ciasto - 162907 przepisów (strona:2208/10861)

CIASTO BIAŁE SWIĘTA 198

przekór prognozom, które zapowiadają święta z dodatnią temperaturą oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej paczka biszkoptów okrągłych Bita śmietana litr śmietanki(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 108

mała cebula 20 g oleju Dodatkowo: kilka wędzonych śliwek (śliwki można wcześniej namoczyć w malej ilości wody) Thermomix prepisy. Tarta z kiszoną kapustą, grzybami i wędzoną śliwką. Wykonanie ciasta: W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia  Thermomix  dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto  czas 3 min/Interwał.  Ciasto powinno być(...)zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą Do naczynia miksującego wkładamy grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki  czas   30 min/Varoma/obr. 1  (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy

Themo przepisy
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 158

robiłam. Chyba jakoś zawsze stawiałam na makowiec klasyczny i jakoś z makowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem. Plus taki, że nie narobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu(...)ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów

Mieszam w Garnku
babka piernikowa II 142

mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną masę, oraz przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułka. Na końcu dodajemy powidła, mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki ok. 23-24cm średnicy (ja dodatkowo jeszcze oprószam kaszą manną). Pieczemy ok. 45 min. w 160 st. C, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
ciasto drożdżowe a`la chałka z kajmakiem,śliwkami... 135

łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia wsypać przesianą mąkę z solą, dodać jajka, resztę cukru, mleka, aromat rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać stopione masło i wyrabiać z 10 minut, ciasto ma być nie za rzadkie, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić, podzielić na dwie części, na desce(...)rozciągnąć na placek, posmarować masą kajmakową i ciasno zawinąć w roladę drugą część również na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, rozłożyć połówki śliwek i ciasno zawinąć w roladę ciasta włożyć do foremek keksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Seromakowiec 1330

Seromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Składniki: Masa serowa 1,20kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 200g masła (lub margaryny) 5 jajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy makowej (użyłam(...)masę serową układamy delikatnie masę makową, a na masę makową – masę serową (nie musi być to wykonane równo, gdyż podczas pieczenia i tak masy się porozsuwają) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 70 minut *** *** Po upieczeniu ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą ( u mnie lukier i gorzka czekolada – rozmazane wykałaczką) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM

Blog z Apetytem
Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem i masłem orzechowym 148

Przepis na to ciasto powstał całkiem niedawno, a już zdążył zrobić furorę pośród moich znajomych. Ostatnio piekłam takie mini słodkości na prezenty, co jest świetnym pomysłem. Po prostu pozostały mi białka i przeważnie dodawałam je do jajecznicy, czy biszkoptu (tym razem długo musiałyby czekać) lub smażyłam z nich puszyste placuszki. Do większego ciasta (np. takiego - klik ) białek za mało, więc(...)kuchni i postanowiłam upiec coś świątecznego, orzechowego oraz pachnącego cynamonem! Z niecierpliwością patrzyłam na swój piekarnik, czułam obłędny zapach i nie mogłam doczekać się swojego spontanicznego efektu. Ozdobiłam ciasto, ukroiłam kawałek i? I zniknęło w zaledwie 15 minut. (Nie, nie, sama go nie zjadłam.) Naprawdę smakuje przeeepysznie! Jego wierzch jest delikatnie chrupiący, a środek lekko miękki i nie suchy

Di gotuje
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 182

które za sprawą magii patelni stają się wybornym smakołykiem Polecam , pierogi są naprawdę wyśmienite , bardzo mięsne i aromatyczne , a serwowane z sosem śmietankowo-koprowym , nie mają sobie równych Składniki : ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) farsz : mięso(...)sprawi że farsz będzie soczysty i wilgotny , a nie suchy i wiórowaty Mieszamy podgrzewając do połączenia składników . Zdejmujemy z gazu , odstawiamy do wystygnięcia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem

Ogrodnik w podróży
Galette z szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi 154

Ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 1/2 jajka 1/2 łyżeczka soli Wierzch: 10 pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) 15 dag żółtego sera (np. gouda) 10 dag szynki parmeńskiej 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła garść liści rukoli sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz schłodzone i pokrojone(...)kostkę masło. Siekamy nożem aż otrzymamy drobną kruszonkę. Dodajemy 1/2 roztrzepanego jajka i wrabiamy szybko jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią a następnie wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Masło topimy w rondelku i dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na oprószony mąką papier do pieczenia. Za pomocą wałka formujemy

Qchnia po prostu
CIASTECZKA LASKI MIKOŁAJA 375

Dwukolorowe ciasteczka o kształcie laski Świętego Mikołaja 🎅 Przygotowane z ciasta kruchego o smaku waniliowo-piernikowym. Chciałam, aby ciasteczka były naturalne bez żadnych barwników, dlatego powstały one w takich trochę niemikołajowych kolorach 😉 Ale za to są pyszne w smaku i z pewnością każde dziecko będzie zachwycone takimi ciasteczkami. Poza tym są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do ich pieczenia możemy zaangażować(...)przez sito mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy esencję waniliową, a do drugiej części dodajemy kakao oraz przyprawę

Kuchnia MagdaLeny
Śmietanowiec / Sernik bez sera 141

Przepis na to ciasto mam już od bardzo dawna. Zdjęcie też już nie nowe. Ale przepis dobry, więc polecam! Składniki (blaszka 25x35cm): Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 250 g masła 6 żółtek cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 4 kubki śmietany 18% (każdy po 330ml) 2 budynie śmietankowe w proszku 6 białek 1 szklanka cukru(...)puszka brzoskwiń Przygotowanie: 1. Jeśli mamy zamiar dodać brzoskwinie, to należy je pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką mąki. Rodzynki też należy lekko obtoczyć w mące. 2. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) i schłodzić. Jedną większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zapiec chwilę w piekarniku (tak 10-15 minut). 3. Śmietanę

Kuchnia domowa Ani
,,SERNIK Z KULKAMI MAKOWYMI’’ 182

Święta tuż tuż, a Ty nadal nie masz pomysłu na to, jakie ciasto upiec? Przedstawiam przepis na niesamowity sernik w nietypowej wersji, który musi zagościć na Twoim stole! .. Pyszny serniczek powstał dzięki uprzejmości marki Helio, oraz Stovit. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kuleczki(...)oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 4 żółtka 2 jajka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch: 7 białek szczypta soli 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy

Podróż w kulinaria
Murzynek piernikowy na piwie 563

ciasto to piernikowy last minute, robi go się szybko, jest mięciutki i znika równie szybko. Do zrobienia   na ostatnią chwilę przed świętami Bożego Narodzenia. Jedno z lepszych błyskawicznych ciast. Rozpływa się w ustach nie kruszy się i zdobi świąteczny stół.  Naprawdę łatwo go zrobić. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba nie wprawiona w pieczeniu ciast. Polecam! Składniki(...)Ciasto na keksówkę o wym 13/35 cm 3 jajka 200 ml piwa 30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej 15 dag cukru 160 ml płynnego miodu 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu 5 dag mieszanki keksowej Polewa czekoladowa: 12 dag masła 3 łyżki cukru

Wanilia i Kardamon
BAJADERKI PIERNIKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 183

Bajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance ). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem orzechowym(...)odrobiną aromatu np. waniliowego, rumowego lub pomarańczowego bądź alkoholem. Następnie uformować kuleczki do oblania czekoladą. Bajaderki piernikowe można posypać siekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Składniki – bajaderki piernikowe – ciasto: 2 jajka o temperaturze pokojowej 30 g mąki kokosowej 40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) 3/4 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki sproszkowanej

Ola la LCHF
Ciasto klementynkowe bez mąki 135

działa. Jednak poza tym, że w okołoświątecznym okresie mandarynki wcina się chyba w każdym polskim domu na tony, to w kulinariach są jakoś zaniedbywane. Znacie jakieś przepisy na ciasta z tymi cytrusami? Bo dla mnie pierwszym przepisem, który odkryłem dopiero rok temu, było to ciasto klementynkowe z mielonymi migdałami zamiast mąki. Nasłuchałem się o nim wielu opowieści i w końcu(...)musiałem je upiec. Żałuję jedynie, że tak późno! Ciasto klementynkowe z tego przepisu przypomina mi słynne włoskie babki ponczowe nasączone limocello . Jest puchate, leciutkie, bardzo mokre i niezwykle aromatyczne. Po prostu wspaniałe! Jedynym problemem może być znalezienie dobrej jakości klementynek, najlepiej z ekologicznych upraw (inne mandarynki się nie nadają), ale gdy już się uda Wam takie zdobyć, to nie czekajcie

Food Square