zrezygnowaliśmy z tortilla . Pyszny sos taco przykryłam kukurydzianymi chipsami i posypałam serem. Jest fajny sposób jedzenia. Tak mi właśnie podano tacos w jednej z meksykańskiej restauracji. Sos obłożony chipsami, awokado, posypany cheddar, kolendra, chili…Porcja czosnkowego sosu… Kuchnia meksykańska da się lubić, prawda! Kuchnia meksykańska 4 porcje Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 opakowanie przyprawy taco 1 słoiczek(...)sosu taco mała paczka kukurydzianych chipsów 1 awokado pęczek kolendry 1 łyżka masła Sos czosnkowy 1 czosnek solo, pieczony 100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany, gęstej 50 g majonezu sól do smaku Rozpuść masło na patelni. Włóż mięso, posyp taco przyprawą i smaż aż mięso przestanie być czerwone. Dodaj porcję gotowego sosu taco, dopraw solą i gotuj sos przez
codojedzeniawlewamy niewielką ilość wody i kostki lodu. Dzięki temu uzyskamy dobrze zmiksowaną pulpę, którą w drugim etapie miksowania uzupełniamy wodą. Składniki 100 g świeżego szpinaku 50 g kumkwatów 1/2 awokado 200 ml wody + 200 ml wody szklanka kostek lodu 100 ml soku z pomarańczy (lub miąższu pomarańczy) Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy. Owoce kumkwata przekrawamy na pół i wyjmujemy(...)pestki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, kumkwaty razem ze skórką, miąższ awokado, kostki lodu i wlewamy 200 ml wody. Całość miksujemy na gładki koktajl. Dolewamy pozostałe 200 ml wody, sok z pomarańczy, 3 sekundy miksujemy i … na zdrowie
Tajemnice SmakuAwokado i jajko to połączenie idealne! A jak do tego dodamy pysznie mięsisty chleb na zakwasie z absurdalnie chrupiącą skórką, powstanie śniadanie idealne – szybkie, psote, zdrowe i przywprawiające kubki smakowe o przyjemne dreszcze. Taka niedoceniana, a pyszna – prosta kanapka z awokado i jajkiem Read More Artykuł Prosta kanapka z awokado i jajkiem w koszulce ze szpinakiem i granatem
Flymetothespoontortilli 2 duże mięsiste pomidory 1 czerwona papryka 1 papryczka chili (opcjonalnie) pół puszki czerwonej fasoli (lub czarnej) 1 cebula 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół awokado oliwa sól pieprz kumin papryka słodka wędzona sok z cytryny natka pietruszki i kolendry (opcjonalnie) Przygotować salsę: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Połowę odłożyć do przygotowania sosu(...)paprykowego na ciepło. czerwona cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. kilka gałązek pietruszki (i kolendry - jeśli lubimy) posiekać. Awokado pokroić w kostkę. Cebulę, pietruszkę i awokado dodać do pomidora, doprawić do smaku solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Przygotować pastę fasolową: cebulę obrać, pokroić w kostkę. Połowę cebuli odłożyć do sosu paprykowego. Resztę smażyć na niewielkiej ilości oliwy
Obiad gotowySkładniki : 1 dobrze dojrzały banan 1/2 dojrzałego awokado 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu naturalnego Sposób wykonania : B anan obierz ze skórki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Z awokado usuń pestkę , miąższ wyjmij łyżką , skórkę wyrzuć. Z banana i awokado zrób papkę przy pomocy np. widelca. Do papki dodaj świeży jogurt, całość dokładnie wymieszaj na jednolitą papkę . Nałóż maseczkę
Przepisy i porady kulinarneAwokado to afrodyzjak. Pojutrze walentynki (nie, nie obchodzę, ale może komuś z Was siądzie ten przepis), na śniadanie będzie jak znalazł. My właśnie raczyliśmy się guacamole parę dni temu. Zjedliśmy je na śniadanie z grzankami i jajkiem na twardo. To było bardzo fajne połączenie. Ps. Coraz bardziej lubię smak świeżej kolendry. Składniki: 1 dojrzałe awokado pół średniej papryczki chili(...)pomidorki koktajlowe (ja użyłam pomarańczowych) pół małej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku sok z połowy limonki parę gałązek świeżej kolendry sól Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, wydrążamy, wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem (nie za dokładnie). Dodajemy do tego pokrojone drobno chili, pomidory i cebulę, a także rozdrobniony ząbek czosnku. Dorzucamy do tego poszatkowaną kolendrę, sok z limonki
KardamonovyMajonez- krem z awokado świetnie zastępuje majonez jajeczny a także masło. awokado hass - 1 szt. sok z limonki - 1/2 szt. czarna sól Kala Namak szczypta musztarda - 1 łyżeczka wasabi - 1/2 łyżeczki - 1/2 łyżeczki olej - 100 ml Miękkie awokado wyjąć łyżeczką i umieścić w naczyniu i zblendować razem z sokiem z limonki, musztardą i wasabi oraz ze szczyptą soli. Potem
AZgotuj!Składniki: – 100 g białego ryżu – 2 filety z łososia – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1/2 łyżeczki ostrej papryki – 1-2 kolby ugotowanej kukurydzy – 1 awokado – 2-4 plastry świeżego ananasa – 6-8 łyżek guacamole (najlepiej domowego z mojego przepisu na guacamole ) – 1 zielona papryczka chilli – listki świeżej kolendry – sok z połowy(...)ananasie zrobią się piękne paseczki. W misce układaj ryż, listki sałaty, guacamole, grillowanego ananasa. Ziarna kukurydzy odkrój z kolby i dodaje je do miseczki, posyp pokrojonym w kostkę awokado (pół awokado na porcję), zielonym chilli (opcjonalnie), listkami świeżej kolendry. Podawaj z cząstkami świeżej limonki od razu! SMACZNEGO! A moją miskę burrito podałam z sosami które przywiozłam sobie prosto z Meksyku
nietylkopasta.plśniadania. Trzeba je odpowiednio różnicować aby za szybko się nie znudziły. Często robię najzwyklejszą pastę jajeczną i jest fajną odmianą. Tym razem mam dla Was kolejną pastę jajeczną z awokado i suszonymi pomidorami. Jest lekko kwaśna dzięki suszonym pomidorom, lekko pikantna przez tabasco, kremowa dzięki awokado i lekko orzechowa przez dodatek nerkowców. Idealne smarowidło na kanapki ale nie tylko. Możecie(...)Różowa sałatka z łososiem i jajkiem Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym Artykuł Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieSkładniki: -2 ząbki czosnku -100 g krewetek -1 mała czerwona cebula -2-3 łyżeczki soku z limonki -szczypta papryczki chilli -1 awokado -4 szt. rzodkiewki -mała bagietka -1/2 pęczka kolendry świeżej lub ewentualnie 1 łyżka suszonej Przygotowanie: Cebulę i 1 ząbek czosnku obieramy, wszystko drobno siekamy. Krewetki myjemy, osuszamy i smażymy na maśle lub oliwie, aż się zarumienią(...)Mieszamy z chili, cebulą, czosnkiem i sokiem z limonki, doprawiamy solą i szczyptą chilli. Marynujemy w lodówce co najmniej przez 30 minut. Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Kolendrę jeśli używamy świeżej myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Wszystkie składnikidodajemy do krewetek i doprawiamy do smaku. Na gorącej
I LOVE LIFEcroissants. Będąc w Paryżu kilka lat temu jadłam je codziennie na śniadanie z dżemem lub jajkiem. Dzisiaj zatęskniłam za świeżymi croissants i przygotowałam kanapkę z łososiem, philadephią i awokado. Kanapki croissants bardzo lubiły moje dzieci do gorącej czekolady. Teraz, kiedy są dorośli i mają wyrafinowane smaki wolą jednak kanapki croissants z obfitą wkładką. Kanapki to bardzo fajne danie na śniadanie(...)chleba, kanapki na gorąco czy kanapki na zimno . Kanapki croissants 4 porcje Składniki: 4 croissants 200 g wędzonego na ciepło łososia garść sałaty 1 mała czerwona cebula 2 małe awokado 1 philadelphia 1 łyżeczka chrzanu Przekrój croissants wzdłuż i posmaruj obie połówki serkiem philadelphia, wymieszanym uprzednio z chrzanem. Następnie ułóż na wierzchu zgniecione widelcem kawałki awokado, łososia, krążki cebuli
codojedzenia