żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już, wysokim słoiku. Powinien stać w ciepłym i wolnym od przeciągów miejscu. Wieko słoika przykrywamy gazą i dodatkowo zakładamy na nią gumkę recepturkę. Dlaczego chleb na zakwasie rośnie, skoro(...)zapach to norma i dopóki nie pojawi się na zakwasie pleśń, jest on całkowicie zdatny ;) A teraz przepis ;) ZAKWAS ŻYTNI ~mąka żytnia typ 2000 ~ciepła woda Dzień pierwszy: Do słoika wsyp 100g mąki, dolej 100g ciepłej wody i wymieszaj. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką, aby nie wysychał. Dzień drugi, trzeci, czwarty: Dodaj 50g mąki
chili & sugarczas czy woda się nie wygotowuje i możemy zamieszać owoce kilka razy Jeśli zobaczymy że w wężyku zaczyna gromadzić się sok czekamy jeszcze kilka minut i napełniamy pierwszy słoik - zakręcamy i odstawiamy do góry dnem po chwili kolejny itd do skończenia Z truskawek które nam zostały możemy przygotować konfiturę lub zostawiamy w sokowniku(...)rano mamy jeszcze około 1 słoika soku ( oczywiście pod sokownikiem wyłączamy źródło grzania ) Sposób II : Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, wsypujemy do sokownika Dalej postępujemy jak w sposobie I tylko sok spuszczamy do garnka i dopiero słodzimy do smaku , gotujemy i przelewamy do słoików Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem Jeśli wlewamy wrzący sok teoretycznie nie trzeba pasteryzować
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędobry tylko pomysłodawczyni nie miała takiej sytuacji i stąd ten inny efekt. Chodzi oczywiście o herbatkę z bzu lilaka a odmienny efekt to fakt że jak upchałam kwiatki w słoiku, włożyłam go do piekarnika na 2 godziny w 50 C moje kwiatki zbrązowiały a powinny być białe według Inez. Zdarzyło się tak dlatego że moje kwiatki były upchane w słoiku(...)dość mizernie i powietrze zawarte w słoju pozwoliło im zbrązowieć , natomiast Inez upchała je tak mocno że w słoiku nie było prawie wcale powietrza i kwiatki nie miały szansy zbrązowieć, co dzieje się jednak gdy odkręcimy słoik. Nie martwcie się zatem jak kwiaty zbrązowieją w słoiku. Teraz o herbatce, jest pyszna i aromatyczna o posmaku karmelowym i warto ją pić
Moje Małe Czarowaniemasz zakwasu razowego możesz użyć od razu mąki żytniej jasnej i zrobić go od podstaw. Poniżej podaję oba sposoby: Sposób I : Dzień 1 ( u mnie wieczorem) Do niedużego słoika odłożyłam łyżkę zakwasu razowego, dosypałam łyżkę mąki żytniej jasnej typ 720 i dolałam 3 łyżki wody - całość wymieszałam i słoik przykryłam ręcznikiem papierowym ( można też folią spożywczą), obwiązałam gumką i odstawiłam(...)konsystencję gęstej śmietany. Właściwie na tym etapie można już go użyć do wypieku, ale kolor nie jest całkowicie jasny, a zapach kwaskowaty. Sposób II : Dzień 1 wieczorem Do słoika sypałam 2 czubate łyżki mąki żytniej typ 720 i dolałam 6 łyżek wody - zaczątek jest bardzo gęsty i trudno go wymieszać. Odstawiłam na noc. Rano wymieszałam - zaczątek zrobił się rzadszy. Przykryłam
apetytnapieczeniewiększą przyjemnością zjadam kiełbasy domowe niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi się nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać bez mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki(...)wysokości garnka ( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać ciepłą wodą do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień tak aby woda tylko mrugała i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i parzyć
Stare GaryCiasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki(...)kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta które zostało wycinami paski o grubosci 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku
Anioły w kuchniNajprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja użyłam wiśni nadwiślanki – aromatycznej, soczystej, słodkiej.... wiśnia nawiślanka* Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Ciasno upchnąć owoce w wyparzonych słoikach. Wstawić nie zamknięte słoiki do garnka wyłożonego ściereczka. Wlać ciepłą wodę i pasteryzować otwarte, przez około(...)minut. Woda w garnku powinna mieć 75 stopni. Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku
królestwo garówdobrze złożyło, że podczas weekendowego pobytu u Mamy nastąpiła produkcja jednej partii zimowych zapasów. W piątek rano Mąż pojechał z Mamą - Teściową na targ po produkty. Siostra pomyła trochę słoiki w przerwie latania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej(...)grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek czosnku lub dwa małe, kawałek chrzanu (najlepiej korzeń
Kuchnia po mojemuspodeczek i ostudzić np. w lodówce. Jeśli zimne wiśnie mają taką gęstość jaka nam odpowiada można przestać dalej smażyć owoce. Owoce przełożyć do wcześniej wymytych i dokładnie osuszonych słoików, zakręcić słoiki. UWAGA jeśli w słoikach lub na zakrętkach będzie choć niewielka ilość wody, konfitura się zepsuje. Tak przygotowane słoiczki możemy pasteryzować. Słoiczki włożyć do garnka tak by się nie dotykały(...)zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików do wysokości około ⅔ słoika. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut. Słoiczki zostawić w garnku do wystygnięcia
Mama Gotujesałatka również jest smaczna, ale warunkiem jest, by przygotować ją dzień przed podaniem, musi się zwyczajnie "przegryźć":) Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji". Składniki: 2 słoiki selera konserwowego; 2 małe słoiki pieczarek konserwowych; 0,5 słoika ogórków kiszonych; 0,5 małego słoika ciemnych oliwek; 1 puszka ananasa; 1 marchewka; 3 jaja; 1 mały słoik majonezu; sól
In my kitchenmoże nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu i wąchajmy go :) Ż eby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać(...)otrębów możemy dodać płatki owsiane) 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Wykonanie: Do słoika wysypujemy mąkę, (ewentualnie płatki) zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką
Bon Appetit MałgorzatyŚmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki użyją swoich. Ja niestety nie mam ani działki, ani miejsca na to by słoiki przechowywać, ani ostatnio siły by je robić. Z reguły kupowałam kiszone ogórki na wagę u siebie w warzywniaku ( z beczki ) - były w miarę smaczne. Ostatnio Mama przez przypadek dała się(...)namówić swojej znajomej na kupienie słoika kiszonych ogórków ( słoik z tych mniejszych 400 g firmy Spiżarnia Natury- akurat dla nas ). Pierwszy słoik ,, wciągnęłam,, błyskawicznie a wodę wypiłam. Na wszelki wypadek kupiłyśmy sobie 4 słoiki i stoją sobie w lodówce. W każdym razie gorąco polecam ( sama z siebie
Buniabaje w kuchnileczenie zaparć Zapobieganie zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach Zwalczanie alergii u ludzi i zwierząt Zrób go sama: KROK 1 Do przyrządzenia octu jabłkowego przygotuj: jabłka, malakser lub tarkę, słoik i gazę. Jabłka dokładnie umyj. Wszystkie naczynia potrzebne do przyrządzenia octu jabłkowego wymyj dokładnie wodą z octem spirytusowym. Po occie spirytusowym opłucz naczynia przegotowaną wodą. Jabłka pokrój na małe kawałki(...)ogryzki. KROK 2 Pokrojone jabłka zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce. KROK 3 Powstałą pulpę jabłkową przecedź przez gazę. Dokładnie odciśnij sok. KROK 4 Wlej sok do czystego słoika i przykryj gazą. Wstaw słoik do chłodnego pomieszczenia (7-15°C) na 4 tygodnie. W międzyczasie ze słoika zacznie wydobywać się zapach alkoholu. KROK 5 Po około 4 tygodniach, kiedy
ClauditteMissCookingdzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwasy z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 (bywa, że i 6) litrowe słoiki. Można je przechowywać do kilku tygodni, a gdy zakwas już jest bardzo stary (kilkanaście tygodni) można go po prostu odmłodzić, choć u mnie zdarza się to bardzo rzadko(...)pełnoziarnistej typ2000* - ok.80g (ml) wody *używam mąk orkiszowych firm: Biogra lub Gdańskie Młyny, przy innych ilości mogą się minimalnie różnić Dzień pierwszy: Do kamiennego garnka (może być słoik) wsypuję mąkę, dodaję wodę i dokładnie mieszam. Masa ma być dość gęsta. Przykrywam garnek i odstawiam w temp.pokojowej (u mnie na parapecie kuchennym). Dzień drugi: Odkrywam garnek, mieszam masę
Smaczne Zdrowegotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 1 godziny). Pod koniec gotowania przyprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Odcedzić. Gorący, odcedzony bulion warzywny przelać do wyparzonych* wcześniej słoików (np. do dwóch słoików dwu litrowych), dobrze zakręcić i ustawić do góry dnem na ręczniku, na blacie kuchennym. Dzięki temperaturze większość słoików powinna się zawekować (zawekowanie łatwo sprawdzisz, jeśli użyjesz(...)nakrętek z „pstrykającym wieczkiem” – po ostygnięciu słoików, nakrętki nie będą „pstrykać”). Te zawekowane można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 3 miesięcy (pod warunkiem, że się wcześniej nie rozszczelnią – sprawdzaj więc czasami, czy wieczka nie zaczęły „pstrykać” :) ). Ja przechowuje w lodówce. Taki bulion możesz również zamrozić. * czyli słoików (razem z nakrętkami
Moja Delicja