słoik - 12348 przepisów (strona:24/824)

Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach 338

Kilka słoików takiej bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden(...)słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:) Na 5 słoików 900 ml: 1,5 kg czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka) 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku") 1/2 szklanki

Maślane ciasteczko
Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy 204

razem z przyprawami) lub wrzucić do zalewy, jeśli przygotujemy ją w dużym (nie aluminiowym) garnku. Zostawiamy śliwki pod przykryciem na kilka godzin lub na noc. Śliwki przełożyć do przygotowanych słoików. Kolejne warstwy przesypywać łyżką cukru. Na słoik o objętości 0,5 litra daję 3 łyżki cukru. Goździki i kardamony wrzucić do słoików. Cynamon wyrzucić. Jego dodatek do któregoś słoika spowodowałby(...)nasycenie zawartości nieprzyjemną goryczą. Zalewę przelać do słoików do 3/4 ich wysokości. Resztę zalewy przelać do butelki. Uzyskamy w ten sposób smakowy (śliwkowy) ocet , który możemy potem wykorzystać do sałatek lub chutneyów. Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Zalać je wodą do wysokości szyjek. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiki

Weekendy w domu i ogrodzie
Maliny w Syropie 251

roku malin miałam dosłownie śladowe ilości, a kupować po 13 zł za kg średnio mi się uśmiechało. Więc to co miałam zamroziłam woreczek i słoik zasypałam cukrem. Bardzo lubię takie maliny, mogłabym je dodawać prawie do wszystkiego! Pamiętam jak moja mama robiła tak nie tylko maliny, ale jagody i inne owoce. Są łatwe w wykonaniu, nie podaję dokładnych proporcji(...)sensu, każdy słoik jest inny, a tu wystarczy tylko przesypać cukrem warstwy owoców, a potem tylko zapasteryzować. Składniki: maliny cukier chęci ;) Wykonanie: Potrzebujemy wyparzone słoiki. Wsypałam warstwę malin, na nią łyżkę cukru, znowu warstwa malin, łyżka cukru, warstwa malin, łyżka cukru itd. W słoiku o pojemności ok. 330 ml warstw mi wyszło chyba 4 i to wychodzi 4 pełne łyżki

Blondynka Gotuje
Domowe przetwory: gruszki w syropie waniliowym 173

twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki na 3 lub 4 słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy i każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy syrop z cukru, cukru waniliowego i wody. Syrop mamy gotowy(...)kiedy cukier się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy gruszki, wrzucamy gwiazdkę anyżu, połówkę laski wanilii i zalewamy gotowym syropem. Na koniec wrzucamy drugi plaster cytryny i zakręcamy (patrzymy aby gruszki były całkowicie zalane syropem i aby były ciasno ułożone

Kuchenne Wariacje
Powidła śliwkowe z rumem 186

sobie każdy a przyjemność zjedzenia własnoręcznie zrobionych powideł - bezcenne! Powidła z rumem przydadzą się na jesienno-zimowe wieczory, wspaniale podkręcą również ciasto takie jak Pleśniak . Polecam! Składniki na 4 słoiki po 235 ml każdy: 2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 ml rumu 50 g cukru (opcjonalnie) Śliwki umyć, wypestkować wrzucić do garnka z grubym dnem lub teflonowego. Przykryć garnek, zagotować(...)Zdjąć z ognia. Przygotowanie słoiczków na powidła (wyparzanie): Słoiczki i pokrywki umyć, wysuszyć. Wstawić do zimnego piekarnika. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C. Od momentu nagrzania piekarnika wyparzać słoiki przez 15 minut. Gorące powidła przekładać do wyparzonych ciepłych słoików. Krawędzie słoików dokładnie wytrzeć, słoiki zakręcić. Pasteryzacja powideł: Na dno sporego garnka położyć podwójnie złożony kawałek ręcznika papierowego lub ściereczkę

maniapieczenia
Ogórki kiszone 206

osobiście bardziej lubię konserwowe, to te kiszone, które zrobiłam z przepisu Mamy też są niczego sobie. Jeśli macie jeszcze dostęp do świeżych ogórków, to zachęcam do przygotowania choćby kilku słoików na zimę.  Składniki: Ogórki- nie za duże, by nie miały dużo pestek Po 2 gałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy Po 2 małe ząbki czosnku(...)słoik litrowy Po 2 łyżki wiórek chrzanu na słoik litrowy Po 1 małej łyżeczce gorczycy na słoik litrowy Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli 1/2 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Ogórki moczymy w wodzie i dokładnie myjemy. Wybieramy tylko te, które nie są nadpsute i uszkodzone. Słoiki wyparzamy. Na spód każdego słoika dajemy po jednej łodydze kopru

Kuchnia w czekoladzie
Pikle z ogórków 204

mocno we znaki warzywom dyniowatym :( Nie ma co ukrywać, że kończy się sezon na ogórki w gruncie. To zatem dobry czas na przygotowanie pikli. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika duże ogórki zielony koper(...)chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili listek laurowy plaster imbiru Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na dno słoika wsypać ziarna gorczycy i wcisnąć pozginany koper. Dorzucić czosnek (lekko nadkrojony), imbir, chili, liść laurowy i chrzan. Ogórki umyć i obrać ze skórki. Przekroić je wzdłuż na ćwiartki i usunąć

Weekendy w domu i ogrodzie
pomidory w zalewie 194

zimowe miesiące. składniki suszone pomidory ( dowolna ilość) świeża bazylia czosnek sól gruboziarnista ( u mnie morska) ziarnka kolorowego pieprzu Pasta chilli olej, oliwa Pomidory z bazylią Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią,  zalewamy oliwą i pasteryzujemy( w garnku lub w piekarniku) przez 25 minut w temperaturze 80-85 stopni, następnie ustawiamy słoiki(...)góry dnem i zostawiamy na noc. Pomidory z czosnkiem Na dno słoika kładziemy trzy obrane ząbki czosnku, na nie układamy ususzone pomidory i przesypujemy  grubą solą. Tak postępując napełniamy pomidorami cały słoik, wkładając pomiędzy pomidory, jeszcze 7-8 ząbków czosnku.Całość  zalewamy oliwą lub olejem i pasteryzujemy( w garnku lub w piekarniku), przez 25 minut w temperaturze

Miód i pieprz
Ogórki kiszone na zupę (tarte) 321

Ogórkowa to zupa, która najlepiej smakuje w chłodne, zimne dni. Aby jesienią/zimą przyspieszyć przygotowanie zupy ogórkowej - latem przyrządzam ogórki tarte do słoików. Dzięki temu, nie muszę ścierać kiszonych ogórków, a czas przygotowania zupy jest o wiele szybszy.  Składniki: 3 kg dużych ogórków  kilka kwiatostanów kopru 2 liście chrzanu 1 główka czosnku 1 korzeń chrzanu 2 łyżki(...)kamiennej 2 l wody Ogórki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kwiaty kopru i liście chrzanu umyć. Chrzan obrać i umyć. Ząbki czosnku obrać. Do wyparzonych słoików nakładać kwiat kopru, część liścia chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i starte ogórki (do 2/3 wysokości słoika). Całość dosyć mocno ubić. Na sam koniec przygotować zalewę (w gorącej

Ugotować
Jabłka na zimę do szarlotki i nie tylko - łatwizna 158

stole moim i mojej Mamy. Aż dziw, że wciąż nie zamieściłam tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci wyjadają je łyżeczką prosto ze słoika ;) Przepis banalnie łatwy :D i idealny na teraz(...)gniazd nasiennych, oczywiście usunąć miejsca zrobaczywiałe i obite. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pozwolić zrobić to tarce dołączonej do malaksera ;) Starte jabłka osłodzić cukrem i wkładać do słoików do wysokości szyjki. Jeśli stosujecie soczystą odmianę, wartość odcisnąć sok (łyżką w słoiku wypełnionym jabłkami). Sok można potem rozcieńczyć wodą i wypić albo zapasteryzować w buteleczkach. Słoiki zamknąć szczelnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba w zalewie pomidorowej. 291

zalewie pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze jeden, do dwóch tygodni przed Świętami, by miała czas się przegryźć. W tym roku robiłam rybę z trzech porcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża i jego zamiłowanie do ryb to może być różnie. Ryba jest przepyszna, podaję ją na Wigilię już kilka ładnych lat i zawsze jest(...)hitem. Oprócz ryby w słoiki upycham też marynowaną paprykę, sparzoną cebulkę i ogórki kiszone, co w rezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba jest gotowa, wykładam rybę na półmisek, na wierzch układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta

Rozpustne gotowanie
Dżem z dyni z brzoskwiniami 136

gotować - pod przykryciem - ok. godzinę, aż zrobi się miękka. Następnie zmiksować blenderem zawartość garnka i gotować bez przykrycia jeszcze * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. przez 10 minut. Dodać brzoskwinie pokrojone w plasterki, oraz sok z cytryny(...)Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy wydłużyć czas gotowania. Gorący dżem należy od razu przełożyć do słoików (wcześniej wyparzonych i wysuszonych), zakręcić szczelnie i pasteryzować* przez 10 minut.   * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce

Mania Wypiekania
Kiszone pomidory! 212

Dziś coś wyglądającego wyjątkowo efektownie... kiszone pomidorki koktajlowe! W  najbliższym czasie planuję też konserwowe. :) Składniki podane na 1 litrowy słoik. W przypadku większej ilości, analogicznie należy zwiększać proporcje. :) 1 litowy słoik małych pomidorków koktajlowych 1 duży baldach kopru 2 nieduże kawałki łodygi kopru 1 świeży, mały liść chrzanu 3 cienkie paseczki korzenia chrzanu 2 spore ząbki czosnku w łupinkach(...)cukru kryształu 3 ziarenka czarnego pieprzu Pomidorki pozbawiamy szypułek, jeśli takie mają i przełukujemy pod bieżącą wodą. Litr wody zagotowujemy z 2 łyżkami soli i łyżką cukru. Na dnie słoika układamy równomiernie połowę małego liścia chrzanu. Na niego kładziemy połowę baldachu kopru i jeden kawałek łodygi. Dajemy także 1 ząbek czosnku, 1 pasek korzenia chrzanu i ziarenka pieprzu. Wszystkie pomidorki

Kuchenna Kontrrewolucya
Pigwa w syropie na zimę 187

będzie żadnego ciasta ani wykwintnego deseru. Za to będzie prosto i smacznie. Pigwa, jak każdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami:) Do tegorocznego kompotu dodałam trochę skórki z cytryny oraz wanilii, żeby nieco wzbogacić smak(...)Wybaczcie te słoiki wiadomego pochodzenia ale naprawdę nie chciało mi się dorabiać im papierowych "czapeczek" specjalnie na zdjęcia :P Ilość składników podaję "na oko" gdyż tak naprawdę są one zależne od ilości przyrządzanych słoików i własnych upodobań smakowych. Składniki: pigwa cukier cukier waniliowy skórka z cytryny woda Owoce pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Owoce wkładamy

My simple kitchen