zimowe miesiące. składniki suszone pomidory ( dowolna ilość) świeża bazylia czosnek sól gruboziarnista ( u mnie morska) ziarnka kolorowego pieprzu Pasta chilli olej, oliwa Pomidory z bazylią Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią, zalewamy oliwą i pasteryzujemy( w garnku lub w piekarniku) przez 25 minut w temperaturze 80-85 stopni, następnie ustawiamy słoiki(...)góry dnem i zostawiamy na noc. Pomidory z czosnkiem Na dno słoika kładziemy trzy obrane ząbki czosnku, na nie układamy ususzone pomidory i przesypujemy grubą solą. Tak postępując napełniamy pomidorami cały słoik, wkładając pomiędzy pomidory, jeszcze 7-8 ząbków czosnku.Całość zalewamy oliwą lub olejem i pasteryzujemy( w garnku lub w piekarniku), przez 25 minut w temperaturze
Miód i pieprzOgórkowa to zupa, która najlepiej smakuje w chłodne, zimne dni. Aby jesienią/zimą przyspieszyć przygotowanie zupy ogórkowej - latem przyrządzam ogórki tarte do słoików. Dzięki temu, nie muszę ścierać kiszonych ogórków, a czas przygotowania zupy jest o wiele szybszy. Składniki: 3 kg dużych ogórków kilka kwiatostanów kopru 2 liście chrzanu 1 główka czosnku 1 korzeń chrzanu 2 łyżki(...)kamiennej 2 l wody Ogórki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kwiaty kopru i liście chrzanu umyć. Chrzan obrać i umyć. Ząbki czosnku obrać. Do wyparzonych słoików nakładać kwiat kopru, część liścia chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i starte ogórki (do 2/3 wysokości słoika). Całość dosyć mocno ubić. Na sam koniec przygotować zalewę (w gorącej
Ugotowaćstole moim i mojej Mamy. Aż dziw, że wciąż nie zamieściłam tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci wyjadają je łyżeczką prosto ze słoika ;) Przepis banalnie łatwy :D i idealny na teraz(...)gniazd nasiennych, oczywiście usunąć miejsca zrobaczywiałe i obite. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pozwolić zrobić to tarce dołączonej do malaksera ;) Starte jabłka osłodzić cukrem i wkładać do słoików do wysokości szyjki. Jeśli stosujecie soczystą odmianę, wartość odcisnąć sok (łyżką w słoiku wypełnionym jabłkami). Sok można potem rozcieńczyć wodą i wypić albo zapasteryzować w buteleczkach. Słoiki zamknąć szczelnie
Weekendy w domu i ogrodziezalewie pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze jeden, do dwóch tygodni przed Świętami, by miała czas się przegryźć. W tym roku robiłam rybę z trzech porcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża i jego zamiłowanie do ryb to może być różnie. Ryba jest przepyszna, podaję ją na Wigilię już kilka ładnych lat i zawsze jest(...)hitem. Oprócz ryby w słoiki upycham też marynowaną paprykę, sparzoną cebulkę i ogórki kiszone, co w rezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba jest gotowa, wykładam rybę na półmisek, na wierzch układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb jajko bułka tarta
Rozpustne gotowaniegotować - pod przykryciem - ok. godzinę, aż zrobi się miękka. Następnie zmiksować blenderem zawartość garnka i gotować bez przykrycia jeszcze * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki, od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. przez 10 minut. Dodać brzoskwinie pokrojone w plasterki, oraz sok z cytryny(...)Gotować, aż uzyskamy pożądaną gęstość dżemu (w moim przypadku było to ok. pół godziny). Jeśli jest zbyt rzadki należy wydłużyć czas gotowania. Gorący dżem należy od razu przełożyć do słoików (wcześniej wyparzonych i wysuszonych), zakręcić szczelnie i pasteryzować* przez 10 minut. * pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce
Mania WypiekaniaDziś coś wyglądającego wyjątkowo efektownie... kiszone pomidorki koktajlowe! W najbliższym czasie planuję też konserwowe. :) Składniki podane na 1 litrowy słoik. W przypadku większej ilości, analogicznie należy zwiększać proporcje. :) 1 litowy słoik małych pomidorków koktajlowych 1 duży baldach kopru 2 nieduże kawałki łodygi kopru 1 świeży, mały liść chrzanu 3 cienkie paseczki korzenia chrzanu 2 spore ząbki czosnku w łupinkach(...)cukru kryształu 3 ziarenka czarnego pieprzu Pomidorki pozbawiamy szypułek, jeśli takie mają i przełukujemy pod bieżącą wodą. Litr wody zagotowujemy z 2 łyżkami soli i łyżką cukru. Na dnie słoika układamy równomiernie połowę małego liścia chrzanu. Na niego kładziemy połowę baldachu kopru i jeden kawałek łodygi. Dajemy także 1 ząbek czosnku, 1 pasek korzenia chrzanu i ziarenka pieprzu. Wszystkie pomidorki
Kuchenna Kontrrewolucyabędzie żadnego ciasta ani wykwintnego deseru. Za to będzie prosto i smacznie. Pigwa, jak każdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami:) Do tegorocznego kompotu dodałam trochę skórki z cytryny oraz wanilii, żeby nieco wzbogacić smak(...)Wybaczcie te słoiki wiadomego pochodzenia ale naprawdę nie chciało mi się dorabiać im papierowych "czapeczek" specjalnie na zdjęcia :P Ilość składników podaję "na oko" gdyż tak naprawdę są one zależne od ilości przyrządzanych słoików i własnych upodobań smakowych. Składniki: pigwa cukier cukier waniliowy skórka z cytryny woda Owoce pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Owoce wkładamy
My simple kitchenprzygotowania zakwasu żytniego najlepsza będzie mąka żytnia typ 2000 przynajmniej na początku przygody z tworzeniem zakwasu, gdyż lepiej się zakwasza. Ja użyłam mąki Gdańskie Młyny. Potrzebny będzie również wyparzony słoik, wysoki, litrowy i gaza, bądź kawałek folii aluminiowej. Ja przykrywam lekko nakrętką od słoika i też jest dobrze, ważne żeby mogło dochodzić do zakwasu powietrze. W dniu pierwszym do wyparzonego(...)słoika wsypujemy jedną miarkę mąki (może być filiżanka) i taką samą miarkę wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. U mnie stoi na grzejniku. Wieczorem, po około 12 h mieszamy zakwas i odkładamy z powrotem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Zimą bardzo dobrze sprawdzają się grzejniki. Drugiego dnia rano, po upływie mniej więcej 24 h od rozpoczęcia zakwasowej przygody
MamaOskarkacienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche bez ani jednej kropli wody. Słoiki pasteryzować np w piekarniku. Pasteryzacja w piekarniku: Do zimnego piekarnika włożyć słoiki tak, żeby słoiki się nie dotykały(...)Włączyć grzanie z dołu i z góry na temperaturę 130 o C. Słoiki trzymać w piekarniku przez godzinę od osiągnięcia temperatury 130 o C. Po godzinie wyłączyć piekarnik ale nie wyciągać słoików. Słoiki powinny wystygnąć w piekarniku
Mama Gotujeziaren kminku Filety pokroić w 5cm kawałki. Ze składników przygotować zalewę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 minut (do rozpuszczenia cukru). Wystudzić całkowicie. W słoiku ułożyć warstwę śledzi, następnie koperek, marchew i cebulę. Układać warstwy aż do wykończenia składników. Zalać wystudzoną marynatą, tak żeby marynata zakryła wszystkie składniki. Słoik zamknąć i odstawić do lodówki(...)solidna szczypta czerwonego pieprzu (opcjonalnie) Przygotowanie: W rondelku gotujemy wodę, ocet, alkohol i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, ściągamy z ognia. Śledzie odsączamy, kroimy w kawałki, około 2 cm Słoik sterylizujemy w piekarniku lub wyparzamy wrzątkiem. Układamy na przemian warstwy śledzia, koperku, cebuli i przypraw. Na koniec zalewamy zalewą, tak aby przykryć śledzie. Przechowujemy w lodówce. Śledzie powinny być gotowe
CookYourselfmuszę znaleźć paprykę w zalewie octowej. Przepis pochodzi od mojej babci, wszyscy lubimy tak zrobioną papryką zajadać się do obiadu Składniki: 4 kg papryki: czerwonej i żółtej ( na 15 słoików 0,5 l ) : 12 szklanek wody 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 3 łyżki soli na każdy słoik 0.5 - 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy 15 łyżek oleju- po łyżce(...)każdy słoik Wykonanie: Paprykę kroimy na paski. Sparzamy. Układamy blisko w słoiku. Do kazdego słoika wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól - zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Na wierzch do każdego słoika dajemy łyżkę oleju. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5 minut od zagotowania wody
Z Majeczką w kuchniżytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym korzystaniu zastąpił u mnie całkowicie z akwas żytni ; ma zadziwiającą moc, bąbelkuje nawet w lodówce. Nieraz chciał mi uciec ze słoika. Dzień 1 50 g ciepłej wody o temp. około 22 ºC 2 łyżki mąki żytniej razowej 2 łyżki mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki rodzynek sułtańskich 2 łyżeczki jogurtu naturalnego(...)niskiej zawartości tłuszczu Umieść wszystkie składniki w szklanym słoika o pojemności około 1 l, dokładnie wymieszaj i zamknij. Postaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Zimą można postawić niedaleko kaloryfera lub w piekarniku z włączonym światłem. Po 12 godzinach dobrze przemieszaj. Dzień 2 mieszanka z dnia poprzedniego 50 g ciepłej wody o temp. około 20 ºC. 2 łyżki mąki żytniej
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: 1 kg papryczka jagodowa Iranian Cherry, - 9 łyżek miód wielokwiatowy, 6 ząbków czosnku, 6 liści laurowych, - po kilka ziaren pieprzu na słoik ZALEWA: 2 czubate łyżki soli,5 łyżek cukru,5 szklanek wody, 1.5 szklanki ocet 10% papryczki dobrze umyć razem z ogonkami i osuszyć ręcznikiem papierowym każdą papryczkę ze 2x nakłuć wykałaczką do wyparzonych słoików wkładać papryczki(...)ząbku czosnku, liściu laurowym, ziarenka pieprzu do mniejszych słoików dodać po łyżce miodu - do większych po 2 łyżki miodu (użyłam 3 słoiki o poj. 300 gram i 3 słoiki o poj. 500gram) z podanych składników zagotować zalewę, zalewa jest nie mocno octowa, jeśli lubisz bardziej octową to dodaj 3 szklanki zamiast 2-óch gorącą zalewę wlać do słoików - zakręcić dopiero
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowania zakwasu nie potrzebujemy wiele składników, potrzebujemy tylko sporo czasu - pięć dni. składniki: 500 g mąki razowej żytniej typ 2000 ok 600 ml letniej wody oraz 1 litrowy słoik drewniana łyżka ściereczka Słoik dokładnie umyć i osuszyć. Pierwszego dnia do słoika wlać ok 120 ml letniej wody i dodać 100 g mąki. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Konsystencja mam być gęsta(...)masa powinna spływać z łyżki. Wszystko zależy od mąki, najlepsza jest tak z widocznymi otrębami. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Drugiego dnia ponownie dodać 120 ml letniej wody i 100 g mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 24 godziny. Trzeciego i czwartego dnia czynności powtórzyć. Piątego dnia również robimy to samo
Monia miesza i gotujedodałam jeszcze suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, aby dodać trochę pikanterii przecierowi, gotujemy ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją. Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają, że jak wlejemy wrzący koncentrat/ passatę i dobrze zakręcimy słoiki, odwrócimy je do góry dnem to produkt nie wymaga już pasteryzacji(...)Jeżeli pasteryzujemy gorące jeszcze słoiki, to do garnka wyłożonego ściereczką wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika, słoiki też nie mogą się dotykać z innymi słoikami, bo pękną, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Jeszcze gorące słoiki ustawiamy „do góry nogami”. Tak przygotowany domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) przechowujemy w chłodnym miejscu przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię