Zdrowa, chrupiąca, kolorowa, pełna witamin sałatka z zieloną soczewicą, granatem i awokado, a także miętą, kolendrą, imbirem i kurkumą, to moja propozycja na dziś. Publikuję ją w ramach akcji „Nasiona roślin strączkowych na talerzu” na durszlak.pl Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób Składniki : ● 200 g zielonej soczewicy ● ½ l wody mineralnej ● 2 gałązki selera naciowego(...)dojrzałe awokado ● 1 owoc granatu ● ½ pęczka świeżej mięty ● ½ pęczka kolendry ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy* ● 1 łyżeczka startego korzenia imbiru ● 1 łyżeczka mielonego curry Na dressing: ● 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka syropu klonowego ● 1 łyżeczka świeżo startego imbiru ● dwie szczypty czarnego pieprzu ● ¼ łyżeczki soli morskiej Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawersji keto No to teraz kilka słów na temat składu. Spód to w dużym skrócie mąka migdałowa z czarnym kakao . Krem to natomiast znany i lubiany czekoladowy mus z awokado . Na wierzchu zaś znajdziecie ubite mleko / śmietankę kokosową . Każde z nich z osobna jest pyszne – wyobraźcie sobie więc jak smakują w połączeniu… Jest to prawdziwa petarda – po prostu musicie tego(...)keto ciasto. Wprost wspaniały keto deser - idealny do kawy. W dodatku wegański. Istne niebo w gębie! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Vegan , Wege Keyword ciasta z kremem , czekolada , mus z awokado , torcik Porcje 12 porcji Czas przygotowania 25 minut Czas oczekiwania 2,5 godziny Składniki Spód 75 g mąki migdałowej 2 łyżeczki czarnego kakao 6 łyżeczek erytrytolu 1 szczypta soli himalajskiej
Modern Cave Girlugotowanych jaj przepiórczych 500g buraków na sok – potrzebujemy około 250-300ml soku 1 łyżka octu jabłkowego SAŁATKA 2-3 garście zielonych liści: rukola i mangold czerwony 1 awokado 1 szalotka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego sól pieprz Wykonanie Wyszorowane buraki obieramy, wyciskamy z nich sok. Świeży sok możemy zastąpić np. zakwasem buraczanym . Sok mieszamy(...)zalewamy obrane ze skorupek jajka. Jaja zalane sokiem odstawiamy do lodówki na około 1-2 godzin. Następnie odcedzamy jaja, soku nie wylewamy, możemy go wykorzystać np. do barszczu ukraińskiego . Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obraną szalotkę kroimy w piórka. Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście, skrapiamy resztą soku z cytryny
Tajemnice SmakuTartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta tarteletki zastąpimy czymś innym… Jak przygotować tartaletki bez pieczenia? Proste, wystarczy wykorzystać zasady diety raw food. Raw food w języku angielskim oznacza surową dietę, która zyskuje wciąż na popularności. Główną zasadą diety(...)jakiś czas! Składniki Spód 80g suszonych daktyli bez pestek 30g wiórków kokosowych 50g posiekanych orzechów pekan 1 łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno szczypta soli Nadzienie 2 dojrzałe awokado 1 duży banan 4 łyżki soku z cytryn 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Dekoracja płatki kokosowe pestki granatu całe orzechy pekan Wykonanie Spód Daktyle moczymy około
Tajemnice Smakułyżek ugotowanych nasion amarantusa 4 – 5 łyżek groszku (świeżego lub mrożonego) 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 100 g sera feta 1/2 awokado sok z cytryny 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz garść mikro liści amarantusa Wykonanie Ziarna amarantusa płuczemy zimną wodą na sitku o bardzo drobnych oczkach. W garnuszku zagotowujemy wodę i wsypujemy opłukany(...)amarantus w proporcji 2 : 1. Kaszę gotujemy przez 15-20 minut, potem przykrywamy i odstawiamy na chwilę aby wchłonęła pozostałą wodę. Awokado obieramy, kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser feta kroimy w kostkę. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut. Do słoika
Tajemnice SmakuPasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe zmiany do przepisu. Dymkę zastąpiłam szalotką oraz dodałam pietruszkę i czarnuszkę. To akurat miałam w domu i według mnie dobrze się komponowało z gotową pastą. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, poza drobnym(...)Warto jednak zastosować się do rady autora i “…łuskanie bobu potraktować jako cudownie terapeutyczne zajecie przy muzyce”. Składniki 250 g bobu (świeżego lub mrożonego) 1 duże awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól Do podania: bagietka lub ciabatta oliwa 1 szalotka lub dymka czarnuszka pietruszka Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę
Tajemnice Smakujednak ta nazwa odnosi się do odrębnego rodzaju roślin. Ale to tylko ciekawostka, bo pewnie przyzwyczajeń nie zmienimy, a pieprzyca i tak pozostanie rzeżuchą. Składniki 6 jajek 1 awokado 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz rzeżucha, czyli pieprzyca siewna Wykonanie Jaja gotujemy na twardo około 8-9 minut, studzimy, obieramy i przekrawamy(...)pół. Wyjmujemy żółtka, które przekładamy do miseczki, a białka układamy na talerzu. Do żółtek dodajemy miąższ z awokado, musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładanie rozdrabiamy za pomocą widelca i mieszamy, aż uzyskamy jednolity mus. Mus z awokado i żółtek nakładamy na białka w miejsce po żółtkach, dla lepszego efektu możemy użyć rękawa cukierniczego. Na koniec
Tajemnice Smakuprzy tym pyszne, więc przygotowałam swoją wersję tacos na kolację dla całej rodziny 😄 Tacos - przepis na 12 sztuk Do przygotowania tacos będziesz potrzebować: limonkę, 2 ząbki czosnku, papryczkę chili, awokado, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczkę słodkiej papryki, pierś z kurczaka, 3 placki tortilli, czerwoną cebulę, 150g pomidorków koktajlowych, kilka gałązek kolendry, sól i pieprz do smaku. 1. Limonkę umyj, sparz(...)zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok. 2. Czosnek i papryczkę chili posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku. 3. Awokado umyj i obierz, miąższ rozgnieć widelcem, dodaj połowę soku z limonki, po połowie posiekanego czosnku i papryczki chili, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw do lodówki. 4. Do miseczki
Z notatnika dietetykaAksamitny, jogurtowy koktajl z awokado i kardamonem. Składniki: dojrzałe awokado szczypta kardamonu łyżeczka soku z cytryny 100 ml jogurtu naturalnego 150 ml mleka Wykonanie: Awokado obieramy, kroimy na kawałki. Dodajemy kardamon, sok z cytryny, mleko i jogurt. Miksujemy. Jeśli wolicie rzadsze koktajle, można dodać więcej mleka. Smacznego
Smak mojego domuSałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi jako kolacja lub lunch do pracy. Jest również bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli ryż ugotujemy sobie wcześniej, to samo przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 10-15 minut! Paluszki surimi, zwane paluszkami krabowymi(...)Wybierając je, zwracajmy uwagę by nie zawierały konserwantów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, czy sztucznych barwników. Składniki: 100 g ryżu (u mnie: jaśminowy) 200 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 awokado 1/2 długiego ogórka 1 pęczek szczypiorku 30 g kiełków rzodkiewki Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku
Kuchnia MagdaLenySałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi jako kolacja lub lunch do pracy. Jest również bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli ryż ugotujemy sobie wcześniej, to samo przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 10-15 minut! Paluszki surimi, zwane paluszkami krabowymi(...)Wybierając je, zwracajmy uwagę by nie zawierały konserwantów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, czy sztucznych barwników. Składniki: 100 g ryżu (u mnie: jaśminowy) 200 g paluszków krabowych 1 czerwona papryka 1 awokado 1/2 długiego ogórka 1 pęczek szczypiorku 30 g kiełków rzodkiewki Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku
Kuchnia MagdaLenyskrócie: makaron, awokado i kwaśna śmietana! Składniki (4 porcje): - łyżka oleju - 250 g makaronu spaghetti właściwie nada się również makaron nitki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - szklanka wody - pół kostki rosołowej lub zamiast wody szklanka bulionu - 2 puszki pomidorów - sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 50 g startego sera (najlepiej mozzarella) - awokado(...)przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody. 3) Makaron podajemy posypany serem z łyżką kwaśnej śmietany i kilkoma plastrami awokado
Roślinożerni urlopowiczeTortille po meksykańsku - przepis na 4 porcje Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 4 tortille, 300g wołowiny, łyżkę oleju, cebulę, ząbek czosnku, papryczkę chilli, puszkę pomidorów, puszkę czerwonej fasoli, 1/2 awokado, sok z połowy cytryny, zieloną kolendrę, sól, pieprz, natkę pietruszki, 4 łyżki jogurtu naturalnego. 1. Obierz i posiekaj czosnek, cebulę i chili. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc(...)przesmaż wszystko. 4. Gdy mięso zmieni kolor dodaj pomidory i czerwoną fasolę. Dopraw wszystko solą, pieprzem i kolendrą i smaż wszystko 10-15 minut podlewając wodą. 5. Obierz awokado, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny - dzięki temu nie ściemnieje. 6. Podgrzej tortille, przy krawędzi każdej z nich nałóż wzdłuż farsz z patelni, dodaj awokado i zwiń w rulonik
Z notatnika dietetykaszkl. wody 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 50-70 g tartego sera cheddar Dodatkowo (opcjonalnie): 1 awokado (u mnie odmiana Hass) 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny (do smaku) ostra papryka mielona sól, pieprz 100 g boczku 1-2 garści rukoli jajka(...)stopniowo do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy starty ser. Porcje ciasta wylewamy na mocno rozgrzaną gofrownicę. Smażymy do zrumienienia. Studzimy pionowo na kratce (łączone po 2). Awokado kroimy na pół, odrzucamy pestkę i skórkę. Środek przekładamy do miseczki i rozcieramy widelcem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny oraz oliwą. Dodajemy czosnek oraz ostrą paprykę, sól i pieprz
Smaki Na TalerzuJego przygotowanie nie jest ani specjalnie praco- ani czasochłonne. Składniki też nie są specjalnie skomplikowane. Każdy, kto stosuje dietę Paleo prawdopodobnie posiada na stanie bataty i jajka, a także awokado. Z tych trzech prostych składników naprawdę można wyczarować cuda. Ja postawiłam dzisiaj na podsmażane “tosty” z batatów z guacamole oraz jajkiem sadzonym. Smaczne, pożywne i rozgrzewające. I chwilowo(...)wewnątrz. Dania Dodatek , Lunch , Przekąska Kuchnia Europejska , Wege Keyword guacamole , tosty z batatów Porcje 2 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki 2 bataty 1 awokado dojrzałe 1/4 szklanki oliwy sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 4 jajka 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Sposób przygotowania Bataty obrać ze skórki. Pokroić w ok. 1-centymetrowe
Modern Cave Girl