słoik - 12348 przepisów (strona:21/824)

Las w słoiku z biszkoptem szpinakowym 98

też niekiedy Leśnym Mchem. Spektakularne ciasto z biszkoptem szpinakowym przełożonym kremem śmietankowym, udekorowane pestkami granatu. Inspirując się szpinakowym ciastem, postanowiłam stworzyć deser w pucharku – nazwałam go Las w Słoiku. Nazwa deseru idealnie odzwierciedla deserek, możesz przygotować go w ozdobnych słoikach. Możesz stworzyć 4 większe porcje deseru lub więcej mniejszych deserków idealnych na przyjęcie. Połączenie soczystych odcieni zieleni i czerwieni(...)owocami 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Ławe Ilość 4 desery Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 350 kcal Deser Las w słoiku inspirowany Runem Leśnym – słynnym ciastem szpinakowym z kremem śmietankowym i granatem. Ciasto w słoiku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPT SZPINAKOWY 2 duże jajka szczypta soli 80 g cukru drobnego

ProstePesto.pl
Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow 210

Świetnie doprawiony, domowy obiad do słoika z sosem a’la Stroganow. To bez wątpienia doskonała propozycja na pyszne, swojskie danie do podgrzania na szybko! Nie tylko w domu, ale w też w pracy, na działce, w plenerze lub delegacji. Idealne również jako obiad dla kierowcy w dalekiej trasie. To prosty, ale solidny posiłek z mięsem i pysznym sosem, który(...)dopełniliśmy danie łopatką, ale jeśli akurat masz, równie dobrze możesz dodać kotlet mielony pokrojony na mniejsze kawałki. Będzie tak samo pyszne! Zapraszamy więc na przepis na szybki obiad ze słoika i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach pod postem lub na naszym FB. OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW Składniki

Kuchnia Na Wypasie
SAŁATKA OBIADOWA NA ZIMĘ 202

mieszamy i zostawiamy na 1 godzinę by warzywa puściły sok. Co 15 minut należy warzywa przemieszać. 11. Po godzinie zauważymy sporo puszczonego przez warzywa soku 12. Do dobrze umytych słoików (ja mimo tego ze nie trzeba, wcześniej słoiki sterylizuje) przekładamy nasza sałatkę warzywna. Sok co nam został  równomiernie rozlewamy i zakręcamy niezbyt ściśle słoiki. 13.Większy garnek wyścielamy(...)ściereczką i wkładamy do niego słoiki z sałatką.   Słoiki nie mogą się  stykać!  14. W lewamy zimna wodę na wysokość 2/3 słoika i włączamy grzanie.  Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy: słoiki 1/2 litrowe-20 min, słoiki 1 litrowe-30 minut na małym ogniu(woda ma tylko lekko bulgotać

Kulinarnie z Polką na Kresach
Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej 221

dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml Składniki: 2,5 kg dyni 250 ml octu 10% 250 ml wody 1 kg cukru 5 sztuk goździków Przygotowanie: Dynię pokroić w półksiężyce, wydrążyć(...)około 10 minut do czasu, aż dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Tak ugotowane warzywo należy zawekować przekładając za pomocą chochli do słoików (takie słoiki można jeszcze ponownie pasteryzować, ale ja tego nie robiłem, bo wlewałem do słoików wrzątek). A szczelnie zakręcone słoiki należy odstawić na chwilę

KuchniaWeDwoje.pl
Mielonka w słoiku, z galaretką 238

Aromatyczna mielonka  z galaretką, świeży chlebek, pomidorek - dla mnie kolacja idealna. Zamykamy mięso w słoikach i otwieramy, gdy mamy na nie ochotę. Pysznie i wygodnie. Tłusty boczek dodaje się, aby mielonka nie była sucha. Jeśli nie macie dostępu do tłustego boczku, zamieńcie proporcje. Dajcie 0,4 kg łopatki i 0,6 kg boczku. Składniki (5 słoiczków(...)ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 300 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy rękoma 5 minut. Masę mięsną wkładamy do słoików, do 3/4 ich wysokości. Mięso mocno uklepujemy. Słoiczki zakręcamy i ustawiamy w garnku, wyłożonym ściereczką. Do garnka dolewamy zimną wodę, tak, aby słoiki wystawały z wody na około

Smak mojego domu
Sałatka z kapusty na zimę 624

przyda się na zimowy obiad. To już ostatni przepis z kategorii "przetwory" na najbliższy czas. Przyznam, że w tym roku pobiłam samą siebie i w mojej spiżarni jest tyle słoików, jak nigdy dotąd. Przepis na tą przepyszną sałakę znalazłam tutaj ( klik ). I na pewno zrobię ją również w przyszłym roku, bo bardzo nam zasmakowała. Zrobiłam ją z połowy porcji(...)jest wcale pracochłonna - najwięcej czasu zajmuje przygotowanie warzyw - ich obieranie i krojenie - a potem to już z górki :) Jeśli zatem lubicie takie domowe sałatki do obiadu ze słoika, to gorąco Wam ten przepis polecam :) Składniki na 5 dużych słoików: Sałatka: 1,5 kg białej kapusty (nie licząc głąbów, wierzchnich liści - waga po posiekaniu) 500 g czerwonej papryki - po oczyszczeniu gniazd

My simple kitchen
Grzybki marynowane i "Katedra w Barcelonie" 215

Przy tegorocznym wysypie grzybów te ładniejsze okazy wkładam do słoików. Zimą i jesienią będą dodatkiem do sałatek lub przegryzkami, gdy najdzie nas ochota na coś wyrazistego w smaku. Składniki (na 3 słoiki ok. 0,5 l): Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru łyżka soli 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu ziarnistego(...)ziarna jałowca liść laurowy Dodatki do słoika ładne, małe kapelusze borowików, podgrzybków, maślaków pstrych (kazarków), kozaków łyżeczka nasion gorczycy białej 1 - 2 szalotki lub 2 plastry cebuli Oczyszczone młode i ładne kapelusze grzybów gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut. Odcedzić. Odstawić do schłodzenia. Zagotować składniki zalewy. Odstawić do schłodzenia. Na dnie słoika umieścić pokrojone szalotki lub plastry cebuli

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki na zimę. W ketczupowej zalewie 153

zostaną wykorzystane zimą.   Do przygotowania ogórków w keczupowej zalewie potrzebujemy: 1.5 kg ogórków zielonych (takich do kiszenia) 1 kg marchewki (najlepiej bio) liście laurowe (po 1 szt na słoik) ziele algielskie (u mnie to były 2 -3 kuleczki) ząbek czosnku (po 1 szt na słoik) korzeń chrzanu koper (pominęłam, bo nie miałam) Warzywa kroimy w słupki i ciasno układamy(...)pionowo w słoiku. Polecam Wam użyć więcej, ale mniejszych słoików. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 2 szklanki wody 1/5 szklanki cukru (moja ciocia dała dwie szklanki, ale moim zdaniem to zdecydowanie za dużo) 1 szklanka octu (ja też dałam mniej ok 1/3 szklanki, bo nie przepadam za zaprawami w occie) 2 łyżki soli 16 łyżek keczupu pikantnego (można też zastąpić koncentratem

Szybko Tanio Smacznie
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 325

mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu uznać za daremne! Mięso oczyszczamy z luźnych kawałków błon, pozostałych fragmentów kości. Jeśli słonina jest ze skórą – odcinamy ją i wyrzucamy. Słoninę kroimy(...)palcach, albo w misce, pomagając sobie dwoma widelcami. Można też mięso z ¼ płynu przełożyć do misy robota planetarnego i na niskiej prędkości rozbić mieszadłem. Przekładamy rozdrobnione mięso do czystych słoików lub ramekinów, dość mocno je w nich ubijając i zalewamy pozostałym w naczyniu tłuszczem. Gdyby się okazało że tłuszcz niedokładnie pokrywa mięso rozpuszczamy jeszcze dodatkowy smalec – to on, gdy schłodzi

Karo in the Kitchen
Koncentrat (sos) pomidorowy na zimę 183

obrałam ze skóry, następnie przetarłam przez sito, by pozbyć się pesteczek i mocno odparowałam. Jest mocno skoncentrowany, zagęszczony i ma cudowny burgundowy kolorek. Z 5 kg pomidorów otrzymałam 5 słoików a`350 ml. Taki zagęszczony przecier nie tylko zajmuje mniej miejsca w spiżarni, czy piwnicy, ale jest zwyczajnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. To podstawa zimowej pomidorówki, sosów, dodatek do mięs(...)makaronów. Dla pewności, by moja praca nie poszła na marne słoiki pasteryzuję. Niektórzy pomijają ten etap. Ale kolejne traktowanie wysoką temperaturą to dodatkowa dawka likopenu. Składniki: 5 kg pomidorów (lima, malinowy) 1 łyżka soli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka bazylii Wykonanie: każdego pomidora naciąć z góry na krzyż. Patriami zanurzać pomidory we wrzątku na kilka minut, następnie przekładać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikle z cukinii po belgijsku 254

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : zalewa : 1,5 l wody 1,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 słoik musztardy – łagodnej , słodkiej ( nasza miodowa jest ok. ) 2-3 łyżki musztardy angielskiej – bardzo ostrej ( tu nie ma zamiennika , trzeba poszukać , najczęściej jest w lidlu lub auchan ) pozostałe(...)ząbki czosnku na słoik kilka małych – młodych, cukinii bez wykształconych , komór nasiennych 2-3 czerwone papryki grubościenne marchewka ( wcześniej ugotowana na półtwardo ) cebula pieprz ziarnisty ( po 10 ziaren na słoik ) gorczyca biała ( łyżeczka na słoik ) ziele angielskie ( 3 kulki na słoik ) liść laurowy ( 1 szt na słoik ) goździki ( 2-3 szt na słoik ) Cukinię myjemy , kroimy w ćwiartki

Ogrodnik w podróży
Aronia pasteryzowana w soku własnym na zimę 226

wolne rodniki, przeciwutleniacze działają również odmładzająco na nasz organizm i spowalniają starzenie. Aronia poprawia również wzrok, spowalnia rozwój chorób oczu takich jak jaskra i zaćma. Będziemy potrzebować: aronia wyparzone słoiki i wieczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Aronia w soku własnym Przygotowanie : Najpierw przygotuję aronię: Aronia ma cierpki smak i aby się go pozbyć i polepszyć(...)pojemników i wstawiam do zamrażalnika na około 48 godzin. Po 48 godzinach: Zamrożoną aronię przesypuję partiami na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą gorącą wodą. Następnie nakładam do wyparzonych słoików, delikatnie ugniatając. W słoikach pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasteryzacja: Tak przygotowane słoiki pasteryzuję. Słoiki wstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Ogórki kiszone w słoikach 258

kiszonych można również wyczarować wiele pysznych dań, np. zupę ogórkową. W poniższym przepisie staram się jak najdokładniej określić ilość składników, ale prawda jest taka, że ogórków dodaje się do słoików tyle ile się zmieści, więc nie trzymajcie się sztywno przepisu. Ważne jest to, aby na 1 litr wody dodać 1 pełną łyżkę soli. Przepis na 7 dużych słoików. SKŁADNIKI około(...)osuszyć. Ząbki czosnku obrać z łupin i każdy pokroić na 3 części. Korzeń chrzanu podzielić na mniejsze kawałki. Do wody dodać sól i dobrze wymieszać. Do umytych i osuszonych słoików wkładać kolejno: kawałek kopru, ogórki, kawałek korzenia chrzanu, czosnek. ponownie ogórki i na samą górę ponownie kawałek kopru. W każdym słoiku powinien znaleźć się jeden ząbek czosnku i kawałek chrzanu

Passions hobbies life
Fasolka szparagowa w słoikach - zimowe zapasy 523

zalewamy fasoli wodą w której się gotowała (fasolka zwiera fazynę - toksyczne białko roślinne, które neutralizuje gotowanie) Zagotować 2,5 litra wody z 1 lyżką soli  dokładnie wyparzyć słoiki i nakrętki. Do słoików nakładać  fasolkę przekładając koprem i cząstkami czosnku, następnie zalać przygotowaną zalewą. Osuszyć brzegi słoika i wieczka, zakręcić słoiki ustawić słoiki w kociołku z wodą(...)siegała do 2/3 wyskości słoików. Dno wyłożyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Słoiki nie mogą się wzajemnie dotykać. Doprowadzić wodę do wrzenia i pasteryzować przez 30 minut. Pozostawić słoiku w kociołku do następnego dnia i powtórzyć proces pasteryzacji przechowywać w piwnicy do 12-tu mięsiecy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!