Tata złowił szczupaka to trzeba go należycie spożytkować :) Szczupak smakuje wyśmienicie. Jest to ryba chuda, dlatego dodatek oleju z awokado nadaje jej soczystego smaku. Przyprawy sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne. Ponadto lekkie, zdrowe, kolorowe :) Olej z awokado od Badapak do pieczenia jest wyśmienity. A z pieczonymi ziemniaczkami.....py-cho-tka! :D Składniki: - 1 mały świeży szczupak - sok z cytryny(...)łyżka oleju z awokado Badapak - koper - świeże/mrożone warzywa ulubione (u mnie marchewka, kalafior, groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku) - przyprawy: sól, carry, pieprz czerwony, pieprz caynne Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Oczyszczonego szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, do środka ryby wkładamy koperek, solimy i przyprawiamy. Warzywa kroimy według upodobań, jednak nie za grubo. Układamy
Zdrowie na języku :PLekka, niedzielna, kolacyjna sałatka ... Z szynką parmeńską, awokado i mozzarellą. A wszystko skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Do tego chrupiące pieczywo... mniam Polecam każdemu. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: ok. 11,50 zł SKŁADNIKI: 3 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1/2 awokado 5 pomidorków koktajlowych rukola parmezan oliwa(...)oliwek ocet balsamiczny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności zabieramy się do przygotowania składników. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy liście rukoli, a na niej na przemian układamy plastry mozzarelli i awokado. Układamy plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe. Wszystko
kulinarnyJaDobry omlet nie jest zły, a do tego pyszny żytni chlebek z masłem z awokado :) ~ Omlet z pomidorem, szczypiorkiem + chleb żytni z m asłem z awokado i kiełkami ~ Składniki: 2 duże jajka łyżka wody mały pomidor łyżeczka oliwy sól, pieprz +chleb żytni masło z awokado kiełki Patelnię stawiamy na palnik, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i czekamy(...)bardziej puszysty i delikatny wyjdzie omlet). Powstałą masę wylewamy na patelnię, smażymy omleta po kilka minut z każdej strony i przekładamy na talerz. Chleb smarujemy masłem z awokado, kroimy w kosteczkę i podajemy z kiełkami
Kuchenny Skrawek Niebaobejść się bez soli (sos rybny zawiera znikomą jej ilość) i nawet coś tak z pozoru niezdrowego jak burger, okazuje się być bombą witaminową . Taki burger zawiera między innymi awokado : W średniej wielkości awokado jest aż 41 g tłuszczu, czyli niestety jest dość kaloryczne. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach. Jednak jest to tłuszcz dobroczynny dla zdrowia(...)posiekanych listków kolendry (opcjonalnie) 2 dymki (zielona część), posiekane 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Dodatkowo: 5 maślanych bułek z sezamem 1 łyżka oleju 1 awokado, obrane, zgniecione widelcem 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki 1 pomidor, pokrojony w plastry sos Sriracha ** CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Składniki na burgery mieszamy
Tajskie smakiserii: "Awokado w roli głównej" A na podwieczorek pyszny koktajl pomarańczowo-awokadowy :D ~ Koktajl z awokado, pomarańczy i jogurtu + jagody goji ~ Składniki: pomarańcz pół awokado 150g jogurtu naturalnego + jagody goji Awokado i pomarańczę obieramy ze skórki i blendujemy z jogurtem. Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki i posypujemy jagodami goji
Kuchenny Skrawek Niebaserii: " Awokado w roli głównej" Tym razem awokado ukryło się w cukinii ;P Jakiś czas temu udało mi się dorwać w Biedronce okrągłe cukinie. Leżały sobie spokojnie w lodówce, czekając aż wpadnie mi do głowy jakiś pomysł na ich przyrządzenie. No i doczekały się ;D ~ Cukinie nadziewane farszem pieczarkowo-awokadowym ~ Składniki: (2 porcje) 2 cukinie 500g pieczarek awokado przyprawy(...)oprószamy środek solą (sól sprawia, że cukinia puści sok który należy odlać przed nałożeniem farszu). Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni.Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy. Pieczarki, awokado, pokrojoną szynkę i szczypiorek mieszamy i doprawiamy do smaku. Cukinię oprószamy przyprawą do grillowanych warzyw, wypełniamy farszem, nakładamy jej "czapeczkę" i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy przez ~25 minut
Kuchenny Skrawek NiebaSalad with goat cheese and avocado. Słonawy kozi twarożek, świetnie koresponduje z łagodnym smakiem awokado. Pamiętamy, że awokado szybko ciemnieje i należy je skropić cytryną. Składniki. 50 g koziego twarożku 1 szt. awokado 1 łodyga selera naciowego 1 pomidor 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz Z awokado wydrążyć kulki. Seler naciowy pokroić w ukośne plasterki
Kulinarny karnet Christopheraczerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami. Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille(...)pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę ze szczypiorem pokroić . Wymieszać pokrojone pomidory, chilli i dymkę. Paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w talarki. Awokado przekroić i usunąć pestkę wbijając w nią nóż. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Obrać i pokroić w paski. Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę
Kulinarny karnet Christopherakrem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie chłodnika. (: Przechodzimy do puenty: zapraszamy Was do sporządzenia intensywnie zielonej zupy krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty - czyli bardzo aromatyczny i orzeźwiający bukiet smakowy. Do dzieła, kochani: Składniki: ok. 1l wywaru warzywnego ( przed rozdrabnianiem można trochę odlać żeby krem nie okazał się(...)rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej (lub zwykłej) świeżo
Symfonia SmakówAwokado to owoc, które ma wszechstronne zastosowanie, jest bardzo smaczny i zdrowy. W postaci rozdrobnionej z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy idealnie nadaje się do kanapek, pokrojony w plastry jest świetnym składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik(...)pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą Pyszne Wielkanocne Jajka faszerowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskórką kryje się cenny dla mnie surowiec. Namiętnie rozcieram, doprawiam i rozkoszuję się. Ktoś ma ochotę rozkoszować się ze mną? Krem, który dziś zaprezentuję, powstał zupełnie przypadkowo. Nie lubiłam awokado, ale po ostatnim przepisie z jego użyciem na GUACAMOLE , zupełnie zmieniłam swoje stanowisko w związku z tym zielonym koleżką. Wracając do kremu - nie miałam składników potrzebnych do guacamole, więc sięgnęłam(...)inaczej. Jeśli robicie ten krem, użyjcie ulubiony miód, aby jeszcze bardziej Wam smakowało. Więcej przydatnych informacji na temat miodu i jego rodzajów - MIÓD. JAKI WYBRAĆ? Pamiętajcie również, że wybierając awokado, nie może mieć ono żadnych brązowych cętek na skórce - są one oznaką rozpoczętych już wewnątrz owocu procesów gnilnych. Są po prostu przejrzałe. KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. /całkowicie
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 300 g gotowanego mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy gryczanej 1 awokado 100 g sera feta 2 garście liści szpinaku baby 10 czarnych oliwek 8 kawałków suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Studzimy. Mięso(...)indyka, obrane awokado oraz ser feta kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Ręcznym blenderem miksujemy oliwę, sok z cytryny, pomidory suszone oraz koper. Do miski wrzucamy listki szpinaku, indyka, fetę, awokado, oliwki oraz kaszę. Dodajemy pesto pomidorowe. Całość dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuSkładniki: 250 g makaronu orzo 300 g gotowanej piersi z indyka 1/2 papryczki chilli garść świeżej bazylii Pesto: 2 szt. dojrzałego awokado 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka listków świeżego tymianku (ewentualnie suszonego) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki tartego parmezanu lub sera grana padano 1/2 papryczki chilli 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy(...)Pesto: Pietruszkę, tymianek, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, czosnek, parmezan, oliwę oraz sól i pieprz wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy papryczkę chilli oraz miąższ awokado. Krótko miksujemy, tak aby w pesto pyły wyczuwalne drobne kawałki awokado i papryczki. Makaron, mięso oraz pesto mieszamy ze sobą. Wierzch sałatki posypujemy listkami bazylii oraz pokrojoną w krążki papryczkę
Qchnia po prostu