końcowi w tym sezonie, pomidorów coraz mniej i ostatnia sałata wyrwana. Dzisiaj zapraszam właśnie na te warzywa w roli głównej, choć oczywiście nie tylko. Pyszna sałatka z fetą i awokado, taki jest plan na dzisiaj. Składniki: 1 główka sałaty strzępistej czerwonej 1 dojrzałe awokado 2 pomidory 1 kostka sera feta 200 g 1 nieduża cebula kilka gałązek koperku(...)cytrtny 1 łyżeczka miodu 1 łyzeczka musztardy francuskiej kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na półmisku, na niej ułożyć plastry awokado, czastki pomidora i se pokrojony w kostkę. Na wierzchu dorzucić krążki cebuli i lisyki koperku. Składniki sosu połaczyć ze sobą w słoiczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Gosia gotujeWszyscy znają domową wersję masła orzechowego, ale czy pomyśleliście kiedyś o zrobieniu kremu czekoladowego? Krem składa się tylko z trzech składników, a jest niebiańsko pyszny. Nie bójcie się użycia awokado - po wymieszaniu z kakaem i miodem zostaje z niego jedynie kremowa konsystencja i niewiele kalorii - tu uwaga jedna łyżeczka to tylko ok. 30 kcal! :) Składniki: 1 dojrzałe awokado (jest bardzo(...)miękkie) 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki miodu (lub więcej do smaku) Awokado obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i przekręcamy połówki w przeciwne strony. Wyjmujemy pestkę, resztę kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w misce z resztą składników i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka i umieszczamy w lodówce, aby stężało. Gotowe! Smacznego
Chocolate Muffin BlogGuacamole to pasta wywodząca się z Meksyku, najczęściej podawana z nachos'ami lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno(...)posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek kilka ziarenek kolendry, rozgniecionej sól pieprz papryka słodka Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Połówki przekręcić w przeciwnym kierunku, usuwając pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać cebulę, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść
Chocolate Muffin BlogPasta z wędzonego łososia i awokado to pyszna, zdrowa i szybka przekąska, w sam raz na sylwestrową lub karnawałową imprezę. Można ją podać na grzankach, chrupkim pieczywie lub jako dodatek np do grissini. Robiłam już jej kilka wersji i ta jest najlepsza :) Do tej wersji użyłam dużego filetu (nie żadne tam sałatkowe skrawki) z łososia wędzonego na gorąco w dymie(...)delikatniejszy i bardziej słodki smak. Wszystko fajnie się połączyło, a dekoracja z ziaren granatu nie tylko fajnie ożywiła kolor, ale i smak pasty. 125g wędzonego łososia 1 awokado 4-5 łyżeczek musztardy miodowej Maille od DeCare.pl 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku pół czerwonej cebuli sok z połowy limonki sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra Łososia siekamy
Zawsze głodna!Wczoraj po powrocie z uczelni postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego na obiad. W lodówce miałam szpinak i awokado, a w szafce makaron. Tak narodziło się zielone tagliatelle – danie tak proste, że nie da się go zepsuć (może dlatego tak lubię proste potrawy:)). Składniki na 1 porcję: makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego(...)makaronu, panuje dowolność) 1/3 awokado garść szpinaku jogurt naturalny typu greckiego– 2 łyżki łosoś wędzony – około 20 g, kilka małych kawałeczków dla smaku papryczka chili – dosłownie odrobina, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre potrawy Makaron gotujemy al dente w dużej ilości soli (około 7-10 minut we wrzątku). Umyte awokado, liście szpinaku, papryczkę i jogurt blendujemy. Dosłownie chwilkę podgrzewamy
Powiedz dietom nieOstatnio pisałam o awokado. Grzechem byłoby, gdybym nie podała Wam przy okazji przepisu na wykonaną na bazie tego owocu klasykę gatunku - guacamole. Tę pyszną pastę możecie jeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje. Składniki: 2 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1/2 cytryny 6 pomidorków koktajlowych(...)papryczka chili 1/2 cebuli drobno posiekanej łyżka świeżej kolendry posiekanej sól, pieprz Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną papryczkę i cebulę, oraz pokrojone pomidorki. Skropić sokiem z cytryny, dodać kolendrę, doprawić do smaku. Najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu :) Całość zawiera: 468 kcal, 6,7 g białka, 43 g tłuszczów
Powiedz dietom niezamiast ryby? Śledzia? Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą i grzankami z czosnkiem. Na jedną porcję: - kulka z mozzarelli 125g - 1 dojrzałe awokado - mała cebula - 1 pomidor - sok z jednej cytryny - 5 zielonych oliwek - sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy - 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy - 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta - garść lodowej sałaty Sałatę porwij, umyj(...)osusz. Mozzarellę odsącz i pokrój na plastry, pomidor po umyciu również pokrój na cienkie krążki. Oliwki przekrój na pół. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz i pokrój. Cebulę po obraniu pokrój w cienkie piórka. Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny, posól delikatnie i popieprz.Jeżeli masz ochotę, skrop kilkoma kroplami oliwą z oliwek. Czosnek obierz, zetrzyj
Pasje JolkiHummus w zielonej odsłonie z awokado, lionką, kolendrą i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, przygotowany na bazie przepisu na gładki hummus (tu przepis) . Pyszny jak zawsze :) Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanka suchej ciecierzycy, 1/3 szklanka pasty tahini, 4 łyżki soku z limonki, 4 duże ząbki czosnku, 2 awokado, świeża kolendra, 1 łyżeczka(...)Żeby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji trzeba do zmiksowanej masy dodać ok. 1/5 szklanki lodowatej wody, dodając ją stopniowo nie przerywając miksowania. Po kolejnych 2 minutach dodać miąższ awokado, miksować na gładką masę. Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać olejem, posypać pieprzem cayenne i kolendrą. Podawać z cząstkami limonki, ulubionym
SzczyptaSmaQkurczaka drobno siekamy na coś w rodzaju papki, wkładamy do miski i dodajemy pieprz oraz chili mielone lub w płatkach (powinno być dość sporo, aby wyrównać mdły smak awokado), mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją ok. 3-4 min na średnim ogniu na oleju do zarumienienia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze(...)kurczaka i podsmażamy na mocnym ogniu ok. 4 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy soli, mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem(jeśli macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy
Nerds Kitchenklasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych(...)wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu
OstryKęswspólnego ze zdrową żywnością, na pewno nie dają szczęścia, a jedynie odkładającą się tkankę tłuszczową :-) Krem czekoladowy Składniki: 1 dojrzałe awokado; 2 łyżki kakao; 8 sztuk suszonych daktyli. Zaczynamy ! Na początku daktyle zalewam letnią wodą i odstawiam na 2h żeby zmiękły. Następnie obieram awokado(...)orzechów, wiórek kokosowych bądź przypraw korzennych . Zachęcam wszystkich żeby wypróbowali tego przepisu, ponieważ w składzie znajduje się bogactwo witamin i minerałów. Awokado zawiera wit. B 9 , B 6 , K, E i C a także magnez, wapń, fosfor oraz potas. Kakao to bogactwo magnezu, chromu, żelaza, miedzi, potasu, cynku, fosforu oraz wapnia. Daktyle
Życie na widelcuktoś, coś słyszał ale nie do końca wie z czym to się je :-) Otóż jest to dip pochodzenia meksykańskiego, które podawane jest przeważnie do nachosów. Jego podstawą jest oczywiście awokado, które jest moją kolejną miłością po majonezie i łososiu. Trzeba pamiętać, żeby było dojrzałe a skórka zielona a nie brązowa, wtedy mamy pewność, że nasz owoc jest(...)schrupania. Guacamole jest świetnym pomysłem na przekąskę imprezową ale dziś będzie to moje śniadanie... Składniki: awokado pomidor mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku limonka odrobina chilli 1/2 pęczka kolendry 1/2 ogórka oliwa sól, pieprz bagietka, pieczywo tostowe ( według uznania) Sposób przyrządzenia: Awokado przekroić, usunąć pestkę, wydrążyć środek, pokroić. Dodać obranego ze skórki
pieprzny smaczekguacamole. Tym razem wersja z czosnkiem i pomidorami. Można zajadać jak sałatkę, można podać z grzankami. W każdym wydaniu dobre. Polecam. składniki 2 dojrzałe awokado 1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku spora garść świeżej kolendry oliwa z oliwek sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku(...)Jeżeli używamy normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać , kolendrę posiekać. Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną, rozgnieść widelcem - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą, dodać pomidory. Doprawić
Stare GaryPyszna prosta sałatka - pasta - awokado z dodatkiem granatu. Papryczka jalapeno jest ostra, radzę więc, dodawać ją stopniowo,aby otrzymać guacamole o odpowiedniej dla nas ostrości. inspirację był przepis z tej strony składniki 2 dojrzałe awokado, skórkę i pestki usunąć Skórka i sok z 1 limonki 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1 - 2 papryczki(...)jalapeno, bez nasion, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty sól 1/2 szklanki nasion granatu listki bazylii pocięte w paseczki przygotowanie W średniej wielkości misce, rozgnieść awokado i wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, czerwoną cebulą, jalapeno, czosnkiem i solą. Dodać nasiona granatu, posypać bazylią i podawać. Smacznego
Stare Garytemu skrobałam szyby w samochodzie… Idzie wiosna, robi się zielono… i w takim wiosennym kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu. Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi(...)która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą Składniki (na 4 porcje) mix zielonych sałat pół awokado 2 jajka (ugotowane na twardo) 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy pół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego) kilka plasterków ogórka szczypiorek i/lub rzeżucha Sos 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem
UgotujmyTo.pl