jest dziwne, ale jadłam to pierwszy raz w Londynie. Zaskoczył mnie smak, super. Zawsze myślałam, że nigdy tego nie tknę, a tu niespodzianka – smakowało i to bardzo. Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ . Dokładnie utrzeć na gładką masę. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać do awokado razem z sokiem z cytryny. Doprawić solą
Kuchnia Pokoleńpodawałam rok temu ( klik ). Dzisiaj trochę inne składniki, ale efekt również smaczny. Zapraszam! Składniki 3 -4 jajka ugotowane na twardo lub część przepiórczych 10 rzodkiewek 1/2 cebuli 1 awokado 1 łyżka posiekanej pietruszki spora garść rzeżuchy + do dekoracji 1/4 cytryny do awokado sos 1 - 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwa z oliwek(...)papryka w płatkach sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Cebulę, rzodkiewki - pokroić w kostkę lub posiekać drobno w blenderze. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać
Stare Garyprzypraw, w którym go zamarynowałem, na pewno spowoduje, że będziecie wniebowzięci. Do tego genialna pasta z suszonych pomidorów i słonecznika, chrupiący boczek i trochę zieleniny w postaci rukoli i awokado. Myślę, że niejeden facet (i pewnie też niejedna kobieta), będzie takim śniadaniem ukontentowany. Przynajmniej ja na pewno byłbym zachwycony, dostając taką wałówkę na wynos. :D * SKŁADNIKI na 2 kanapki Soczysty(...)bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo awokado garść rukoli kilka plastrów wędzonego boczku * PRZYGOTOWANIE Soczysty filet Gorczycę, kumin, kolendrę, płatki chili, pieprz i rozmaryn umieść w moździerzu i utłucz jak najdrobniej. Dodaj słodką paprykę oraz sól, wymieszaj
Food SquareProsta i pyszna pasta z przepiórczych jajek, dużo zdrowszych od zwykłych, awokado i rzeżuchy oraz z dodatkiem czosnku, odrobiny majonezu i soku z limonki. Wyśmienita na pieczywo, która zapewne urozmaici Wasze menu, nie tylko to świąteczne Składniki: 1 dojrzałe awokado 18 jajek przepiórczych 2 łyżki posiekanej rzeżuchy 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz(...)Przygotowanie: Jajka przepiórcze ugotować, obrać i przełożyć do miseczki. Dodać obrane awokado, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z limonki. Rozgnieść widelcem. Następnie dodać posiekaną rzeżuchę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakawokado może stanowić ciekawe uzupełnienie wielkanocnego stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty. Składniki 1 duże, bardzo dojrzałe awokado 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku(...)sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżka majonezu. opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chili Przygotowanie Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachoć smak uważam za kultowy ;) Mam dla Was kilka propozycji. Bardzo prostych w przygotowaniu, z dwóch składników każdy. Nie przejmujcie się żółtkami, z nich można zrobić przepyszną paschę. Awokado z pietruszką Dojrzałe awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i łyżką wybieramy miąższ do miseczki. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i ugniatamy widelcem. Pęczek pietruszki siekamy drobno i mieszamy z awokado
KucharzycaZapraszam na szybką sałatkę z mango i awokado. niewielka polędwiczka wieprzowa mieszanka sałat 1/2 mango 1 awokado kiełki słonecznika kiełki pora balsamico di modena oliwa sezamowa Mieszankę sałat wymieszać z kiełkami słonecznika i pora. Dodać kawałki awokado (wymieszanego z sokiem z cytryny) oraz kawałkami soczystego mango. Do tego podsmażyć polędwiczkę wieprzową. Polać balsamico di modena i odrobiną oliwy sezamowej
Humanistka w kuchniwykorzystać na małe babki, muffiny lub klasyczne ciasto pieczone w keksówce lub innej formie. Jeśli wybierzecie klasyczną formę ciasto należy piec o ok. 10 minut dłużej. Zielona babka z awokado Kuchnia Słodkości Porcje 10 babek Porcje 10 babek Składniki 200 g mąka owsiana 100 g masło może być o obniżonej zawartości tłuszczu 200 g erytrol lub inne słodziwo(...)łyżeczki proszek do pieczenia 200 g awokado 1 większa sztuka 200 g serek ricotta 1 łyżeczka esencja wanilii lub ziarenka z jednej laski lub kropla aromatu waniliowego 3 szt jajko 100 g czekolada gorzka 70% lub dropsy czekoladowe płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania W misce mieszamy suche składniki, dodajemy pokruszoną czekoladę lub dropsy czekoladowe. Awokado obieramy i miksujemy
KucharzycaSałatka z awokado i suszonych pomidorów Składniki: 1 awokado 6 suszonych pomidorów w oliwie 1 garść oliwek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 szczypta soli morskiej kilka ziaren czerwonego pieprzu 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Wykonanie: Obrać, pokroić awokado
Wino Francja Kuchniasię za przygotowanie hummusu . Przepyszna pasta, którą jak pamiętam zajadałam się później przez dwa dni. Zastanawiałam się, jak cieciorka pasowałaby do sałatki. Powstał fajny miks – bo mamy fetę, awokado, pietruszkę i pomidora. Do tego możecie ją zabrać ze sobą w drogę :) Składniki na 2 porcje puszka ciecierzycy 100 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych(...)natka pietruszki 1 szt dojrzałego awokado 3 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób przygotowania Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać i przełożyć do miski. Pomidorki pokroić i wymieszać z ciecierzycą. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z cytryny. W oddzielnej miseczce widelcem rozgnieść awokado i wymieszać z fetą. Następnie wymieszać z ciecierzycą. Na sam koniec dodać pieprzu
Pink EnvelopeSkładniki: bagietka lub 4 kromki chleba 1 awokado 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1/5 szklanki sosu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru świeża bazylia sól, pieprz Kromki skropić 1 łyżką oliwy. Umieścić na papierze do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10 minut, aż będą chrupkie. Sos balsamiczny wraz z cukrem brązowym umieścić w rondelku(...)gotować na małym ogniu około 6 minut, aż się zredukuje. Awokado obrać, wyrzucić pestkę, pokroić na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Przełożyć do miski. Wymieszać razem z porwaną na kawałki bazylią. Dodać łyżkę oliwy, sól i pieprz. Na kromki nałożyć salsą z awokado i pomidorkami, polać sosem balsamicznym. Smacznego
Moja Galeria Smakupasta na chleb, choć chyba bardziej popularna jako dip do nachosów lub w zdrowszej wersji słupków marchewki, selera naciowego czy innych twardych warzyw :) Ja kocham, mój mąż nie znosi (awokado w ogóle). Kto jeszcze nie jadł musi spróbować, bo takiej bomby witaminowej nie można pominąć w jadłospisie :) Tradycyjnie guacamole powinno zawierać sok z limonki, świeżą kolendrę (nie lubię) i czasami(...)minut Ilość porcji: 2 Składniki: ª 1 dojrzałe awokado ª 2 ząbki czosnku ª 1 łyżeczka soku z cytryny ª sól i pieprz
Bazując na smakuSzybka, prosta i efektowna sałatka na obiad, kolację, imprezę lub jako lunch do pracy. Soczysty kurczak w towarzystwie aksamitnego awokado i kolorowych warzyw. Całość podana z ulubionym dressingiem mojej Córki - na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Sałatka powstała specjalnie dla niej kilka lat temu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing wyjada(...)porcja na 1-2 osoby): 1 duży filet z piersi kurczaka 1-2 jajka 1 garść rukoli lub roszponki 1 garść sałaty (np. endywii, masłowej, lodowej, itp.) 0,5 awokado 5 łyżek kukurydzy konserwowej 10-12 malutkich pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małego ogórka świeżego 2-3 łyżki siekanego szczypiorku słodka mielona papryka sól i świeżo zmielony
Słodko-Słony Świat Ilonysałatka na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodatkowi kaszy kuskus jest delikatna i bardziej sycąca. 2 garście roszponki 1 mały pomidor 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 awokado 1/4 szklanki kaszy kuskus 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki oliwy pieprz czarny sok z cytryny sól Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na głębokim naczyniu. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć(...)upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną kaszę delikatnie przemieszać, aby ziarenka się rozdzieliły. Wyłożyć na roszponkę razem z pokrojonym w kostkę pomidorem, serem i awokado. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem czarnym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: awokado , kuskus , pomidory , roszponka
https:KKuchniaMniamMeksykańska zupa z tortillą i papryczką. Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne(...)łyżki oleju 1 papryka chilli guajillo do dekoracji na każdą porcję śmietana kwaśna 18% (2 łyżki) – opcjonalnie 1 pomidor 1 awokado 1 mała cebula *papryka guajillo to odmiana suszonej papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion
Pociąg Do Kuchni