dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny. Najważniejszym elementem jest użycie do tego dania dobrych, słodkich ogórków oraz dojrzałego awokado. Jeśli uda się na takie trafić to sukces mamy gwarantowany :) Niewątpliwym atutem tego rodzaju potraw jest czas ich przygotowania. A ten jest krótki! Cóż tu więcej pisać, po prostu spróbujcie :) Składniki(...)ogórki gruntowe 1 pęczek rzodkiewek (ok. 8 szt.) 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. kefiru 1 szkl. jogurtu naturalnego garść listków mięty sól pieprz Wykonanie: Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewkę umyć, obciąć końcówki i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny
zadanie-gotowanieGęsta i sycąca zupa krem z zielonego ogórka i awokado, podana z pestkami dyni oraz szczypiorkiem. Bardzo szybka w wykonaniu, a do tego smaczna i zdrowa. Polecana osobą zabieganym, a także tym, którzy nie mają ochoty na stanie w kuchni, zwłaszcza latem 😉 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 5 ogórków gruntowych 2 awokado(...)mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z cebulą oraz czosnkiem i chwilę wszystko smażymy. Następnie wlewamy 1 litr bulionu i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki oraz awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy około 2 min., a następnie wszystko blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta to dodajemy pozostałą ilość
Kuchnia MagdaLenysmaczne! Można jeść zarówno świeże jak i suszone - same lub jako dodatek do wielu dań. Poniżej moja propozycja - suszona figa jako dodatek do koktajlu z pomarańczy, banana i awokado! SKŁADNIKI: 2 pomarańcze 1 banan 1/2 awokado suszone figi jako dodatek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nic prostszego! Świeże owoce (pomarańcze, banan, awokado) obieramy ze skórki, a następnie miksujemy przy pomocy blendera
wege i kropkamożecie zmienić wszystko. To danie daje tyle możliwości, na ile pozwoli Wam wyobraźnia. Składniki (na 10 rollsów): - opakowanie papieru ryżowego - 20 krewetek - 1/2 opakowania makaronu sojowego lub ryżowego - dojżałe awokado - ogórek szklarniowy - kilka kawałków marynowanej rzodkwi - kilka liści sałaty - sezam - sos sojowy - sos rybny - ocet ryżowy - szczypior Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dokładnie odsączamy z wody, dodajemy dwie(...)Szczypior siekamy i dodajemy do makaronu. Dokładnie mieszamy. Krewetki podsmażamy na maśle (można dodać ząbki czosnku) ok minutę z każdej strony, zdejmujemy z patelni, studzimy i obieramy z ogonków. Awokado, ogórka i rzodkiew kroimy w paski. liście sałaty myjemy i osuszamy. Sezam prażymy na suchej patelni. Gdy mamy tak przygotowane składniki możemy przystąpić do zwijania spring rollsów. Przygotowujemy gorącą wodę
Cook&Lovelunch do pracy. Zaletą zielonej sałatki jest to, że można ją skomponować z dowolnie wybranych zielonych warzyw i ziół. Tak więc w mojej znalazł się jarmuż, zielony groszek, awokado, a do sosu użyłam pietruszkę i szczypiorek. Do sałatki można dodać bulgur lub quinoa, ja jednak wybrałam kalafiorowy ryż. Zielona sałatka jest smaczna i zdrowa. Najczęściej dodaję do niej jajko(...)twardo, czasami tuńczyka. Zielona sałatka Składniki: na 2 porcje 50 g świeżego jarmużu 1 mały kalafior 100 g zielonego groszku 1 awokado 1 łyżka pestek słonecznika 3 jajka koper do dekoracji ½ łyżeczki czarnego pieprzu grubomielonego szczypta kajeńskeigo pieprzu Sos ziołowy 1 łyżka majonezu 200 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szczypiorku sól do smaku 1 łyżka soku
codojedzeniaSKŁADNIKI 2 pomidory bawole serce 1 awokado 1 czerwona cebula 100 g pesto z bazylii 200 g tofu bazylia oregano s ó l, pieprz oliwa extravergine **** INGREDIENTI 2 pomodori cuore di bue 1 avocado 1 cipolla rossa 100 g di pesto di basilico 200 g di tofu basilico origano sale, pepe olio extravergine d'oliva PRZYGOTOWANIE Tofu kroimy(...)condite con un filo d'olio extravergine. Spolverate il tofu con origano secco, un pizzico di sale e pepe. Grigliate il tofu alla piastra, girando ogni tanto. Pomidory i awokado kroimy w plastry, cebul ę w piórka. Na talerzu układamy pokrojone pomidory, awokado, cebul ę a na końcu plastry tofu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę
La grande e la piccola cuocaSushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym 2 rolki Składniki: około 120 g ryżu do sushi 2 arkusze nori 100 g wędzonego łososia zielony ogórek papryka czerwona awokado serek śmietankowy wasabi Zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy(...)dokładnie mieszamy. Powinno robić się to ostrożnie, drewnianą łyżką, przewracając ziarenka z brzegów do środka miski tak aby ich nie uszkodzić. Przygotowany ryż pozostawiamy do wystudzenia. Warzywa, łososia i awokado kroimy w plasterki. Na macie bambusowej układamy arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Zwilżamy dłonie wodą i układamy równomiernie ryż na 2/3 arkusza. Na środku smarujemy (palcem) pasek wasabi
PatiGotujelekki, a zarazem błyskawiczny sok owocowy, który dostarczy organizmowi mnóstwo energii i witamin. Napój jest gęsty i bardzo sycący, więc spokojnie może zastąpić drugie śniadanie, a tłuszcz zawarty w awokado zwiększa przyswajalność cennych składników z innych produktów. Zróbcie przysługę organizmowi i zafundujcie sobie pyszną bombę witaminową… Składniki: 1 (250 g) kaki 4 (300 g) kiwi 1 (120 g) banan(...)awokado Przygotowanie: 1) Kaki, banana oraz kiwi obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do naczynia. 2) Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ do miski. 3) Wszystkie owoce miksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji
Fitsweet.metypowego faceta, dla którego wszystko co zdrowe jest blee. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać. Składniki (5 małych porcji jak na zdjęciach): Mus: 1 duże dobrze dojrzałe awokado (dobrze dojrzałe, maślane awokado jest warunkiem powodzenia) 2 banany 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) 2 łyżki miodu Dodatkowo: 2 garści borówek garść pistacji Przygotowanie: 1) Awokado
Fitsweet.mejest… to może oznaczać tylko jedno, na bloga wjeżdża kolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i konsystencjami, bo jest i słodko, i pikantnie, do tego maślane, kremowe awokado i chrupiące chipsy z jarmużu. A przede wszystkim są pyszne, zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki(...)porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małego ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Przygotować buraczki: małe buraczki
Fitsweet.meSKŁADNIKI (na 4 porcje) 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g pomidorków 2 cukinie 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 cytryna 1 awokado natka pietruszki bazylia oregano s ó l, pieprz ocet balsamiczny oliwa extravergine **** INGREDIENTI (per 4 persone) 400 g di ceci lessati 200 g di pomodorini 2 zucchine 2 carote 1 cipolla rossa 1 limone(...)podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę. Plasterki marchwi i cukinii gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Warzywa dokładnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Awokado kroimy w cienkie plasterki, cebule w piórka a pomidorki na połówki. Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy oliwę z octem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy drobno posiekane listki bazylii
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI 300 g zielonych szparagów 200 g truskawek 100 g rukoli 50 g orzechów włoskich 1 awokado 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy extravergine 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 5 listków bazylii 5 listków mięty **** INGREDIENTI 300 g di asparagi verdi 200 g di fragole 100 g di rucola 50 g di noci 1 avocado(...)foglie di basilico PRZYGOTOWANIE Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Obrane awokado kroimy na większe kawałki a c ebulę w piórka. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy oliwę z octem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekany listki bazylii i mięty. Układamy
La grande e la piccola cuocatonikiem :). Jak zawsze wykonanie go będzie banalnie proste a składniki z łatwością znajdziecie w każdym większym sklepie ;] Połączenie bogatych w witaminę E owoców takich jak awokado z tymi co obfitują w witaminę C i antyoksydanty to idealny duet. Tak właśnie będzie w tym skromnym deserze który może z łatwością zastąpić śniadanie lub w upalne dni odświeżyć(...)wielką mocą :] Zapraszam wypróbować i polecajcie znajomym! Składniki: 1 grejpfrut obrany i pozbawiony albedo - pokrojony na większe kawałki łyżeczka suszonego jałowca 2 łyżeczki cukru brzozowego lub cukru 1 awokado przecięte na pół suszone kawałki żurawiny Przygotowanie: 1/ Miksujemy kawałki grejpfruta z jałowcem i cukrem. 2/ Napełniamy nim wnętrze połówek awokado 3/ Posypujemy dookoła żurawiną. Smacznego! Grejpfrut lubi się
Kuchnia PROzdrowotnaprzy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario" . Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę do kanapek dodajemy awokado lub zieloną paprykę. Zanim zaczniecie modyfikować przepis zacznijcie od spróbowania wersji podstawowej, nawet jeśli nie przepadacie za kolendrą. Solidna porcja czosnku i oliwa łagodzą jej smak i zapach. Możecie też(...)pół kolendry i natki pietruszki. Ponieważ często pytacie jak gotować jajka dopisaliśmy też krótką instrukcję ;) Porcje: 10 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 ząbków czosnku 1 pęczek kolendry 1 awokado 1 łyżka octu z białego wina 100 ml oliwy ½ łyżeczki mielonego kminku lub madras curry 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku 10 jajek Przygotowanie
SzczyptaSmaQNadchodzą święta "jajeczne" więc wrzucam pomysł na wykorzystanie jajek. Pasta jajeczna z awokado i rzeżuchą. Zdrowa, smaczna - idealna na śniadanie - nie tylko świąteczne. Jeżeli lubicie pasty na kanapki polecam Wam również pastę jajeczną z serem feta lub wegańską koreańską pastę sojową :) Składniki: 3 jajka 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Rzeżucha(...)Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (wkładamy jajka do wrzącej wody na ok. 6 min.) i studzimy w zimnej. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wbijamy nóż w pestkę i ją wyjmujemy. Wydrążamy środek łyżeczką. Kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z jajkami. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem i rzeżuchą
Czarnawisienka