Kokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na śliwce do kawy wyszedł. ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru trzcinowego 250 g oleju kokosowego 35 dkg śliwek(...)jajka duże 3 łyżki maku kruszonka: 1 łyżką wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego Ciasto kruche: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję mąkę pszenną i kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem
wesoła kuchniaCześć! To jest drugie wydanie mojego ciasta cappuccino. Pierwsze jest dość popularne na moim blogu przepis . Pojawiły się jednak pytania od czytelników czy zamiast żółtek można dodać coś innego, zamienić innym składnikiem. Spróbowałam zrobić to ciasto bez żółtek. Udało się! Trzyma się świetnie i jest tak samo smaczne a nawet lżejsze w jedzeniu. Składniki: * 1 opakowanie mleka(...)kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty. Polałam polewą. Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia. Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło
Pieprzyć z Fantazjąilością malin. Ale mój Luby jest jakiś na maxa wrażliwy na pestki z malin. Mi one nie przeszkadzają, no ale On ich nie lubi. Więc musiałam pokombinować i zrobić ciasto, w którym te pesteczki będą prawie niewyczuwalne i udało się! Co i jak piszę poniżej! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 150 g zimnego masła - 3 żółtka - 1-2 łyżki lodowatej wody(...)mąki pszennej W/w zagnieć szybko, wylep formę do tarty i wstaw na kwadrans do lodówki. Po tym czasie wstaw formę z ciastem na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiecz spód. *użyj formy metalowej, jeśli używasz porcelanowej to uważaj bo przy nagłej zmianie temp. forma może pęknąć! MASA MALINOWA: - 500 g malin plus dodatkowa garść malin
SMYKWKUCHNImusicie spróbować. Pyszny klasyk! Dobra i na ciepło i na zimno. Wspaniały pomysł na kolację, dobrze sprawdza się również do śniadaniówki na lunch. Tarta ze szpinakiem przygotowałam na pełnoziarnistym cieście, dzięki czemu jest sycąca na długo. PRZEPIS NA TARTĘ ZE SZPINAKIEM Składniki na tarte ze szpinakiem: ciasto: 300g mąki pszennej graham typ 1850 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli(...)woda nadzienie: 400g szpinaku mrożonego w liściach – wcześniej odmrożonego na sicie 3 ząbki czosnku pieprz 2 jajka 150g sera feta Jak zrobić tartę ze szpinakiem: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, jeśli potrzeba dodajemy kilka łyżek wody. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę (nadmiar ciasta odkrojony z boków tarty wykorzystałam do wykrojenia ozdobnych listków, które potem ułożyłam jako dekoracje
Dorota Smakujezdecydowanie najlepsze ciasto z fasoli, jakie upiekłam. Chociaż nie ma tu żadnych oryginalnych składników, nadal dominuje prostota to efekt finalny wyszedł rewelacyjny. Głównym składnikiem ciasta jest oczywiście tytułowa fasola, której kompletnie nie czuć, nawet w najmniejszym stopniu! Nie ma tu ani grama mąki, za to jest mnóstwo czekolady oraz trochę świeżych truskawek. Ciasto pięknie wyrasta, ma idealną strukturę i smakuje(...)Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C. Piecz w termoobiegu (góra i dół) przez 45 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już gotowe za pomocą wykałaczki (patyczek powinien być suchy). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wylej na wierzch ciasta. Dodaj pokrojone truskawki oraz płatki migdałowe
Zdrowie na języku :PCiasto czekoladowe z malinami to świetna odmiana do tradycyjnych ciast. Smaczne, wilgotne i puszyste ciasto smakuje nie jedne osobie. Polecam. Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. Link do producenta Thermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI : 4 jajka 100 g masła 100 g ciemnej czekolady 150 g cukru(...)Masę czekoladową studzimy, następnie dodajemy jajka, kefir, olej, kakao i chwilkę miksujemy (30 s/o 5 ). Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem i sodką, miksujemy 2 minuty/o 6. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy maliny lub inne owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 40 minut, lub troszkę krócej. Ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolipomysłami po brzegi, także z całą pewnością pojawiać się tu będą dla Was często nowe, bezglutenowe smakołyki! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne, bezglutenowe ciasto kakaowe z borówkami. Wykorzystałam do niego Mix C Mix Pâtisserie Schär – mix przeznaczony w szczególności do wypieku ciast i ciasteczek. Ciasto wyszło lekkie, puszyste i niesamowicie delikatne. Smakiem przypomina(...)ulubionego murzynka z dziecięcych lat. Ja dodałam do niego borówki – Wy śmiało możecie pokusić się o inne ulubione owoce. Polecam! To najlepsze kakaowe ciasto bezglutenowe jakie jadłam! Ps. w pracy zrobiło furorę! SKŁADNIKI: ( keksówka 20 cm ) * Mix C Mix Pâtisserie Schär – 200 g * jajko L – 2 szt * cukier drobny – 150 g * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkoduża ilością jagód mocno czekoladowy murzynek z jagodami. Ciacho to jest moim wspomnieniem dzieciństwa kiedy robiła je moja mama. ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 6 łyżek mleka(...)łyżki jagód do dekoracji Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier, kakao przekładam do garnka i zagotowuję. Chwile gotuję na wolnym ogniu aż lekko zgęstnieje masa. Odstawiam do przestygnięcia. Do zimnej przesiewam mąkę, dodaję żółtka i mieszam mikserem około dwie minuty. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam od spodu. Jagody myję i odsączam
wesoła kuchniaSmaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g cukru 1/2 kostki masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany oraz pół kostki masła (najlepiej aby było w temperaturze pokojowej i podzielone na mniejsze kawałki). Całość zagniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wykładamy do blaszki i wypiekamy przez około 10 minut w temp 190 stopni. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie masę makową z puszki. W kolejnym kroku musimy
Blog kulinarny S9.PLChyba każdy z Was kiedyś przynajmniej raz w życiu skosztował tych słodkich kokosowych batoników Bounty. Poniższe ciasto o tej samej dźwięcznej nazwie jest bardzo dobrą alternatywą właśnie dla tych batoników. Idealnie nadaje się na każdą imprezę i goście będą mile zaskoczeni jego smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże jajka(...)pieczenia, 1 łyżkę kakao (najlepiej mąki, kakao i proszek do pieczenia wcześniej zmieszać) oraz dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką. Gdy mamy już wymieszane wszystkie składniki, wylewamy ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy po całej blaszce. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy biszkopt będzie już gotowy to wyciągamy go z blaszki
Blog kulinarny S9.PLtani. Nawet na drugi dzień smakuje jakby był świeżo pieczony. Polecam!!! Na formę: 23 cm x 23 cm. Na większą formę, np. 25 cm x 40 cm przygotować ciasto z podwójnej porcji. Składniki: 125 g masła ½ szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki tortowej typ 450 ½ szklanki mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śliwki ( na taką blaszkę(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Masło, cukier i jajka utrzeć. Dodać mąkę, mączkę oraz proszek przesiane przez sitko. Ponownie utrzeć mikserem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć śliwki wcześniej wydrążone z pestek i przekrojone na połowę. Posypać kruszonką przygotowaną według przepisu : 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru Mąki tyle, co dość. Piec w piekarniku nagrzanym
Przepisy BabciJagódki jagódki małe czarne jagódki. Któż ich nie lubi. Ja je uwielbiam i zbieram tak długo aż się nie skończą. Tym razem pyszne ciasto styropian z jagodami. Dlaczego taka nazwa. Ciacho imituje sernik, a nie jest z sera tylko z jogurtu i białek. W fakturze przypomina trochę styropian ale pyszny, słodki. Ciacho jest bezglutenowe, mogą je jeść osoby z nietolerancją(...)gluten. ciasto kruche: 2 szklanki mąki mix bezglutenowa/ kukurydziana, ziemniaczana, kokosowa/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 200 g masła zimnego szczypta soli 4 żółtka masa jogurtowa: 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 800 g jogurtu greckiego 2 opakowania budyniu 30 dkg jagód Ciasto kruche: Do miski przesypuję mąkę, dodaję proszek
wesoła kuchniapojawia się jeszcze drugi przepis tego wieczora. W sumie jutro sobota i pewnie wielu z Was będzie piec ciasto (ja też mam takie plany), więc przepis na ciasto ze śliwkami wydaje mi się trafiony :) Zwykłe ciasto ucierane, ale niewielki dodatek miodu dobrze podbija słodki niczym miód smak renklod. Chyba to mój ulubiony rodzaj śliwek. Świetnie nadają się na przetwory(...)proste ciasta. Żałuję tylko, że w rodzinnym sadzie bardzo szybko mija na nie sezon. Blaszka o wymiarach 25x30cm Składniki: 125 g masła 150 g cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 500 g śliwek renklod (waga po wypestkowaniu) Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. W misce
My simple kitchenSzybkie, proste ciasto. Idealne kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Babka jest mocno puszysta, wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu 16 ciasteczek oreo Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Jajka ubijamy z cukrem i cukrem(...)waniliowym na puch, stopniowo dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy majonez. Miksujemy do połączenia. Ciastka oreo kruszymy na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki (ciasto jest lekkie, więc ciastka w trakcie pieczenia osadzają się na spodzie). Formę o wymiarach 40×9 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy
Fascynacje AniDelikatna, krucha, chrupiąca tarta dzięki migdałom. Jest obłędna w smaku. Całą robotę robią tutaj migdały, masło w cieście. Nadzienie jest bardzo delikatne za sprawą jogurtu i śmietany. Tarte możecie zabrać do pracy, na piknik. Śliweczki dopełniają całości smaku. ciasto kruche: 30 dkg migdałów mielonych 232 g mąki pszennej 125 g masła zimnego 3 żółtka szczypta soli 2 łyżki cukru pudru(...)masa jogurtowa: 330 ml śmietany kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 100 g cukru 1 łyżka cukru trzcinowego 40 dkg śliwek 3 jajka Ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone masło zimne, sól, puder, migdały mielone i kroję nożem składniki. Zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, przez drugi arkusz papieru
wesoła kuchnia