czasie upałów, kiedy chętniej żywimy się lżejszymi daniami. Dodatkowo przygotowanie banalnie proste i szybkie. Znakomita opcja, gdy na zewnątrz upał a gotowanie bywa męczące! Składniki na 4 porcje: 2 awokado (odmiana Hass) 4 ogórki gruntowe 500 ml jogurtu naturalnego 200 ml wody garść ziół (koper, mięta, bazylia) sok z połowy limonki 4 rzodkiewki 1 łyżka pestek dyni pieprz sól Przygotowanie(...)Miąższ awokado, obranego ogórka, zioła, wodę i jogurt zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i limonką. Jeśli wolicie mniej gęsty to dolejcie wody. Schłodzić w lodówce. Serwować z plasterkami rzodkiewki i ogórka, pestkami dyni oraz świeżymi ziołami. Artykuł Chłodnik z ogórkiem, awokado i ziołami pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
KierunekuchniaDelikatna sałatka z łososiem, awokado, suszonymi pomidorami i koperkowym dressingiem to idealna opcja na lekką kolację czy śniadanie. Sałatka świetnie sprawdzi się również jako lunch w pracy. Taki talerz pełen warzyw to idealne doładowanie witamin i składników mineralnych w ciągu dnia. W okresie letnim taka porcja warzyw dodatkowo Cię nawodni. Wobec tego przygotuj składniki i do dzieła. Składniki(...)porcje): sałata lodowa kilka suszonych pomidorów 1/2 awokado 100 gram wędzonego łososia pomidorki koktajlowe migdały kiełki dressing cytrynowo- koperkowy: garść koperku, sok z ćwiartki cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek i odrobina miodu Składniki dressingu zmiksuj blenderem. Sałatę lodową porwij, pomidory suszone i koktajlowe pokrój drobniej, awokado pokrój w plastry a migdały upraż na patelni. Składniki
Mango Papajamozarellę lub inny ser np. wegański, nie wahajcie się go użyć! Składniki na nachosy: 1 paczka ulubionych chipsów tortilli ok. 135 g (użyłam mixu chipsów tortilli wymienionych wyżej) 1 awokado + odrobina soku z cytryny 70 g sera cheddar 30 g sera grana padano Szczypiorek do posypania Składniki na salsę pomidorową: 2 dojrzałe duże pomidory (wybrałam jeden czerwony i jeden żółty(...)cebuli czerwonej 1 mały ząbek czosnku Sól, pieprz, płatki chilli Przepis: Naczosy przesypujemy do naczynia żaroodpornego, brytfanki lub innego naczynia nadającego się do zapiekania w piekarniku. Awokado kroimy w kostkę i dodajemy odrobinę soku z cytryny, całość mieszamy. Na wierzch nachosów przekładamy pokrojone awokado, starty ser grana padano oraz cheddar. Całość posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Tak przygotowane nachosy wykłądamy
Emcia PichciMłode ziemniaki zapiekane, do tego twarożek pietruszkowy z awokado i mamy pyszne wiosenne połączenie. Bardzo dobre na zimno i na ciepło. Polecam na upalne dni. Są syte i można je zrobić zarówno na obiad jak i na przekąskę. 4 ziemniaki młode średnie 200 g sera śmietankowego tłustego 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz miks lekko solony 1 awokado 1 łyżeczka(...)minut, sprawdzam widelcem w między czasie czy są miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Po wyjęciu jak przestygną układam nadzienie z serka na każdej cząstce, dekoruję kawałkiem awokado
wesoła kuchniadodatki i masło. Szynka parmeńska, wędzony łosoś, suszone pomidory czy prażona na maśle bułka tarta. Świetnie pasują do chrupiącego opiekanego pieczywa, do cytrynowych sosów, super są w połączeniu z awokado i doskonale współgrają z jajkiem w koszulce czy na miękko, gdyż płynne żółtko robi całą robotę. Trzy dodatki, które zawsze świetnie się sprawdzą? Tymianek, skórka z cytryny i sól(...)szczęści potrzeba. To prawda- moje niebo jest na wyciągnięcie ręki. Jestem z tego dumna. Składniki (na 2-3 porcje): pęczek szparag 100 gram szynki parmeńskiej 2-3 jajka awokado kilka suszonych pomidorów pomidory malinowe masło do smażenia dressing: posiekany tymianek cytrynowy, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz Szparagi. Oderwij zdrewniałe końce, przelej je wrzątkiem na sicie
Mango Papajacytryny i czosnku. Ostatnio poleciłem go Wam jako dodatek do buddha bowl , jednak świetnie się on sprawdza do większości sałatek ze świeżych warzyw. Szczególnie polecam komponować go z awokado, ogórkiem, rzodkiewką, ciecierzycą, wszelkimi rodzajami sałat (młody szpinak też pasuje jak ulał), orzechami, czy granatem albo nawet truskawkami. Z taką sałatką to nawet dieta nam niestraszna! Chociaż polecam ją również(...)grilla. ;) * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Sałatka: miks ulubionych sałat (np. szpinak, roszponka, rukola, botwina) 1 awokado kilka rzodkiewek kawałek ogórka garść kiełków groszku garść pestek granatu kilka listków mięty Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu
Food Squareawokado, sok z limonki, jajka ugotowane na twardo, zielone szparagi, olej rzepakowy, sól, cukier, Awokado przekroić wzdłuż na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Łyżeczką wyjąć miąższ. Dodać sok z limonki, 3 łyżki oleju rzepakowego i zmiksować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Szparagi umyć, odłamać końce. Pokroić w skośne plasterki. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Jajka i szparagi ułożyć(...)misce, przybrać "majonezem" z awokado. Przybrałam taglatelle ze szparagów. zastawa
królestwo garówCelebruję chwile z #MasterTuńczyk! Składniki: Dla dwóch osób/ 6 miseczek tacos 1 puszka tuńczyka w sosie rzepakowym Princes 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 mała czerwona cebula 1 awokado 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek Kilka liści sałaty lodowej/masłowej 1 świeży ogórek Sos winegret miodowy: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego) szczypta soli(...)Wszystkie składniki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki. Do tuńczyka dodajemy
Wanilia i KardamonProsta i szybka sałatka na lunch lub do pracy z komosą ryżową, gotowanym brokułem, czerwona kapustą i awokado. Bardzo lubię takie wege sałatki, czuje się po nich dobrze i lekko. Dostarczają dużo witamin i składników mineralnych. Polecam Wam! SKŁADNIKI dla 2-3 osób - 2 porcje komosy ryżowej - 1 mały brokuł ugotowany na parze - 2 garście czerwonej posiekanej kapusty - świeża bazylia(...)pomarańcza - odrobina zielonej papryczki dla ostrości - awokado wedle uznania (wybierz dojrzałe!) - oliwa z olwiek - sok z cytryny, sól, pieprz odrobina syropu z agawy Ugotowaną komosę wymieszaj z bazylią, sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, solą. Dodaj sparzoną wrzątkiem posiekaną czerwoną kapustę wymieszaj. Dodaj brokuł i awokado, całość polej syropem z agawy i oliwą. Gotowe
SMYKWKUCHNIZapraszam na pyszny i lekki deser wykonany z owoców. Krem cieszy oko pięknym zielonym kolorem oraz delikatnością. Polecam Składniki: 1/2 dużego dojrzałego awokado 1 średni banan 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 kiwi Przygotowanie: Wyjmujemy miąższ z awokado i kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do kielicha blendera. Do awokado dokładamy obranego i pokrojonego banana, miód
słodkie i nie tylko historie kulinarneKolorowe, iście wiosenne mięso z zdrowym wnętrzem. Awokado podane na ciepło ma bardzo fajny smak. A dobrze doprawione stanowi rewelacyjny dodatek do wielu dań. Taki obiad zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Filet z piersi kurczaka Ostra czerwona papryka ½ awokado Garść szpinaku baby (świeżego) 50 g żółtego sera Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz 1 jajko Bułka tarta Filet z kurczaka kroimy(...)płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy ostrą wędzoną papryką. Na każdym płacie mięsa rozkładamy umyty i osuszony szpinak. Następnie plasterki obranego awokado. Na końcu plastry żółtego sera. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu dajemy mięsu odpocząć, następnie kroimy
VioletoweKucharzenieskładniki: 1 mango, miąższ 1/2 awokado sok z 1/2 limonki ok. 250 ml wody opcjonalnie miód do smaku wykonanie: Miąższ mango i awokado przekładamy do kielich robota kuchennego. Miksujemy na pure, dodajemy sok z limonki oraz wodę i miksujemy do połączenia się. Podajemy od razu
Domowy Smak JedzeniaMięta jest doskonałym orzeźwiającym i aromatycznym dodatkiem do potraw, napojów i deserów. Proponuję Wam dzisiaj sałatkę z kiwi, awokado, granatem z dodatkiem mięty, jest lekka, smaczna i zdrowa, na pewno ją polubicie! Czas przygotowania : 15 min. Dla 4 osób: ● 2 awokado (niezbyt miękkie) ● 4 kiwi (niezbyt dojrzałe) ● 1 owoc granatu ● 1 limonka ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól(...)wierzchnią część granatu, pokrój go na ćwiartki, i wyłuskaj z niego ziarna, najlepiej nad miseczką. Usuń białe błonki. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub na talarki. Awokado rozetnij na pół, wybierz miąższ i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce przełóż do miseczki, dodaj sok z limonki i oliwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i Tabasco lub pieprzem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaobiadowe lub kolacyjne. Może być również smacznym i pożywnym śniadaniem. Na 1 porcję: 1 woreczek kaszy jaglanej prażonej Cenos 1 jajko 3 plasterki bekonu parzonego kilka pomidorków koktajlowych 1/2 awokado 1 łyżka soku z cytryny kawałek czerwonej cebuli łyżka natki pietruszki sól, pieprz łyżeczka oliwy z oliwek Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Bekon smażymy aby był chrupiący, odsączamy(...)tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy jajko. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy w ćwiartki a cebulę w piórka. Na talerzu układamy kaszę, awokado, pomidorki, jajko i bekon. Całość posypujemy natką, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem
Smakołyki AsiSkładniki 1 awokado 1 gruszka 1-2 łyżki majonezu 2-3 łyżki prażonego słonecznika Wykonanie Awokado obrać ,wyjąć pestkę ,gruszkę wymyć i osuszyć.Słonecznik ziarna uprażyć na patelni. Pokroić wszystko w kostkę,dodać ziarna słonecznika, majonez ,wymieszać i gotowe. Pozostawić na 10-15 minut w chłodnym miejscu do przegryzienia smaków.:)) ps. sól i pieprz do smaku,nam wystarczył(...)majonez. Klapsa – nazywana również faworytką, jest to gruszka o zielono-czerwonej skórce i bardzo soczystym, słodkim miąższu. Awokado to owoc, nazywany jest gruszką smaczliwką
w mojej kuchni