się ją na dobę do zamrażalnika. Nasza akurat była mrożona więc ten problem odpadł. Żurawinę po rozmrożeniu rozdrobniliśmy blenderem i połączyliśmy z malinami. Wszystko to umieściliśmy w 3 litrowym słoiku i zalaliśmy spirytusem i wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy słoikiem. Po tym czasie nalewkę zlewamy przez sitko do osobnego słoika, a żurawinę z malinami wrzucamy(...)powrotem do pierwszego słoika. Nie musimy jakoś dokładnie filtrować, na to przyjdzie czas później. Ważne jest tylko żeby możliwe cały alkohol wydobyć z owoców. Można je na sitku trochę przygnieść łyżką. Odzyskajmy tyle alkoholu ile się da. Przygotowujemy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy w garnku wodę z cukrem. Cały czas mieszamy aż się cukier rozpuści. A następnie tym syropem cukrowym zalewamy
Marder&Marder Manufacturezakwas buraczany (dodaję go do barszczu, botwiny, można go także pić samego). To hitem jesieni i zimy (wszak dostępna jest cały rok) była u nas kiszona papryka, miałam słoik ukiszonej papryki od jesieni w lodówce, który zimą doczekał się konsumpcji i dosłownie oszaleliśmy na jej punkcie. Była tak pyszna, że nie mogliśmy się jej najeść. Jak tylko kończyliśmy zjadać jedną(...)kwiatostanem +1 -2 grubsze gałązki bez kwiatostanu - ok.1/2 główki czosnku (lub dowolnie) - sól himalajska gruba (2 łyżeczki soli- 20g na każde 0,5 litra wody) - woda filtrowana lub źródlana - słoik (u mnie ok.1,5l) Od rzodkiewek odcinamy listki i korzonki. Dokładnie myjemy. Na dno słoja wykładamy liść chrzanu (gdy dajemy), łodygę kopru, wrzucamy 2-3 ząbki czosnku (można przekroić
Smaczne Zdrowesól kamienna - gałązki kopru - nasiona kopru - gorczyca - liście laurowe - ząbki czosnku - ostra papryczka (opcjonalnie) Zagotowujemy wodę. Na 1 litr wrzątku wsypujemy 1 łyżkę soli kamiennej. Odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy słoiki. Na dno słoików dajemy pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Można dodać ostrą papryczkę (dałam na próbę do jednego słoika). Liście dokładnie płuczemy(...)osuszamy. Odcinamy łodyżki (zużyjemy je do kolejnych przetworów). Nakładamy na siebie po 4 – 5 liści i zwijamy. Układamy w słoikach, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy
mojewypiekiinietylkojaki tylko udało mi się do tej pory zrobić. Polecam wam wypróbować tą ekspresową metodę którą zobaczyłam u Pani Magdy :) Przepis oczywiście z moimi drobnymi zmianami ;) Składniki na jeden słoik majonezu o pojemności 400 gr 1 całe jajko szczypta pieprzu ( lepiej dawać biały, gdyż jest nie widoczny w majonezie) 1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (zależy czy lubicie słone rzeczy(...)dajemy 1/2 szkl, jeśli gęstszy to zwiększamy ilość do otrzymania przez nas żądanej konsystencji) 1. Jajko wyjmujemy wcześniej aby się ogrzało i nie pękło podczas wyparzania. 2. Szykujemy sobie słoik ( mój jest po śledziach o poj. 400 gr) i końcówkę od miksera blendującą, jeśli tak jak ja nie posiadacie blendera ;) lub blender, ważne aby szerokość końcówki mniej więcej odpowiadała
Gotowanie...to proste !Sposób przygotowania: Przygotowanie swojego zakwasu postanowiłam rozłożyć na kilka dni (u mnie 6 chociaż niektórzy twierdzą, że już po 3 dniach jest gotowy do użycia). Pierwszego dnia do wyparzonego słoika wsypujemy 2 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlewamy 2-3 łyżki przegotowanej letniej wody (nie powinien być za rzadki, ale za gęsty też nie). Dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy gazą(...)przeciągów (ja postawiłam przy rurce od grzejnika, z dala od drzwi). Następnego dnia i w dni kolejne (zawsze o tej samej porze) czynność powtarzamy i dokładnie mieszamy zawartość słoika z nową porcją mąki i wody. Już drugiego dnia zauważymy lekkie bąbelki powietrza, a z każdym dniem będzie ich coraz więcej. Gdyby w czasie produkcji zakwas próbował uciekać ze słoika należy
Kolorowy Przepisownikząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 700-800 ml przegotowanej ciepłej wody 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Do słoika wsypujemy 5 łyżek mąki. Ząbki czosnku obieramy, delikatnie zgniatamy na desce i wrzucamy do słoika. Zalewamy letnią przegotowaną wodą i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy liście(...)laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Mieszamy i następnie nakładamy na wierzch gazę. Zakwas musi mieć kontakt z powietrzem więc nie zamykamy słoika szczelnie. Raz dziennie należy zakwas zamieszać w ciągu 3-5 dni powinien być gotowy. Spróbować jeśli kwaśny jest gotowy, zlewamy go przez sitko i trzymamy pod zamknięciem w lodówce. Spokojnie wytrzyma 2 tygodnie. Smacznego! Szykujemy sobie wszystkie
Sprawdzone przepisy kulinarneSkładniki: (na 4 słoiki 0,7l) główka białej kapusty (1,5kg), 3 czerwone papryki, 800g marchwi, 2 cebule, 3 jabłka, 1 płaska łyżka soli, 1/2 szklanki octu (125ml), 2 szklanki wody (500ml), 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić na 4 części i poszatkować ją. Poszatkowaną kapustę posolić płaską łyżką soli, wymieszać i odstawić na czas przygotowywania reszty składników. Paprykę przekroić(...)garnka wlać wodę, ocet i dodać cukier. Zagotować, a po zagotowaniu dodać warzywa. Gotować na niedużym ogniu przez 15minut, wymieszać dobrze razem wszystkie składniki. Gotowe składniki włożyć do słoików. Zalać je zalewą, która zostanie w garnku. Słoiki dokładnie osuszyć w miejscu gdzie będzie nakrętka, również nakrętnki dokładnie osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnka wyłożyć ścierkę i włożyć słoiki. Zalać
W kuchni u MonikiZostajecie dłużej w pracy? Jeździcie na delegację? Nie macie czasu na codzienne przygotowywanie posiłków? Jeżeli tak - to sałatki w słoikach będą dla Was idealnym rozwiązaniem :) Wystarczy warzywa ułożyć w słoiku. Przed samym podaniem całość wyjąć ze słoika i wymieszać. Sałatki przygotowane w poniższy sposób pozwolą Wam zaoszczędzić czas jak i pieniądze. To od Was zależy, co znajdzie się(...)takim zestawie :) Sałatka w słoiku zachowuje świeżość przez kilka dni. Polecam dodawać wyłącznie świeże warzywa, ponieważ dodatek konserwowych (np. ogórka/papryki) spowoduje, że cała sałatka przejdzie octem. Pomysł na takie podanie sałatki znalazłam w Internecie. Składniki: sałata pomidory ogórek rzodkiewka papryka makaron/ryż usmażone mięso z kurczaka nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik sos do sałatek wymieszany z woda
Ugotowaćdżemiku z 8 kg. truskawek. Nie dodałam do niego żel fixu ani cukru żelującego, dlatego zrobienie go zajęło mi trochę czasu ale warto było. Naturalny, obłędny smak (już jeden słoik otworzyłam). Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja na 1kg. truskawek dodaję 200 g. cukru, oczywiście można dosłodzić w zależności od smaku truskawki. Czasem wsypuję jeszcze kilka łyżek po pierwszym zagotowaniu(...)ponownie gotować w ten sam sposób ok. 1 godzine. Dodać w między czasie sok z 1 cytryny. Dżem ładnie już w naturalny sposób się zagęści. Wyłączyć, gorący przekładać do słoików- ja użyłam 330 ml. takich od ketchupu ( z 3 kg. wyszło 5 słoików). Dokładnie zakręcić i wstawić do piekarnika na 30 min. 130 st. Po pasteryzacji odczekać 10 min. przy
Kubki smakudodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego o k. 12 ziarenek pieprzu kawałek skórki razowego chleba Do dużego, szklanego słoika wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i czosnek. Wsypać mąkę, i zarodki. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać(...)kawałek skórki razowego chleba. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni
Czerwień i błękitodszypułkowanych truskawek, najlepiej średniej wielkości lub małych 360 ml cukru kryształ (4 x 6 łyżek) woda, może być z kranu (o ile macie dobrej jakości) lub źródlana 4 słoiki czyste, z 4 dopasowanymi i czystymi zakrętkami* Litrowy słoik wypełnić po brzegi truskawkami (około 1/2 kg) odszypułkowanymi i umytymi, zasypać 6 płaskimi łyżkami cukru, zalać zimną wodą, 1 cm poniżej krawędzi(...)słoika. Zakręcić, sprawdzić czy zakrętka nie puszcza (na chwilę odwrócić do góry nogami). Wsadzić do gara zalać zimną wodą, do wysokości 3/4 słoika. Wodę zagotować, gotować jeszcze 20 min od chwili zagotowania się wody, słoiki nie mogą się ze sobą stykać, bo mogą pęknąć. Po 20 min ostrożnie wyjąć z wrzątku, bardzo powoli odwrócić do góry dnem, wstawić do miski
moj przepis naplasterki. Imbir obrać i pokroić w plastry. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Cytryny i imbir włożyć do słoiczków. Imbir wkładać co kilka plasterków cytryny. Zalać wodą z cukrem. Słoiki osuszyć, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie nakrętka. Nakrętki również osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnaka położyć ściereczkę i na nią poukładać słoiki. Zalać zimną wodę - tak by sięgała(...)wysokości słoików. Pasteryzować 15minut. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i położyć na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki. Smacznego
W kuchni u MonikiProsty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki . Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek . Składniki: 3 kilogramy truskawek 4 łyżki cukru na słoik 0,5 l. przegotowana ciepła woda Sposób przygotowania: Z truskawek usuwamy szypułki , dokładnie myjemy i przekładamy do wyparzonych słoików . Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru . Każdy słoik uzupełniamy(...)ciepłą przegotowaną wodą . Dokładnie wycieramy ranty i zakręcamy nakrętki . Słoiki układamy w garnku wyłożonym ściereczka , wlewamy wodę . Pasteryzujemy przez 10 minut
Bajeczna KuchniaProsty i szybki kompot wiśniowy na zimę,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy wiśni 7 łyżek cukru na słoik 1 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym było po 7 łyżek cukru.Uzupełniamy każdy słoik(...)gorącą wodo do 3,4 wysokości słoika, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min.Słoiki układamy do góry dnem, po wystygnięciu przenosimy w chłodne miejsce
Bajeczna KuchniaMamy sezon na jabłka , moje na działce już opadają , co roku robię do słoików takie oto zasmażane jabłka z cynamonem , wanilią i odrobiną anyżu . Zimą kiedy mam chęć na szarlotkę lub ryż zapiekany otwieram słoik i mam już gotowe. Jeśli macie chęć takie zrobić to zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kg jabłek około 1,5 do 2 szklanek cukru(...)mniej Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 / 18 minut w zależności od twardości jabłek , jabłka mają zmięknąć ale nie ma powstać ciapka. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha . Nakładamy jabłka i dobrze zakręcamy. W garnku układamy ściereczkę , wstawiamy słoiki , zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika . Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy
Sama słodycz i szczypta chili