szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżka chili 1 szklanka brązowego ryżu 1 ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (dla ułatwienia możesz sięgnąć po tą z puszki) 1 szklanka sosu salsa 2 awokado do podania W rondlu połącz 2 szklanki wody, polentę oraz ¼ łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj ok. 10-12 min. Przełóż ją do dużej(...)mieszankę rozprowadź na warstwie polenty, a z wierzchu polej całość sosem salsa. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem odczekaj 10 minut. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, miąższ ponacinaj w kratkę i wydobądź go za pomocą łyżki. Kawałki awokado rozprowadź na zapiekance. 4 duże lub 6 małych porcji
Roślinna - blog wegańskiIdealny do deserów, placuszków, omletów, ciast, na kanapke itd itd itd :) Zachwalać mogłabym go bardzo długo.. Ale moje zachwalanie byłoby dłuższe niż sam przepis! Więc pokrótce: Krem z awokado dostarcza nam wielu dobrych tłuszczów - te z kakao i te z awokado. Z naszej diety nie powinniśmy eliminować zdrówych tłuszczów. Często osoby na redukcji obcinają tłuszcze do minimum (pożal(...)witaminom i solom mineralnym. Otaczają i c hronią nasze narządy wewnętrzne. Cykl przepisów słodzonych stewią! Przepis na 5! Banalny Prosty Smaczny Słodki Szybki. Składniki: 1 duże awokado 3 łyżki kakao 4 łyżeczki stewii Przygotowanie: WSZYSKO BLENDERUJEMY
CzarnawisienkaSałatkę z porem i Sałatkę, która doda energii . Jajko na śniadanie syci na bardzo długo, dlatego taka lekka, a zarazem pożywna sałatka jest świetną alternatywą śniadaniową. Dodatkowo awokado dostarczy naszemu organizmowi zdrowych tłuszczy. Składniki: 2 jajka 3 garście rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 130 g awokado Sól morska Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Awokado przekroić wzdłuż
Czarnawisienkakaloryczną i bez zbędnych dodatków. Wersja dzisiejsza zawiera jeszcze mniej kalorii i choć nie jest tak podobna do oryginału to zachęca doskonałym składem i ciekawym smakiem. O właściwościach awokado wspominałam przy okazji pasty z jego dodatkiem ( KLIK ). Ten nietypowy owoc to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i wielu witamin. Połączenie tego zielonego smakołyku z bananem, kakao i orzechami może wydawać(...)100g to około 202kcal w tym 4,1g białka , 14,6g tłuszczu , 18,1g węglowodanów oraz 3,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g mocno dojrzałego banana- po obraniu ze skórki 80g awokado 45g orzechów laskowych 10g kakao PRZYGOTOWANIE: Orzechy laskowe bardzo drobno posiekać w blenderze z misą lub w robocie kuchennym Dodać pokrojonego banana, awokado i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji Dodać
peanutbuttermonsterpotraktować ją jako główny posiłek. Ale równie dobrze sprawdza się jako wieczorna przekąska przed telewizorem. Składniki bardzo dobrze się dopełniają, sałatka nie tylko jest pożywna, ale także „pożywnie” smakuje. Awokado nadaje jej aksamitnej kremowej konsystencji, a wszystkie smaki połączy genialny, zdrowy majonez, którego przygotowanie zajmie Ci mniej czasu niż wyprawa do sklepu. Oczywiście kupny wegański majonez także dobrze się sprawdzi(...)łatwością pochłania. Składniki: 3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego) ¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli 2 ½ szkl. pomidorków koktajlowych 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy ½ szkl. liści świeżej bazylii 2 awokado 1 ½ szkl. kukurydzy z puszki ¼ szkl. domowego wegańskiego majonezu sól morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu
Roślinna - blog wegańskiJest chłodny, marcowy wieczór, a ja zapraszam na zdrowy, rozgrzewający budyń czekoladowy na bazie kaszy jaglanej. Jak możecie zauważyć, deser jest wzbogacony o dodatek niewielkiej ilości awokado. Od razu mówię, że nie jest ono wyczuwalne w budyniu, a nadaje mu kremową konsystencję oraz nieprzecenione wartościowe składniki jak tłuszcze i witaminy. Danie można dosłodzić według upodobań. Składniki : 4 łyżki ugotowanej kaszy(...)jaglanej 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 kostka gorzkiej czekolady 1/3 obranego awokado orzechy laskowe ewentualnie 1 łyżeczka miodu. W garnku wymieszać kaszę, mleko, kakao i wrzucić czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać awokado i zmiksować na gładki mus. Przelać do miseczki, udekorować orzechami. Podawać jeszcze ciepły
Chocolate Muffin BlogBurgery można podać z różnymi dodatkami, w pieczywie, z ryżem, kaszami... Szczególnie polecam! w absolutnie wyjątkowym zestawieniu: domowa niskosłodzona konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, pieczony burak, kremowe awokado i świeża kolendra. UWAGA! może uzależniać :) Jeśli nie zabezpieczyliście sobie zapasów konfitury z czeremchy jesienią, możecie zastąpić ją k onfiturą pomarańczową z imbirem i czerwonym pieprzem(...)pieprz cayenne do smaku , Oliwa . Do podania : 5 bułek (najlepiej własnego wypieku), 2 średnie upieczone buraki, 2 awokado, kilka łyżek konfitura z czeremchy z miętą i estragonem, sałata , kolendra. Puree z batatów zmiksować z przyprawami, dodać fasolę, szalotkę i kolendrę, wymieszać, doprawić
SzczyptaSmaQPasty do pieczywa robię dosyć często...z ryby, jajeczną, z wątróbki , z kurczaka.Wszystkie mi bardzo smakują.Od pewnego czasu jednak rozsmakowałam się w awokado i to był strzał w 10. Pasta jest maślana, pyszna i aromatyczna.Gorąco polecam. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 100 g sera białego 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 2 gałązki szczypiorku(...)łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Awokado przekroić na pół, wyją pestkę i cały środek owocu. Paprykę opalić palnikiem lub na gazie, aż skórka będzie czarna.Włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż papryka się" spoci", wtedy skórka łatwo się obiera.Awokado, ser i czosnek przecisnąć przez praskę.Paprykę, bazylię i szczypiorek drobno pokroić.Wszystkie
Gosia gotujePomysł na pyszne śniadanie? Pasta z jajek i awokado. Nie dość, że pyszna, to jeszcze sam owoc goji bardzo korzystnie działa na nasz wzrok. Jest wyjątkowo bogaty w kwas linolowy, dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu. Składniki: 1 duże dojrzałe awokado 2 jajka ugotowane na twardo 2 gałązki szczypiorku 2 łyżki oliwy(...)oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka owoców goi kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki, drobniutko pokroić i skropić cytryną. Przełożyć do miski. Dodać roztarte drobno jajka ( ja to zrobiłam widelcem), owoce goi, pokrojony szczypiorek , płatki chili, olej, sól i pieprz. Porządnie wymieszać. Podawać
Gosia gotujekońcowi w tym sezonie, pomidorów coraz mniej i ostatnia sałata wyrwana. Dzisiaj zapraszam właśnie na te warzywa w roli głównej, choć oczywiście nie tylko. Pyszna sałatka z fetą i awokado, taki jest plan na dzisiaj. Składniki: 1 główka sałaty strzępistej czerwonej 1 dojrzałe awokado 2 pomidory 1 kostka sera feta 200 g 1 nieduża cebula kilka gałązek koperku(...)cytrtny 1 łyżeczka miodu 1 łyzeczka musztardy francuskiej kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na półmisku, na niej ułożyć plastry awokado, czastki pomidora i se pokrojony w kostkę. Na wierzchu dorzucić krążki cebuli i lisyki koperku. Składniki sosu połaczyć ze sobą w słoiczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Gosia gotujeWszyscy znają domową wersję masła orzechowego, ale czy pomyśleliście kiedyś o zrobieniu kremu czekoladowego? Krem składa się tylko z trzech składników, a jest niebiańsko pyszny. Nie bójcie się użycia awokado - po wymieszaniu z kakaem i miodem zostaje z niego jedynie kremowa konsystencja i niewiele kalorii - tu uwaga jedna łyżeczka to tylko ok. 30 kcal! :) Składniki: 1 dojrzałe awokado (jest bardzo(...)miękkie) 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki miodu (lub więcej do smaku) Awokado obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i przekręcamy połówki w przeciwne strony. Wyjmujemy pestkę, resztę kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w misce z resztą składników i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka i umieszczamy w lodówce, aby stężało. Gotowe! Smacznego
Chocolate Muffin BlogGuacamole to pasta wywodząca się z Meksyku, najczęściej podawana z nachos'ami lub jako dodatek do kanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno(...)posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek kilka ziarenek kolendry, rozgniecionej sól pieprz papryka słodka Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Połówki przekręcić w przeciwnym kierunku, usuwając pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać cebulę, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść
Chocolate Muffin BlogPasta z wędzonego łososia i awokado to pyszna, zdrowa i szybka przekąska, w sam raz na sylwestrową lub karnawałową imprezę. Można ją podać na grzankach, chrupkim pieczywie lub jako dodatek np do grissini. Robiłam już jej kilka wersji i ta jest najlepsza :) Do tej wersji użyłam dużego filetu (nie żadne tam sałatkowe skrawki) z łososia wędzonego na gorąco w dymie(...)delikatniejszy i bardziej słodki smak. Wszystko fajnie się połączyło, a dekoracja z ziaren granatu nie tylko fajnie ożywiła kolor, ale i smak pasty. 125g wędzonego łososia 1 awokado 4-5 łyżeczek musztardy miodowej Maille od DeCare.pl 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku pół czerwonej cebuli sok z połowy limonki sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra Łososia siekamy
Zawsze głodna!Wczoraj po powrocie z uczelni postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego na obiad. W lodówce miałam szpinak i awokado, a w szafce makaron. Tak narodziło się zielone tagliatelle – danie tak proste, że nie da się go zepsuć (może dlatego tak lubię proste potrawy:)). Składniki na 1 porcję: makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego(...)makaronu, panuje dowolność) 1/3 awokado garść szpinaku jogurt naturalny typu greckiego– 2 łyżki łosoś wędzony – około 20 g, kilka małych kawałeczków dla smaku papryczka chili – dosłownie odrobina, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre potrawy Makaron gotujemy al dente w dużej ilości soli (około 7-10 minut we wrzątku). Umyte awokado, liście szpinaku, papryczkę i jogurt blendujemy. Dosłownie chwilkę podgrzewamy
Powiedz dietom nieOstatnio pisałam o awokado. Grzechem byłoby, gdybym nie podała Wam przy okazji przepisu na wykonaną na bazie tego owocu klasykę gatunku - guacamole. Tę pyszną pastę możecie jeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje. Składniki: 2 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1/2 cytryny 6 pomidorków koktajlowych(...)papryczka chili 1/2 cebuli drobno posiekanej łyżka świeżej kolendry posiekanej sól, pieprz Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną papryczkę i cebulę, oraz pokrojone pomidorki. Skropić sokiem z cytryny, dodać kolendrę, doprawić do smaku. Najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu :) Całość zawiera: 468 kcal, 6,7 g białka, 43 g tłuszczów
Powiedz dietom nie