słoik - 12348 przepisów (strona:51/824)

Papryka konserwowa 198

szklanki wody  1 szklanka octu 10%  1/2 łyżka soli  2 łyżki cukru  na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy  Do każdego słoika dodajemy : ziarenka gorczycy  ziele angielskie  liść laurowy  czosnek  pieprz ziarnisty kolorowy  Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy gniazda nasienne , kroimy na grube podłużne paski szerokości(...)Słoiki wyparzyć , a następnie do każdego wrzucić po 1-2 ząbku czosnku (w zależności od wielkości), kilka ziarenek gorczycy, pieprzu ziarnistego kolorowego , ziele angielskie oraz liść laurowy. Cebulę obrać i pokroić w w grube paski i dodać po kilka do każdego słoika.  W garnku przygotować zalewę z podanych składników , a następnie ją zagotować.  Do słoików ciasno wkładać plastry

Aromatyczne Podróże
Sałatka z zielonych pomidorów 236

większych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki   Zalewa: 1 l wody  1 szklanka octu 6 płaskich łyżeczek soli  12 łyżek cukru  Do każdego słoika dodajemy: liść laurowy  ziele angielskie (po 2-3 na słoik) ząbek czosnku  pieprz ziarnisty (po 2-3 na słoik) Wykonanie:   Pomidory o paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę(...)pokroić w plasterki ) .Pokrojone warzywa wymieszać na dużej  misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na przynajmniej 2 h. W między czasie wyparzyć słoiki , do każdego dodać obrany ząbek czosnku , liść laurowy , pieprz oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać sałatkę wraz z zalewą , zakręcać i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut

Aromatyczne Podróże
Buraczki pomorskie 770

gotujemy do miękkości. Kiedy widelec wbity w buraczki wchodzi miękko, wyłączamy gaz i odcedzamy warzywa. Po wystygnięciu buraczki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików z buraczkami i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby(...)ściankami garnka i wlewamy zimną wodę na wysokość około 3 cm poniżej nakrętki. Garnek ustawiamy na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 15 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z garnka, ewentualnie dokręcamy i odwrócone ustawiamy na desce wyłożonej ręcznikiem, którym dodatkowo przykrywamy słoiki. Zostawiamy je na 24 godziny do wystygnięcia

Trzeci talerz
Papryka marynowana do słoików na zimę 151

Klasyczna, najprostsza z prostych, marynowana papryka do słoików na zimę. Najprostsza, ale ta prostota wcale smaku jej nie ujmuje. Wręcz przeciwnie. My nie lubimy komplikować rzeczy, które z natury mają być proste. I dobrze na tym wychodzimy. Pora powoli już brać się za przetwory. Lato w naszej strefie klimatycznej nie trwa wiecznie i zwykle kończy się niespodziewanie i szybciej niż(...)się tego spodziewamy. Lepiej więc żeby jesień nie zastała nas z ręką w... słoiku. Lepiej żeby te słoiki już były gotowe i cierpliwie czekały na nadejście zimy, gdy będziemy się mogli nimi delektować wspominając lato.       Potrzebujemy: 1kg papryki 1 litr wody 1 szklankę octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 6 łyżek cukru kilka ząbków czosnku liście laurowe

Marder&Marder Manufacture
Papryka marynowana z miodem 172

dzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka. składniki: ok 2,5 kg papryki olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik miód, po łyżce na każdy słoik zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10 % 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne(...)pokroić na kawałki. Pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalewę przestudzić. Do każdego słoiczka z papryką wlać po łyżce oleju i miodu. Zalać letnią zalewą. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności

Monia miesza i gotuje
Pieczona -marynowana ,papryka z rozmarynem 195

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg papryki czerwonej grubościennej 1 główka czosnku kilka gałązek rozmarynu ( około 8 szt -mniej więcej ,tyle wychodzi słoików po dżemie ) garść soli kamiennej po 2 łyżki oleju słonecznikowego na słoik Zalewa : 2 l wody 3 szklanki octu 3 szklanki cukru Paprykę pozbawiamy nasion i białych wewnętrznych błonek . Kroimy(...)marszczyć i bąblować , ale jeszcze nie przypalać . W zależności od tego , czy pieczemy z termoobiegiem ,czy bez czas możemy nieco skrócić lub wydłużyć . Upieczoną, przestudzoną , paprykę przekładamy do wyparzonych słoików po dżemie , wkładamy do każdego gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku . Sok , który puściła podczas pieczenia , zlewamy do garnka , dodajemy pozostałe składniki z punktu zalewa . Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gorącą

Ogrodnik w podróży
Kapusta kiszona w słoikach. 147

aluminiowego ! ). Wodę zagotuj z solą. Gorącą wodę wlej do kapusty i zostaw na 12 godzin pod przykryciem np. przykryj lnianą ściereczką.  Po 12 godzinach kapustę przełóż do wyparzonych słoików, ubij dość mocno łyżką , tak, aby na wierzchu było trochę kwasu z kapusty. Teraz zakręć słoiki nowymi, wyparzonymi wieczkami i odstaw w ciemne miejsce, aby kapusta się ukisiła. Słoiki(...)wieczka polecam wyparzyć, bo inaczej może w słoikach rozwinąć się pleśń.   T ak zakiszona kapusta nie wymaga ciągłego odmywania jak w beczce.    G dy będziemy ją potrzebować do pierogów, bigosu itp. wystarczy odkręcić słoik i gotowe ! :)   Życzę  smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Konserwowe zielone pomidory. 105

wykonania :   Pomidory umyj pod bieżącą wodą , pokrój w grubsze plastry. Czosnek obierz, przekrój wzdłuż na połówki. Do garnka wlej wodę , ocet, wsyp cukier i sól, zagotuj. Do czystych słoików przełóż pokrojone pomidory. Do każdego słoika daj po 3 przekrojone ząbki czosnku. Pomidory zalej marynatą , słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj 10 minut.   Jeśli chcesz, aby pomidory były(...)miększe możesz je przed włożeniem do słoików chwilkę podgotować w wodzie, następnie odcedzić i włożyć do słoików.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z warzyw w słoiczkach 183

cukier i sól. Wszystko zagotować i gotować aż cukier się rozpuści. Ostudzić, ostudzoną zalewą zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 godzin. Następnie włożyć warzywa do słoików i zalać warzywa powstałą zalewą. Do każdego słoika wlać po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcić słoiki i gotować słoiki w dużym garnku 20 minut. Woda powinna sięgać do połowy wysokości(...)słoików. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ogórki z nacią selera 366

pokroić w plasterki. Wymieszać wszystko i zalać 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Przykryć i zostawić na 4 godziny. Zlać cały płyn z ogórków. Odsączone warzywa włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć po gałązce selera i wsypać gorczycę. Zalewa – wszystkie składniki zalewy dodać do garnka i zagotować. Gorącą zalewą wlać do słoików. Gdyby zabrakło zalewy trzeba dorobić. Ilość(...)zalewy zależy jak mocno napełnisz słoiki warzywami lub jakich słoików użyjesz. Pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody

Kuchnia Pokoleń
Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów 186

częściej do nabycia w zwykłych sklepach spożywczych a w sklepach orientalnych w dużym wyborze. Ajwar, jak chyba spora część z nas, próbowałam robiąc zakupy w sklepie tureckim. Był pyszny, słoik więc zakupiony i powędrował z nami przez pół Polski, do szafki z zapasami. Słoik ma to do siebie, że szybko jego zawartość znika, tak więc przyszła pora na samodzielne wykonanie(...)ajwaru. Plus jak zwykle taki, że dopasowujemy ajwar do swoich gustów (u nas dość pikantny), wiemy, co siedzi w słoiku, nie ma żadnych polepszaczy i innych dziwnych a zbędnych dodatków. O koszcie oczywiście nie wspominam;) Tradycyjny ajwar robi się z pieczonej papryki i bakłażana, ale wątpię, żeby robiony przemysłowo ajwar się tym cechował. Warto zrobić ajwar teraz, kiedy cena papryk

Mieszam w Garnku
Nalewka wiśniowa z rozmarynem 171

taką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy. Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na miesiąc. Po miesiącu dodać gałązkę rozmarynu i zamknąć słoik na kolejne 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Przelać wszystko przez duże sitko i czysty płyn wlać do czystego słoika. Cukier wrzucić do garnka(...)zalać wodą i zagotować, mieszając. Sumy zdjąć i wyrzucić. Ostudzić i zimny syrop wlać do słoika ze spirytusem. Zostawić w słoju na miesiąc w ciemnym i zimnym miejscu. Najlepiej w piwnicy. Teraz już tylko przelać do czystych butelek i zostawić na kilka miesięcy.   Ja właśnie testuję wszystkie moje nalewki rozrobione w 2015 roku

Kuchnia Pokoleń
Sałatka szwedzka 437

sałatka musi się "przegryźć". Składniki: 5 kg ogórków 5 litrów wody 0,5 szkl soli morskiej Zalewa: 2,5 l wody 6 szkl octu 6 szkl cukru Do każdego słoika: 2 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 0,5 łyżeczki gorczycy Przygotowanie: Ogórki umyć, zalać zimną wodą i odłożyć na około pół godziny. Po tym czasie pokroić w cienkie plasterki(...)Wodę połączyć z solą, zalać ogórki i zostawić na 3-4 godziny. Ogórki odcedzić, przełożyć na durszlak lub sitko i pozostawić do odsączenia. Umyte i wyparzone słoiki napełnić odsączonymi ogórkami. Do każdego słoika dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Przepis - Gotuję, bo lubię

Ala piecze i gotuje
Ogórki konserwowe 141

osób je przygotowujących. Ja lubię je z dodatkiem przypraw, które nadają im charakter. Zapraszam na moje ogóry ;) Składniki: dowolna ilość ogórków gruntowych gałązki kopru (po jednej sztuce do słoika) chrzan gorczyca ziele angielskie liście laurowe pieprz czarny ziarnisty lubczyk kminek zalewa: 2 l wody szklanka octu spirytusowego 2 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Słoiki myjemy i wyparzamy przez(...)minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Ogórki myjemy. Do słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, łyżeczkę suszonego lubczyku i szczyptę kminku (całego). Uzupełniamy słoiki ogórkami. Do każdego dodajemy po jednej gałązce kopru i kawałek chrzanu. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą. Gdy zacznie wrzeć dolewamy

Pyry na Gaz
przetwory na zimę - ogórki kiszone 157

czosnku  korzeń chrzanu łodygi i baldachimy kopru zalewa: 1 litr wrzącej wody 2 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności  od wielkości słoika, w tym roku zrobiłam ogórki w litrowych słoikach(...)Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki do piwnicy. Ogórki powinny być ułożone w taki sposób, by woda całkowicie je przykrywała. Gorącą zalewę należy wlewać powoli uważając, by słoiki nie pękły. Od brzegu słoika radzę zostawić około 2 cm wolnej przestrzeni, aby solanka nie wypływała

babka w formie