delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę(...)Powinny być złote i chrupkie jak frytki. Gdy ziemniaki dochodzą (smażenie ich zajmie około 15-20 minut) szykujemy talerze – rozkładamy dookoła ich rantu roszponkę, przekładając ją plastrami obranego awokado. Mieszamy ze sobą jogurt, sok z cytryny i tahinę. Przeciskamy na deskę ząbek czosnku i rozcieramy go bokiem noża z odrobiną soli na pastę – dodajemy dobrze roztarty czosnek do jogurtu
Karo in the Kitchennajbardziej smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka 100 ml czerwonego wina limonka po łyżeczce kuminu(...)pieprzu 2 łyżki papryki wędzonej kilka gałązek świeżego tymianku puszka pomidorów 100 gram suszonej żurawiny 4 blaty do tortilli 200 gram ryżu jaśminowego ugotowanego z łyżką kurkumy awokado pokrojone w paski i skropione sokiem z limonki sos: 200 ml jogurtu greckiego sok z połówki limonki i otarta skórka 1/3 pęczka drobno posiekanej kolendry Przepis na burrito
Ugotowane pozamiataneready. Perfect solo for a light lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese(...)osusz (albo po prostu wyjmij z opakowania, jeśli jest już umyta). Gruszki umyj i pokrój na dość spore kawalki, ja gruszek nie oberam, ale wybór należy do Ciebie. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, i pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą
Martyna CooksSAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam(...)worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive
Martyna Cooksktóremu zaspokoisz swój apetyt na sushi, a jednocześnie zjesz ciepły posiłek. Składniki: 200 g łososia 100 g ryżu do sushi ocet ryżowy szczypta soli odrobina cukru 1 małe dojrzałe awokado ćwiartka białej części pora pół szklanki mąki pszennej pół szklanki lodowatej wody pół jajka pół łyżeczki sosu sojowego spora ilość oleju do smażenia. Ugotuj ryż i odstaw do ostygnięcia(...)samym czasie upiecz łososia przez ok. 15 minut, a następnie pokrój go na 4 paski. Awokado obierz i pokrój w grube paski. Pora pokrój w piórka i przygotuj chrzan wasabi. Ryż podziel na 4 porcje i każdą z nich ułóż na arkuszu nori. Następnie umieść na nim łososia, smarując obficie chrzanem. Dodaj pora oraz awokado. Zawiń sushi, a brzeg nori
Tradycyjna KuchniaPyszne, bezglutenowe i bezmleczne placuszki z dodatkiem zmiksowanego na mus awokado oraz musem malinowym, prażonymi orzechami laskowymi i granatem. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 awokado 2 jaja szczypta soli 1 łyżka kakao 2 łyżki syropu klonowego odrobina oleju rzepakowego do smażenia Mus malinowy: 1 szklanka malin odrobina wody odrobina syropu klonowego(...)Dodatki: granat zmrożone maliny orzechy laskowe Awokado zmiksuj z bananem, kakao, syropem klonowym i solą na gładką masę. Na oleju smaż niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Maliny ugotuj w wodzi z syropem do uzyskania sosu. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Gotowe placuszki podaj z musem malinowym, zmrożonymi malinami, laskowymi orzechami i granatem. Smacznego
Mango Papajaszybkiego w przygotowaniu a do tego zdrowego, smacznego, sycącego i oczywiście LCHF Jest to zielony koktajl/smoothie na bazie zdrowych tłuszczów, czyli mleka kokosowego oraz oleju MCT z dodatkiem szpinaku, awokado, kiwi i soku z cytryny lub limonki. Jeśli dodacie do niego źródła białka np. jajko, nasiona chia lub izolat (ale to już proszek ;)), otrzymacie posiłek z pełnym makro dopasowanym(...)żołądku”. Składniki: 50 g miąższu kokosowego oraz 150 ml letniej wody lub 200 g gotowego mleka kokosowego 25 g oleju MCT 50 g szpinaku 50 g dojrzałego awokado 100 g kiwi 10 g soku z cytryny lub soku z limonki Miąższ kokosowy rozpuścić w letniej wodzie aż powstanie mleko kokosowe. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i odsączyć
Ola la LCHFsmakuje, a swoją delikatnością, połączoną z ostrością zaskakuje. Składniki 3 porcje: 200 g makaronu BAVETTE n.13 Barilla, 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu, 1/2 dojrzałego awokado, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy(...)Soli używamy mniej niż zwykle ponieważ pasta będzie słona. W tym czasie przygotowujemy pastę. Awokado wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Koperek drobno siekamy, tak, aby mieć 2 duże łyżki. Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy koperek i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak. Pastę mieszamy
Moniki SmakołykiBardzo łatwa, do tego pyszna i zdrowa sałatka na kolację, śniadanie czy lunch do pracy. Polecam :) 1 dojrzałe awokado 1 pomidor puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebulki 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Tuńczyka odsączyć z zalewy. Pomidora i awokado pokroić w kostkę, cebulkę posiekać. Białka zetrzeć na drobnej tarce. W pucharkach układać warstwami: pomidor, cebulka(...)awokado, tuńczyk, cebulka, białko, pokruszone żółtko. Warstwy przyprawić solą i pieprzem wg własnego upodobania
Smakołyki Asipagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Tak, tak...dobrze czytacie ;) AWOKADO…zupa pyszna, aromatyczna, a najważniejsze jest to, że wystarczy maksymalnie 30 minut i jest gotowa. Składniki 200 g zielonej cukinii 200 g żółtej cukinii 1 marchew 2 ząbki czosnku(...)łyżka masła 2 pomidory 1 awokado 1,5 l wrzącej wody 5 łyżek drobnego makaronu natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cukinie myjemy i razem z marchewką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle razem z posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i awokado, zalewamy
R'n'G Kitchenteż na niejedną domówkę ze znajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście(...)oliwek. Pieczemy w piekarniku, temp. 200 stopni C, czas 20-25 minut, na złoty kolor. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj rukolę i osusz. Awokado i ogórka kroimy na równe części. Daktyle kroimy na pół. Migdały zrumień na suchej patelni. Z olejów i soku z cytryny, robimy dresing, dodajemy sól do smaku i ziarna sezamu
SMYKWKUCHNIprzekąska. Zdrowy pomysł na śniadanie, podwieczorek, przegryskę w ciągu dnia na bagietkę. Taką pastę podaję najczęściej na chrupiących grzankach, dekoruję czymś świeżym zielonym i serwuję! Składniki: 3 dojrzałe awokado 100 g koziego sera łyżeczka mielonych orzechów włoskich kilka kropel soku z cytryny do smaku: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie: 1. Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż(...)naokoło, przekręcam obie połówki w przeciwnym kierunku, wyjmuję pestki. 2. Kozi ser kroję na malutkie kawałki, rozgniatam widelcem razem z awokado. 4.W misce łączę wszystkie składniki, dodaję orzechy, cytrynę, przyprawiam do smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniPrzepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, jednak dziś nie mogę go nigdzie znaleźć... Jeśli tylko mi się to uda - podam adres ;-) Świetna propozycja na zdrowie śniadanie. Składniki -dojrzałe awokado -puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie -odrobina soku z cytryny -pietruszka -pieprz i sól Przygotowanie Awokado obrać i pokroić w malutką kosteczkę (lub, jeśli jest na tyle dojrzałe, pognieść widelcem). Skropić(...)sokiem z cytryny. Tuńczyka odsączyć, pietruszkę posiekać. Wymieszać razem z awokado, lekko doprawić. Na kanapce posypywać pieprzem
Zielona Kuchniarobi swoje. Gdzieś pomiędzy bieganiem do pracy a innymi obowiązkami i sprawami, stosuję odżywiająco-wzmacniającą kurację. Muszę doprowadzić się do porządku na wiosnę... Zapraszam więc na zdrową zupę z awokado ;-) Składniki (1 porcja) -1 dojrzałe awokado -bulion (może być z kostki) -150 ml wody -pół małej cebuli -łyżeczka oleju słonecznikowego lub szafranowego -szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie Cebulę(...)drobno posiekać. Dusić na oleju na małym ogniu ok. 2 minuty, nie dopuszczając do zrumienienia. Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki i zmiksować z bulionem, wodą i cebulą. zupa powinna mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest nieco gęstsza można dodać wody. Przelać zupę do garnka i podgrzewać 3 minuty. Doprawić do smaku i podawać
Zielona Kuchniajeszcze smażenie...Ale warto! Dlatego jak będziecie mieć trochę więcej czasu na gotowanie niż zwykle to polecam wypróbować ten przepis. Dziś u mnie tortilla orkiszowa z nadzieniem z rukoli, awokado i łososia wędzonego, a to wszystko polane sosem czosnkowym. Pycha! Składniki: 4 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka gorącej wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Do miski(...)stron, aż się przyrumienią. Usmażone placki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, aby nie były suche. Nadzienie: 150 g rukoli 100 g łososia wędzonego 1 szt. awokado sos czosnkowy Wykonanie: Gdy tortille nam wystygną podgrzewamy je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1-2 min. - wtedy też trochę zmiękną. Na podgrzaną tortillę wykładamy na środek rukolę, a następnie
Kuchnia MagdaLeny