żelaza. Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor. Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy – ma również działanie uspokajające. Awokado często nazywa się owocem alfabetu, ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6. Kwas foliowy, którego jest bardzo dużo w awokado, chroni przed(...)czosnku (opcjonalnie) zioła prowansalskie (opcjonalnie) Roszponkę umyłam. Oderwałam końcówki korzeni. Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę. Pokroiłam suszone pomidory. i pokrojone czarne oliwki. Obrałam miękkie i dojrzałe awokado ze skórki. Przekroiłam je na pół i pokroiłam w plasterki. Dodałam do pozostałych składników. Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam i one również powędrowały do sałatki. Wszystkie składniki wymieszałam razem
potrawyregionalnemarchewki 1-2 szt. małych świeżych ogórków pół średniej cukinii pół świeżej papryki (dowolny kolor) 6-8 szt. pomidorów koktajlowych dymka ( cienkie białe i zielone części) miękkie, dojrzałe awokado świeże listki mięty liście sałaty masłowej 4 łyżki oleju ( do piersi z kurczaka) sól, pieprz Sos do kurczaka: 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu worcester 2 łyżki sosu sojowego(...)ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki. Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe. Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią. Obrałam awokado i pokroiłam w grubsze paski. Skropiłam odrobiną cytryny,żeby nie ściemniało. Liście sałaty i mięty umyłam i osuszyłam. Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie. Arkusz papieru ryżowego
potrawyregionalneowoców. Lekkie a zarazem sycące. Często z niczego może powstać coś pysznego. Eksperymentuję czasem i łączę różne składniki. Wy też? Dzisiejsza sałatka z wędzonym łososiem i awokado jest naprawdę fajną i smaczną propozycją. Można dodać zamiast suszonych pomidorów, świeże koktajlowe, a całość posypać np.prażonymi ziarnami słonecznika. Sałatki można naprawdę komponować na wiele sposobów. W końcu(...)Wasza kuchnia i Wasze smaki ;-) Składniki na sałatkę: kawałek wędzonego łososia dojrzałe awokado 1 mała czerwona cebula garść czarnych oliwek roszponka / rukola 4-6 sztuk suszonych pomidorów / świeżych koktajlowych Składniki do przyprawienia sałatki: 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwa extra vergine / sok z cytryny 2-3 łyżki octu winnego sól świeżo zmielony czarny pieprz
potrawyregionalnewykorzystać do ryby, mięsa, na tost… Zastosowań jest dla niego bez liku. Oprócz podstawowego przepisu na pesto genovese, proponuję dwie inne zielone i dużo mniej kaloryczne wariancje z awokado (koniecznie dojrzałym, miękkim!) zamiast Parmezanu i jarmużem , który świetnie współgra z bazylią. Ostatnia wersja mocno czosnkowa będzie świetnym naturalnym antybiotykiem. Podając wartości kaloryczne nie uwzględniłam makaronu czy innych dodatków . Poziom(...)łyżka oliwy · 2 ząbki czosnku · pół awokado · ¼ łyżeczki pieprzu · sól do smaku · odrobina Parmezanu do posypia na wierzchu Miksujemy wszystkie
Bazując na smakusamymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami! Składniki: 3 małe dynie 1 szklanka amarantusu 170 g kukurydzy w puszce 150 g czarnej fasoli w puszce 1 awokado ½ cytryny ¼ pęczka świeżego tymianku sól oliwa z oliwek olej rydzowy Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię dokładnie umyj, odetnij kapelusze wraz z ogonkami, wydrąż środki. Lekko(...)smaku solą. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Wypełnij nadzieniem dynie, przykryj czapeczkami i wstaw je ponownie do piekarnika na około 20 minut. Awokado obierz ze skóry, pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. Wyjmij dynie z piekarnika, na wierzchu ułóż awokado i skrop całość olejem rydzowym. Smacznego! P/s. Danie to bardzo
Garniec MagalieOstatnio rozsmakowałam się w suszonych pomidorach, które dodaję do wielu potraw. Dzisiaj wylądowały w sałatce z z kuskusem oraz awokado. Lekko, zdrowo i aromatycznie. W końcu jesień musi być kolorowa;) Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 7-8 sztuk suszonych pomidorów 1 awokado sól, pieprz, ostra papryka, trochę soku z cytryny pietruszka 3 łyżeczki oleju w którym były(...)suszone pomidory Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić by wystygła. Paprykę pokroić w drobną kostkę a awokado w nieco większą. Suszone pomidory pokroić w paski. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką* i skropić sokiem z cytryny. Wlać olej ze słoiczka po suszonych pomidorach. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. *zamiast papryki w proszku
My simple kitchenpożywna, gorąca zupa jogurtowa z kaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :) Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy niezwykle udane połączenie z sałatką owocową z dodatkiem awokado, świeżymi ziołami, słodkim miodem i kwaskowatą melasą z granatów. Świeżo uprażone migdały przyjemnie chrupią na zębach, a pył różany ze zmielonych płatków dzikiej róży dodaje zupie magii i witaminy(...)brązowego cukru nieratyfikowanego, 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej, 1/2 łyżeczki cynamonu. Sałatka owocowa 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek), 1/4 awokado, 10 g płatków migdałów, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka melasy z granatów, 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (mięty, bazylii, bazylii tajskiej, estragonu lub mieszanka tych ziół). Czarodziejski pył Garść
SzczyptaSmaQburak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków 1/2 cytryny dojrzałe awokado sałata/ baby szpinak/ roszponka/ miks sałat – wedle uznana winegret (1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy) Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy (najlepiej w mleku(...)cukrem i sokiem z cytryny i redukujemy do połowy objętości. Studzimy. Dodajemy do białka i ubijamy na pół sztywno. Na talerzu rozkładamy sałatę i układamy promieniście obrane i pokrojone awokado. Między awokado układamy zgrillowane kawałki ośmiornicy; dekorujemy chipsami z buraka i topinamburu oraz pianą z wina. Sałatę polewamy niewielką ilością winegretu. Przyznaję, że trochę przygotowań jest konieczne, ale grillowana ośmiornica
Pociąg Do Kuchnisądziłam, że tak prosty w wykonaniu koktajl może być tak pyszny! Awokado, bo on jest tutaj głównym składnikiem, jest wysokoenergetycznym owocem. Przygotowany z niego koktajl idealnie nadaje się zatem do wypicia w porze śniadaniowej, daje nam bowiem dużą dawkę energii na cały długi dzień. Ale powiem szczerze, że ja lubię pić go najbardziej po południu, kiedy czasami zauważam spadek energii(...)taki zamiennik małej czarnej i z pewnością dużo zdrowszy zamiennik! ;-) SKŁADNIKI: - 2 szt. awokado - sok z 1/2 cytryny - 3 łyżki miodu (użyłam lipowego) - 2 łyżki cukru - ok. 1 litr wody mineralnej gazowanej Dojrzałe awokado obieram, wyjmuję pestkę, wkładam do blendera. Dodaję sok z cytryny, miód, cukier (ewentualnie, gdy lubimy słodkie trunki). Blenderuję. Dodaję wodę i jeszcze raz mieszam. Koktajl jest
Wielopokoleniowobiałego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem i szybko odparowuję alkohol, cały czas mieszając ryż. Na koniec jeszcze wmieszam pół drobno pokrojonego, dojrzałego awokado i świeżo mielony pieprz. Do podania plastry awokado i wiórki parmezanu. Dolce vita! Uwielbiam tak podane krewetki i głęboki smak. Awokado sprawia, że moje risotto jest jeszcze bardziej kremowe, a każde kolejne
Karo in the KitchenPierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju 1 papryka chilli guajillo(...)dekoracji na każdą porcję śmietana kwaśna 18% (2 łyżki) – opcjonalnie 1 pomidor 1 awokado 1 mała cebula *papryka guajillo to odmiana suszonej papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj
Pociąg Do KuchniSałatka z tuńczyka. Lekka, szybka, nie znam nikogo, kto by jej nie lubił (no chyba, że nie lubi oliwek). Dodatek kukurydzy i awokado sprawia, że jest kremowa, ale chrupiąca. Świetnie sprawdza się jako popołudniowa przekąska ale też „imieninowa” sałatka. Składniki: – 2 puszki tuńczyka (może być w oleju, może być w zalewie własnej, można dać dwie różne(...)puszka kukurydzy – 1 dojrzałe awokado – ok 10 oliwek (zielone jeśli lubicie bardziej wyrazisty smak, jeśli wolicie łagodniejsze klimaty – czarne) – 2-3 łyżki majonezu – opcjonalnie sól i pieprz (choć ja osobiście wolę tę lekką słodkość z kukurydzy i delikatną cierpkość tuńczyka bez dodatków, zwłaszcza, że oliwki nadają już słoności) Wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączyć
Pociąg Do KuchniSkładnik: awokado (1 szt.) zielone oliwki (10 szt.) czosnek (1 sztuka) Czas przygotowania: 5 min. Przygotowanie: Ważne żeby awokado, którego użyjemy było miękkie. Awokado obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestkę. Pozostałą część wrzucamy do miski. Dodajemy oliwki, wyciskamy czosnek i wszystko blendujemy. Pasta doskonale nadaje się do smarowania kanapek
Weganka gotuje