słoik - 12348 przepisów (strona:22/824)

Ogórki kiszone 1106

taki ogórek ze szklarni, to było coś! Lepszy w smaku, bez goryczki. Mizeria była z niego pierwsza klasa. A nie taka jak z tych ogrodowych konusów. Tylko do słoików się nadawały, a te słoiki to trzeba było parzyć, sprawdzać czy aby gdzieś nie uszczerbione. Później mycie ogórków, krzaki kopru, które zajmowały cały stół i nie było miejsca na mój zeszyt(...)rarytasów. Nie wiem kto wymyślił, że właśnie tak trzeba - słona woda, czosnek, koper i chrzan. Tak proste, tak tradycyjne i tak bardzo polskie.  W zeszłym roku zrobiłam kilkanaście słoików. Wyszły pyszne. Twarde, chrupiące, idealne w smaku. A tak się bałam, że czegoś dam za dużo, czegoś za mało. I jeśli ktoś jeszcze nie próbował domowego kiszenia - mówię, że warto

bistro mama
Letnie przetwory: Ogórki konserwowe pełne przypraw 182

zeszłym roku, ale tak się złożyło, że ich na blogu nie opublikowałam. Więc robię to teraz. Ogórki konserwowe pełne przypraw Przygotuj dużą miskę, nóż i deskę do krojenia, 6 słoików po 700 ml, czystą szczoteczkę, durszlak, duży garnek, wagę kuchenną, miarkę kuchenną, łyżeczkę, kuchenną ściereczkę lub rękawice kuchenne. Przygotuj składniki (6 słoików po 700 ml): 2,5 kg ogórków(...)cukru, 18 tabletek sacharyny, 6 liści laurowych, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek czarnego pieprzu, 6 łyżeczek gorczycy, 6 kawałków chrzanu, kilka gałązek koperku, kilka liści winogron. Słoiki wymyj i wyparz. Marchewki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki. Cebule obierz z łupinek i pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki przełóż do dużej miski, zalej je zimną wodą

blog.moje-pasje.info
3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 355

Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika i zjeść np. na lunch w pracy. Wiem, że teraz zima więc czas taki sobie na sałatki, lepiej pakować do słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło(...)zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki ciecierzycy puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym garść sałaty Na dno litrowego słoika wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Następnie układać warstwami, zaczynając od dołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić

Cooking for Emily
Marynowana dynia 168

Marynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie.  1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni marynata: 1  litr wody 1 kg cukru 500 ml octu(...)goździków kawałek kory cynamonu Składniki marynaty zagotować.  Słoiki i nakrętki starannie umyć i wyparzyć. Do gotującej się marynaty wrzucać partiami pokrojoną dynię,gotować 2-3 minuty od momentu wrzenia. Ugotowaną dynię przełożyć do słoików. Kiedy już obgotujemy wszystką dynię,marynatę należy lekko przestudzić i chłodną walać do słoików z dynią. Korę cynamonu należy usunąć z marynaty a goździki powkładać

Kolorowa kuchnia Elki
Dwie sałatki z cukinii i papryki 223

duże liście selera - tak zrobię następnym razem. W wersji dla dorosłych słodko-kwaśny smak sałatki można wzbogacić odrobiną chili. Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa(...)zalewy. Od tego momentu, gotować sałatkę ok. 8 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu gotowania dodać garść posiekanej natki pietruszki. W międzyczasie przygotować wyparzone słoiki. Do każdego włożyć 2 grube półplasterki cebuli, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, po 3 ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików, mocno dokręcić wieczka

Codziennik Kuchenny
Ogórki konserwowe najlepsze domowe 141

mojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę się nim z Wami i życzę smacznego, pałaszując pysznego korniszona. Składniki: ogórki gruntowe do każdego litrowego słoika: 3 plastry marchewki, 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 1 pokrojony ząbek czosnku, 1 kwiatostan kopru lub 3 duże gałązki kopru(...)korzenia chrzanu - pokrojony Zalewa: 3,5 litra wody 0,5 litra octu spirytusowego 10% 8 płaskich łyżek soli 2,5 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml) Przygotowanie: Do wyparzonych słoików włożyć: plastry marchwi, czosnek, koper, ziele angielskie, czarny pieprz, chrzan, liście laurowe i gorczycę. Umyte ogórki ułożyć ściśle w słoikach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki

Codziennik Kuchenny
Kiszona kapusta w słoikach 1117

ubiciu pierwszej warstwy kapusty odlewamy nadmiar wody. Ponownie wsypujemy kapustę, marchew i pozostałe składniki.Wszystko razem dokładnie ubijamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Tak ubitą kapustę wkładamy do słoików. Ponownie delikatnie ubijając aby nadmiar wody przykrył górną warstwę kapusty. Na słoik nakładamy gumkę, przykrywamy szklanym dekielkiem, zaciskając sprężynką do słoików. Słoiki z kapustą ustawiamy na tacy, zostawiamy w ciepłym miejscu(...)trzy dni. W ten sposób nadmiar wody uszczelni słoik.(nie otwieramy słoików ) Wystawiamy słoiki w chłodne miejsce. Kapustę w słoikach można przechowywać do wiosny.       Smacznego

kgwjanczewo
marynowane marchewki z imbirem i anyżem 164

marchewek 2 szklanki (475 ml) octu winnego ryżowego,lub innego 1 ½ szklanki (350 ml) wody 9 długich pasków ( do 10-cm każdy) świeżego imbiru 3 cały anyże-na trzy słoiki ¾ szklanki (144 g) cukru 1 łyżka (5 g) zgniecione płatki czerwonej papryki 1 ząbek czosnku, obrane i zmielony 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, niejodowanej Wykonanie Obraną marchew i umyta pokroić(...)anyż, cukier, kruszone płatki czerwonej papryki, czosnek i sól. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Łyżka cedzakową usunąć anyż z wrzącej solanki i podzielić je równo między słoiki. Do wrzącej solanki dodać marchew .Doprowadzić do wrzenia, i gotować około 2-3 minut. Wyłączyć Szczypcami wyciągać marchew i wkładać do słoików. Do ,każdego słoika włożyć po 3 paski imbiru

w mojej kuchni
Ogórki konserwowe chrupkie i pyszne- najlepszy rodzinny,stary przepis polecam :-) 182

ziele angielskie -liście laurowe DODATKOWO -świeży chrzan -koper  -marchewka poszatkowana w cienkie plasterki no i oczywiście ogórki :-)  Najlepiej wybierać te jasne i małe-takie a'la korniszonki Słoiki myjemy i suszymy. Ogórki dokładnie myjemy. Chrzan kroimy na małe kawałki Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki PRZYGOTOWANIE ZALEWY Do garnka wlewamy wodę ocet cukier sól Całość stawiamy na gazie(...)chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła  Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki około 4 nieduże kawałki chrzanu około 7 ziarenek ziela angielskiego trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki) 1 duży lub 2 małe liście laurowe oraz

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Fasolka w pomidorach na zimę 270

mięsistych (u mnie mieszanka czerwonych, pomarańczowych, żółtych, zielonych i czarnych) 200  g pomidorków koktajlowych (ewentualnie; ja je dodałam dla podkręcenia smaku) płaska łyżka cukru łyżeczka soli do każdego słoika po 2 spore ząbki czosnku Umyte pomidorki koktajlowe wrzucić (w całości) do szerokiego garnka o grubym dnie. Większe pomidory obrać ze skórki. Uprawiam odmiany, przy których nie trzeba zalewać pomidorów(...)gęste sito lub durszlak. Skórki usunąć. Pomidorową pulpę przelać do garnka o grubym dnie. Zagotować i doprawić cukrem i solą. Można ewentualnie jeszcze pogotować, by odparować nadmiar płynu. Do słoików włożyć po 2 nacięte wzdłuż ząbki czosnku, potem włożyć do nich nieco przestygniętą fasolkę i zalać ciepłą (nie gorącą) pulpą pomidorową do szyjek słoików. Szczelnie zakręcić. Dno szerokiego garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki kiszone - receptura tradycyjna 264

ogórków, 5 l przegotowanej i ostudzonej wody, sól (1 czubata łyżka / 1 l wody). Dodatki na 1 słoik: 2 kwiaty kopru, korzeń chrzanu (5 cm),  3 duże ząbki czosnku, 1 liść wiśni, 1 liść dębu, 1 liść winogrona. Ostatnio widzę, że wracają do łask, stare, tradycyjne przepisy. Postanowiłam iść za tym trendem i w tym roku przygotuję ogórki kiszone(...)książki kucharskiej, z 1978 roku. Ogórki przełożyć do dużego durszlaka, opłukać, a później każdą sztukę osobno dokładnie wymyć (np. za pomocą gąbki do naczyń).  Odłożyć do wyschnięcia. Przygotować słoiki na ogórki. Każdy dokładnie umyć (najlepiej gorącą wodą, żeby później nie popękały przy wyparzaniu), a następnie wyparzyć wrzątkiem. Na dno każdego słoika ułożyć wszystkie najpierw dodatki, 2 kwiaty kopru, chrzan

Świat Domowej Kuchni
Domowe ogórki kiszone 172

pozytywnie!  Wiedziałam, kiedy pozwolić sobie na urlop hihihi! :) Ale zanim urlop, to mnóstwo pracy w kuchni, bo trzeba pomyśleć o zimie ... Brrr ...  Będzie cudownie w grudniu otworzyć słoik własnych ogóreczków, zrobić sałatkę czy zupę ogórkową ... Zatem do roboty, bo samo się nie zrobi! :) Osobiście najbardziej uwielbiam ogórki z dużą ilością chrzanu, są wyraziste w smaku, z delikatną nutką(...)chrzanowej ostrości. Wkładam też do słoików spore ilości czosnku i kopru - tego nigdy za mało! :) Jeśli macie to szczęście i posiadacie własną działkę (albo dobry ryneczek w okolicy) koniecznie włóżcie do słoików także liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Wasze ogórki będą jeszcze wspanialsze! :) Co zrobić, aby ogórki "się udały"? Czyste i dobrze umyte słoiki (najlepiej wyparzone) to podstawa

Garniec Magalie
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 183

Ostatnio otrzymałam od Was zapytanie, o to co można zawekować do słoików, wybierając się na biwak.  Ja przygotowując słoiki, kieruje się zasadami , które przekazała mi kiedyś moja Babcia.    W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko.  *Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy(...)warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko

Z Majeczką w kuchni
Ogórki konserwowe 154

inne przetwory. Jeśli nie znudził się Wam temat ogórkowy to zapraszam na kolejny przepis, tym razem na pyszne ogórki konserwowe, które każdego roku robię i zawsze znikają do ostatniego słoika.   Składniki: 4 kg ogórków koper z baldachami nasion korzeń chrzanu czosnek cebula marchewka (brak jej na zdjęciu) pieprz czarny ziele angielskie 3 listki   laurowe gorczyca majeranek kminek(...)zielem angielskim pieprzem i listkami laurowymi. Po chwili wsypałam cukier i sól. Po około 10 minutach wlałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Ogórki do konserwowania wkładam do słoików o pojemności 0,9 l, dlatego ogórki wybieram średniej wielkości i małe. Do wyparzonych słoików wkładam na dno koper, paseczki marchewki i chrzanu, ząbek czosnku, po pół łyżeczki gorczycy,   kminku

Kuchnia u Krysi
Ogórki kanapkowe 6929

Ogórki kanapkowe z kurkumą... Składniki na 6 słoików po 400 ml: 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką) 2 szklanki* wody (500 ml) 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki* cukru 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżka soli (około(...)Używam szklanki o pojemności 250 ml Słoiki i pokrywki umyć, wyparzyć (ja to robię w piekarniku nagrzanym do 125 stopni przez 15 minut). Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w słoikach. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka

Pelusiowa Kuchnia