słoik - 12348 przepisów (strona:37/824)

Sałatka w słoiku do pracy 207

rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki z musli, jogurtem i owocami. Teraz nastał czas lunch boxów, których zawartość zależy wyłącznie od naszej wyobraźni i zawartości lodówki. I tak pomyślałam, że skoro jest lunch box, to może(...)być też lunch jar - czyli sałatka w słoiku. A gdy podczas przerwy wyciągniecie taki słoik z torebki i sięgniecie po widelec, pytania w stylu "a co tam masz?" gwarantowane;) Konkretnego przepisu na sałatkę w słoiku podawać nie będę, każdy może zrobić ją z tego, co akurat ma w lodówce. Sałata, rukola, roszponka, marchew, kukurydza, groszek, cieciorka, seler naciowy, pomidorki, kiełki

Obiad gotowy
Adwent 2016 - ozdoby bożonarodzeniowe: Świąteczny świecznik / lampion z leśnym wzorem 185

mnie. :) Nie będzie żadnej receptury kulinarnej, książek i dziergania / haftowania. Po raz pierwszy pojawi się "przepis" na przygotowanie ozdób świątecznych do domu. Dzisiaj będzie świecznik świąteczny / świąteczny lampion. Słoik (trochę wyszczerbiony) został uratowany przed wyrzuceniem. Farby akrylowe kupiłam za ok. 20 zł (zestaw 12 kolorów), taśmę za 2 zł, a naklejki to koszt 2-2 zł. Może z efektu końcowego(...)pierwszy chyba od czasów podstawówki. :) Także aparaty odmówiły posłuszeństaw i nie chciały zrobić ładnego zdjęcia zgaszonym świetle i zapalonych podgrzewaczach. Świąteczny świecznik / lampion z leśnym wzorem Przygotuj słoik, talerzyk, paletę lub kawałek foli do wyciskania farb, farby akrylowe, pędzelek, kawałek świątecznej wstążki, złote lub srebrne naklejki w kształcie gwiazdek, podgrzewacze lub świeczki, ewentualnie brokat. Słoik dokładnie umyj i osusz. Pomaluj

blog.moje-pasje.info
Marynowane śledzie z papryką i rozmarynem 510

pokroić na paski odmoczone w wodzie solone śledzie, a marynowaną paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pozostał tylko czas na marynowanie śledzia, bo do marynowania śledzi wykorzystałam całą zawartość słoika marynowaną paprykę z rozmarynem i chili , możecie wykorzystać też marynowaną paprykę ze sklepu, oraz świeży rozmaryne. Jednak moja marynata jest delikatna, dzięki czemu marynowane śledzie nie są kwaśne, są pyszne(...)Wiaderko śledzi a’la matijas płuczemy pod bieżącą wodą, a potem moczymy jeszcze przez godzinę w zimnej wodzie, suszymy na ręczniku papierowym. Śledzie kroimy w paski i układamy w słoiku, w którym będziemy je marynować . Całą marynatą ze słoika o poj. 500 ml wlewamy do większego słoika z pokrojonymi śledziami, dodajemy jeszcze 1 pokrojoną cebulę, świeży rozmaryn, zawartość słoika uzupełniamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić zakwas na chleb? 232

piękny chleb żytni z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Składniki: ➯ mąka żytnia razowa typ 2000 (po 100 gramów na dzień) ➯  ciepła woda (nie musi być przegotowana) ➯  czysty słoik, 1 litrowy lub większy, u mnie 2 litry, choć początkowo dałam mały słoik, taki 0,5 litra, co okazało się błędem. Zakwas szalał :) ➯  bawełniana ściereczka Dzień pierwszy Godzina(...)słoika wsypujemy 100 gramów mąki i 100 ml ciepłej wody (można dać 2 łyżki wody więcej) Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce U mnie najlepsza temperatura to parapet w salonie, ponieważ okno jest tu najbardziej szczelne z całego mieszkania :) a dodatkowo parapet jest ogrzewany od dołu kaloryferem Świeżo wstawiony Dzień drugi Godzina 8:40 Przed wymieszaniem Zawartość

Szczęśliwa kuchnia
Jak zrobić zakwas na chleb? 234

piękny chleb żytni z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Składniki: ➯ mąka żytnia razowa typ 2000 (po 100 gramów na dzień) ➯  ciepła woda (nie musi być przegotowana) ➯  czysty słoik, 1 litrowy lub większy, u mnie 2 litry, choć początkowo dałam mały słoik, taki 0,5 litra, co okazało się błędem. Zakwas szalał :) ➯  bawełniana ściereczka Dzień pierwszy Godzina(...)słoika wsypujemy 100 gramów mąki i 100 ml ciepłej wody (można dać 2 łyżki wody więcej) Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce U mnie najlepsza temperatura to parapet w salonie, ponieważ okno jest tu najbardziej szczelne z całego mieszkania :) a dodatkowo parapet jest ogrzewany od dołu kaloryferem Świeżo wstawiony Dzień drugi Godzina 8:40 Przed wymieszaniem Zawartość

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny. 164

Witajcie :) kiedy zbliża się jesień a świeża kapusta jest już dobrze ukiszona zawsze gotuję większą ilość pysznego bigosu i zagotowuję w słoiki. Kiedy wpadają niespodziewani goście zawsze mam czym ugościć lub kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy. Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta(...)dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, przekładamy bigos i zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki z bigosem i zalewamy wodą do 3/4 wysokości, jeśli do słoików wkładaliście jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Buraczki z białą kapustą 822

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą . Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się(...)szatkownicy. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Zalać wcześniej przygotowaną letnią zalewą i odstawić na 3-4 godziny, w tym czasie całość przemieszać ze 2-3 razy. Następnie warzywa przełożyć do słoików razem z zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania

Monia miesza i gotuje
Dynia słodko-kwaśna najlepsza do słoika (bez pasteryzowania) 261

Małe, słodko-kwaśne kosteczki dyni wprost uwielbiam, bez problemu mogę zjeść cały słoik takiej dyni bez żadnych dodatków. Zależało mi, by dynia nie była zbyt octowa i ten smak i zapach zupełnie nie zdominował przetworów. W tym roku (w ramach testów) postanowiłam przygotować kilka wersji zalewy i znaleźć tą jedyną, idealnie słodką a zarazem kwaśną. I myślę, że mi się(...)udało :) Dynia smakuje obłędnie, jest krucha i jednocześnie twarda, a kwaśny smak od octu nie jest dominujący. Słoik z tym przysmakiem możemy otworzyć już po 12 godzinach. Składniki: 5 słoiczków po 500ml dynia ok. 3kg 4 szklanki wody 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 20 goździków Wodę, cukier, ocet i goździki doprowadzamy do wrzenia, mieszamy by cukier całkowicie się

Gotowanie i blogowanie
Cukinia z papryką w zalewie curry 222

czerwona papryka   Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku. Należy je dobrze umyć,pokroić w plastry bez obierania skórki.Paprykę pokroić w cienkie paski.  do słoika: liść selera ( 1 na dno i 1 do góry) plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry) 1 szczypta gorczycy   Do słoika wkładać na przemian żółtą i zieloną(...)cukru 2 łyżeczki soli kamiennej 2 ząbki czosnku 1 przyprawa curry (op 20g)   Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić.  Zalewą zalać przygotowane słoiki i szczelnie zakręcić. Słoiki ułożyć w dużym garnku,wlać wodę by sięgała 3/4 wysokości słoików,pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody.  Z podanej porcji wyszło

Kolorowa kuchnia Elki
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 164

prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu na  niewielki śluz jaki wydzielają.  Składniki: Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki) sól  do każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu Zalewa: 450 ml octu spirytusowego (10%) 50 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Do marynowania(...)grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona. Gotować grzyby  na wolnym ogniu, ok. 40 minut. W czasie gdy grzyby się gotują, można przygotować słoiki. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć na dno, po plasterku cebuli, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe. Składniki zalewy mieszać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru

Codziennik Kuchenny
Ogórki na zupę do słoika- przepis taty 140

ogórków Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy w zimny dzień. Zupa ogórkowa, to zupa do której trzeba dorosnąć. Przynajmniej ja musiałam;) Jej charakterystyczny(...)dzieci. Za to teraz, ta kwaskość… mniam Jak widzicie tata nie żałuje kopru i hojnie wkłada go w raz z pieprzem, czosnkiem, chrzanem i zielem angielskim do każdego słoika. Jeśli ogórki zetrzecie na tarce, trzeba je delikatnie ubić w słoiku. Po dolaniu zalewy, ogórki wtedy lekko bąbelkują, więc nie bójcie się Drukuj Ogórki na zupę do słoika- przepis taty

Mieszam w Garnku
Kompot ze śliwek- w 2 wersjach: 'na zimę' i 'do obiadu' 156

bardziej aromatyczny i intensywniejszy smak oraz kolor będzie miał nasz napój, nie żałujcie więc śliwek, które potem można wykorzystać do ciast, tartaletek, deserów czy zwyczajnie zjeść łyżeczką ze słoika :) 3 słoiki 1 litrowe: * śliwki- 1 kg * cukier- 3 łyżki Wersja 1- kompot 'na zimę': Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbyć się pestek, ułożyć w uprzednio wyparzonym słoiku(...)wysokości słoika) i zasypać 1 łyżką cukru. Wodę zagotować i wypełnić słoik, pamiętając, by zostawić jakieś 2 cm wolnego miejsca. Zakręcić czystą i wyparzoną przykrywką, a następnie  odwrócić do góry dnem i odstawić na ściereczkę lub  zapasteryzować- gorące słoiki przełożyć do garnka wyłożonego gazą, z gorącą wodą i gotować 10-12 minut. Kompot jest tak aromatyczny, że śmiało

Kraina Miodem Płynąca
Leczo z papryki i cukinii do słoika 600

ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu, nie przypalało się. Nie wyobrażam sobie leczo z jednego rodzaju papryki. Byłoby zbyt nudne, jałowe. Dlatego(...)domu, to biorę również białą i pomarańczową. Leczo z przepisu nie zawiera mięska, które dodaję tuż przed jedzeniem. Z prostej przyczyny, łatwiej uniknąć zepsucia. Ogólnie boję się trochę robienia słoików z mięskiem czy przy użyciu masła, bo tyle się o tym nasłuchałam…Z drugiej strony są osoby, które nie przejmują się, robią różne słoikowe konserwy i żyją Ja mimo

Mieszam w Garnku
Grillowany bakłażan marynowany z ziołami i czosnkiem 212

papryczka lub ziarna pieprzu (opcjonalnie)  suszone oregano  sól oliwa (lub olej) zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 3 szklanki wody 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Bakłażany opłukać. Pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Plastry bakłażana posolić lekko i odstawić, aby puściły sok (na przynajmniej pół godziny(...)czosnku. Jeśli są bardzo duże (jak w moim przypadku), wtedy najpierw przekroić każdy ząbek na dwie lub trzy części. Gotować przez około pół minuty na wolnym ogniu.  W słoikach układać grillowanego bakłażana (do wysokości 3/4 słoika), wlewać po 3-4 łyżki oliwy (lub oleju) i wsypywać po 1 łyżeczce oregano. Na wierzch układać czosnek z zalewy oraz opcjonalnie

Codzienna kuchnia niecodzienna