słoik - 12348 przepisów (strona:15/824)

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy 216

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe, ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją, oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i kuchni(...)świata. Pomysłów jest sporo, więc nie zabraknie nam inspiracji na zestawy – wytrawny obiad i słodki deser do końca najbliższego kwartału. Genialny pomysł dla singla, chociaż słoiki można łatwo skalować przygotowując je dla każdego członka rodziny. Jeśli będziemy w biegu, nie potrzebujemy nawet talerza, bo taki obiad można zjeść widelcem prosto ze słoika. Można go też oczywiście podgrzać i wyłożyć

Ugotowane pozamiatane
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 179

pozytywnego. Poniżej ściąga jak wykonać domowe kiszone ogórki, cukinię i buraczki. Polecam!  DOMOWE OGÓRKI KISZONE  Co potrzebujemy? - ogórki, - czosnek, - chrzan (korzeń), - liście chrzanu, - koper, - solona woda, - słoiki i nakrętki. Jak zrobić? Ogórki dokładnie myjemy i moczymy w wodzie przez 2-3h.  Chrzan obieramy i kroimy na małe kawałki.  Ząbki czosnku przekrajamy na połówki.  Filtrowaną(...)wodę gotujemy i solimy (1 łyżka soli na 1 litr wody).  Słoiki i nakrętki wyparzamy. Umieszczamy na ich spodzie po 1 łodydze kopru, 3 ząbki czosnku, 2 kawałeczki chrzanu. Następnie ciasno i pionowo układamy ogórki. Na wierzch dodajemy kolejne 3 ząbki czosnku, 2 kawałeczki chrzanu i nakrywamy 1 liściem. Na koniec zalewamy gorącą, osoloną wodą i szczelnie zamykamy. Słoiki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z ogórków i cebuli do słoików 261

Sałatka z ogórków i cebuli do słoików to kolejny mój przepis z cyklu – Coś na zimę. Ogórki na działce obrodziły, więc chcąc nie chcąc je przerabiam i przerabiam. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę . Cóż tylko krowa nie zmienia poglądów… jest(...)sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków i cebuli do słoików? Marynata do tej sałatki nie jest mocno kwaśna, gdyż przygotowałam ją na bazie octu winnego, który ma tylko 5,4 % zawartości kwasu, dodatek cukru i wytrącony płyn z ogórków dodatkowo łagodzi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone ogórki i cukinie na zimę 186

dobrego ukiszenia. Kiszone ogórki i cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do zjedzenia na bieżąco) lub jako przetwory na zimę.  Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Wybór należy do Was.  Jak dla mnie, są to najlepsze ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:)  Ogórki wg tego przepisu są twarde(...)Jeśli do kiszenia używacie grubych (pękatych) ogórków, najlepiej każdego przebić (zrobić dziurkę) na wylot za pomocą patyczka do szaszłyków - zapobiegnie to zbieraniu się wody w ogórkach. Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka baldachów kopru, ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu. Następnie układać cukinie i ogórki. Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek). Przygotować zalewę i dodać do słoika. Zalewa musi

Codziennik Kuchenny
Marynowane grzybki 156

grzybkach w occie to ja mogę długo i namiętnie. Grzybki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, stąd może takie nawiązanie do świąt. Nie robiło się ich strasznie dużo, a jedynie kilka słoików, stąd jak dla mnie są nadal rarytasem. Grzybki marynowane a więc w occie. Ich moc zależy od ilości octu, jaką dodamy do zalewy. Mąż mojej sąsiadki uwielbia bardzo mocno octowe(...)możecie dać na 3 szkl. wody, 1 szkl. octu. Jeśli mamy dość duże grzybki, to oczyszczamy je i dzielimy na mniejsze kawałki. W przypadku małych grzybów, ładujemy je do słoików w całości.   Pamiętamy, aby układać podgotowane grzybki w słoiku warstwami i przekładać je cebulą. Na koniec, przed dolaniem zalewy, dokładamy do każdego słoika kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu, ziela

Mieszam w Garnku
Suszone pomidory w oleju 169

już ostatni dzwonek. Mimo niesprzyjających okoliczności dorwałam piękne pomidory lima i jak co roku paręnaście słoików poczyniłam. Bo powiem Wam jedno – jeśli raz sami je zrobicie już nigdy, żadne kupne suszone pomidory nie będą Wam tak smakowały. Przepis w ciągu tych czterech lat suszenia pomidorów zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe, a w tym roku do połowy słoików dodałam jeszcze(...)ostatnie oleje pod względem smakowym najbardziej mi przypadły do gustu. CZOSNEK – bądźmy do końca lokalni – zdecydowanie polski WODA NIEGAZOWANA . Tu względy ekonomiczne i smakowe. Ponieważ sporo słoików robię i zużywam duże ilości dobrego oleju postanowiłam go zmieszać z wodą. Pomidory nic na tym nie straciły. MIESZANKA NATURALNYCH PRZYPRAW SUSZONYCH (w większości ziołowych) . To wymaga małych poszukiwań, chociaż

gutfut
Kiszone buraczki 227

paru lat robię latem parę słoików kiszonych buraczków. Zimą sok sprawdza się idealnie, jako dodatek do czerwonego barszczu, latem można sok wykorzystać do chłodnika. Buraczki kroję w jak najcieńsze plasterki, i takie, po ukiszeniu nawet surowe, bez gotowania, są bardzo smaczne. Dodaję je do wszelkiego rodzaju surówek. Ilość kopru, czosnku i chrzanu zależy oczywiście od Waszych upodobań.  składniki(...)słoików 0,3l) 2 kg buraczków 12 ząbków czosnku w łupinkach (po dwa na słoik) koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem) laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody Przygotowanie  Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie lub w robocie

Stare Gary
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 216

beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana  przez mojego ojca kojarzy mi się z dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą(...)nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Fasolkę z koprem można też fermentować w zalewie. Przygotujcie 5-procentową solankę (około 3 łyżek soli na litr wody) i zanurzcie w niej fasolkę wraz z duż ilością kopru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki wg przepisu mojej mamy 194

smak i już mamy nowy przepisy. Ten przepis mam od Mamy. Ogóreczki są raczej słodkawe, można wykorzystać je do kanapek i obiadu. Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. składniki: ok 2 kg ogórków dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka(...)mała gałązka natki pietruszki, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, mały ząbek czosnku zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10 % 1 łyżka soli kamiennej Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć. Przygotować dodatki. Obrać marchewkę oraz cebulę i pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek

Monia miesza i gotuje
Przepis na ogórki kanapkowe do słoików. 20303

udoskonaliłam przepis, przez co są jeszcze smaczniejsze :) Nie może ich zabraknąć na półce w  naszej spiżarni. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 1 czerwona papryka 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika: 1 łyżeczka(...)gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego  Wykonanie: Na dno każdego słoika (mi wyszło 8 słoików 0,5 l) powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka szwedzka z ogórków 424

czego potrzebujecie do najlepszej na świecie sałatki szwedzkiej to dobrej jakości ogórki gruntowe, marchewka (najlepiej młoda), woda, ocet, cukier, gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, sól kamienna i słoiki. Sałatka szwedzka jest naprawdę pysznym dodatkiem do dań mięsnych, a można ją także wykorzystać do kanapek. Do sałatki szwedzkiej warto wybrać większe ogórki, ale nieprzerośnięte (bez dużych pestek, są gorzkawe(...)smaku). Składniki: ogórki gruntowe – ilość tak naprawdę zależy od tego ile chcecie zrobić sałatki, przyjmijmy 2,5kg (nam z takiej ilości wyszły 3 słoiki 400ml i 2 słoiki 0,5l) ok. 4 l wody (przegotować i ostudzić) 150 g soli, najlepiej kamiennej   1 kg cukru 1 l octu 1,5 l wody kilka marchewek, najlepiej młodych (ilość

Pociąg Do Kuchni
Mielona łopatka ze słoika 160

Jakiś czas temu dostałam paczkę od Tradismak , a w niej zestaw "Słoikowa" - słoiki i przyprawy do wyrobu domowych wędlin w słoikach :-) fajna sprawa :-) Korzystając więc z okazji, że mam już co trzeba, zrobiłam mielonkę słoikową, o której dziś mowa :-) Trochę się bałam jak wyjdzie, bo mieszanki przypraw są naprawdę mocne, pachną obłędnie, aż wierci w nosie ;-) Obawy moje były jednak(...)wędlin (czyt. mój mąż) stwierdził, że smakuje kapitalnie :-) W koło mielonki zebrała się delikatna galaretka, nie taka twarda jak po dodaniu żelatyny, tylko lekka. A mielonki wyszły mi trzy słoiki po 350 ml - te z zestawu ;-) No więc oceńcie... SKŁADNIKI 1 kg łopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek K 3 łyżeczki Dobry Smak Sekretna 3 łyżki zimnej wody Łopatkę kroimy w dowolne

Czary - gary w kuchni
Domowa mielonka. Proces tyndalizacji 193

Pyszna mielonka z aromatyczną galaretką i tłuszczykiem na górze - domowa kiełbasa ze słoika. Domowa - wiadomo najlepsza. Wiesz co jesz, bez zbędnych wypełniaczy, polepszaczy i nadmiaru konserwantów. Mogą się schować kupne konserwy i mielonki. Mielonka choć domowa nie jest jednak całkowicie pozbawiona konserwantów. Dodatek konserwanta w postaci soli peklowej nie tylko nadaje mięsu apetyczny, różowy kolor - konieczny jest ze względów bezpieczeństwa(...)Temat będę zgłębiać, tymczasem zapraszam do przepisu. Przygotowanie domowej mielonki jest banalnie proste, choć nieco rozłożone w czasie. Inspirowałam się przepisem Beaty stąd .    Składniki na 3-4 słoiki a`330 ml: 400 g łopatki 450 g karczku 350 g boczku 2 łyżeczki domowej soli peklowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 ząbek czosnku Sól peklowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas żytni 161

Domowa piekarnia", jednak wprowadziłam zmiany, po przeczytaniu wielu artykułów w internecie. Zakwas mi wyszedł i upiekłam już na nim dwa chlebki, więc zapewne Wam również wyjdzie. Co potrzebujemy: - Duży słoik - do hodowli naszego zakwasu, - przejrzysta folia spożywcza - zamiast wieczka słoika, żeby nasz zakwas mógł oddychać, - mąka żytnia razowa typ 2000 - z której powstanie nasz zakwas, a w późniejszym czasie będzie(...)kiedy zaczęliśmy robić zakwas i całego przebiegu jego hodowli. DZIEŃ 1 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 ml przegotowanej letniej wody Składniki dodać do dobrze umytego, wyparzonego słoika i krótko wymieszać do połączenia. Górę słoika przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Mieszankę położyć w ciepłym miejscu (u mnie był to ciepły parapet, pod którym jest

Passions hobbies life
Czarne Porzeczki na Zimę w Soku Własnym 219

zimę, tak przygotowaną porzeczkę można użyć do przygotowania deserów, ciast, jogurtu porzeczkowego itp.. Będziemy potrzebować: na 1 kg czarnych porzeczek będziemy potrzebować 4 słoiczki 300 ml czarne porzeczki słoiki Link do filmu z przygotowania: Czarne porzeczki na zimę w soku własnym https://www.youtube.com/watch?v=hxLjghJLxrA Przygotowanie: Czarną porzeczkę oczyszczam z szypułek, gałązek i dokładnie płuczę. Następnie porzeczkę nakładam do wcześniej(...)wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować. Pasteryzacja : Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze raz zakręcam lub wymieniam wieczko. Najczęstszą przyczyną cieknięcia słoika jest wieczko lub uszkodzony słoik. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam

Uwaga Babcia Gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję