słoik - 12348 przepisów (strona:22/824)

Ogórki na zimę. W ketczupowej zalewie 132

zostaną wykorzystane zimą.   Do przygotowania ogórków w keczupowej zalewie potrzebujemy: 1.5 kg ogórków zielonych (takich do kiszenia) 1 kg marchewki (najlepiej bio) liście laurowe (po 1 szt na słoik) ziele algielskie (u mnie to były 2 -3 kuleczki) ząbek czosnku (po 1 szt na słoik) korzeń chrzanu koper (pominęłam, bo nie miałam) Warzywa kroimy w słupki i ciasno układamy(...)pionowo w słoiku. Polecam Wam użyć więcej, ale mniejszych słoików. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 2 szklanki wody 1/5 szklanki cukru (moja ciocia dała dwie szklanki, ale moim zdaniem to zdecydowanie za dużo) 1 szklanka octu (ja też dałam mniej ok 1/3 szklanki, bo nie przepadam za zaprawami w occie) 2 łyżki soli 16 łyżek keczupu pikantnego (można też zastąpić koncentratem

Szybko Tanio Smacznie
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 291

mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu uznać za daremne! Mięso oczyszczamy z luźnych kawałków błon, pozostałych fragmentów kości. Jeśli słonina jest ze skórą – odcinamy ją i wyrzucamy. Słoninę kroimy(...)palcach, albo w misce, pomagając sobie dwoma widelcami. Można też mięso z ¼ płynu przełożyć do misy robota planetarnego i na niskiej prędkości rozbić mieszadłem. Przekładamy rozdrobnione mięso do czystych słoików lub ramekinów, dość mocno je w nich ubijając i zalewamy pozostałym w naczyniu tłuszczem. Gdyby się okazało że tłuszcz niedokładnie pokrywa mięso rozpuszczamy jeszcze dodatkowy smalec – to on, gdy schłodzi

Karo in the Kitchen
Koncentrat (sos) pomidorowy na zimę 161

obrałam ze skóry, następnie przetarłam przez sito, by pozbyć się pesteczek i mocno odparowałam. Jest mocno skoncentrowany, zagęszczony i ma cudowny burgundowy kolorek. Z 5 kg pomidorów otrzymałam 5 słoików a`350 ml. Taki zagęszczony przecier nie tylko zajmuje mniej miejsca w spiżarni, czy piwnicy, ale jest zwyczajnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. To podstawa zimowej pomidorówki, sosów, dodatek do mięs(...)makaronów. Dla pewności, by moja praca nie poszła na marne słoiki pasteryzuję. Niektórzy pomijają ten etap. Ale kolejne traktowanie wysoką temperaturą to dodatkowa dawka likopenu. Składniki: 5 kg pomidorów (lima, malinowy) 1 łyżka soli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka bazylii Wykonanie: każdego pomidora naciąć z góry na krzyż. Patriami zanurzać pomidory we wrzątku na kilka minut, następnie przekładać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikle z cukinii po belgijsku 231

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : zalewa : 1,5 l wody 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 słoik musztardy – łagodnej , słodkiej ( nasza miodowa jest ok. ) 2-3 łyżki musztardy angielskiej – bardzo ostrej ( tu nie ma zamiennika , trzeba poszukać , najczęściej jest w lidlu lub auchan ) pozostałe(...)ząbki czosnku na słoik kilka małych – młodych, cukinii bez wykształconych , komór nasiennych 2-3 czerwone papryki grubościenne marchewka ( wcześniej ugotowana na półtwardo ) cebula pieprz ziarnisty ( po 10 ziaren na słoik ) gorczyca biała ( łyżeczka na słoik ) ziele angielskie ( 3 kulki na słoik ) liść laurowy ( 1 szt na słoik ) goździki ( 2-3 szt na słoik ) Cukinię myjemy , kroimy w ćwiartki

Ogrodnik w podróży
Aronia pasteryzowana w soku własnym na zimę 208

wolne rodniki, przeciwutleniacze działają również odmładzająco na nasz organizm i spowalniają starzenie. Aronia poprawia również wzrok, spowalnia rozwój chorób oczu takich jak jaskra i zaćma. Będziemy potrzebować: aronia wyparzone słoiki i wieczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Aronia w soku własnym Przygotowanie : Najpierw przygotuję aronię: Aronia ma cierpki smak i aby się go pozbyć i polepszyć(...)pojemników i wstawiam do zamrażalnika na około 48 godzin. Po 48 godzinach: Zamrożoną aronię przesypuję partiami na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą gorącą wodą. Następnie nakładam do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatając. W słoikach pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasteryzacja: Tak przygotowane słoiki pasteryzuję. Słoiki wstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Ogórki kiszone w słoikach 236

kiszonych można również wyczarować wiele pysznych dań, np. zupę ogórkową. W poniższym przepisie staram się jak najdokładniej określić ilość składników, ale prawda jest taka, że ogórków dodaje się do słoików tyle ile się zmieści, więc nie trzymajcie się sztywno przepisu. Ważne jest to, aby na 1 litr wody dodać 1 pełną łyżkę soli. Przepis na 7 dużych słoików. SKŁADNIKI około(...)osuszyć. Ząbki czosnku obrać z łupin i każdy pokroić na 3 części. Korzeń chrzanu podzielić na mniejsze kawałki. Do wody dodać sól i dobrze wymieszać. Do umytych i osuszonych słoików wkładać kolejno: kawałek kopru, ogórki, kawałek korzenia chrzanu, czosnek. ponownie ogórki i na samą górę ponownie kawałek kopru. W każdym słoiku powinien znaleźć się jeden ząbek czosnku i kawałek chrzanu

Passions hobbies life
Fasolka szparagowa w słoikach - zimowe zapasy 500

zalewamy fasoli wodą w której się gotowała (fasolka zwiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które neutralizuje gotowanie) Zagotować 2,5 litra wody z 1 lyżką soli  dokładnie wyparzyć słoiki i nakrętki. Do słoików nakładać  fasolkę przekładając koprem i cząstkami czosnku, następnie zalać przygotowaną zalewą. Osuszyć brzegi słoika i wieczka, zakręcić słoiki ustawić słoiki w kociołku z wodą(...)siegała do 2/3 wyskości słoików. Dno wyłożyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Słoiki nie mogą się wzajemnie dotykać. Doprowadzić wodę do wrzenia i pasteryzować przez 30 minut. Pozostawić słoiku w kociołku do następnego dnia i powtórzyć proces pasteryzacji przechowywać w piwnicy do 12-tu mięsiecy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki kiszone 1078

taki ogórek ze szklarni, to było coś! Lepszy w smaku, bez goryczki. Mizeria była z niego pierwsza klasa. A nie taka jak z tych ogrodowych konusów. Tylko do słoików się nadawały, a te słoiki to trzeba było parzyć, sprawdzać czy aby gdzieś nie uszczerbione. Później mycie ogórków, krzaki kopru, które zajmowały cały stół i nie było miejsca na mój zeszyt(...)rarytasów. Nie wiem kto wymyślił, że właśnie tak trzeba - słona woda, czosnek, koper i chrzan. Tak proste, tak tradycyjne i tak bardzo polskie.  W zeszłym roku zrobiłam kilkanaście słoików. Wyszły pyszne. Twarde, chrupiące, idealne w smaku. A tak się bałam, że czegoś dam za dużo, czegoś za mało. I jeśli ktoś jeszcze nie próbował domowego kiszenia - mówię, że warto

bistro mama
Letnie przetwory: Ogórki konserwowe pełne przypraw 147

zeszłym roku, ale tak się złożyło, że ich na blogu nie opublikowałam. Więc robię to teraz. Ogórki konserwowe pełne przypraw Przygotuj dużą miskę, nóż i deskę do krojenia, 6 słoików po 700 ml, czystą szczoteczkę, durszlak, duży garnek, wagę kuchenną, miarkę kuchenną, łyżeczkę, kuchenną ściereczkę lub rękawice kuchenne. Przygotuj składniki (6 słoików po 700 ml): 2,5 kg ogórków(...)cukru, 18 tabletek sacharyny, 6 liści laurowych, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek czarnego pieprzu, 6 łyżeczek gorczycy, 6 kawałków chrzanu, kilka gałązek koperku, kilka liści winogron. Słoiki wymyj i wyparz. Marchewki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki przełóż do dużej miski, zalej je zimną wodą

blog.moje-pasje.info
3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 331

Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika i zjeść np. na lunch w pracy. Wiem, że teraz zima więc czas taki sobie na sałatki, lepiej pakować do słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło(...)zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki ciecierzycy puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym garść sałaty Na dno litrowego słoika wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Następnie układać warstwami, zaczynając od dołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić

Cooking for Emily
Marynowana dynia 145

Marynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie.  1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni marynata: 1  litr wody 1 kg cukru 500 ml octu(...)goździków kawałek kory cynamonu Składniki marynaty zagotować.  Słoiki i nakrętki starannie umyć i wyparzyć. Do gotującej się marynaty wrzucać partiami pokrojoną dynię,gotować 2-3 minuty od momentu wrzenia. Ugotowaną dynię przełożyć do słoików. Kiedy już obgotujemy wszystką dynię,marynatę należy lekko przestudzić i chłodną walać do słoików z dynią. Korę cynamonu należy usunąć z marynaty a goździki powkładać

Kolorowa kuchnia Elki
Dwie sałatki z cukinii i papryki 207

duże liście selera - tak zrobię następnym razem. W wersji dla dorosłych słodko-kwaśny smak sałatki można wzbogacić odrobiną chili. Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa(...)zalewy. Od tego momentu, gotować sałatkę ok. 8 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu gotowania dodać garść posiekanej natki pietruszki. W międzyczasie przygotować wyparzone słoiki. Do każdego włożyć 2 grube półplasterki cebuli, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, po 3 ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików, mocno dokręcić wieczka

Codziennik Kuchenny
Ogórki konserwowe najlepsze domowe 106

mojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę się nim z Wami i życzę smacznego, pałaszując pysznego korniszona. Składniki: ogórki gruntowe do każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru lub 3 duże gałązki kopru(...)korzenia chrzanu - pokrojony Zalewa: 3,5 litra wody 0,5 litra octu spirytusowego 10% 8 płaskich łyżek soli 2,5 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml) Przygotowanie: Do wyparzonych słoików włożyć: plastry marchwi, czosnek, koper, ziele angielskie, czarny pieprz, chrzan, liście laurowe i gorczycę. Umyte ogórki ułożyć ściśle w słoikach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki

Codziennik Kuchenny
Kiszona kapusta w słoikach 1097

ubiciu pierwszej warstwy kapusty odlewamy nadmiar wody. Ponownie wsypujemy kapustę, marchew i pozostałe składniki.Wszystko razem dokładnie ubijamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Tak ubitą kapustę wkładamy do słoików. Ponownie delikatnie ubijając aby nadmiar wody przykrył górną warstwę kapusty. Na słoik nakładamy gumkę, przykrywamy szklanym dekielkiem, zaciskając sprężynką do słoików. Słoiki z kapustą ustawiamy na tacy, zostawiamy w ciepłym miejscu(...)trzy dni. W ten sposób nadmiar wody uszczelni słoik.(nie otwieramy słoików ) Wystawiamy słoiki w chłodne miejsce. Kapustę w słoikach można przechowywać do wiosny.       Smacznego

kgwjanczewo
marynowane marchewki z imbirem i anyżem 139

marchewek 2 szklanki (475 ml) octu winnego ryżowego,lub innego 1 ½ szklanki (350 ml) wody 9 długich pasków ( do 10-cm każdy) świeżego imbiru 3 cały anyże-na trzy słoiki ¾ szklanki (144 g) cukru 1 łyżka (5 g) zgniecione płatki czerwonej papryki 1 ząbek czosnku, obrane i zmielony 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, niejodowanej Wykonanie Obraną marchew i umyta pokroić(...)anyż, cukier, kruszone płatki czerwonej papryki, czosnek i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Łyżka cedzakową usunąć anyż z wrzącej solanki i podzielić je równo między słoiki. Do wrzącej solanki dodać marchew .Doprowadzić do wrzenia, i gotować około 2-3 minut. Wyłączyć Szczypcami wyciągać marchew i wkładać do słoików. Do ,każdego słoika włożyć po 3 paski imbiru

w mojej kuchni