i Święta. Będzie też idealne na wszelkie imieniny i przyjęcia – zachwyci wszystkich gości. Makowa
Poezja smakusię przede wszystkim znacznie zdrowsze propozycje. A może jest coś , co chcecie szczególnie zobaczyć? Jeżeli tylko czas mi pozwoli, postaram się zamieścić je na blogu. Na pierwszy rzut poszło ciasto, które jest świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo przełamuje krem budyniowy i powidła śliwkowe. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Inspiracja(...)Marta-gotuje oraz Malinowa-Kawiarenka Składniki na foremę 26x36 Na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanki letniego mleka 1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika (15g) Na krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej
Fabryka pomysłówrozłożyć go jak najcieńszą warstwą (u mnie miejscami było go za dużo i trochę dominował smakiem – być może to właśnie mi przeszkadzało?). Pamiętajmy również, by nie przesuszyć samego ciasta, tak by nie pękało nam podczas zawijania. 350 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 duże jajka 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej około 120-170 g wędzonego łososia(...)przez praskę czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ze szpinakiem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Lekko go natłuszczamy. Rozprowadzamy na blaszce ciasto szpinakowe. Wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po tym czasie ciasto przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę, papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a ciasto razem
Smaki Na TalerzuCześć Przeglądając najnowszy, bożonarodzeniowy numer FAKT Radzi na stronie 16 znalazłam ciekawy przepis na paszteciki z ciasta francuskiego. Przepis tak mnie zaciekawił, że postanowiłam go wypróbować. I chociaż pieczarki podczas duszenia mi ściemniały, to i tak paszteciki wyszły dość smaczne choć w ogóle nie przypominały żadnych pasztecików z grzybami jakie do tej pory jadłam. Ciasteczka z grzybami i suszonymi pomidorami(...)Przygotuj stolnicę lub inną płaską powierzchnię, wagę kuchenną, nóż i deskę do krojenia, głęboką patelnię lub rondelek, tarkę o dużych oczkach, łyżkę, miski, sitko, wałek do ciasta, widelec, pędzelek, płaską blachę do pieczenia, papier kuchenny. Przygotuj składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 20 dag pieczarek lub grzybów leśnych, 1 cebulę, 1 ząbek czosnku, 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
blog.moje-pasje.infoCiasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie(...)również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) kilka kropel
Di gotujepomyśleć o prezentach “z dbałością”. Cukier z prawdziwą wanilią Cukier z prawdziwą wanilią powinien ucieszyć wszystkich, którzy uwielbiają piec, bowiem doskonale nadaje się do aromatyzowania wszelkich ciast i deserów. Jest też idealny do słodzenia kawy. To chyba najprostszy prezent, jaki można wykonać samodzielnie. Wystarczy 1 laska wanilii na każde 0,5 kg drobnego cukru do wypieków. Czyli(...)innym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost
Poezja smaku