słoik - 12348 przepisów (strona:9/824)

Przepis na grzyby marynowane na zimę 3317

przepisu to zachęcam do wypróbowania mojego. Może grzyby tak przygotowane posmakują i przepis stanie się również państwa przepisem. Do przygotowania grzybów marynowanych będziemy potrzebować: z podanej porcji wyjdzie 3 słoiki 700 ml około 1 kg grzybów leśnych do obgotowania grzybów: 2 litry wody 2 łyżki soli 1 łyżeczka kwasku cytrynowego – można dodać ocet 1 średnia cebula na marynatę: 1 szklanka(...)szklanki wody (1 litr) 2 liski laurowe około 6 ziarenek ziela angielskiego około 6 ziarenek pieprzu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli oraz po szczypcie białej gorczycy do każdego słoika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Grzyby marynowane Przygotowanie: Najpierw obgotuję grzyby: Grzyby oczyszczam i bardzo dokładnie płuczę w zimnej wodzie. Większe grzyby możemy pokroić na mniejsze kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Konfitura bananowo-jabłkowa z nutą wanilii 130

masę można na koniec zmiksować całość blenderem na papkę.    Do konfitury nie potrzeba dodawać już cukru, gdyż jest ona mocno słodka od przejrzałych bananów. W międzyczasie przygotować słoiki do wekowania. Należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Wszystko umyć dokładnie w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, następnie wyparzyć przez kilka minut(...)dużym garnku z gotującym się wrzątkiem. Wyjmować na ściereczkę kuchenną i zostawić do osuszenia. Wieczka oraz brzegi słoików można dodatkowo przetrzeć spirytusem lub wódką - dla pewności iż wybiło się wszystkie bakterie . Gorącą konfiturę przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcić metalowe wieczka. Pasteryzować metodą "na mokro" przez 15 minut. Pasteryzacja "na mokro" Sprawdza się wyśmienicie właśnie przy słoikach

Grunt to przepis!
Piknikowe crumble w słoiku. Rabarbar i truskawki. 122

ciast i deserów. Wiezienie ze sobą dużej blachy nie jest zbyt wygodne, trzeba mieć ze sobą nóż i talerzyki. I tu z pomocą przychodzi taki oto patent - ciasto w słoiku :) Genialne w swej prostocie :) Szklane słoiki przecież spokojnie przetrwają wysoką temperaturę piekarnika, umożliwią podzielenie deseru na porcje. Po wystygnięciu wystarczy zakręcić je nakrętkami i można ruszać w drogę! Do słoików(...)słoiczki niskie i szerokie - do takich najłatwiej nałożyć deser i najprościej się z nich je. Moje są po różnych pastach warzywnych i produktach de lux z Lidla. Crumble w słoiku to pomysł nie tylko na piknik. Spróbujcie je podać na przyjęciu w ogrodzie, na grillu - gościom spodoba się takie nietypowe podanie deseru :) Crumble w słoiku - Rabarbar i truskawki pod migdałowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiśnie na Zimę w Syropie z Cynamonem 144

syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli itp.. Będziemy potrzebować: 1 kg wiśni wydrylowanych 3 słoiki 500 ml na syrop: 200 g cukru 500 ml wody 1 laska kory cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 4 goździki Link do filmu z przygotowania: Wiśnie w syropie(...)cynamonem https://www.youtube.com/watch?v=oZqfEoV4mEk Przygotowanie: Wiśnie dokładnie płuczę na durszlaku i dryluję z pestek. Następnie wiśnie nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając. Sok który zgromadził się w misce rozlewam po równo do słoików. Teraz przygotuję syrop: Do garnka wlewam wodę dodaję cukier, goździki, cynamon, mieszam i garnek stawiam na gazie. Syrop od moment zagotowania gotuję 5 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Czerwonych Pomidorów na Zimę 420

serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z czerwonych pomidorów na zimę, jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania do obiadu. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 5 słoików 720 ml 2 kg pomidorów (twardych) 300 g cebuli na zalewę: 1 litr wody 100 ml octu 10% 4 łyżki cukru (około 60 g) 3 łyżeczki soli (około(...)duże listki laurowe 6 goździki około 10 ziaren pieprzu czarnego oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonych pomidorów  https://www.youtube.com/watch?v=Y1M1ugzk9VY Przygotowanie : Z umytych pomidorów wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję pomidory razem ze skórką w plasterki o grubości około 4-5 milimetrów. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Pokrojone pomidory

Uwaga Babcia Gotuje
10 etykiet na ogórki i przegląd słoików 198

Skoro przygotowałam etykiety , potrzebne są też do nich słoiki - ale kto powiedział ,że słoiki i słoje służą tylko do przygotowywania w nich zapasów na zimę. Niektóre z propozycji śmiało mogą stanowić oryginalny prezent, inne będą ozdobą kuchni a jeszcze inne wykorzystamy do przechowywania np. sypkich produktów czy przypraw Słoje do przetworów: Pasabahce Słoik szklany PASABAHCE HOMEMADE(...)/opak BIOWIN Słoje do przetworów SZKM6250  - 8,99 zł/op Biowin Etykieta Na Przetwory Samoprzylepne 93/84 Mm 20Szt  - 4,20 zł Słoje idealne na prezent: Westmark Słoik dzbanek na miód DeLuxe 200 ml  -  89 zł Kilner Słoik z uchwytem KILNER PRZEZROCZYSTY 0,4 l  -  13,50 zl Słoik ze słomką House Doctor

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Słów kilka o nalewkach 118

wszystkim chcieliśmy napisać tutaj kilka uniwersalnych rzeczy, które powinienem pisać w każdym nalewkowym przepisie. Ale prościej będzie napisać tutaj, a potem w każdym przepisie dawać tylko odnośnik. Zacznijmy od słoików. Im większe tym lepsze. My akurat korzystamy wyłącznie (póki co) ze słoików 3 litrowych. Naszym zdaniem to jest absolutne minimum. Mniejsze słoiki raczej nie zdadzą egzaminu. No chyba, że chcemy(...)zrobić pół litra nalewki. Ale jest sens czekać, załóżmy, pół roku żeby otrzymać półlitrówkę napitku? Zatem wszystkie składniki, wszystkie proporcje jakie podajemy, tyczą się słoików 3 litrowych (chyba, że w przepisie wyraźnie napiszemy coś innego). Przechowywanie. Generalnie, co do zasady, nalewki dopiero dochodzące w słoiku trzymamy w ciepłym i ciemnym miejscu. Natomiast już przefiltrowane i dojrzewające w słoiku trzymamy

Marder&Marder Manufacture
Kiszone Pomidory 144

zupę. Po prostu trzeba je spróbować samemu. Najlepiej do kiszenia nadają się twarde jeszcze niedojrzałe pomidory. Składniki: twarde jeszcze nie do końca dojrzałe pomidory czosnek - 2 ząbki na słoik o pojemności 1l. liście porzeczki - 2 liście na słoik o pojemności 1l. ziele angielskie - 2 ziarna na słoik o pojemności 1l. liść laurowy - 1 liść na słoik o pojemności 1l. koper(...)około 2 łodygi z liśćmi i baldachami na słoik o pojemności 1l. chrzan - kawałek o długości około 2 cm na słoik o pojemności 1l. sól  - 2 łyżki na 1 l. wody Wykonanie: Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i osuszyć. Pomidory umyć i przełożyć do słoików. Chrzan obrać, koper i liście porzeczki opłukać. Do pomidorów dodać liście porzeczki, ziele angielskie

Mama Gotuje
779. Szarotka w słoiku. 175

Szarlotka" z kaszy manny w słoiku  z masłem orzechowym (potem) Jedzona bardzoo dawno temu i jakoś mi się za nią zatęskniło. A teraz wyruszam w drogę, bo długi dzień przede mną

More food, love and dreams
GRZYBOWY RARYTAS DO SŁOIKÓW 185

bogactwem jesiennych lasów. Polecam przygotowanie takiego grzybowego rarytasu. Może posłuzyc jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotowe Składniki: 1,5 kg grzybów leśnych 0,5 kg marchwi 0,5 kg cebuli mały słoiczek koncentratu sól,pieprz-do smaku olej do duszenia Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
Paprykarz do słoików 279

tarce o grubych oczkach.Wszystko włożyć do garnka i gotować 1,5 godziny.Dodać ocet, ryż i gotować jeszcze 20-30 minut.Przyprawić do smaku i gorące nakładać do wyparzonych słoików a następnie pasteryzować. Do takiego "paprykarzu " można dodać także usmażoną rybkę..i mamy pyszne jedzonko

Moje domowe kucharzenie
Pomidory krojone w słoikach na zupę 203

garnka z zimną wodą wkładamy słoje z pomidorami i gotujemy, ja pasteryzowałam około 30 min. od momentu zawrzenia wody w garnku. Lepiej gotować ciut dłużej niż krócej, bo jeśli słoiki się nie zamkną to pomidory mogą się zepsuć. Pomidory wkładam w duże słoje, jeśli po przetarciu na zupę będzie ich za dużo to po prostu będziemy taki przecier wypijać

Proste Potrawy
Słoiki. Na zimę. Fasolka szparagowa w pomidorach 159

sałatki czy np. usmażę z grzybami . Zawsze jest pyszna. Nie mam miejsca żeby zrobić sobie własny zapas mrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej

Smaczna Pyza
Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) 719

Post Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje