słoik - 12348 przepisów (strona:28/824)

Kompot z węgierek na zimę - dla leniwych 174

Wersja zimowego kompotu dla tych, którzy mają ograniczone zasoby czasu i/ lub energii:-)  Śliwki wkładamy do słoika, zalewamy syropem i pasteryzujemy.  A resztę zrobi czas... Składniki: 2 kg węgierek prawdziwych - lepsze będą jędrne 0,5 kg cukru 1 litr wody Śliwki opłukać, wypestkować i zapakować dosyć ścisło do słoików. Należy zostawić ok 1,5 cm przestrzeni od góry(...)słoika. Przygotować syrop. W garnku zagotować 1 litr wody z cukrem. Gorącym syropem zalewać śliwki w słoikach. Nałożyć zakrętki i pasteryzować. Ja robię pasteryzację w garnku z wodą. Do szerokiego garnka wkładam ściereczkę - może być nawet cieniutka - chodzi o to, aby słoiki nie podskakiwały podczas pasteryzowania. Na ściereczkę stawiamy słowiki nie do końca dokręcone. Całość zalewamy wodą do połowy wysokości

Ze smakiem bez glutenu
Łopatka w słoju 217

SUROWIEC -łopatka 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -słoiki 350-500 mil -sól 7,5 g/kg -peklosól 7,5 g/kg -pieprz czarny 2 g /kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -czosnek 5 g/kg -żelatyna 4 g na słoik -ziele angielskie 1-2 kulki na słoik -liść laurowy 1 na słoik -woda 100 mil do łopatki podczas wyrabiania -woda(...)słoik WYKONANIE Łopatkę kroimy w kostkę 3 lub 4 cm peklujemy i przyprawiamy, odstawiamy do lodówka na 24 h. Po tym czasie dolewamy 100 mil.wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Na dno słoika dajemy listek laurowy i ziele angielskie wkładamy w słoik mięso ściśle wlewamy 40 mil wody i 4 g żelatyny zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy w odstępach

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sok pomidorowo-ziołowy do słoików 156

Był już przepis na naturalny sok pomidorowy , zatem teraz czas na sok pomidorowy doprawiony do smaku ziołami. Można go miesiącami przechowywać w słoikach lub butelkach i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nań ochota. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w gęste metalowe sito i trzepaczkę rózgową, które ułatwią nam pracę. Składniki (na 7 słoików o pojemności(...)oregano i natki pietruszki.  Po wyłączeniu palnika dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku solą i cukrem. Usunąć zieleninę i przelać sok do słoików lub butelek. Sok pasteryzować, tzn. dno garnka wyłożyć ściereczką kuchenną, włożyć słoiki, wlać wodę, by sięgała do szyjek słoików i od momentu zagotowania wody gotować słoiki jeszcze ok. 10 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa 1282

łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję, osuszam, usuwam ogonki i gniazda nasienne - kroję na kawałki. Krok(...)całość blenduję, gorący sos wkładam do słoiczków, mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystudzenia. Sos można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy

Moja Książka Kucharska
Przetwory 2017: Ogórki po żydowsku 221

dzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie odbierak. Przygotuj składniki: ogórki gruntowe, marchew, liście selera, gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, cebulę, Zalewa octowa*: ocet, cukier, wodę. Słoiki dokładnie umyj i wyparz(...)Liście selera umyj. Cebulę obierz z łupinek. Ogórki umyj. Możesz je pokroić na ćwiartki lub 2-3 cm kawałki. Możesz je także zostawić w całości**. Na dno każdego słoika włóż kawałek cebuli, 4-5 plasterków marchwi (lub 2-3 kawałki marchwi), 1-2 ziarna ziela angielskiego, kilkanaście ziaren gorczycy, ½-1 listek laurowy. Następnie w słoikach ułóż ogórki. Na wierzchu ułóż

blog.moje-pasje.info
Ogórki Kiszone Na Zimę - Tradycyjne 163

razem z mężem przygotowaliśmy nasze, tradycyjne kiszone. Zapraszam was do zrobienia domowych kiszonek by móc się nimi delektować gdy nastaną zimne i chłodne dni :) Składniki na około 12 słoików 500 ml : około 3 i 1/2 litra wody około 3 kg krótkich ogórków gruntowych (nie mogą być długie bo nie zmieszczą się wam w słoikach) 3 i 1/2 płaskiej łyżki soli(...)kamiennej nie jodowanej korzeń chrzanu na 1 słoik 2-3 ząbki czosnku na każdy słoik, jeden baldach kopru z łodygą 1. Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy. 2. Ogórki namaczamy w wodzie przez około 2-3 h. 2. Na dno każdego słoika dajemy ząbki czosnku, a pomiędzy ogórki wkładamy paski obranego chrzanu i baldach kopru razem z łodygą ( paski chrzanu robimy

Gotowanie...to proste !
Zakwas żytni 158

Zapraszam do lektury :) Najlepiej zakwas przygotować z mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), ale ja miałam mąkę żytnią typ 720 i z takiej przygotowałam zakwas. Należy również przygotować szklany wysoki słoik taki o pojemności 1l, który należy dokładnie umyć i wyparzyć. Pierwszy dzień rano: Odmierzamy 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki wody (temperatura pokojowa). Do słoika wkładamy mąkę, zalewamy wodą(...)łyżką). Przykrywany gazą, lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok 25-27st.C) na 24 godziny. Jeśli zauważymy, że zakwas niebezpiecznie zbliża się do "ucieczki" ze słoika, należy go zamieszać. Drugi dzień rano: Dokarmiamy zakwas, czyli znów dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 wody, mieszamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli zakwas bardzo szybko rośnie, możemy

Kuchnia domowa Ani
Jak zrobić domowe masło 509

masło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie. Moja babcia zawsze robiła masło sama, nie miała miksera więc masło robiła w dużym zakręcanym słoiku, wlewała do słoika śmietanę i potrząsała słoikiem kilka minut, aż wytrącały się grudki masła i maślanka. Potem je płukała na sicie i formowała w osełkę. Jak przyjeżdżałam do niej(...)odwiedziny samodzielne robienie prawdziwego masła w słoiku było dla mnie nie lada atrakcją. Prawdziwe masło jest najlepsze i najzdrowsze, do tego zrobione samodzielnie! Cena masła domowego jest niższa niż sklepowego , do tego takie masło ma same zalety, masło zrobione w domu ma śmietankowy smak i nie ma żadnych barwników ani ulepszaczy smaku. Zrobienie domowego masła za pomocą miksera to zerowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lato 2017: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 167

Cześć Mój dzisiejszy obiad to fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Teoretycznie jest to przepis na fasolkę do słoików na zimę, ale można ją także przygotowywać na bieżąco do zjedzenia. Fasolka wyszła tak dobra, że prawdopodobnie (jeśli dostanę ładną fasolkę w rozsądnej cenie, bo niestety w tym roku nie mam jej na ogródku), w tym "sezonie" przygotuję kilka słoiczków takiej fasolki(...)szparagowa w sosie pomidorowym Przygotuj dużą miskę, 2 garnki (w tym jeden duży), patelnię, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, durszlak, słoiki, ewentualnie łyżkę z długą rączką. Przygotuj składniki 2,5 kg fasolki szparagowej, 5 cebul, 6 marchewek, 1 łyżkę soli + ewentualnie sól do doprawienia dania przed włożeniem do słoików, ½ szklanki cukru

blog.moje-pasje.info
Cukier waniliowy - naturalny. 155

Kwiaty wanilii Składniki : 25 dkg cukru kryształu 1 laska wanilii Sposób wykonania :   D o czystego, suchego słoika wsyp około 25 dkg cukru kryształu. Jedną laskę wanilii pokrój na 4 części, włóż do słoiczka. Słój zamknij szczelnie pokrywką , wstrząśnij nim kilka razy. Słoik odstaw na około 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij słoikiem. Po tym czasie możesz używać zrobionego przez(...)Ciebie cukru waniliowego do ciast i innych potraw. Słoik z cukrem przechowuj w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Zawartość słoika możesz na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniał aromat wanilii. Taki cukier waniliowy  jest naturalny, bez chemicznych środków zapachowych.  Od czasu do czasu trzeba tylko wymienić zużytą wanilię na nową.   R ada - Cukru

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z cukini, marchewki i cebuli, w zalewie octowo-olejowej. 831

Zapraszam :) około 2 kg młodej cukini około 1/2 kg marchewki około 1/2 kg cebuli Do słoików po : 1 łyżeczce gorczycy 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Zalewa: 12 szklanek  wody 2 szklanki cukru 2  łyżki soli 2 szklanki octu 10% olej Cukinię dobrze myjemy i kroimy w plasterki jeśli jest malutka jeśli większa(...)pół plasterki.Marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka.Wszystko przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli i mieszamy. Słoiki myjemy w gorącej wodzie i dobrze wycieramy. Warzywa przekładamy do słoików i do każdego dodajemy po łyżce oleju. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy: ocet, sól, cukier i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Odstawiamy zalewę

Sama słodycz i szczypta chili
MIELONKA SEKRETNA- CZOSNKOWA SŁOIKOWA 170

Uwielbiam mielonki z galaretką. Tym razem postawiłam na mielonkę w słoiku z galaretką i dodatkiem czosnku. Wyszła pyszna, soczysta i jest prosta w wykonaniu a co najważniejsze domowa ;) Dużym plusem domowych kiełbas w słoiku jest ich długi termin do spożycia. Mielonka jest idealna na kanapki lub można też zabrać ze sobą słoiczek mielonki do pracy czy na wycieczkę(...)łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałe mięso mielone wymieszać z wodą, żelatyną, solą peklującą, solą czosnkową, przyprawą sekretna i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso przełożyć do słoików ( do pełnego słoika), mocno zakręcić pokrywką. Słoiki układać w garnku, zalać wodą na taka wysokość, aby woda pokryła słoiki. Gotować około 45-50 minut (od momentu zagotowania w garnku

Zrób to smacznie
Kiszone rzodkiewki 204

przepis na kiszone rzodkiewki. Ostatnio kupiliśmy rzodkiewkę po 50 groszy za pęczek, część została zużyta na koktajl , część znalazła się w twarożku , a pozostały nadmiar rzodkiewek został wpakowany do słoików. Kiszone rzodkiewki są pyszne i bardzo zdrowe jak wszelkie kiszone warzywa. Do kiszenia rzodkiewek wolę wykorzystywać podstawowe dodatki, czyli koper z baldachem, chrzan i czosnek, tak samo kisimy ogórki(...)kiszenia rzodkiewki można dodać trochę gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych, jak kto woli. Składniki na 5 słoików kiszonych rzodkiewek: 5 pęczków- rzodkiewka korzeń chrzanu, koper z baldachami i mała główka czosnku, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 litra wody, Jak przygotować kiszone rzodkiewki / małosolne rzodkiewki. Wyparzamy słoiki. Odcinamy liście rzodkiewek. Myjemy rzodkiewki. Na dnie słoików układamy małe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KIEŁKI - ICH WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE + INSTRUKTAŻ UPRAWY KIEŁKÓW 210

pszeniczną.  Istnieje kilka metod uprawy kiełków - my stosujemy dwie. Metoda "słoikowa" Do uprawy "słoikowej" doskonale nadają się lucerna, rzodkiewka, brokuł, kozieradka.  Wsypujemy 2 łyżki nasion do litrowego słoika i zalewamy filtrowaną wodą (my posiadamy filtr odwróconej osmozy  - polecamy!). Moczymy minimum 6 godzin lub cała noc. Nakładamy na słoik nakrętkę z dziurkami (na wielu stronach internetowych można kupić(...)specjalne słoiki do kiełkowania) lub gazę zabezpieczoną gumką, i wylewamy wodę. Przepłukujemy kiełki wodą w temperaturze pokojowej.  Słoik umieszczamy pod kątem 45 stopni na suszarce do naczyń. dbamy o to , by kiełki miały dostęp do powietrza.  Płuczemy i suszymy kiełki 2-3 razy dziennie. W 4 lub 5 dniu kiełki są gotowe do spożycia. Możemy umieścić

Jeść, by żyć w zdrowiu
Papryka marynowana 170

TRUDNOŚĆ: średnie   CZAS: 30-60 min   ILOŚĆ: kilka słoików Papryka marynowana SKŁADNIKI DO SŁOIKA 1 kg papryki 1 łyżka oleju (na słoik) 1 liść laurowy na słoik 2 ziela angielskie (na słoik) ZALEWA 1,5 l wody 6 łyżek cukru  2-3 łyżki soli 1 szklanka octu   Paprykę czerwoną opłukać i przekroić(...)pół. Usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut. Po tym czasie przełożyć do słoików. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Składniki na zalewę połączyć i zagotować, przelać do słoików tak, aby zakryć całą paprykę. Na wierzch każdego słoiczka należy nalać po łyżce oleju. Całość zakręcić i przełożyć do spiżarki. Papryka

Gotuję Testuję