sałatek. Do marynowania wyśmienite będą podgrzybki, prawdziwki, rydze i maślaki Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane w occie: Grzyby marynowane w occie Składniki na 3 – 4 słoiki 300 – 400g: 1kg podgrzybków (mogą być również prawdziwki, rydze albo maślaki) 1 szklanka octy (200ml) 3 szklanki wody (600ml) 1 cebula Sól Cukier Liście laurowe Ziele angielskie Ziarna gorczycy(...)zbieramy pianę łyżką cedzakową wydzielającą się podczas gotowania. Po odcedzeniu, przelewamy grzyby zimna wodą w celu zahartowania i zachowania koloru. Cebulę obieramy, kroimy w półcentymetrowe krążki i sparzamy wrzątkiem. Słoiki wyżarzamy w piekarniku przez 10 min w temperaturze 150 stopni, (zakrętek nie wkładamy do piekarnika aby nie przytopiła się silikonowa powłoka na zakrętkach) Przygotowujemy marynatę: do garnka wlewamy 3 szklanki
Księga-SmakuWitajcie :) Ostatnio robiłam buraczki do słoików, były sałatki i buraczki w zalewie. Zastanawiałam się czy dodawać ten przepis ale kiedy otworzyłam gotowy słoik i buraczki wyszły dobre postanowiłam jednak je dodać a nuż komuś przypadną do gustu :) Zapraszam do wypróbowania bo są proste w wykonaniu :) Składniki : 1 kg buraków kawałek chrzanu 4 szklanki wody 1 szklanka(...)Wykonanie : Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy aż będą lekko miękkie, następnie wylewamy gorącą wodę i zalewamy zimną, dzięki temu bez użycia noża ładnie zejdzie nam skórka. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Obrane buraki kroimy w plastry lub w ćwiartki tak jak u mnie. Następnie wkładamy do słoików z kawałeczkiem chrzanu. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą
Sama słodycz i szczypta chiliMogę się założyć, że każdy z Was jadł sos słodko - kwaśny ze słoika w połączeniu z kurczakiem i ryżem. To było jedno z moich ulubionych dań na studiach. Wystarczy Kurczak pokrojony w kosteczkę + sos słodko kwaśny + ugotowany ryż i obiad gotowy. Śmiało mogę się przyznać, że wtedy kurczak był najtańszy i robiło się z niego dosłownie(...)wszystko. Niestety nie zawsze mieliśmy gotowe słoiki z sosem i trzeba było sobie jakoś radzić i czekać na promocje papryki, żeby zawekować słoiki. Przepis na sos otrzymała moja mama od bardzo dobrej przyjaciółki, nie jest do końca taki jak powinien być ale dla studentów i na obiad w domu wymiata, a o to chodzi. Składniki
Niezły Młynekczęsto bywa w tych dżemach ze sklepu. Takiego wspaniałego smaku dżemu jabłkowego nie znajdziecie raczej w żadnym sklepie, dlatego warto go zrobić samemu. Składniki: (na około 5 słoików o pojemności 500 ml) 3 kg dojrzałych jabłek 500 - 650 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 250 ml wody Jak zrobić dżem z jabłek? Jabłka umyć(...)mieszając do czasu, aż spora część płynu odparuje i dżem będzie miał gęstą, lepiącą się do łyżki konsystencję. Ilość cukru dostosować do kwaśności jabłek i swoich upodobań. Czyste słoiki i pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Pokrywki i brzegi słoików wytrzeć do sucha. Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręcić i obrócić na deskę do góry dnem. Przykryć ścierką i pozostawić
Kuchcik gotujewrzenia. Gotuję całość ok.5 minut (tak by zmiękła cebula). Następnie dolewam ocet. Zagotowuję, dokładam wycedzone grzyby i gotuję jeszcze ok.5 minut, po czym odstawiam garnek z palnika. Na dnie słoików układam po 1/4-1/3 łyżeczki ziaren gorczycy oraz kilka (po 3-4) plasterków surowej marchewki. Rozlewam marynatę z grzybami (staram się by w każdym słoiczku było ziele angielskie), dodaję po kawałku(...)listka laurowego (wyławiam wcześniej z garnka z marynatą) i dzielę po równo na każdy słoik, następnie zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka, zalewam wodą do ok.2/3 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i gotuję ok.10-15 minut, pod przykryciem. Następnie wystawiam z wody i odstawiam do wystudzenia. Gotowe, wystudzone słoiki odstawiam do spiżarni. Smacznego
Smaczne Zdrowebarszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyż są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Takie buraczki nie tylko są świetne na barszcz, na poczekaniu można z nich przygotować sałatę do obiadu, dodać do barszczu ukraińskiego, czy zetrzeć do chrzanu. Składniki(...)litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 goździki 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu Dodatkowo: 1 cebula Sposób przygotowania: Buraczki umyć nie obierać, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować
Gosia gotujeburaczki wciąż rosną i maja całkiem ładne liście. Buraczki nie są duże, ale do tego przepisu nadają się właśnie idealnie. Zimą są niezastąpione przy robieniu barszczu. Składniki na 1 słoiki 0,5 l : liście botwinki małe buraczki zielony koperek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka octu Sposób przygotowania: Warzywa umyć, buraczki obrać ze skórki. Wszystko pokroić w miarę(...)równe kawałki. Dodać pokrojony koperek, wymieszać i napełnić słoiki. Do słoika wsypać sól i wlać ocet oraz zimną wodę, tak aby warzywa były przykryte zalewą. Zakręcić słoiki i wymieszać sól, potrząsając słoikami. Wstawić do garnka, wyłożonego ściereczka i gotować 5-7 minut od momentu zagotowania. Wyjąć, obrócić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia. Smacznego
Gosia gotujePapryka marynowana Bardzo smaczna, twarda papryczka na zimę o smaku słodko kwaśnym. Przepis zaczerpnięty ze strony Żródło Składniki : ( na 8 średnich słoików) papryka kolorowa - 2 kg 8 - ziela angielskie 8- listki laurowe 8 - łyżek oliwy 8 - ząbków czosnku 4 łyżki gorczycy Zalewa : 12 - łyżek cukru 2 - łyżki soli 8 szkl - zimnej wody 1 szkl. octu Przygotowanie(...)Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski. Następnie do słoików, wkładać po 1 szt. wszystkiego i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy. Zalewa: Do garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.3 minut. Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki. Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu
Kuchnia Danusiskładniki na alkożelki- skoro potrzebujemy około 2-4 dni na wykonanie instrukcji przygotowania pijanych żelek? Pijane misie haribo . Alkożelki . Składniki: szklanka(lub dwie) wódki smakowej opakowanie żelek +1słoik Wykonanie: 1. Słoik,w którym chcesz upić żelki wyparz wrzątkiem 2. Wrzuć do słoika żelki. 3. Zalej wódką ponad 1cm nad poziom żelek upchanych w słoiku. 4. Trzymaj zamknięty słoik
U FiolkiJestem słoikiem. Lubię słoiki. Przywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody(...)przyprawami (oraz burakiem jeśli chcę wariant buraczkowy). Blenderuję kilka minut,a następnie wciąż miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej. 6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz
U FiolkiNastępne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania. Składniki 2 kg cukinii 600 g szalotek 2 szklanki octu 4 ząbki czosnku 1 kwiatostan kopru 4 listki laurowe 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki ziarenek czarnego i białego pieprzu 3 łyżeczki soli Przygotowanie Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem(...)listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem. Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki, tak aby się
R'n'G Kitchenobiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden na słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata łyżka curry 1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy nasiona(...)części zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę zagotowujemy, lekko studzimy i zalewamy nasze słoiki. Słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut w zależności również od wielkości kostki. Moja papryka wyszła taka pół na pół
W Moim Magicznym Domukwaśnym smaku będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule na każdy słoik 500 ml 1 mały liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy zalewa 2 L wody 1,5 szklanki octu 10% 2/3 szklanki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie(...)warzywa dokładnie umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz wsypujemy gorczyce. Następnie wkładamy ogórki, paprykę i na wierzch plaster cebuli. Na koniec zalewamy wszystko przestudzona zalewą, zakręcamy słoiki. Na dno garnka dajemy ściereczkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą
magiczna kuchnia KasiCzas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik(...)szklanki cukru, 4 łyżki soli, łyżeczka czubata papryczki słodkiej Przygotowanie: Słoiki dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Do wody dodajemy sól, cukier, papryczkę, ocet. Mieszamy i zagotowujemy. Do słoiczków wkładamy paprykę, ziarenka pieprzu, gorczycy, ziela oraz liść laurowy. Zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy. Pasteryzujemy (do garnka z gorącą wodą wkładamy słoiki - oda musi być na około
Lena GotujeKocham Maliny. Przetwory z malin takie jak soki pomagają mi przetrwać zimowe przeziębienia. Jak tylko mam możliwość robię kilka słoików na zapas. Tym razem udało mi się zrobić 5 słoiczków o pojemności 200 ml. Polecam robi się je bardzo szybko. SKŁADNIKI na 5 słoiczków po 200 ml: 1 kg Malin 5 łyżek cukru 5 słoików(...)bawełniana ściereczka garnek o grubym dnie Przygotowanie: Maliny myjemy. Słoiki oraz zakrętki dokładnie myję i osuszam. Do słoiczków przekładam maliny , dokładnie je uciskam. Do każdego słoiczka wsypuję 1 łyżkę cukru. Słoiki dokładnie zakręcam. Do garnka przekładam ściereczkę na dno garnka. Przekładam słoiki. Wlewam wodę do 3/4 wysokości garnka. Wekuję
Gotowanie Patki