słoik - 12348 przepisów (strona:23/824)

Sałatka z cukinii i papryki na zimę 744

mięsnych obiadów, a także jest świetnym dodatkiem do domowych fast-foodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć(...)łyżki posiekanego koperku 1 czubata łyżka soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10% 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki gorczycy w ziarnach kilka liści laurowych (po 1 na słoik) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 kg młodej, nieprzerośniętej cukinii (waga po obraniu) 3 średnie lub 2 duże cebule 2 czerwone papryki 1 duża marchewka

Poezja smaku
Dżem truskawkowy bez cukru (janginizacja) 254

naturalnym smakiem truskawe k także w zimie d la diabetyków   Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 szczypta soli himalajskiej lub gruboziarnistej Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki.   Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dodać szczyptę soli. Gotować jeszcze(...)minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.  Z przepisu wychodzi ok. 4 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Wykonanie z Thermomixem: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki . Owoce

Mania Wypiekania
Dżem truskawkowy z ananasem 175

tradycyjnych smakach dla fanów ananasa dla kochających domowe przetwory Składniki: 700g truskawek 330g ananasa (1 puszka bez soku) dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 350g cukru Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Puszkę ananasa otworzyć i odsączyć owoce z soku. Pokroić na kawałki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie(...)dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie.       Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Uwaga

Mania Wypiekania
Dżem truskawkowy 149

truskawek dla chcących poczuć lato w środku zimy dla szukających najzwyklejszego przepisu na dżem truskawkowy Składniki: 1 kg truskawek dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1 350g cukru Wykonanie tradycyjne: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze(...)minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Wykonanie z Thermomixem: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki . Owoce wrzucić

Mania Wypiekania
Zimowy lampionik 137

taką pogodę - gdy szaro za oknem, a nie biało, sami w domowym zaciszu możemy zrobić zimowy, pokryty szronem lampion.   Potrzebne będą do tego: słoik, biała farba, masa strukturalna drobnoziarnista i folia dekoracyjna na okna (kupuję taką za około 5 zł w sklepie papierniczym, niestety, jedna taka starcza na duży słoik i drugi mniejszy). Szyjkę słoika malujemy białą farbą(...)jeszcze mokrą, posypujemy drobnym białym lub transparentnym brokatem. Albo suchą malujemy bardzo delikatnie, po brzegach leciutko srebrną farbą. Ja wybrałam tę ostatnią opcję. Następnie przykładamy folię dekoracyjną do słoika. Musimy postarać się tak ją ułożyć, by gładko przylegała do szkła. Zaznaczamy na słoiku miejsce, w którym będziemy ciąć. Folię wycinałam nożykiem do tapet przy użyciu linijki, a przy gwiazdkach docinałam

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 181

pasztet, tym bardziej, że sami decydujemy jak go doprawimy. Poniższy przepis znalazłam na blogu pod linkiem: Pasztet słoikowy , zmieniłam jedynie dodane przyprawy.  Z poniższego przepisu wychodzi około 11 słoików po 300 ml (u mnie 7 słoików o większej pojemności). SKŁADNIKI 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże udka z kurczaka 2 piersi z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej(...)curry. U mnie była to duża ilość pieprzu i soli, ponad 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku i łyżeczka curry.  Po doprawieniu pasztetu dobrze go wymieszać i przełożyć do słoików. Nie należy nakładać go zbyt pełno, bo w trakcie gotowania może jeszcze urosnąć/napęcznieć. Słoiki muszą mieć zbliżoną wysokość. Ubrudzone brzegi należy wytrzeć ściereczką i dobrze zakręcić. Tak przygotowane

Passions hobbies life
Mąka w domu - jak przechowywać, by nie mieć problemów 133

zawiasów szafek - tak, tam najczęściej chowają się mole by osiągnąć poziom dojrzałości. Kuchnia "pachniała" bardziej niż szpital. Kupiłam nam nowe produkty spożywcze i od razu z 20 litrowych słoików. Po co? Dla bezpieczeństwa.  Komentarz od Friends of Glass - dlaczego szkło a nie plastik " Po pierwsze szkło składa się w 100% z naturalnych składników, tj. piasku, sody amoniakalnej i wapnia(...)trzymaliśmy w swoim pokoju. A z kuchni nie korzystaliśmy.  Od tej pory jestem uczulona na każdego robaczka jakiego spotkam. W naszym domu wszystko, ale to wszystko jest w słoikach. Herbata, przyprawy, makarony, ryże, kasze, pieczywo chrupkie. Wszystko! A dlaczego w słoikach a nie w plastiku?  Nie wiem na ile często się to zdarza, ale jak spotkacie na swojej

Gotowanie i blogowanie
Kompot z jabłek i gruszek 205

Składniki: (na 7 słoików 0,9l) 1kg100g jabłek (9 sztuk), 1kg300g gruszek (12 sztuk), 7 goździków, 14 łyżek cukru. Przygotowanie: Owoce przekroić na 4 kawałki i wykroić z nich twarde części. Owoce powkładać do słoików. W 1l przegotowanej wody rozpuścić cukier i zalać owoce, rozlać po równo. Uzupełnić słoiki przegotowaną wodą. Osuszyć nakrętki i górę słoików, mocno zakręcić(...)garnka położyć ściereczkę i postawić słoiki. Nalać zimnej wody tak by przykryła 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Wyjąć z garnka słoiki, postawić je na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki i schować w odpowiednie miejsce, np. w spiżarni

W kuchni u Moniki
Domowa mielonka w słoikach 270

Domową mielonkę w słoikach zrobiłam specjalnie dla mojego męża. Tak ostatnio podczas rozmowy wspomniał, że z chęcią by taką zjadł. A ja oczywiście najpierw  przewertowałam kilkanaście stron by poczytać wskazówki jak ją zrobić i zdecydowałam się podjąć wyzwanie. Choć przyznam szczerze, że to nic trudnego. Następnego dnia pojechałam po mięso i wzięłam się do pracy. Jeszcze przed całym procesem(...)mielonki. Ale z drugiej strony gdyby nam się odwidziało, to szkoda by się zmarnowała. Tak więc postanowiłam moje słoiczki z mielonką poddać tyndalizacji, czyli trzy razy co 24h pasteryzowałam słoiki. I teraz spokojnie mogą sobie dłużej postać, choć nie sądzę by długo to potrwało gdyż mielonka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 1,4kg łopatki wieprzowej,  0,6kg surowego boczku

W kuchni u Moniki
Domowy Dżem Truskawkowy 100% Naturalny 201

nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Końcowe przygotowanie dżemu truskawkowego : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie wycieram(...)bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Pomarańczą 212

nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Przechowywanie dżemu truskawkowego z pomarańczą : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie(...)wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Truskawkowy z Rabarbarem 163

nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Przechowywanie dżemu truskawkowego z rabarbarem : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie(...)wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek 190

dżem jabłkowy około 15 minut (po 15 minutach powinien być gęsty ale to zależy od soczystości jabłek). Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków. Nakładanie dżemu jabłkowego do słoików : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam(...)wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Ryżem i Warzywami do Słoików na Zimę 346

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy jeść samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki obiad gdy nie mamy czasu a na pewno będzie pyszny. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików(...)ryżu 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1/2 szklani octu winnego (125 ml) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Link do filmu z przygotowania: Sałatka z ryżem i warzywami do słoików https://www.youtube.com/watch?v=TQod_SXoltk Przygotowanie: Najpierw przygotuję warzywa i ryż: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany ryż dodam pod koniec przygotowywania sałatki do warzyw. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce

Uwaga Babcia Gotuje
Grzybki marynowane (2 sposoby) 142

oczywiście zamrozić po ugotowaniu, ale ja zdecydowanie bardziej wolę je zamarynować. Składniki: Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody soli cukru Wariant 1. (ciemny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego(...)ziarna jałowca kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren gorczycy białej kilkanaście ziaren gorczycy czarnej Wariant 2. (jasny) Składniki na 1 słoik : małe kapelusze grzybów (prawdziwków, maślaków, maślaków pstrych, podgrzybków, rydzów itp.) 2 plasterki (grubości ok. 3 mm) szalotki lub małej cebuli 3 plasterki (grubości ok. 4 mm) marchwi 4 ziarna pieprzu ziarnistego 2-3 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście

Weekendy w domu i ogrodzie