wieprzowej, więc dodatkowa porcja tłuszczu nie tylko nie zaszkodzi, ale jest nawet wskazana. Poza tym tłuszczu na diecie ketogenicznej nigdy nie jest zbyt wiele… Do tego trochę zieleniny oraz awokado i mamy perfekcyjny keto obiad! Na samo wspomnienie ślinka napływa mi do ust. Kotlety mielone w boczku Klasyk w odrobinę bardziej wyszukanym wydaniu, czyli kotlety mielone zawinięte w boczek. Świetna(...)minut Czas gotowania 15 minut Składniki Kotlety 0,5 kg łopatki wieprzowej mielonej 0,5 cebuli drobno posiekanej 8 plastrów boczku wędzonego sól, pieprz Dodatki 2 garści rukoli 1 awokado 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać cebulę i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi). Z mięsa uformować 8 równych
Modern Cave Girlłyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 3/4 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki soli – 1/3 łyżeczki pieprzu – 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: – 1 awokado – 1 limonka – garść tartego żółtego sera – kilka łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu – listki kolendry – drobno posiekana ostra papryczka Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce(...)pokrojoną w drobną kostkę paprykę, odsączoną fasolę i kukurydzę, przecier oraz bulion, mieszamy i zagotowujemy. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 20 minut. W tym czasie awokado obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z 1/2 limonki. Całość podajemy z awokado, żółtym serem, łyżką śmietany lub jogurtu, kilkoma listkami kolendry i papryczką. Na koniec skrapiamy sokiem
Be Fit Be Strongtalerze/deski celem szybkiego ostudzenia (warstwy max. 2 cm). Dodatkowo: – 1 opakowanie alg nori – 1 tubka pasty wasabi – 1 ogórek szklarniowy – 1 mała cukinia – 1 awokado – 100g łososia wędzonego – 125g serka śmietankowego Ogórek i cukinię myjemy, obieramy jeśli tego wymagają. Ogórka kroimy na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Ogórka i cukinię(...)Długość ogórka i cukinii nie powinna być dłuższa niż szerokość nori, jeśli jest – kroimy je na pół. Łososia kroimy w 1-centymetrowe paski. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Na desce do krojenia rozkładamy matę bambusową (równolegle do nas), na macie układamy listek nori błyszczącą stroną do maty. Na stronie matowej układamy cienką warstwę ryżu nawilżając palce w zimnej
Be Fit Be Strongskładniki, dostarczają azotanów, żelaza i cynku, ale też witaminy K. Mają one szczególny wpływ na układ ruchu. Natomiast obecność antyoksydantów, chroni przed nowotworami i chorobami przewlekłymi. Koktajl z awokado Składniki na 2 porcje: pół awokado pomarańcza kiwi sok z cytryny garść rukoli lub roszponki średnie jabłko 1,5 szklanki letniej przegotowanej wody Jest polecany osobom starszym, z problemami z sercem(...)nadciśnieniem. Awokado stanowi źródło tłuszczów o dobroczynnym wpływie na organizm. Najlepiej pić ten koktajl na kolację. Wesprze pracę serca i obniży ciśnienie tętnicze krwi, a także poziom cholesterolu i trójglicerydów. Koktajl z natki pietruszki Składniki na 2 porcje: pęczek natki pietruszki średnie jabłko szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy szklanka letniej przegotowanej wody łyżka miodu gryczanego Taki koktajl, jest doskonałym
Okiem Blondynki by McBlonditutaj pasują, wynosząc sam sos, jak i całe danie na niesamowicie lekki, letni i kolorowy poziom, dodając wyrazistości i stawiając rybę w totalnie nowym świetle smaków! A obok kremowe awokado, dojrzałe, słodkie pomidorki koktajlowe w balkonowego krzaka i pikantne plasterki szalotki. Całość sprawdzi się także z drobiem. Będziecie płakać ze szczęścia! :D Łosoś z letnim chimichurri z borówkami i brzoskwinią(...)oliwy z oliwek 2 duże szczypty soli 1 duża szczypta pieprzu Do tego: filet z łososia lub pstrąga tęczowego (ze skórą) sól i pieprz roszponka szalotka pomidorki koktajlowe awokado Sposób przyrządzenia: Chimichurri z borówką 1. Lekko przesiekaj umyte borówki i przełóż do miski. 2. Brzoskwinię umyj i pokrój w drobną kostkę, dodaj do borówek. 3. Wymieszaj owoce, dodaj posiekaną
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOdchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – spowodował, że przekonałam się do awokado :) W połączeniu z burakiem i jabłkiem smakuje rewelacyjnie! Co najważniejsze koktajl ten jest idealnym źródłem witaminy B1, czyli tiaminy. The post Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSzybka kanapka, którą przygotujecie w kilka chwil. Jajko możecie ugotować poprzedniego wieczoru, a wtedy to już kilka sekund. Awokado jest niezwykle zdrowe - tak, jest tłuste - ale to dobry tłuszcz, posiada kwasy omega, dodatkowo witaminy A, B, C, E, potas... Ważne, aby było dojrzałe - im ciemniejsze tym lepsze, będzie miękkie i kremowe. Składniki: 2 kromki ciemnego pieczywa, 1 dojrzałe awokado(...)jajka, rzodkiewka, szczypta soli, pomidory Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo lub pół twardo. Kroimy w plastry. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, Następnie wyciągamy za pomocą łyżki z skóry, kroimy w plastry. Układamy na chlebie wraz z jajkiem i rzodkiewką. Podajemy wraz z pomidorkami
Lena GotujeSkładniki: marchewka – 300g mielony kumin – 1 łyżeczka mielone chilli – 1 łyżeczka czosnek – 1 ząbek ocet winny – 3 łyżki pomarańcza – ½ sztuki cytryna – ½ sztuki awokado – 1 sztuka twarożek wiejski lub śmietana – 2 łyżki pestki dyni lub inne ziarna – 2 łyżki mieszanka sałat – około 4 garści ciabatta – 1 sztuka olej(...)całość do piekarnika na kolejne 20 minut. Marchewki muszą być miękkie. Ciabatte przypiecz delikatnie w piekarniku. Do naczynia z marchewkami wyciśnij sok z pieczonych owoców. Uważaj, bo są gorące! Awokado pokrój w kostkę, ciabattę podziel na nieduże kawałki. Przełóż do naczynia z marchewką i całość delikatnie wymieszaj palcami. Na talerzu połóż garść mieszanki sałat, łyżkę twarożku lub śmietany, marchewkę
wiecejwarzyw.plJajka nadziewane kremem z awokado, szalotki, czosnku i gotowanych żółtek, podane z odrobiną kawioru Świąteczna przystawka Składniki: 4 jajka bio ugotowane na twardo 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 awokado 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia nierafinowanej 1/2 cytryny sól i biały pieprz kawior (u mnie z pstrąga) Wykonanie: Ugotowane, przestudzone i obrane jajka przeciąć na pół(...)wydrążyć żółtko wrzucić do blendera, dodać dwa obrane awokado, pokrojoną szalotkę, czosnek, oliwę, wycisnąć sok z cytryny, dodać jedną szczyptę soli morskiej oraz białego pieprzu, całość zmiksować na aksamitną masę, Przełożyć do worka cukierniczego i wypełnić wszystkie polówki jajek, a na koniec przyozdobić kawiorem. Smacznego
Wino Francja Kuchniapodrzucam Wam "przepis" na przepyszne śniadanie jeszcze w klimacie Wielkanocnym 😋🍳🐤🐣 Jadam takie przez cały rok, zastępując często rzeżuchę po prostu szczypiorkiem. To naprawdę pyszna jajecznica z dodatkiem kremowego awokado i świeżej, ostrej rzeżuchy - kilka minut roboty i zdrowe oraz pożywne śniadanie (albo kolacja) gotowe. Ciężko tu nawet mówić o przepisie, bo jajecznicę każdy potrafi zrobić, ale pomyślałam, że może(...)patelni drewnianą łopatką z jednej strony do drugiej, to wyjdzie Wam bardzo delikatna i kremowa jajecznica... 👌 Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 3 jajka 1,5 łyżeczki masła 1 dojrzałe awokado rzeżucha (ilość według uznania) sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Na malej patelni roztop masło i wbij jajka, posól i opcjonalnie popieprz do smaku. Smaż jajecznicę na najmniejszym ogniu "zgarniając" jajka drewnianą
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszna i elegancka sałatka, pięknie się prezentuje i smakuje extra! 👌 J est w niej wszystko co uwielbiam: bataty pieczone z dodatkiem ostrej papryki: słodko - pikantne, aksamitne awokado, kremowa i słona feta, soczyste ziarenka z owocu granatu, rukola z orzechowym posmakiem i chrupiące, prażone pestki słonecznika. Do tego miodowo - musztardowy dressing i genialny posiłek gotowy. Upieczenie batatów zajmie(...)SKŁADNIKI: 1 duży batat (około 300 -350 g) 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy 1 opakowanie rukoli 1 duże, dojrzałe awokado 100 g fety 5 łyżek słonecznika łuskanego ziarenka owocu granatu (1 mały lub 1/2 dużego granatu) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soku
Słodko-Słony Świat IlonyDziś zapraszam Was na szybką, bardzo pyszną i zdrową pastę z awokado. Ja często używam takiej pasty zamiast zwykłego masła . Składniki: 1 dojrzałe awokado sok z 1/2 cytryny sól Wykonanie: Awokado przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ, przełożyć do blendera, dodać sok z cytryny oraz sól do smaku. Zmiksować na gładką masę. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwarzyw. Oczywiście do wiosennych zawijasków możecie włożyć nie tylko ulubione warzywa, ale także przesmażonego w przyprawach kurczaka czy ugotowane krewetki. Wiosenne rollsy świetnie smakują w połączeniu z awokado, które także włożyłam do moich zawijasków. Spring rollsy to świetny pomysł na lekką i dietetyczną przekąskę, świetnie sprawdzą się na imprezę - Wasi goście z pewnością będą zachwyceni ich pięknymi(...)ramach naszego kulinarnego wyzwania. Spring rolls, czyli wiosenne zawijaski Składniki: Spring rolls: papier ryżowy makaron ryżowy (vermiccelli) (100g) czerwona papryka kilka surowych marchewek zielony ogórek sałata ugotowane krewetki awokado świeża kolendra Sos kokosowo - orzechowy: puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżki cukru
Codzienne GotowanieGotowe. Kaszę do dzisiejszej sałatki najlepiej zrobić metodą na sypko. Przepis na dresing pochodzi z serwisu Delish.com , a glazura z bloga Recipegirl.com . Składniki: ½ kg polędwiczek drobiowych ½ pęczka szparagów 1 awokado 1/2 szklanki kaszy jaglanej Glazura 1 łyżeczka oleju 1 starty ząbek czosnku Skórka otarta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy, czyli 6 łyżek lub sok wyciśnięty ze średniej(...)nich starty ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj. Krok 7 Rozłóż kaszę na talerzach. Na wierzch połóż szparagi oraz porwane na kawałki polędwiczki. Umyj awokado, przekrój na połowy, wyjmij pestkę i pokrój miąższ na kawałki dowolnej wielkości. Rozłóż na pozostałych składnikach sałatki. Całość polej kilkoma łyżkami sosu. Resztę dresingu przelej do sosjerki. Gotowe. Smacznego
Niedzielny kucharzPojawiły się prośby o surówkę z czerwonej kapusty, a więc jest. Mam nadzieję, że sprosta oczekiwaniom. Moim zdaniem to surówka petarda. Poszatkowana kapusta, miękkie awokado i chrupiący boczek, który dodaje tego czegoś. Do tego sok z cytryny i musztarda. Pycha! Wypróbujcie jako dodatek do obiadu lub kolacja z kromką chleba. Ilość porcji: 2-3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki(...)kapusta czerwona – 300g awokado – ½ sztuki cebula czerwona – ¼ sztuki boczek wędzony – 100g musztarda – ½ łyżeczki majonez – ½ łyżeczki sok z cytryny – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkuj, awokado obierz i pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w wąskie paseczki i podsmaż na suchej patelni. Wszystko przełóż do głębokiej miski. Dodaj musztardę
wiecejwarzyw.pl