akurat w lodówce jest na zbyciu. SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. /zbyt popularna, by była autorska;/ 4 zupki chińskie 5 jajek puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce(...)też zmniejszy jego chłonność. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka 1 łagodna zupka chińska 1 pikantna zupka chińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 jajek 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej średniej wielkości cebula lub por majonez Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_z_zupek_chinskich_jeszcze_inaczej Copyright © Smaczny.pl 1 łagodna zupka chińska 1 pikantna zupka chińska 1 puszka kukurydzy konserwowej
W kuchni Karmel-itkijeszcze z pustą spiżarnią. Tak się nie godzi! Nie może być tak, że w spiżarce echo i pajęczyny. Włączył mi się syndrom oblężonej twierdzy i zaczęłam się zbroić w słoiki. Wyczyściłam ze słoików znajomych i wie hurtownie internetowy. Dręczyłam dilera borówek i brusznicy, dręczyłam kuzynkę która ma sad. Przerabiałam, mieszałam, konserwowałam, smażyłam i kisiłam. W międzyczasie karmiłam innych, spaliłam jeden(...)ssie, postawiłam nalewki, nażarłam się owoców i poczułam się zmęczona ale spokojna. Możecie uznać to za mojego niegroźnego pierdolca. Pisząc do was te słowa zastanawiam się jak dużo robić słoików z brusznicą i gruszką i ile jeszcze przerobię rydzów, które mnożą się jak cholera i ciekawe kiedy mi się słoiki skończą. Jak już wiecie weszłam w posiadanie notatek kulinarnych mamy
ladykitchenrozdrobnione. Warzywa w misce dokładnie mieszamy dłonią z 60g soli kamiennej. Dzięki temu zabiegowi zaczną puszczać wodę i zostaną chrupiące po marynowaniu. Nakrywamy osolone warzywa talerzykiem i obciążamy, np. słoikiem wypełnionym wodą. Zostawiamy warzywa w spokoju na 3-5h. Odlewamy sok który puściły posiekane warzywa i płuczemy je na sicie pod chłodną wodą. Przekładamy wypłukane warzywa na gęste(...)zalewy płatki chili. Przekładamy do zalewy naszykowane wcześniej warzywa i gotujemy całość na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowym relishem napełniamy czyste, wyparzone słoiki, zakręcamy wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujemy przetwory w kąpieli wodnej. Słoikom o pojemności 200ml wystarczy 10 minut pasteryzacji. Dokręcamy zakrętki, sprawdzamy czy wszystko się porządnie zassało i przenosimy przetwory do spiżarni. Pikle
Karo in the Kitchenniezwykle ciekawym wydaniu! Marynowane kawałki w słodko-korzennej zalewie z dodatkiem świeżego koperku, który jak żadne inne zioło kojarzy się ze Skandynawią, to duński sposób na zamknięcie w słoikach tego pysznego warzywa. Pomimo sporej ilości octu w zalewie, dynia wcale nie jest kwaśna, co sprawia, że może stać się dodatkiem do znacznej większości wytrawnych dań na ciepło, jak i pospolitych(...)kanapek, odbierając im przy tym codzienną nudę ;) Razem z Clausem Meyerem, ogromnie polecam! :D Dynia marynowana z koperkiem na 2 duże słoiki Potrzebujesz: 1-1,5kg obranej i wypestkowanej dyni 2 łyżki soli Zalewa: 500ml octu jabłkowego 500ml wody 400g brązowego cukru Demerara 2 laski cynamonu 4 gwiazdki anyżu 15 ziarenek czarnego pieprzu 4 łodyki świeżego koperku Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaliście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik typ Wecka Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę do łopatki wieprzowej: do naczynia nalewamy pól litra wody, dodajemy ziarna kolendry i ziela angielskiego, liście laurowe, ocet winny lub piwny, cukier, musztardę, mielony kmin(...)kolor z każdej strony. Obsmażone mięso odkładamy na bok. Po zakończeniu smażenia na patelnię wylewamy odrobinę wody, aby zebrać pozostały podczas smażenia smak. Potem dolewamy to do marynaty. Do słoika – weka wkładamy obsmażone mięso i zalewamy gorącą marynatą wraz z przyprawami. Słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą, na dno układamy lnianą ściereczkę bądź podkładkę z drewna, na to słoiki
WojnaNaSmaki.plMięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze słoika ..mniam ,a najlepsza była oczywiście galaretka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 12 słoików 300 ml : 1,5 kg łopatki 1 kg świeżego boczku ze skórą ( skóra, zapewni ścięcie galaretki ) 3 łyżki soli peklowej 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Ogrodnik w podróżyklasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych(...)gałązek oregano olej do smażenia sól zalewa : 4 szklanki wody 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka chilli 1 łyżka soli olej do zalania ( 1 łyżka na słoik ) Cukinię pokroić w plastry razem ze skórką . Cebulę obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię oraz plastry cebuli z obu stron , ma być przypieczona
Ogrodnik w podróżyznalazłam przepis na szarlotkę. I było to pierwsze ciasto, które upiekłam. Ze wszystkich ciast z jabłkami szarlotkę lubię najbardziej. Przepyszne delikatnie półkruche ciasto, jabłka świeże starte lub ze słoika (już zapakowałam mus jabłkowy do słoików na zimę) - im więcej tym lepiej! I charakterystyczna dla szarlotki kratka obsypana cukrem:) A na dodatek ten przepis jest bardzo prosty i obdarowałam(...)Składniki: 1 jajko niepełna szklanka cukru 3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny szczypta soli około 10-12 jabłek lub duży słoik z jabłkami Przygotowanie: 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki, by ciasto nie lepiło się do rąk. Na blachę wykładamy 3/4 ciasta, oblepiamy też brzegi
dobra gospodyni dom wesołym czynimają lepszy aromat. Gdy zależy mi, by były bardziej słodkie, dodaję nieco octu balsamicznego. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy słoiki. Na każdy słoik (robię ogórki w małych słoikach) dodaję posiekany ząbek czosnku, kilka kawałków ostrej papryki, która dodatkowo wzmocni smak naszych przetworów, oraz – jeżeli mam – trochę świeżego koperku(...)przygotowanych słoików przekładamy ogórki, które całą noc przebywały w przygotowanej zalewie. Gdy wszystkie ogórki znajdą się w słoikach, zalewę przelewamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu zalewę wlewamy do przygotowanych słoików. Pasteryzujemy wkładając do ciepłej wody (bo zalewa była ciepła). Od zagotowania pasteryzujemy kilka minut. Po wyjęciu stawiamy na pokrywce. Po 4-5 dniach można już spróbować pysznych ogórków
MarcinChefrozgotować owoców. Mają pozostać półtwarde. Kiedy dotkniemy łyżką powierzchni gruszki ma ona przebić tylko pierwsze 2 mm, dalsza część miąższu ma stawić opór. Po przestudzeniu owoce układamy w słoikach, zalewamy zalewą. Dodatkowo do każdego słoika można włożyć 1-2 goździki. Gruszki należy pasteryzować. W związku z tym, że są one przygotowywane w zalewie octowej i w niej wystudzone pasteryzacja(...)musi trwać długo. Ja robiłam to metodą za pomocą spirytusu: na suchy dekielek należy nalać odrobinę spirytusu, podpalić i bardzo szybko zakręcić słoik. Płomień wykorzysta całe powietrze w słoiku i dekielek się zassie na naszych oczach. Jeżeli pasteryzujemy tradycyjną metodą - wystarczy gotować od momentu zawrzenia 3- 5 minut i postawić słoik po wyjęciu z wody na dekielku. Przed pasteryzacją obiema
kawawszklancejest różnica - otworzyć kupione w sklepie przetwory a te z domowej piwniczki. Dla mnie nie ma porównania. Co swoje to swoje.. Proponuję zrobić buraczki tarte do słoika w zalewie słodko-kwaśnej. Baza smakowa jest ta sama - w kolejnych etapach dodajemy dodatki, które nadają buraczkom charakteru. W tym roku przerobiłam 8 kg buraczków, po 2 kg z każdego smaku ( wyszło(...)słoików 400 ml każdego rodzaju). Żeby ułatwić sprawę buraczki gotowałam w szybkowarze - wystarczy 30 minut. W związku z tym, że mam nie za duży garnek - gotowałam je w trzech turach. Po ugotowaniu należy zetrzeć je na tarce ( oczka jakie lubimy - u mnie jabłkowe). Zaprawa na cały sort: - 1,5 szkl. octu - 1,5 szkl. cukru - 2 łyżki soli Do zalewy
kawawszklanceSezon na rabarbar trwa tak krótko… Nie przepadam za mrożeniem rabarbaru, które – jakby nie było – zabiera coś z jego świeżości. Zostaje mi pakowanie go w słoiki. Po raz kolejny. Za każdym razem trochę inaczej. Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5-2cm kawałki. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Owoce wsypujemy do rondla z grubym dnem, podlewamy 50ml wody(...)Gotowałam rabarbar z truskawkami około godziny, na bardzo małym ogniu. Pilnując żeby się nie porozpadał, mieszamy co jakiś czas gęstniejącą masę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze
Karo in the Kitchenprzegotowana, wystudzona woda Nalewka ze śliwek przepis Przygotowanie: Do przygotowania przepisu będziesz potrzebować dużego słoja o pojemności 3 l, a także w późniejszym etapie dwóch mniejszych słoików oraz butelek do przechowywania gotowej nalewki. Przyda się też gaza oraz duży garnek. Użyj dojrzałych, ale nie przejrzałych, zdrowych i nie uszkodzonych śliwek. Przejrzałe owoce będą mieć zbyt dużo pektyny, która spowoduje(...)śliwek polecają wyjmowanie pestek, inne nie, a więc z pestkami, czy bez? Po pierwsze ich wyjęcie może być wskazane chociażby z tego powodu, że pokrojone śliwki zajmą w słoiku mniej miejsca niż śliwki całe. Po drugie drylowane śliwki z nalewki świetnie sprawdzą się jako składnik deserów lub wypieków jak w naszym przepisie na ciasto pijana śliwka . I choć czasem wyjmujemy
Kuchnia Na Wypasiewłasnego domu. Gwarantujemy, że z tym przepisem bez trudu będzie można przenieść się do młodzieńczych lat. Aby przygotować sok malinowy w tradycyjny sposób, należy zaopatrzyć się w duży, szklany słoik, butelki lub mniejsze słoiki do pasteryzacji, drewnianą łyżkę oraz… dość dużo czasu . Zrobienie soku z malin tą metodą wymaga około 2-3 tygodni. Potrzebne składniki: 1 kg świeżych, dojrzałych malin(...)Każda warstwa nie powinna być większa niż 1/5 słoja. Cienkie paski malin zasypuje się dużą ilością cukru (tak, aby przykryć owoce) i układa kolejną warstwę. Gdy zapełni się cały słoik, należy go szczelnie zakręcić i zostawić w nienasłonecznionym miejscu na około 2-3 tygodnie . Po tym czasie owoce należy odcisnąć przez sitko, aby sok był jednolity i pozbawiony grudek
Ugotowane pozamiatane