typowego faceta, dla którego wszystko co zdrowe jest blee. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać. Składniki (5 małych porcji jak na zdjęciach): Mus: 1 duże dobrze dojrzałe awokado (dobrze dojrzałe, maślane awokado jest warunkiem powodzenia) 2 banany 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 2 łyżki miodu Dodatkowo: 2 garści borówek garść pistacji Przygotowanie: 1) Awokado
Fitsweet.mejest… to może oznaczać tylko jedno, na bloga wjeżdża kolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i konsystencjami, bo jest i słodko, i pikantnie, do tego maślane, kremowe awokado i chrupiące chipsy z jarmużu. A przede wszystkim są pyszne, zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki(...)porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małego ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Przygotować buraczki: małe buraczki
Fitsweet.meSKŁADNIKI (na 4 porcje) 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g pomidorków 2 cukinie 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 awokado natka pietruszki bazylia oregano s ó l, pieprz ocet balsamiczny oliwa extravergine **** INGREDIENTI (per 4 persone) 400 g di ceci lessati 200 g di pomodorini 2 zucchine 2 carote 1 cipolla rossa 1 limone(...)podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę. Plasterki marchwi i cukinii gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Warzywa dokładnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Awokado kroimy w cienkie plasterki, cebule w piórka a pomidorki na połówki. Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy oliwę z octem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy drobno posiekane listki bazylii
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI 300 g zielonych szparagów 200 g truskawek 100 g rukoli 50 g orzechów włoskich 1 awokado 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy extravergine 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 5 listków bazylii 5 listków mięty **** INGREDIENTI 300 g di asparagi verdi 200 g di fragole 100 g di rucola 50 g di noci 1 avocado(...)foglie di basilico PRZYGOTOWANIE Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Obrane awokado kroimy na większe kawałki a c ebulę w piórka. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy oliwę z octem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekany listki bazylii i mięty. Układamy
La grande e la piccola cuocatonikiem :). Jak zawsze wykonanie go będzie banalnie proste a składniki z łatwością znajdziecie w każdym większym sklepie ;] Połączenie bogatych w witaminę E owoców takich jak awokado z tymi co obfitują w witaminę C i antyoksydanty to idealny duet. Tak właśnie będzie w tym skromnym deserze który może z łatwością zastąpić śniadanie lub w upalne dni odświeżyć(...)wielką mocą :] Zapraszam wypróbować i polecajcie znajomym! Składniki: 1 grejpfrut obrany i pozbawiony albedo - pokrojony na większe kawałki łyżeczka suszonego jałowca 2 łyżeczki cukru brzozowego lub cukru 1 awokado przecięte na pół suszone kawałki żurawiny Przygotowanie: 1/ Miksujemy kawałki grejpfruta z jałowcem i cukrem. 2/ Napełniamy nim wnętrze połówek awokado 3/ Posypujemy dookoła żurawiną. Smacznego! Grejpfrut lubi się
Kuchnia PROzdrowotnaprzy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario" . Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę do kanapek dodajemy awokado lub zieloną paprykę. Zanim zaczniecie modyfikować przepis zacznijcie od spróbowania wersji podstawowej, nawet jeśli nie przepadacie za kolendrą. Solidna porcja czosnku i oliwa łagodzą jej smak i zapach. Możecie też(...)pół kolendry i natki pietruszki. Ponieważ często pytacie jak gotować jajka dopisaliśmy też krótką instrukcję ;) Porcje: 10 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 ząbków czosnku 1 pęczek kolendry 1 awokado 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku lub madras curry 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku 10 jajek Przygotowanie
SzczyptaSmaQNadchodzą święta "jajeczne" więc wrzucam pomysł na wykorzystanie jajek. Pasta jajeczna z awokado i rzeżuchą. Zdrowa, smaczna - idealna na śniadanie - nie tylko świąteczne. Jeżeli lubicie pasty na kanapki polecam Wam również pastę jajeczną z serem feta lub wegańską koreańską pastę sojową :) Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Rzeżucha(...)Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy w zimnej. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wbijamy nóż w pestkę i ją wyjmujemy. Wydrążamy środek łyżeczką. Kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z jajkami. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem i rzeżuchą
CzarnawisienkaSanta Fe to sałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo. Składniki: garść sałaty(...)roszponki – umytej i osuszonej awokado – obrane i skropione sokiem z cytryny kukurydza z puszki – odsączona czarna fasola z puszki – odsączona czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki żółty ser starty na tarce pół małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej drobno pół usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na plasterki 4 daktyle pokrojone na plasterki (opcjonalnie) 10 chipsów kukurydzianych typu tortilla
Ugotowane pozamiatanekiszenia, gotowania, grillowania, smażenia, duszenia, przygotowywania sałatek, surówek… i nie tylko. Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym . Składniki: - 1 rzodkiew japońska/daikon - łosoś wędzony na zimno - czarny sezam - awokado - sok z limonki (lub cytryny) - olej (sezamowy, kokosowy…) Dodatkowo: - kilka rzodkiewek (do dekoracji) - kostki lodu - roszponka (do dekoracji) - wykałaczki Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski z wodą(...)kostkami lodu – odstawiamy, użyjemy do dekoracji. Umytą rzodkiew (daikon) obieramy. Na mandolinie kroimy na długie, cienkie plastry. Łososia kroimy w plastry. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, również kroimy na plasterki. Na rzodkiew układamy (wzdłuż) plastry łososia (na całość po 2 kawałki) oraz plaster awokado. Całość zawijamy i spinamy wykałaczką. Za pomocą pędzla rzodkiew smarujemy olejem, następnie posypujemy ziarnami czarnego
mojewypiekiinietylkoawokado (źródło: freeimages.com/pat herman) Kupiłaś awodako, które jest jeszcze niedojrzałe? Jest sposób na to, aby szybko dojrzało. Sposób polecany jest przez Karola Okrasę. Po prostu owiń awokado na noc w gazetę – rano będzie idealnie dojrzałe. Pamiętaj, aby o przekrojeniu awokado skropić go sokiem z cytryny aby nie ściemniało! Źródło: karolokrasa.pl
WojnaNaSmaki.plSmaczna owocowo-warzywna sałatka w bardzo wiosennych kolorach. Idealna jako lekka przekąska,u mnie przygotowana na podwieczorek. Pomysł na sałatkę podpatrzyłam na blogu PASJA SMAKU 1 mango 1 awokado 1/2 op. mieszanki sałat ze szpinakiem 2 łyżki nasion słonecznika dressing: 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy Awokado obrać,przeciąć(...)pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na gorącej suchej patelni. Składniki dressingu wymieszać ze sobą. Przygotować 2 talerze. Na każdym rozłożyć porcję sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone mango i awokado,posypać słonecznikiem i polać przygotowanym dressingiem. Spożywać za raz po przygotowani
Kolorowa kuchnia Elkiwiem, że temperatura na zewnątrz nie zmieni mnie w mrożonkę. Jednogarnkowe dania królują w mojej kuchni, a to może spokojnie przyjąć koronę za smak i wartości odżywcze! Kremowe awokado i kasza jaglana w towarzystwie łamiących smak oliwek i suszonych pomidorów wzbogacone o orzeźwiającego pomidora... Smakuje nawet lepiej niż brzmi! Składniki: -50g kaszy jaglanej -pół dojrzałego awokado -garść oliwek(...)majeranek, szczypta chili Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy pomidory i oliwki. Gdy kasza wchłonie całą wodę zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy rozgniecione awokado, dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy i dorzucamy garść jarmużu, suszone pomidory i oliwki. Ponowie mieszamy i przekładamy do miseczki z boku dodając świeżego pomidora. Gotowe ! Całe danie ma ok. 380 kcal
Gawron w rosolepodgrzewania tortilli. To jak, piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans? * SKŁADNIKI na 4 tacos Tacos: 4 małe pszenne tortille 2 piersi z kurczaka 1 awokado 1 puszka czerwonej fasoli 1 limonka 1 papryczka chili kilka listków pietruszki lub kolendry kilka łyżek jogurtu Na marynatę: ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków(...)łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Awokado obierz, pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Fasolę odcedź i przepłucz. Chili oraz pietruszkę lub kolendrę drobno posiekaj. Placki tortilli kolejno pogrzej z obu stron na patelni, następnie
Food Squarekuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto ze Słonecznej Kuchni :) Wyrazisty smak potrawki uzupełniają słodkie bataty pieczone w całości, jogurt przełamany odrobiną płatków chili i świeże awokado - całkowita eksplozja smaków tworząca głębokie i spójne połączenie wielu wymiarów. I to wszystko w niezwykle prosty sposób możecie przyrządzić w swoich własnych przestrzeniach kuchennych! :D Ważnym elementem jest(...)chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml sosu BBQ olej sól i pieprz Do tego: 2 bataty olej sól jogurt naturalny szczypta płatków chili 1 awokado posiekana natka pietruszki/ kolendry Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i pokrój w ok. 0,5cm kawałki, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw. Wiosennie! Składniki: 4 ziarniste placki tortilli 1 dojrzałe awokado 1/4 świeżego zielonego ogórka 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli Składniki na sos jogurtowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami(...)czosnku 5 suszonych pomidorów 1 łyżeczka oliwy ze słoiczka w którym mieszczą się suszone pomidory 1 szczypta ziół prowansalskich 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu Wykonanie: Ogórek, awokado (obrane ze skóry i bez pestki) oraz cebulę umyć, pokroić w plasterki, rukolę opłukać i osuszyć. W osobnej miseczce przygotować jogurt, dodać posiekany czosnek, oraz pokrojone w malutkie kawałeczki suszone
Wino Francja Kuchnia