słoik - 12348 przepisów (strona:37/824)

Majonez domowy w 2 minuty na oleju rzepakowym 243

własnego smaku. Przygotowałam podstawową wersję, którą można użyć do wielu potraw. Majonez jest gęsty i kremowy. Mój ma kolor lekko żółty, ale może wyjść znacznie jaśniejszy. Składniki: (około 1/2 słoika dużego) 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli pieprz biały lub czarny Jajka sparzyć wrzątkiem. Przygotować słoik szerokości takiej, żeby(...)zmieściła się końcówka blendera i najlepiej, aby dno słoika było też takiej szerokości jak końcówka blendera. Do słoika wbić jajka, dodać musztardę, sól, pieprz, olej rzepakowy i sok z cytryny. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendować

talerz przyjemności
Zdrowy zakwas z buraków 762

listków laurowych – 12-15 ziarenek ziela angielskiego – 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody – opcjonalnie 2 łyżki soku z kiszonych ogórków Przygotowanie: 1. Słoik lub inne naczynie (nie plastikowe) o pojemności 4,5 litra wyparzamy. 2. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 3 – 4 mm. 3. Czosnek obieramy i każdy(...)ząbek kroimy w poprzek. 4. W słoiku układamy warstwami buraki, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. 5. Mieszamy ostudzoną wodę z solą w proporcji 1 łyżka soli na litr wody i zalewamy ułożone w słoiku buraki (wszystkie buraki muszą być zakryte). 6. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i wiążemy sznurkiem lub gumką. 7. Słoik odstawiamy w zacienione miejsce

Podwójnaporcja
Ryżowy sernik wegański w słoiku 224

Bardzo podoba mi się pomysł serwowania deserów w słoikach. Jest to idealna porcja dla każdego, nie trzeba nic kroić i do tego wygląda to bardzo ciekawie. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na błyskawiczny sernik wegański na zimno zamknięty w słoiku. Głównym składnikiem są płatki ryżowe, które w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzą pyszną masę sernikową.  Ryżowy sernik wegański(...)zimno w słoiku  Składniki (na dwa słoiki): 50 g żurawiny 30 g wiórków kokosowych 100 g płatków ryżowych 250 ml wody połowa stałej części mleka kokosowego ok. 175 g (schłodzonego przez dobę w lodówce) 1/4 szkl. cukru pudru lub według uznania +  1 łyżka do polewy czekoladowej 3-5 łyżek soku z cytryny 1 łyżeczka agaru 2 łyżeczki

wegujemy
Szczaw do słoików na zimę 193

botwinkę z jajkiem, zacierki (które - ku zdziwieniu wszystkich - zajadałam świeżym ogórkiem). Ale chyba najbardziej lubiłam szczawiową. Może dlatego, że była to zupa głównie sezonowa, choć babcia zawsze robiła kilka słoików szczawiu na zimę, by i poza sezonem dogodzić wnuczce:) Szczawiową uwielbiam do dziś, zarówno taką tradycyjną z ziemniakami, jak i moje wariacje na jej temat - np. z pokrzywami(...)pory gotowowałam ją zazwyczaj tylko latem. Zapomniałam zupełnie, że przecież można zrobić zapas siekanego szczawiu do słoików.  Niektórzy szczaw pasteryzują, inni obgotowują krótko. U nas mieszało się go z solą, ugniatało i wkładało do słoików, z wierzchu zalewając smalcem. I taki szczaw bez problemu można było przechowywać przez całą zimę. Składniki (na 3-4 słoiki 200ml): 1 kg szczawiu

Obiad gotowy
Sałatka w słoiku do pracy 195

rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki z musli, jogurtem i owocami. Teraz nastał czas lunch boxów, których zawartość zależy wyłącznie od naszej wyobraźni i zawartości lodówki. I tak pomyślałam, że skoro jest lunch box, to może(...)być też lunch jar - czyli sałatka w słoiku. A gdy podczas przerwy wyciągniecie taki słoik z torebki i sięgniecie po widelec, pytania w stylu "a co tam masz?" gwarantowane;) Konkretnego przepisu na sałatkę w słoiku podawać nie będę, każdy może zrobić ją z tego, co akurat ma w lodówce. Sałata, rukola, roszponka, marchew, kukurydza, groszek, cieciorka, seler naciowy, pomidorki, kiełki

Obiad gotowy
Adwent 2016 - ozdoby bożonarodzeniowe: Świąteczny świecznik / lampion z leśnym wzorem 179

mnie. :) Nie będzie żadnej receptury kulinarnej, książek i dziergania / haftowania. Po raz pierwszy pojawi się "przepis" na przygotowanie ozdób świątecznych do domu. Dzisiaj będzie świecznik świąteczny / świąteczny lampion. Słoik (trochę wyszczerbiony) został uratowany przed wyrzuceniem. Farby akrylowe kupiłam za ok. 20 zł (zestaw 12 kolorów), taśmę za 2 zł, a naklejki to koszt 2-2 zł. Może z efektu końcowego(...)pierwszy chyba od czasów podstawówki. :) Także aparaty odmówiły posłuszeństaw i nie chciały zrobić ładnego zdjęcia zgaszonym świetle i zapalonych podgrzewaczach. Świąteczny świecznik / lampion z leśnym wzorem Przygotuj słoik, talerzyk, paletę lub kawałek foli do wyciskania farb, farby akrylowe, pędzelek, kawałek świątecznej wstążki, złote lub srebrne naklejki w kształcie gwiazdek, podgrzewacze lub świeczki, ewentualnie brokat. Słoik dokładnie umyj i osusz. Pomaluj

blog.moje-pasje.info
Marynowane śledzie z papryką i rozmarynem 501

pokroić na paski odmoczone w wodzie solone śledzie, a marynowaną paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pozostał tylko czas na marynowanie śledzia, bo do marynowania śledzi wykorzystałam całą zawartość słoika marynowaną paprykę z rozmarynem i chili , możecie wykorzystać też marynowaną paprykę ze sklepu, oraz świeży rozmaryne. Jednak moja marynata jest delikatna, dzięki czemu marynowane śledzie nie są kwaśne, są pyszne(...)Wiaderko śledzi a’la matijas płuczemy pod bieżącą wodą, a potem moczymy jeszcze przez godzinę w zimnej wodzie, suszymy na ręczniku papierowym. Śledzie kroimy w paski i układamy w słoiku, w którym będziemy je marynować . Całą marynatą ze słoika o poj. 500 ml wlewamy do większego słoika z pokrojonymi śledziami, dodajemy jeszcze 1 pokrojoną cebulę, świeży rozmaryn, zawartość słoika uzupełniamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić zakwas na chleb? 222

piękny chleb żytni z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Składniki: ➯ mąka żytnia razowa typ 2000 (po 100 gramów na dzień) ➯  ciepła woda (nie musi być przegotowana) ➯  czysty słoik, 1 litrowy lub większy, u mnie 2 litry, choć początkowo dałam mały słoik, taki 0,5 litra, co okazało się błędem. Zakwas szalał :) ➯  bawełniana ściereczka Dzień pierwszy Godzina(...)słoika wsypujemy 100 gramów mąki i 100 ml ciepłej wody (można dać 2 łyżki wody więcej) Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce U mnie najlepsza temperatura to parapet w salonie, ponieważ okno jest tu najbardziej szczelne z całego mieszkania :) a dodatkowo parapet jest ogrzewany od dołu kaloryferem Świeżo wstawiony Dzień drugi Godzina 8:40 Przed wymieszaniem Zawartość

Szczęśliwa kuchnia
Jak zrobić zakwas na chleb? 224

piękny chleb żytni z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Składniki: ➯ mąka żytnia razowa typ 2000 (po 100 gramów na dzień) ➯  ciepła woda (nie musi być przegotowana) ➯  czysty słoik, 1 litrowy lub większy, u mnie 2 litry, choć początkowo dałam mały słoik, taki 0,5 litra, co okazało się błędem. Zakwas szalał :) ➯  bawełniana ściereczka Dzień pierwszy Godzina(...)słoika wsypujemy 100 gramów mąki i 100 ml ciepłej wody (można dać 2 łyżki wody więcej) Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce U mnie najlepsza temperatura to parapet w salonie, ponieważ okno jest tu najbardziej szczelne z całego mieszkania :) a dodatkowo parapet jest ogrzewany od dołu kaloryferem Świeżo wstawiony Dzień drugi Godzina 8:40 Przed wymieszaniem Zawartość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 159

Witajcie :) kiedy zbliża się jesień a świeża kapusta jest już dobrze ukiszona zawsze gotuję większą ilość pysznego bigosu i zagotowuję w słoiki. Kiedy wpadają niespodziewani goście zawsze mam czym ugościć lub kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta(...)dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, przekładamy bigos i zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki z bigosem i zalewamy wodą do 3/4 wysokości, jeśli do słoików wkładaliście jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Buraczki z białą kapustą 813

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą . Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się(...)szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać wcześniej przygotowaną letnią zalewą i odstawić na 3-4 godziny, w tym czasie całość przemieszać ze 2-3 razy. Następnie warzywa przełożyć do słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania

Monia miesza i gotuje
Dynia słodko-kwaśna najlepsza do słoika (bez pasteryzowania) 253

Małe, słodko-kwaśne kosteczki dyni wprost uwielbiam, bez problemu mogę zjeść cały słoik takiej dyni bez żadnych dodatków. Zależało mi, by dynia nie była zbyt octowa i ten smak i zapach zupełnie nie zdominował przetworów. W tym roku (w ramach testów) postanowiłam przygotować kilka wersji zalewy i znaleźć tą jedyną, idealnie słodką a zarazem kwaśną. I myślę, że mi się(...)udało :) Dynia smakuje obłędnie, jest krucha i jednocześnie twarda, a kwaśny smak od octu nie jest dominujący. Słoik z tym przysmakiem możemy otworzyć już po 12 godzinach. Składniki: 5 słoiczków po 500ml dynia ok. 3kg 4 szklanki wody 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 20 goździków Wodę, cukier, ocet i goździki doprowadzamy do wrzenia, mieszamy by cukier całkowicie się

Gotowanie i blogowanie
Cukinia z papryką w zalewie curry 211

czerwona papryka   Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku. Należy je dobrze umyć,pokroić w plastry bez obierania skórki.Paprykę pokroić w cienkie paski.  do słoika: liść selera ( 1 na dno i 1 do góry) plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry) 1 szczypta gorczycy   Do słoika wkładać na przemian żółtą i zieloną(...)cukru 2 łyżeczki soli kamiennej 2 ząbki czosnku 1 przyprawa curry (op 20g)   Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić.  Zalewą zalać przygotowane słoiki i szczelnie zakręcić. Słoiki ułożyć w dużym garnku,wlać wodę by sięgała 3/4 wysokości słoików,pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody.  Z podanej porcji wyszło

Kolorowa kuchnia Elki
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 155

prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu na  niewielki śluz jaki wydzielają.  Składniki: Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki) sól  do każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu Zalewa: 450 ml octu spirytusowego (10%) 50 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Do marynowania(...)grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona. Gotować grzyby  na wolnym ogniu, ok. 40 minut. W czasie gdy grzyby się gotują, można przygotować słoiki. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć na dno, po plasterku cebuli, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe. Składniki zalewy mieszać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru

Codziennik Kuchenny