mnie, nie służy jedzenie owoców na surowo. Poza tym, ile można? Mus jabłkowy, jak na tak dobrą i wszechstronną w zastosowaniu rzecz, zawsze wydawał mi się niedoceniany. W dużych słoikach i tani. Czasami tańszy niż sam słoik ;) Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w beskidzkiej wiosce, w której orano wołami a w przygarbionej chatce mieszkała jeszcze bardziej przygarbiona baba(...)jaga (tak mi się wydawało), był sobie sklep GS - forpoczta postępu i cywilizacji. W górach wokół wioski były tony jagód wielkich jak czereśnie, a w sklepie nie było słoików... Ale za to był mus! Tani jak... mus! Rodzice wykupili cały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry, bo po pierwsze bez problemu daliśmy radę
zadanie-gotowanieDyniowa zupa z zacierką 6. Surówka z dynią 7. Duszona dynia z żurawiną 8. Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe z twarogiem 10. Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę 11. Pikantna zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa(...)dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa jarzynowa z chipsami dyniowymi 21. Dynianka z pyzami 22. Dynia na słodko z anyżem do słoików na zimę 23. Dynia z żurawiną do słoików na zimę NA SŁODKO 24. Szybka i prosta potrawa z dyni 25. Chlebek dyniowy 26. Dynia marynowana w occie 27. Kanapki
Tradycyjna Kuchniałyżka gorczycy 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kurkumy 1płaska łyżka soli Przygotowanie: Ogórki umyć, pokroić w plastry. Układać we wcześniej przygotowanych słoikach. Zalewa : wodę zagotować z cukrem oraz przyprawami. Dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Zalewę przelać przez sito( przecedzić) i gorącą zalać przygotowane ogórki. Słoiki mocno zakręcić, pasteryzować około(...)minut od momentu zagotowania (tj. wstawić słoiki do wyłożonego ściereczką garnka, zalać wodą w 2/3 wysokości słoików). Porcja wystarcza na około 5-6słoików po 400ml Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
W garach u Gosiswoją wersję na ogórki kanapkowe. 2,5 kg średnich ogórków 1 czerwona papryka Ogórki umyłam,pokroiłam nożem w podłużne plastry średniej grubości. Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki. W słoikach układałam ciasno plastry ogórków i po kilka paseczków papryki. zalewa: 3 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 2 łyżki soli kamiennej 2 duże ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki Wodę,cukier,ocet i wszystkie przyprawy zagotowałam. Gorącą zalewą napełniałam przygotowane słoiki sprawiedliwie dzieląc przyprawy by w każdym słoiku znalazło się po kilka ziarenek. Słoiki zakręciłam szczelnie nakrętkami ,włożyłam do dużego garnka i pasteryzowałam 5 minut. Z tej porcji wyszło mi 9 słoików
Kolorowa kuchnia Elkiobierania skórki na cienkie plasterki używając szatkownicy do warzyw. Paprykę umyć,przekroić na połówki i wydrążyć wszystkie nasionka,zetrzeć szatkownicą na cienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć. zalewa: 3,5 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolorowego(...)cienkie plasterki 2 cebule posiekane w piórka Wodę,cukier,ocet i wszystkie przyprawy zagotować. Dodać czosnek i cebulę i pogotować jeszcze z 5 minut.Gorącą zalewą napełnić przygotowane słoiki sprawiedliwie dzieląc przyprawy by w każdym słoiku znalazło się po kilka ziarenek i troszkę cebuli. Słoiki szczelnie zakręcić nakrętkami ,włożyć do dużego garnka i pasteryzować 5 minut
Kolorowa kuchnia Elkiulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na 3 słoiki a`450 ml: 2 kg buraków 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 6 łyżek octu 10% Wykonanie: buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić, pozostawić(...)ostygnięcia, następnie obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić do smaku, solą, cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wyparzoną i wytartą do sucha nakrętką słoiki ustawić w garnku, napełnić wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć z garnka, ewentualnie dokręcić nakrętki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąkę kokosową, która sprawiła, że jogurt jest niczym serowa pianka. Mąkę kokosową mam ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio, możecie ją kupić TUTAJ . Spójrzcie również na piękny słoik Friends of glass <3 Potrzebujemy: 100 g mąki kokosowej, u mnie mąka kokosowa Vivio 1 litr mleka o temperaturze pokojowej 120 g jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie Mąkę zalać(...)mleka i odstawić na pół godziny, mąka powinna wchłonąć mleko. Następnie dolać resztę mleka i jogurt naturalny, wymieszać, włożyć termometr i podgrzać do 50 st. C. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zawinąć w koc na 8 godzin. Słoiki będą cały czas bardzo ciepłe. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki i po schłodzeniu, mniej więcej musi minąć kolejne
MamaOskarkasobie super moce :). Dla kogo: dla "chorowitków" dla chcących zamknąć maliny w słoiczku na zimę dla lubiących używanie leków domowej roboty Składniki: maliny - tyle ile chcemy mieć słoików cukier - po 3 łyżki na słoik - dżemowy Wykonanie: Maliny włożyć do słoiczka (do pełna). Można je lekko docisnąć ręką od góry, by zmieściło się jak najwięcej. Nasypać od góry cukier(...)Maliny puszczą trochę soku pod wpływem cukru. Słoik mocno zakręcić. Zapasteryzować ok. 20 minut - na dno garnka kładziemy ściereczkę. Układamy na niej słoiki. Do garnka wlewamy wodę - do ok. 3-4 wysokości słoika. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć słoiczki z garnka i odwrócić je do góry nogami, aż do wystudzenia. Pół kilo
Mania Wypiekaniaminut aby się rozpadły. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać sól i cukier. Ponownie zagotować i gotować ok 10 minut aby przecier nieco odparował i zgęstniał. Pomidory do słoików (2,5 kg) również obrać ze skórki w ten sam sposób co pomidory na przecier. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić w kostkę. Przełożyć do słoików. Pomidory w słoikach zalać(...)przygotowanym wcześniej przecierem. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Z tej ilości składników wychodzi 6 słoiczków o pojemności
Monia miesza i gotujenajlepszych jaką do tej pory robiłam.Od lat jest w moim domowym przetwórstwie i zawsze spełnia moje oczekiwania.Konfitura pachnie cudownie brzoskwinią i cytryną,jest rześka niczym morska bryza.Odkręcając słoik przenosimy się wraz ze smakiem i zapachem do słonecznego sadu gdzie dojrzewały.Musicie po prostu je mieć i już! 16 szt.dojrzałych brzoskwiñ 2 łyżki soku z cytryny(...)plasterki na słoik cytryny 5 szkl.cukru *************************************** Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki ,pokroić w kosteczkę.Skropic owoce sokiem z cytryny.Wymieszać brzoskwinie z cukrem.Włożyć do garnka, zagotować,utluc je w garnku tłuczkiem,zszumować.Gotować na małym gazie,wolno prycząc przez 30 minut.aż zgęstnieje ( niektóre trzeba dłużej dusič w zależności od owoców).Do wysterelizowanych słoików nakładać gorącą konfiturę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyciągać inne dodatki. Będzie miło i smakowicie. Ogórki umyć i osuszyć, chrzan obrać i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach, suszone papryczki pokruszyć, Czosnek obrać i pokroić na połówki. Słoiki umyć, na dnie każdego rozłożyć liście porzeczki, koper, chrzan, papryczki, czosnek. Obciąć piętki od ogórków i włożyć ciasno do słoików. Włożyć listek laurowy i dodać wszystkie ziarniste przyprawy. Wodę zagotować(...)wodą i solą, zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić. Zostawić słoiki w temperaturze pokojowej 3 dni, następnie wstawić w zimne miejsce na 10 dni. Po 10 dniach pasteryzować słoiki w tradycyjny sposób 15 minut w 90 C. teraz już gotowe, wstawić na półeczkę do piwnicy. Polecam
Kuchnia Pokoleńszklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 łyżka soli 2 łyżki cukru na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy Do każdego słoika dodajemy : ziarenka gorczycy ziele angielskie liść laurowy czosnek pieprz ziarnisty kolorowy Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy gniazda nasienne , kroimy na grube podłużne paski szerokości(...)Słoiki wyparzyć , a następnie do każdego wrzucić po 1-2 ząbku czosnku (w zależności od wielkości), kilka ziarenek gorczycy, pieprzu ziarnistego kolorowego , ziele angielskie oraz liść laurowy. Cebulę obrać i pokroić w w grube paski i dodać po kilka do każdego słoika. W garnku przygotować zalewę z podanych składników , a następnie ją zagotować. Do słoików ciasno wkładać plastry
Aromatyczne Podróżewiększych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu 6 płaskich łyżeczek soli 12 łyżek cukru Do każdego słoika dodajemy: liść laurowy ziele angielskie (po 2-3 na słoik) ząbek czosnku pieprz ziarnisty (po 2-3 na słoik) Wykonanie: Pomidory o paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę(...)pokroić w plasterki ) .Pokrojone warzywa wymieszać na dużej misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na przynajmniej 2 h. W między czasie wyparzyć słoiki , do każdego dodać obrany ząbek czosnku , liść laurowy , pieprz oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać sałatkę wraz z zalewą , zakręcać i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut
Aromatyczne Podróżegotujemy do miękkości. Kiedy widelec wbity w buraczki wchodzi miękko, wyłączamy gaz i odcedzamy warzywa. Po wystygnięciu buraczki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików z buraczkami i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby(...)ściankami garnka i wlewamy zimną wodę na wysokość około 3 cm poniżej nakrętki. Garnek ustawiamy na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 15 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z garnka, ewentualnie dokręcamy i odwrócone ustawiamy na desce wyłożonej ręcznikiem, którym dodatkowo przykrywamy słoiki. Zostawiamy je na 24 godziny do wystygnięcia
Trzeci talerzKlasyczna, najprostsza z prostych, marynowana papryka do słoików na zimę. Najprostsza, ale ta prostota wcale smaku jej nie ujmuje. Wręcz przeciwnie. My nie lubimy komplikować rzeczy, które z natury mają być proste. I dobrze na tym wychodzimy. Pora powoli już brać się za przetwory. Lato w naszej strefie klimatycznej nie trwa wiecznie i zwykle kończy się niespodziewanie i szybciej niż(...)się tego spodziewamy. Lepiej więc żeby jesień nie zastała nas z ręką w... słoiku. Lepiej żeby te słoiki już były gotowe i cierpliwie czekały na nadejście zimy, gdy będziemy się mogli nimi delektować wspominając lato. Potrzebujemy: 1kg papryki 1 litr wody 1 szklankę octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 6 łyżek cukru kilka ząbków czosnku liście laurowe
Marder&Marder Manufacture