Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado Ostatnia propozycja w starym roku, szybka, smaczna i zdrowa przystawka do szampana. Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego roku, pełnego miłości, pokoju, zdrowia oraz wielu natchnień kulinarnych. Proporcje na dwa pucharki. Składniki: 200 g podgotowanych krewetek 2 dojrzałe awokado 1 szalotka 1 mała ostra czerwona papryczka 1 limonka 3 łyżki oliwy z pierwszego(...)soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 garść pokrojonego młodego szczypiorku Wykonanie: Krewetki umyte i oczyszczone pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę awokado, szalotkę, papryczkę. Oprószyć solą i pieprzem. Wycisnąć sok z limonki do sałatki, skropić oliwą. Dodać pokrojony szczypiorek. Delikatnie przemieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem
Wino Francja Kuchniaprzepis na sałatkę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Jest ona inna niż wszystkie bo z kokardkami Lubelli , krewetkami obsmażonymi z aromatycznych przyprawach, z chrupiącym boczkiem, papryką, serem i awokado, wymieszana z pikantnym dressingiem z chilli. Sałatka ta najlepsza jest od razu po przygotowaniu z jeszcze ciepłymi składnikami jednak spokojnie można ją przechowywać też w lodówce. Zapraszam! Scroll down(...)cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki 250 g sera cheddar lub innego ulubionego żółtego, pokrojonego w kostkę 1 awokado, obrane i miąższ pokrojony w kostkę 1 garść posiekanej świeżej kolendry Składniki na dressing: 5 łyżek octu z białego wina 3 papryczki chili, bez nasion, z grubsza posiekane 3 ząbki
karmelowySałatka awokado z kumkwatem 1 awokado 1 kumkwat w słodkim syropie kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g dodatki: żurawina kurkuma pestki prażonej dyni suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić(...)kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki. Owoc kumkwatu umieścić na środku sałatki. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: żurawina, kurkuma, pestki prażonej dyni, pokrzywa
Pij soki wyciskaneLekki lunch w postaci sałatki podanej z serem camembert, suszonymi pomidorami, awokado oraz anchois Syta, pełna witamin i bardzo kolorowa sałatka propozycją na smaczny i zdrowy lunch. Składniki: 100 g sera camembert 4 sztuki suszonych pomidorów 1 dojrzale awokado 1 garść świeżych liści dowolnych sałat kilka plastrów świeżego ogórka 6 filecików anchois 1 garść oliwek(...)oliwy z pierwszego tłoczenia 1 gałązka świeżego tymianku kilka ziarenek czerwonego pieprzu 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Umyte, osuszone liście sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek w plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym
Wino Francja Kuchniapizzy: 500 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 4,5 łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE(...)ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Farsz: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wybrać miąższ łyżką i przełożyć go do miski. Dodać obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i skropić cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone
Passions hobbies lifeGęsty, sycący, słodki koktajl z awokado, bananem i płatkami owsianymi. U nas był dzisiaj na deser :) Będzie też dobrym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie, bo zaspokoi głód i dostarczy energii. W takim zestawieniu napój jest bardzo aksamitny i ma piękny kolor. Lubicie takie gęste koktajle? Jaki jest Wasz ulubiony? Składniki na 1 dużą porcję: 1 dojrzały banan 1 pomarańcza(...)łyżka płatków owsianych 0,5 - 1 awokado 0,5 łyżeczki sproszkowanej trawy z młodego jęczmienia (można pominąć) 100 - 150 ml napoju/mleka migdałowego (lub ryżowego, krowiego itp.) Przygotowanie: Banana i pomarańczę obrać ze skóry. Wydrążyć miąższ z awokado. Sok z pomarańczy wycisnąć i przelać do naczynia w którym będziemy blendować. Do naczynia dodać wszystkie pozostałe składniki i je zblendować. Przelać
Ze smakiem i z pasjąPrzepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki(...)większą lub 2 małe porcje: 1 awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ ze skórki. Umieścić w niedużym, wąskim naczyniu do blendowania. Banana obrać i dołożyć do naczynia. Dodać kakao i łyżkę miodu. Zblendować do całkowitego rozdrobnienia składników. Dodać kolejną łyżkę miodu
Ze smakiem i z pasjąbyłam pewna, że to kurczak. Nawet prosiłam koleżankę o przepis na kurczaka! Jeszcze zdążycie przygotować na imprezę Andrzejkową. Składniki: • 2 duże kule mozzarelli • 1 awokado • 3 pomidory • 2 łyżki soku z cytryny Marynata • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami • 1 łyżeczka miodu • sól, pieprz do smaku(...)Wymieszać ze składnikami marynaty. • Ser pokroić w plastry i zalać marynatą i wstawić do lodówki na 30 minut. • Pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny. • Na półmisek wyłożyć plastry mozzarelli na obwodzie. • Na środek wyłożyć salsę z pomidora i awokado doprawioną
To co kochamZielony, aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt(...)naturalny • 10 listków bazylii • szczypta soli do smaku • kalarepka • marchewka Wykonanie: • Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. • Zmiksować awodado zjogutrem, bazylią i szczyptą soli. • Kalarepkę i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w słupki. • Podawać warzywa z zielonym dipem
To co kochamzazieleniło się nieśmiało w przyrodzie. W kuchni też wiosna, ale na talerzu. Zapraszam na faszerowane jajka szynką w zielonym, awokadowym sosie. Jajka i awokado dostarczą dobrej energii, a zielony kolor wprowadzi optymizm po szaro-burej zimie. Dla dbających o linię proponuję śmietanę w sosie zamienić na jogurt. Składniki(...)jajka ugotowanych na twardo • 100 g szynki gotowanej • 1 łyżeczka ostrej musztardy • sól, pieprz do smaku Sos zielony • 1 awokado • 5 łyżek kwaśnej śmietany • kilka listków bazylii • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotowane jajka na twardo przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. • Żółtka utrzeć z musztardą, dodać drobno posiekaną
To co kochamjeszcze jak bym chciała, bo czekam na te największe upały, ale jest to już pora na chłodnik. Proponuję z truskawek i awokado, lekko wytrawny czyli o naturalnej słodyczy truskawek. Pachnie koperkiem i bazylią, chrupie migdałami i orzechami. W sam raz na koniec sezonu truskawkowego i mam nadzieję(...)początek upalnego lata. Składniki na 2 porcje: • 2 szklanki truskawek • 1 awokado • 1 mały jogurt naturalny • pęczek koperku • liście bazylii • 4 łyżki płatków migdałowych • orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: • Umyte truskawki zmiksować z awokado i jogurtem. • Dodać posiekany koperek i liście bazylii i jeszcze zmiksować. • Przelać chłodnik do miseczek, posypać płatkami migdałowymi. Udekorować
To co kochamszybki lunch lub kolację. Komosa ryżowa z indykiem i brokułem porcja dla 2 osób Składniki: 3/4 szklanki komosy ryżowej ( biała lub czarna ) 10 różyczek brokuła 1 marchewka 1 awokado 3 pieczarki 1 ząbek czosnku 1 pierś z indyka 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Ugotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu z szczyptą soli. Po ugotowaniu(...)pozostawić pod przykryciem. Indyka pokroić na małe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Awokado obrać i pokroić na małe kawałki. Brokuła gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę i smażyć przez około 5 minut, aby była miękka ale nadal chrupiąca. Dodać czosnek, brokuła i pieczarki i indyka
JaglusiaSAŁATKA Z TUŃCZYKIEM ze świeżym aromatem limonki, kremowym awokado, z... Artykuł Sałatka z tuńczykiem i awokado pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMój numer jeden wśród śniadań! Jajko z płynnym żółtkiem i awokado to połączenie idealne. Do smażenia najlepiej sprawdzi się olej kokosowy, ponieważ się nie przypala i jest bardzo zdrowy lub masło, KONIECZNIE klarowane. Jako dodatek świetnie pasują pomidory z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Składniki: - kromka chleba razowego - jajko - 1/4 awokado, kilka listków szpinaku baby - łyżeczka oleju kokosowego(...)pieprz Na patelni rozgrzać olej/masło. Położyć kromkę chleba, ostrożnie wbić na nią jajko, tak aby żółtko pozostało na chlebie, białko może delikatnie spłynąć, to w niczym nie przeszkadza. Awokado pokrojone w cienkie paski delikatnie ułożyć na jajku (opcjonalnie szpinak), doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i maksymalnie zmniejszyć ogień. Gdy białko się zetnie grzanki są gotowe
Cook&LovePyszne, szybkie danie z rozpływającym się serem i soczystym kurczakiem. W lodówce miałam akurat awokado, więc postanowiłam, że je wykorzystam, ale jeżeli ktoś nie ma, lub nie lubi to oczywiście można je pominąć. W mojej quesadilli Baaardzo ograniczyłam ilość sera, co widać na zdjęciu, ale wiadomo- im więcej sera, tym lepiej :) Wykorzystałam pierś z kurczaka, która została(...)zamarynowałam ją w jogurcie naturalnym , soli, pieprzu i soku z cytryny, aby się nie zepsuła. Dzięki temu kurczak był naprawdę soczysty. Składniki: - dwie tortille (u mnie pełnoziarniste) - 1/4 awokado - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - ok 200 g startego żółtego sera Pierś z kurczaka zgrillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Połowę tortilli obficie posypać serem, położyć kurczaka
Cook&Love