jabłka papierówki są bardzo słodkie, więc dżem nie zawiera dużej ilości cukru. Składniki: 1,5 kg obranych jabłek papierówek 600 - 700 g cukru sok z 1/2 cytryny dodatkowo: 4 słoiki z zakrętkami o pojemności około 400 ml Przygotowanie: Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Słoiki bez pokrywek po umyciu, można również wstawić do kuchenki mikrofalowej na pełną(...)około 2 - 3 minuty. Pokrywki i brzegi słoików wytrzeć do sucha. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i po przekrajać na mniejsze kawałki. Jabłka włożyć do garnka, najlepiej o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu (40 - 50 minut), co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozpadną i będą jednolitą masą z lekko szklistą
Kuchcik gotujereszta posłuży jako starter do następnych wypieków chleba potrzeba: 320 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej 320 g g mąki razowej typ 2000 potrzebujesz również: duży 1 l słoik miarkę wagę kuchenną folię spożywczą dużą łyżkę (najlepiej drewnianą), nie tyle dużą co z długą rączką, tak aby wygodnie było Ci mieszać w słoiku Dzień 1: W dużym słoiku wymieszaj(...)mąki i 100 ml wody. Przykryj górę słoika folią spożywczą i zrób w niej kilka dziurek. Odstaw w ciepłe (o temp. pokojowej) miejsce na 24 h. Dzień 2: Do słoika z 1 dniowym zakwasem ponownie dodaj 100 g mąki i 100 ml wody. Wymieszaj. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h. Dzień 3: Do 2 dniowego zakwasu
greenscarfopłukane owoce. Gotuj razem kilka-kilkanaście minut, często mieszając, maksymalnie pół godziny. Tak, aby owoce nie rozpadły się, ale nie były już surowe. Przełóż jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Odwróć do góry dnem, postaw słoiki blisko siebie i owiń je grubym ręcznikiem. Zostaw na noc lub nawet na 24 godziny. Tak przygotowane słoiki z dżemem(...)będą potrzebowały dodatkowej pasteryzacji. Pod warunkiem, że wieczka dobrze dokręciliśmy. Pierwszy dzień gotowania Drugi (lewy górny róg obok słoików) i trzeci dzień gotowania Moje rady: Jeśli nie chcesz kawałków truskawek możesz te dodatkowe truskawki dodać na początku lub pominąć. Oczywiście wpłynie to na ilość dżemu. Ilość cukru uzależnij od własnych preferencji. Myślę jednak, że 650 g na 3000 g owoców
Anioszek w kuchniprzygotowywać Sałatki w słoiku opisałam rok temu, można je modyfikować na wiele sposobów, wykorzystywać składniki i dodatki takie na jakie mamy ochotę w danej chwili. Zamiast kupować gotowe sałatki w sklepie, taniej i zdrowiej jest przygotować taką sałatkę w domu, bo nic nie smakuje bardziej niż przyrządzona domowa sałatka, przygotowana z dobrej jakości składników, doprawiona według naszych upodobań(...)tego za dużo mniejsze pieniądze. W słoiku taka sałatka pięknie się prezentuje, jest kolorowa i mamy gwarancję, że będzie smaczna. Dzisiaj w słoiku wylądowała rukola, pieczarki z czerwoną cebulą, jajko i kiełki . Salad in a jar / Sałatka w słoiku do pracy w wersji light: Składniki na 1 słoik: garść rukoli 2 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1 pokrojony w kostkę pomidor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowywać Sałatki w słoiku opisałam rok temu, można je modyfikować na wiele sposobów, wykorzystywać składniki i dodatki takie na jakie mamy ochotę w danej chwili. Zamiast kupować gotowe sałatki w sklepie, taniej i zdrowiej jest przygotować taką sałatkę w domu, bo nic nie smakuje bardziej niż przyrządzona domowa sałatka, przygotowana z dobrej jakości składników, doprawiona według naszych upodobań(...)tego za dużo mniejsze pieniądze. W słoiku taka sałatka pięknie się prezentuje, jest kolorowa i mamy gwarancję, że będzie smaczna. Dzisiaj w słoiku wylądowała rukola, pieczarki z czerwoną cebulą, jajko i kiełki . Salad in a jar / Sałatka w słoiku do pracy w wersji light: Składniki na 1 słoik: garść rukoli 2 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1 pokrojony w kostkę pomidor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: (na 6 słoików 0,9l) 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg), 4 cebule, 4 jabłka, 3l wody, 1szklanka octu (250ml), 250g cukru (14łyżek), 30g soli (2łyżki), 8łyżek oleju. Przygotowanie: Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)olej. Przemieszać i postawić na kuchenkę. Zagotować, zmniejszyć gaz i pozostawić na średnim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i jeszcze gorącą kapustę przełożyć do słoików. Kapustę w słoikach docisnąć łyżką i gdy będzie już nałożona uzupełnić zalewą, w której kapusta była gotowana. Słoiki w miejscu gdzie będą nakrętki dokładnie oczyścić i osuszyć. Nakrętki również osuszyć
W kuchni u Monikinakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Końcowe przygotowanie dżemu z rabarbaru: Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie(...)wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Dla pewności że słoiki
Uwaga Babcia Gotujesię zagotuje dodaję do niego agrest i sok z cytryny. Dżem smażę od czasu do czasu mieszając. Dżem smażę od momentu zagotowania około 60 minut, następnie gorący przekładam do słoików. Na filmiku pokazałam dokładnie jaką konsystencję ma mój dżem po 60 minutach smażenia. Test tak zwanego zimnego talerzyka. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia(...)nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Przechowywanie dżemu agrestowego : Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna. Następnie wycieram bardzo
Uwaga Babcia Gotujenakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny). Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę. Nakładanie dżemu z moreli do słoików: Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna(...)Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:). Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką
Uwaga Babcia Gotujeogórki najpierw moczę w solance. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg małych (jak najmniejszych) twardych ogórków na solankę: 1500 ml wody 150 g soli do przetworów przyprawy do słoika: 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 1 listek laurowy szczypta suszonych nasion kopru na zalewę: 500 ml wody 200 ml octu 10% 100 g cukru użyłam(...)słoików 700 ml i 1 słoik 300 ml Link do filmu z przygotowania: Ogórki korniszony https://www.youtube.com/watch?v=4HsZMy-TX5I Przygotowanie: Najpierw przygotowuję solankę i namoczę ogórki: Do garnka wlewam wodę, dodaję sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję. Po zagotowaniu solankę odstawiam do wystudzenia. Gdy solankę mam już zimną to dokładnie umyte ogórki, nakłuwam w kilku miejscach wykałaczką
Uwaga Babcia Gotujezimie pozwalają mi piec czekoladowe ciasto z tymi owocami, które uwielbiam. Zresztą przepis jest na blogu, stary bardzo już :) Na samych początkach nie dodawałam cytryny do słoików, przez co gruszki po pewnym czasie traciły na kolorze. Czasami gruszki podgotowuję przed łożeniem do słoika, a czasami nie. Dla mnie jakoś istotnej różnicy to nie ma, a czynności więcej(...)wykonania :) Te są lekko podrasowane, bo z wanilią, miałam zrobić słoik z laską cynamonu i goździkami, ale przypomniałam sobie o tym jak już pozamykałam słoiki, tak więc z cynamonem w tym roku nie będzie :) Składniki: 2 kg gruszek, obranych i z wydrążonymi gniazdami 1 l wody 600 g cukru laski wanilii cytryna Wykonanie: Wodę z cukrem zagotowałam, po rozpuszczeniu się
Blondynka Gotujemyśl, że to już koniec… że za chwilę przyjdzie zima … że znikną kolorowe stragany, pełne świeżych, soczystych warzyw i owoców. Ale możemy temu zaradzić! Lato zamknijmy w słoiki! Dzięki temu przedłużymy nasze wakacje i sprawimy, by w środku mroźnej zimy nasz stół zapełnił się smakiem lata. Zafundujmy sobie takie nieustające wakacje ! Dzisiaj proponuję przygotować domową Lutenicę , czyli pikantny(...)Wymieszać. Warzywa dusić około 30-40 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Gorącą Lutenicę przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych w piekarniku słoików (patrz instrukcja poniżej). Pasteryzuj w piekarniku przez 20 minut (patrz instrukcja poniżej). Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj
Moja Delicjakilku dniach bez znaku życia powracam do Was z kolejnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie octowej z musztardą i pieprzem kajeńskim. Cukinia z tego przepisu zasmakuje amatorom ostrych dodatków. Wprost pali w "gębie", ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Wtedy proporcje się wyrównają. Niemniej, cieszę się iż wyszły(...)pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml): - 5 średnich cukinii (około 2,3 kg) - 2 cebule - 1,2 l wody - niepełna szklanka octu 10% - 8 łyżek musztardy bawarskiej - łyżeczka pieprzu kajeńskiego - 2,5 łyżki soli - 1,25 szklanki cukru *do każdego słoika: - 4 ziela angielskie - liść laurowy Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiNiech Was nie zmyli kolor zawartości słoików :) W środku są pomidory z mojego wczorajszego zbioru. Obrodziła każda z odmian, więc mam bogactwo smaków, wielkości i barw. I to ich połączenie dało taki efekt kolorystyczny ;) Z połączenia wyszła smakowita, choć niezbyt przyjazna dla oka, pulpa pomidorowa do zastosowania zimą, gdy pomidorów już nie będzie. Przepis jest bardzo łatwy. Nie wymaga zdejmowania(...)skórek z pomidorów, więc robi się szybko. Można wykorzystać na różne sposoby, o czym niżej. Składniki : pomidory (ilość nieistotna) kilka listków bazylii (mi wyszło 14 słoików, wzięłam jakiś tuzin listków bazylii tajskiej i bordowej) główka czosnku ewentualnie: cukier (na moją ilość sugeruję łyżkę) Przecier pomidorowy nie potrzebuje żadnych przypraw (sól, cukier), by go przechowywać nawet latami w chłodnym pomieszczeniu
Weekendy w domu i ogrodzie