Santa Fe to sałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo. Składniki: garść sałaty(...)roszponki – umytej i osuszonej awokado – obrane i skropione sokiem z cytryny kukurydza z puszki – odsączona czarna fasola z puszki – odsączona czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki żółty ser starty na tarce pół małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej drobno pół usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na plasterki 4 daktyle pokrojone na plasterki (opcjonalnie) 10 chipsów kukurydzianych typu tortilla
Ugotowane pozamiatanekiszenia, gotowania, grillowania, smażenia, duszenia, przygotowywania sałatek, surówek… i nie tylko. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy, kokosowy…) Dodatkowo: - kilka rzodkiewek (do dekoracji) - kostki lodu - roszponka (do dekoracji) - wykałaczki Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski z wodą(...)kostkami lodu – odstawiamy, użyjemy do dekoracji. Umytą rzodkiew (daikon) obieramy. Na mandolinie kroimy na długie, cienkie plastry. Łososia kroimy w plastry. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, również kroimy na plasterki. Na rzodkiew układamy (wzdłuż) plastry łososia (na całość po 2 kawałki) oraz plaster awokado. Całość zawijamy i spinamy wykałaczką. Za pomocą pędzla rzodkiew smarujemy olejem, następnie posypujemy ziarnami czarnego
mojewypiekiinietylkoawokado (źródło: freeimages.com/pat herman) Kupiłaś awodako, które jest jeszcze niedojrzałe? Jest sposób na to, aby szybko dojrzało. Sposób polecany jest przez Karola Okrasę. Po prostu owiń awokado na noc w gazetę – rano będzie idealnie dojrzałe. Pamiętaj, aby o przekrojeniu awokado skropić go sokiem z cytryny aby nie ściemniało! Źródło: karolokrasa.pl
WojnaNaSmaki.plSmaczna owocowo-warzywna sałatka w bardzo wiosennych kolorach. Idealna jako lekka przekąska,u mnie przygotowana na podwieczorek. Pomysł na sałatkę podpatrzyłam na blogu PASJA SMAKU 1 mango 1 awokado 1/2 op. mieszanki sałat ze szpinakiem 2 łyżki nasion słonecznika dressing: 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy Awokado obrać,przeciąć(...)pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na gorącej suchej patelni. Składniki dressingu wymieszać ze sobą. Przygotować 2 talerze. Na każdym rozłożyć porcję sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone mango i awokado,posypać słonecznikiem i polać przygotowanym dressingiem. Spożywać za raz po przygotowani
Kolorowa kuchnia Elkiwiem, że temperatura na zewnątrz nie zmieni mnie w mrożonkę. Jednogarnkowe dania królują w mojej kuchni, a to może spokojnie przyjąć koronę za smak i wartości odżywcze! Kremowe awokado i kasza jaglana w towarzystwie łamiących smak oliwek i suszonych pomidorów wzbogacone o orzeźwiającego pomidora... Smakuje nawet lepiej niż brzmi! Składniki: -50g kaszy jaglanej -pół dojrzałego awokado -garść oliwek(...)majeranek, szczypta chili Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy pomidory i oliwki. Gdy kasza wchłonie całą wodę zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy rozgniecione awokado, dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy i dorzucamy garść jarmużu, suszone pomidory i oliwki. Ponowie mieszamy i przekładamy do miseczki z boku dodając świeżego pomidora. Gotowe ! Całe danie ma ok. 380 kcal
Gawron w rosolepodgrzewania tortilli. To jak, piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans? * SKŁADNIKI na 4 tacos Tacos: 4 małe pszenne tortille 2 piersi z kurczaka 1 awokado 1 puszka czerwonej fasoli 1 limonka 1 papryczka chili kilka listków pietruszki lub kolendry kilka łyżek jogurtu Na marynatę: ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków(...)łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Awokado obierz, pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Fasolę odcedź i przepłucz. Chili oraz pietruszkę lub kolendrę drobno posiekaj. Placki tortilli kolejno pogrzej z obu stron na patelni, następnie
Food Squarekuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto ze Słonecznej Kuchni :) Wyrazisty smak potrawki uzupełniają słodkie bataty pieczone w całości, jogurt przełamany odrobiną płatków chili i świeże awokado - całkowita eksplozja smaków tworząca głębokie i spójne połączenie wielu wymiarów. I to wszystko w niezwykle prosty sposób możecie przyrządzić w swoich własnych przestrzeniach kuchennych! :D Ważnym elementem jest(...)chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml sosu BBQ olej sól i pieprz Do tego: 2 bataty olej sól jogurt naturalny szczypta płatków chili 1 awokado posiekana natka pietruszki/ kolendry Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój w ok. 0,5cm kawałki, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw. Wiosennie! Składniki: 4 ziarniste placki tortilli 1 dojrzałe awokado 1/4 świeżego zielonego ogórka 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli Składniki na sos jogurtowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami(...)czosnku 5 suszonych pomidorów 1 łyżeczka oliwy ze słoiczka w którym mieszczą się suszone pomidory 1 szczypta ziół prowansalskich 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu Wykonanie: Ogórek, awokado (obrane ze skóry i bez pestki) oraz cebulę umyć, pokroić w plasterki, rukolę opłukać i osuszyć. W osobnej miseczce przygotować jogurt, dodać posiekany czosnek, oraz pokrojone w malutkie kawałeczki suszone
Wino Francja Kuchniawięc postanowiłam przygotować sobie jej namiastkę w postaci przyjemnej, trochę egzotycznej sałatki. Jej składniki dostępne są w prawie każdym sklepie, więc nie macie już wymówki 🙂 Sałatka z mango i awokado to super połączenie 🙂 Składniki /2-3 porcje/: 1 mango 1 awokado opakowanie mieszanki sałat (lub takie połączenie jakie Czytaj dalej... Artykuł Sałatka z mango i awokado pochodzi z serwisu
Pasja SmakuDzień 9 Koktajl jogurtowy z awokado i siemieniem lnianym 400 ml jogurtu naturalnego 2 czerwone śliwki 1 dojrzałe awokado 1 banan 1 łyżka siemienia lnianego Awokado przeciąć na pół,wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Banana obrać i pokroić. Śliwki pozbawić pestek. Owoce zmiksować z jogurtem i siemieniem. Przelać do szklanek. Smacznego
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki na 1 porcję: 3 jajka rozmiar M 2 małe plasterki szynki wieprzowej (ok. 20 g) 1/4 awokado (ok. 40 g części jadalnej) 2 czubate łyżki szczypiorku (ok. 10 g) 6 świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki oleju kokosowego / masła klarowanego (ok. 5 g) pieprz czarny 1. Jajka roztrzep w miseczce. 2. Szynkę pokrój w kosteczkę i podsmaż lekko na oleju(...)Awokado pokrój w kosteczkę. 4. Jajka wylej na patelnię, a następnie oprósz je pieprzem, dodaj bazylię, szczypiorek i awokado. Wymieszaj. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 350 kcal 23,2 g białka 27,9 g tłuszczów (w tym 10,4 g tłuszczy nasyconych) 3,8 g węglowodanów ogółem 1,3 g błonnika pokarmowego
Vroblewska-fitlifeDzień 2 Kremowy koktajl z awokado,ananasem,gruszką i pomarańczą. 1/4 ananasa 1 miękkie awokado 2 gruszki 2 pomarańcze woda mineralna Obrać gruszki i ananasa,podzielić na cząstki i włożyć do kielicha. Z pomarańczy wycisnąć sok i wlać do owoców. Awokado przekroić na pół,wyciągnąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Zmiksować wszystko razem i uzupełnić wodą wedle uznania
Kolorowa kuchnia Elkiryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczka soli 2-3 arkusze nori 2-3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej 1/2 jabłka 1/2 gruszki 1/3 awokado 1/4 mango listki mięty Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi. Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu(...)przygotowujemy sos do ryżu : Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem. Przygotowujemy składniki : jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Listki mięty myjemy i osuszamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Arkusz nori rozkładamy na macie do sushi
Kuchnia MagdaLenypowinien nam w takim układzie smakować :) W tak chłodne dni warto zjeść coś pożywnego i ciepłego przed wyjściem z domu. Składniki (2 tosty): chleb tostowy pół awokado pieczony boczek ( 2 plastry) żółty ser ( 2 plastry) Przygotowanie: Aby tosty szybko były gotowe rozgrzewamy opiekacz do kanapek. W międzyczasie drążymy awokado, krojąc je w grubsze plastry. kromkę chleba(...)wykładamy żółty ser, boczek oraz pokrojone plastry awokado. Przykrywamy druga kromką chleba. Zapiekamy w opiekaczu. Smacznego
ChilliJemysprawdzi się zarówno do posmarowania pieczywa, jak i do podania w formie sałatki. Jest lekko pikantna, sycąca i pełna dobrych witamin. Smacznego i oby do wiosny! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 papryczka chili 160 g tuńczyka w sosie własnym sól do smaku 2 średnie ząbki czosnku Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę(...)cytryny i odsączonego tuńczyka. Wymieszać wszystko razem, lekko rozcierając. Szczypiorek pokroić drobno, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pesteczki, posiekać drobno. Wszystko razem dodać do awokado i tuńczyka, przyprawić solą i wymieszać dobrze. Podawać ze świeżym pieczywem
Codzienna kuchnia niecodzienna