awokado - 6329 przepisów (strona:108/422)

Sałatka z buraczków,awokado i granatu 231

względem moich oczekiwań smakowych. Sałatka doskonale nadaje się na podwieczorek lub lekką kolację. Polecam. Przepis pochodzi z bloga Kawa i Czekolada   1 ugotowany lub pieczony* czerwony buraczek 1/2 awokado 1/2 granatu garść rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny dressing: 2 łyżki soku z granatu 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 łyżeczka octu balsamicznego  pominęłam musztardę która(...)piekarniku. Można to zrobić przy okazji pieczenia np ciasta. Można ugotować tradycyjnie w wodzie lecz takie pieczone nie tacą tylu witamin,które wylewamy z wodą. Buraczka pokroić w kostkę,awokado w półtalarki i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Z granatu wydobyć pestki,sok zachować do dressingu. Na talerzu rozłożyć rukolę,na środku ułożyć pokrojonego buraczka,wokół

Kolorowa kuchnia Elki
FUTOMAKI PO POLSKU 167

robieniu sushi 😉   Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 arkusze nori 4 listki sałaty 1/2 awokado 1/2 mango 1/4 papryki 50 g łososia wędzonego szczypiorek sezam 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu chili Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kaszy. Kaszę jaglaną płukamy kilkakrotnie pod bieżącą wodą(...)cukrem. Otrzymaną mieszanką zalewamy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy składniki. Sałatę, szczypiorek i paprykę myjemy i osuszamy. Każdy liść sałaty przedzieramy na pół. Paprykę kroimy w cienkie słupki. Awokado i mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy w cienkie słupki. Łososia wędzonego również kroimy w cienkie paski. Szczypiorek pozostawiamy w całości.  Arkusz nori rozkładamy na macie

Kuchnia MagdaLeny
Koktajl czekoladowo-kokosowy z awokado. 169

jest porażająca. Wyszło mi, że z podanych proporcji uda się przyrządzić trzy porcje napoju, każda po ok.140 kcal. Spalimy to w ciągu półgodzinnego spaceru. Zawarte w napoju (deserze?) awokado jest nie tylko zdrowe, ale nadaje mu też charakterystycznej aksamitności. Polecam. Składniki: 1 awokado (ok. 100 g) 200 ml mleka 1,5 %  50 ml mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego(...)miodu) 1 łyżka kakao (ok. 15 g) Wykonanie: Awokado obrać, usunąć pestkę i zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami na gładką masę

zadanie-gotowanie
Tortilla z guacamole i kabanosami 164

zdążyłam opublikować przepisu przed Sylwestrem, robię to teraz – być może komuś z Was przyda się w okresie karnawału, czy na domową imprezę;) 3-4 tortille 2 dojrzałe awokado 1 limonka 1 cebula czerwona 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili pęczek kolendry 120 g cienkich kabanosów sól, pieprz 4 garście roszponki Miękkie awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wybieramy(...)Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, chilli oraz kolendrę. Całość rozgniatamy widelcem do utworzenia się pasty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do pasty z awokado. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mieszamy. Na środek każdej tortilli nakładamy przygotowane guacamole, przykrywamy opłukaną i wysuszoną ręcznikiem papierowym roszponką. Zwijamy ciasno tworząc roladkę. Kroimy na 4 części

Smaki Na Talerzu
Sałatka awokado z siemieniem lnianym 156

awokado sałata lodowa 200g papryka 50g pomidor 100g dodatki:   siemię lniane sezam kurkuma sos: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki syropu z agawy 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Zastosowane składniki pozwalają na wykonanie 2 porcji. Przygotowanie: Wszystkie warzywa i owoce dobrze umyć pod bieżącą wodą. Sałatę lodową porwać palcami na mniejsze kawałki (nie kroić). Paprykę(...)pokroić w drobne paski, pomidora w kostkę. Awokado obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. W zależności od owocu awokado, można zamiennie stosować drugi sposób: przekroić owoc na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki zostawiając w dłoni wydrążoną skórę. Pierwszy sposób stosuje się do owoców twardych, drugi do miękkich i aksamitnie

Pij soki wyciskane
DOMOWE SUSHI W TORTILLI 160

będzie tradycyjnych sushi, a przekąski w tortilli a'la sushi. Można je skomponować według upodobań i gustów. Idealnie sprawdzą takie dodatki jak: łosoś wędzony lub grillowany, paluszki krabowe, awokado, ogórek, mango, liście sałaty, serek philadelphia oraz sosy: sojowy, chili i teriyaki. Warto też zaopatrzyć się w matę do sushi, gdyż ułatwia ona znacznie pracę podczas zwijanie. Przekąski smakują wyśmienicie(...)KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY   Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 5 szt. tortilli 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soli 100 g łososia wędzonego 1/2 awokado 1/2 mango 6 listków sałaty 100 g serka philadelphia ogórek świeży sos sojowy sos teriyaki Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi. Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą

Kuchnia MagdaLeny
Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado 157

Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado Ostatnia propozycja w starym roku, szybka, smaczna i zdrowa przystawka do szampana. Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego roku, pełnego miłości, pokoju, zdrowia oraz wielu natchnień kulinarnych. Proporcje na dwa pucharki. Składniki:   200 g podgotowanych krewetek 2 dojrzałe awokado  1 szalotka 1 mała ostra czerwona papryczka 1 limonka 3 łyżki oliwy z pierwszego(...)soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 garść pokrojonego młodego szczypiorku Wykonanie:  Krewetki umyte i oczyszczone pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę awokado, szalotkę, papryczkę. Oprószyć solą i pieprzem. Wycisnąć sok z limonki do sałatki, skropić oliwą. Dodać pokrojony szczypiorek. Delikatnie przemieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem

Wino Francja Kuchnia
Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami / Spicy shrimp pasta salad 267

przepis na sałatkę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Jest ona inna niż wszystkie bo z kokardkami Lubelli , krewetkami obsmażonymi z aromatycznych przyprawach, z chrupiącym boczkiem, papryką, serem i awokado, wymieszana z pikantnym dressingiem z chilli. Sałatka ta najlepsza jest od razu po przygotowaniu z jeszcze ciepłymi składnikami jednak spokojnie można ją przechowywać też w lodówce. Zapraszam! Scroll down(...)cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki 250 g sera cheddar lub innego ulubionego żółtego, pokrojonego w kostkę 1 awokado, obrane i miąższ pokrojony w kostkę 1 garść posiekanej świeżej kolendry Składniki na dressing: 5 łyżek octu z białego wina 3 papryczki chili, bez nasion, z grubsza posiekane 3 ząbki

karmelowy
Sałatka awokado z kumkwatem 153

Sałatka awokado z kumkwatem   1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić(...)kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki. Owoc kumkwatu umieścić na środku sałatki. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma, pestki prażonej dyni, pokrzywa

Pij soki wyciskane
Lekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert, suszonymi pomidorami,awokado oraz anchois 211

Lekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert,  suszonymi pomidorami, awokado oraz anchois Syta, pełna witamin i bardzo kolorowa sałatka propozycją na smaczny i zdrowy lunch. Składniki: 100 g sera camembert 4 sztuki suszonych pomidorów  1 dojrzale awokado 1 garść świeżych liści dowolnych sałat kilka plastrów świeżego ogórka  6 filecików anchois 1 garść oliwek(...)oliwy z pierwszego tłoczenia  1 gałązka świeżego tymianku kilka ziarenek czerwonego pieprzu 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Umyte, osuszone liście sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym

Wino Francja Kuchnia
Pizza z krewetkami, pomidorami, mozzarellą, rukolą i pastą z awokado 197

pizzy: 500 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 4,5 łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE(...)ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Farsz: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wybrać miąższ łyżką i przełożyć go do miski. Dodać obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i skropić cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone

Passions hobbies life
Koktajl z awokado 212

Gęsty, sycący, słodki koktajl z awokado, bananem i płatkami owsianymi. U nas był dzisiaj na deser :) Będzie też dobrym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie, bo zaspokoi głód i dostarczy energii. W takim zestawieniu napój jest bardzo aksamitny i ma piękny kolor. Lubicie takie gęste koktajle? Jaki jest Wasz ulubiony? Składniki na 1 dużą porcję: 1 dojrzały banan 1 pomarańcza(...)łyżka płatków owsianych 0,5 - 1 awokado 0,5 łyżeczki sproszkowanej trawy z młodego jęczmienia (można pominąć) 100 - 150 ml napoju/mleka migdałowego (lub ryżowego, krowiego itp.) Przygotowanie: Banana i pomarańczę obrać ze skóry. Wydrążyć miąższ z awokado. Sok z pomarańczy wycisnąć i przelać do naczynia w którym będziemy blendować. Do naczynia dodać wszystkie pozostałe składniki i je zblendować. Przelać

Ze smakiem i z pasją
Zdrowy budyń bez gotowania 212

Przepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki(...)większą lub 2 małe porcje: 1 awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ ze skórki. Umieścić w niedużym, wąskim naczyniu do blendowania.  Banana obrać i dołożyć do naczynia.  Dodać kakao i łyżkę miodu. Zblendować do całkowitego rozdrobnienia składników. Dodać kolejną łyżkę miodu

Ze smakiem i z pasją
Marynowana mozzarella z awokado 190

byłam pewna, że to kurczak. Nawet prosiłam koleżankę o przepis na kurczaka! Jeszcze zdążycie przygotować na imprezę Andrzejkową. Składniki: • 2 duże kule mozzarelli • 1 awokado • 3 pomidory • 2 łyżki soku z cytryny Marynata • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami • 1 łyżeczka miodu • sól, pieprz do smaku(...)Wymieszać ze składnikami marynaty. • Ser pokroić w plastry i zalać marynatą i wstawić do lodówki na 30 minut. • Pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny. • Na półmisek wyłożyć plastry mozzarelli na obwodzie. • Na środek wyłożyć salsę z pomidora i  awokado doprawioną

To co kocham
Dip z awokado do kalarepki 194

Zielony, aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt(...)naturalny • 10 listków bazylii • szczypta soli do smaku • kalarepka • marchewka Wykonanie: • Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. • Zmiksować awodado zjogutrem, bazylią i szczyptą soli. • Kalarepkę i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w słupki. • Podawać warzywa z zielonym dipem

To co kocham

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję