awokado - 6329 przepisów (strona:120/422)

Awokado.. 307

zamiast ryby? Śledzia? Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą i grzankami z czosnkiem. Na jedną porcję: - kulka z mozzarelli 125g - 1 dojrzałe awokado - mała cebula - 1 pomidor - sok z jednej cytryny - 5 zielonych oliwek - sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy - 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy - 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta - garść lodowej sałaty   Sałatę porwij, umyj(...)osusz. Mozzarellę odsącz i pokrój na plastry, pomidor po umyciu również pokrój na cienkie krążki. Oliwki przekrój na pół. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz i pokrój.  Cebulę po obraniu pokrój w cienkie piórka. Wszystkie składniki poukładaj na talerzu, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny, posól delikatnie i popieprz.Jeżeli masz ochotę, skrop kilkoma kroplami oliwą z oliwek. Czosnek obierz, zetrzyj

Pasje Jolki
Hummus z awokado i kolendrą 173

Hummus w zielonej odsłonie z awokado, lionką, kolendrą i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, przygotowany na bazie przepisu na gładki hummus (tu przepis) . Pyszny jak zawsze :) Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanka suchej ciecierzycy, 1/3 szklanka pasty tahini, 4 łyżki soku z limonki, 4 duże ząbki czosnku, 2 awokado, świeża kolendra, 1 łyżeczka(...)Żeby otrzymać pastę o aksamitnej konsystencji trzeba do zmiksowanej masy dodać ok. 1/5 szklanki lodowatej wody, dodając ją stopniowo nie przerywając miksowania. Po kolejnych 2 minutach dodać miąższ awokado, miksować na gładką masę. Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać olejem, posypać pieprzem cayenne i kolendrą. Podawać z  cząstkami limonki,  ulubionym

SzczyptaSmaQ
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 234

kurczaka drobno siekamy na coś w rodzaju papki, wkładamy do miski i dodajemy pieprz oraz chili mielone lub w płatkach (powinno być dość sporo, aby wyrównać mdły smak awokado), mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją ok. 3-4 min na średnim ogniu na oleju do zarumienienia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze(...)kurczaka i podsmażamy na mocnym ogniu ok. 4 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy soli, mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem(jeśli macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy

Nerds Kitchen
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 253

klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych(...)wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy. Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu

OstryKęs
Krem czekoladowy z awokado 125

wspólnego ze zdrową żywnością, na pewno nie dają szczęścia, a jedynie odkładającą się tkankę tłuszczową :-)                Krem czekoladowy Składniki: 1 dojrzałe awokado; 2 łyżki kakao; 8 sztuk suszonych daktyli. Zaczynamy !             Na początku daktyle zalewam letnią wodą i odstawiam na 2h żeby zmiękły. Następnie obieram awokado(...)orzechów, wiórek kokosowych bądź przypraw korzennych .  Zachęcam wszystkich  żeby  wypróbowali tego przepisu, ponieważ w  składzie  znajduje się bogactwo witamin i minerałów.  Awokado zawiera wit. B 9 , B 6 , K, E i C a także magnez, wapń, fosfor oraz potas. Kakao to bogactwo magnezu, chromu, żelaza, miedzi, potasu, cynku, fosforu oraz wapnia. Daktyle

Życie na widelcu
GUACAMOLE 165

ktoś, coś słyszał ale nie do końca wie z czym to się je :-) Otóż jest to dip pochodzenia meksykańskiego, które podawane jest przeważnie do nachosów. Jego podstawą jest oczywiście awokado, które jest moją kolejną miłością po majonezie i łososiu. Trzeba pamiętać, żeby było dojrzałe a skórka zielona a nie brązowa, wtedy mamy pewność, że nasz owoc jest(...)schrupania. Guacamole jest świetnym pomysłem na przekąskę imprezową ale dziś będzie to moje śniadanie... Składniki: awokado pomidor mała czerwona cebula  2 ząbki czosnku  limonka odrobina chilli  1/2 pęczka kolendry  1/2 ogórka  oliwa sól, pieprz  bagietka, pieczywo tostowe ( według uznania) Sposób przyrządzenia:  Awokado przekroić, usunąć pestkę, wydrążyć środek, pokroić. Dodać obranego ze skórki

pieprzny smaczek
Guacamole z pomidorami 189

guacamole. Tym razem wersja z czosnkiem i pomidorami. Można zajadać jak sałatkę, można podać z grzankami. W każdym wydaniu dobre. Polecam. składniki 2 dojrzałe awokado 1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku spora garść świeżej kolendry oliwa z oliwek sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku(...)Jeżeli używamy normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać , kolendrę posiekać. Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną,  rozgnieść widelcem  - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą, dodać pomidory. Doprawić

Stare Gary
Guacamole z granatem 177

Pyszna prosta sałatka - pasta -   awokado z dodatkiem granatu. Papryczka jalapeno jest ostra, radzę więc, dodawać ją stopniowo,aby otrzymać guacamole o odpowiedniej dla nas ostrości.  inspirację był przepis z  tej  strony składniki 2 dojrzałe awokado, skórkę i pestki usunąć  Skórka i sok z 1 limonki 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1  - 2 papryczki(...)jalapeno, bez nasion, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty sól 1/2 szklanki nasion granatu listki bazylii pocięte w paseczki przygotowanie W średniej wielkości misce, rozgnieść awokado i wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, czerwoną cebulą, jalapeno, czosnkiem i solą. Dodać  nasiona granatu, posypać bazylią i podawać. Smacznego

Stare Gary
Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą 151

temu skrobałam szyby w samochodzie… Idzie wiosna, robi się zielono… i w takim wiosennym kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu. Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi(...)która ukaże się w formie ebooka jeszcze przed Świętami, o czym oczywiście Was niezwłocznie poinformuję. Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą Składniki (na 4 porcje) mix zielonych sałat pół awokado 2 jajka (ugotowane na twardo) 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy pół szklanki groszku (z puszki lub rozmrożonego) kilka plasterków ogórka szczypiorek i/lub rzeżucha Sos 30 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem

UgotujmyTo.pl
O życiu na emigracji. I zdrowy mus czekoladowy 152

się wyżaliłam. Żeby Wam te moje bardzo osobiste wywody osłodzić, mam pyszny krem czekoladowy. Mus właściwie. Delikatny, słodki, intensywny. Zdrowy, bo bez cukru, za to z miodem, kakao i awokado. Jest delikatny i lekki, i naprawdę pyszny. I wcale nie czuć, że zdrowy.  Spróbujcie koniecznie. Mus czekoladowo-bananowy z awokado Składniki: (na 2 niewielkie porcje) 1 awokado 1 banan

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste guacamole 167

Guacamole to meksykańska salsa przyrządzona z awokado. Może być dodatkiem do tortilli, tacos lub do jakiegokolwiek meksykańskiego posiłku. Szybko się ją robi i świetnie smakuje. Składniki: 2 dojrzałe awokado sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać sok z limonki i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i doprawić. Smacznego

Oryginalny smak
Sycąca sałatka ziemniaczana 310

zawsze mamy ochotę jeść zdrowo. Niestety na nowalijki musimy jeszcze poczekać, ale chwilowo możemy je zastąpić innymi składnikami. Proponuję sycącą i pożywną sałatkę m.in. z ziemniaków, jajek, awokado, która dostarczy nam wartości odżywcze i energię oraz skutecznie zaspokoi głód. Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 4 jajka brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś z kurczaka awokado 2 łyżki majonezu(...)osolonej wodzie. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki. Podobnie postępujemy z awokado, zdejmujemy skórkę, rozdrabniamy. Brokuły i kalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki

Taste Of My Day
CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO. 213

nocy. Na upał najlepsze są chłodniki! A można je zrobić praktycznie ze wszystkiego i podać prawie ze wszystkim. Dziś, inspirując się pewnym blogiem, zapraszam na chłodnik z ogórka i awokado w wersji ekspresowej. CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO /własny; inspirowany przepisem z Kwestii Smaku ;/ na 2 porcje 1 dojrzałe awokado 2 średnie, niegorzkie ogórki gruntowe 400 g jogurtu greckiego(...)sól, pieprz, 3-4 łyżki octu winnego ew. odrobina ksylitolu  Awokado (miękkie, ale bez ciemnych cętek na skórce, które świadczą o tym, że awokado zaczyna gnić) przekrawam, usuwam pestkę i wydrążam miąższ. Ogórki obieram, kroję w mniejsze kawałki. Wszystko, wraz z jogurtem, wrzucam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera. Doprawiam octem, solą i pieprzem. Można dodać nieco

W kuchni Karmel-itki
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 170

spożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone polędwiczki wieprzowe w towarzystwie lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł doskonale - delikatny smak mięsa idealnie komponował się z salsą, w której dominowały półchrupkie buraki, ocet winny i balsamiczny. Dodatek oleju ryżowego oraz awokado zharmonizował wszystkie smaki(...)gorczycy i kolendry - rozdrobnionej w moździerzu świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz specjalna torebka do grilla lub rękaw spożywczy Salsa: 4-5 dość dużych, nieobranych buraków  2 owoce awokado pozbawionych pestek garść listków tymianku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego ( może być też oliwa lub inny preferowany olej) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka czerwonego octu winnego

Symfonia Smaków
GUACAMOLE. 159

ognista miłością. Muzykę słuchać wszędzie. Na ulicy, w restauracjach, na plaży. Dźwięki żywiołowych rytmów rozchodzą się w powietrzu niczym zapach wspaniałgo meksykańskiego jedzenia. Guacamole, meksykańska salsa na bazie awokado. Element każdej prawdziwej domowej imprezy. Nie? To powinno nim być! Robi się je banalnie łatwo, a smakuje... ach! Warto poświęcić ten kwadrans, by móc przenieść się do słonecznego meksyku choć(...)chwilę. Kilka uwag: Ważne, by nasze awokado było bardzo dojrzałe, miękkie, by z łatwością dało się je rozgnieść widelcem. Ale uwaga, by też na skórce nie widniały brązowe plami - są dowodem na początek procesu gnilnego pod skórą, od wnętrza owocu. Czyli - idealnie dojrzałe i idealnie zielone. W krajach, gdzie awokado jest drogie bądź trudno dostępne, wypełnia się guacamole majonezem bądź

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania