zrobienia likieru kawę prosto z palarni, kawiarni – średnio palona będzie najlepsza. Ja wybrałam mocną 100% Arabicę Guatemala Grande. Ziaren kawy nie mielimy – zostawiamy je w całości. Szykujemy sobie szczelny słoik – wsypujemy kawę w ziarnach, kawę rozpuszczalną i brązowy cukier. Wrzucamy korę cynamonu. Laskę wanilii kroimy na pół, rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Dodajemy je do słoika, razem z ze skórką(...)wanilii. Wszystko w słoju zalewamy alkoholem. Zamykamy słoik, mocno wstrząsamy – część cukru i kawy powinna od razu się rozpuścić. Odstawiamy słoik w ciemne, chłodne miejsce na trzy tygodnie. Kilka razy w tygodniu wstrząsamy słoikiem, bez otwierania go. Po trzech tygodniach przecedzamy i klarujemy płyn, przelewamy do czystej butelki z ciemnego szkła. Gotowy likier nie musi stać w lodówce. Wytrzyma
Karo in the Kitchenklimacie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Do tego najważniejsze , te śledzie po paru dniach w słoiku , nie mają ości , są one całkowicie zmiękczone i niewyczuwalne , co u mnie w domu jest nie lada zaletą u ryb " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)już nie przestaniecie. Taka potrawa z dodatkiem korzennych przypraw jest wymarzona na Wigilijny stół – pachnąca i postna . Śledzie przechowują się do miesiąca , pod warunkiem ,że były zamykane w słoiku na gorąco i stoją w lodówce . Składniki : 1 kg świeżych tuszek śledziowych mąka do obtoczenia ryb sól do smaku olej do smażenia zalewa : 4-5 cebul 3 szklanki wody
Ogrodnik w podróżySkarby wa rz ywne zamknięte w słoiku na zimę Środek zimy, mróz za oknem, śnieg posypuje, a mnie się zachciało przetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu . Jak żołądek chciał, tak więc dostał! Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko(...)eksploatacji. Buraczki maja lekko słodko-kwaśny smak , ugotowane są na półmiękko. Idealnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, zarówno po podgrzaniu na ciepło , jak i prosto ze słoika na zimno . Składniki na 8 słoików o pojemności 300ml: 3 kg buraków - waga przed obraniem i gotowaniem ZALEWA: 1 i 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. octu 10% od WSP "SPOŁEM" KIELCE
Grunt to przepis!grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet dodaję do różnych zapiekanek, klusek i ciast. Zamrażam dynię lub wekuję w słoikach, co jest świetnym rozwiązaniem ułatwiającym codzienne gotowanie, gdy najdzie was chęć na jakieś danie z dynią. Osobiście uważam, że jednorazowe zrobienie większej ilości dyni na zimę jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ pozwala(...)zaoszczędzenie czasu w przyszłości i znacznie, ale to znacznie ułatwia kulinarne życie! I jeszcze, miałam jeszcze napisać, że takie puree z dyni można wekować w słoikach (ja tak robię) ale ktoś pisał, że nie jest to bezpieczne (osobiście się z tym nie spotkałam wcześniej i nie znalazłam żadnych informacji w prasie medycznej na ten temat). Mrożę nie, to też świetny
Gotowanie-ukSkładniki: 4 kg śliwek 4 łyżki cukru na każdy słoik o pojemności 0,9 l wrząca woda Sposób przygotowania. Śliwki dokładnie umyć w zimnej wodzie, przebrać, usunąć ogonki. Przełożyć do słoika, wsypać 4 łyżki cukru, zalać wrzącą wodą i zakręcić. Słoiki wstawić do szerokiego garnka, wlać gorącą wodę do wysokości około 3/4 słoików i pasteryzować przez około 30 minut. Wyciągnąć(...)słoiki i postawić dnem do góry na kilka godzin, a następnie schować do spiżarni
Przepisy kulinarne babci Antoninymnie, nie służy jedzenie owoców na surowo. Poza tym, ile można? Mus jabłkowy, jak na tak dobrą i wszechstronną w zastosowaniu rzecz, zawsze wydawał mi się niedoceniany. W dużych słoikach i tani. Czasami tańszy niż sam słoik ;) Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, w beskidzkiej wiosce, w której orano wołami a w przygarbionej chatce mieszkała jeszcze bardziej przygarbiona baba(...)jaga (tak mi się wydawało), był sobie sklep GS - forpoczta postępu i cywilizacji. W górach wokół wioski były tony jagód wielkich jak czereśnie, a w sklepie nie było słoików... Ale za to był mus! Tani jak... mus! Rodzice wykupili cały zapas i w ekspresowym tempie musieliśmy opróżnić zawartość. Mus musiał być dobry, bo po pierwsze bez problemu daliśmy radę
zadanie-gotowanieDyniowa zupa z zacierką 6. Surówka z dynią 7. Duszona dynia z żurawiną 8. Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe z twarogiem 10. Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę 11. Pikantna zupa dyniowa meksykańska 12. Placki dyniowe z kiełbasą 13. Konfitura z dyni do słoików na zimę 14. Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 15. Drożdżówka dyniowa(...)dyniowa z pestkami z dyni 19. Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 20. Zupa jarzynowa z chipsami dyniowymi 21. Dynianka z pyzami 22. Dynia na słodko z anyżem do słoików na zimę 23. Dynia z żurawiną do słoików na zimę NA SŁODKO 24. Szybka i prosta potrawa z dyni 25. Chlebek dyniowy 26. Dynia marynowana w occie 27. Kanapki
Tradycyjna Kuchniałyżka gorczycy 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka kurkumy 1płaska łyżka soli Przygotowanie: Ogórki umyć, pokroić w plastry. Układać we wcześniej przygotowanych słoikach. Zalewa : wodę zagotować z cukrem oraz przyprawami. Dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Zalewę przelać przez sito( przecedzić) i gorącą zalać przygotowane ogórki. Słoiki mocno zakręcić, pasteryzować około(...)minut od momentu zagotowania (tj. wstawić słoiki do wyłożonego ściereczką garnka, zalać wodą w 2/3 wysokości słoików). Porcja wystarcza na około 5-6słoików po 400ml Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
W garach u Gosiswoją wersję na ogórki kanapkowe. 2,5 kg średnich ogórków 1 czerwona papryka Ogórki umyłam,pokroiłam nożem w podłużne plastry średniej grubości. Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki. W słoikach układałam ciasno plastry ogórków i po kilka paseczków papryki. zalewa: 3 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 2 łyżki soli kamiennej 2 duże ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki Wodę,cukier,ocet i wszystkie przyprawy zagotowałam. Gorącą zalewą napełniałam przygotowane słoiki sprawiedliwie dzieląc przyprawy by w każdym słoiku znalazło się po kilka ziarenek. Słoiki zakręciłam szczelnie nakrętkami ,włożyłam do dużego garnka i pasteryzowałam 5 minut. Z tej porcji wyszło mi 9 słoików
Kolorowa kuchnia Elkiobierania skórki na cienkie plasterki używając szatkownicy do warzyw. Paprykę umyć,przekroić na połówki i wydrążyć wszystkie nasionka,zetrzeć szatkownicą na cienkie paseczki. Warzywa wymieszać i umieścić w słoikach,które wcześniej trzeba wyparzyć. zalewa: 3,5 szkl. wody 2 szkl. octu 10% 2,5 szkl. cukru 2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolorowego(...)cienkie plasterki 2 cebule posiekane w piórka Wodę,cukier,ocet i wszystkie przyprawy zagotować. Dodać czosnek i cebulę i pogotować jeszcze z 5 minut.Gorącą zalewą napełnić przygotowane słoiki sprawiedliwie dzieląc przyprawy by w każdym słoiku znalazło się po kilka ziarenek i troszkę cebuli. Słoiki szczelnie zakręcić nakrętkami ,włożyć do dużego garnka i pasteryzować 5 minut
Kolorowa kuchnia Elkiulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na 3 słoiki a`450 ml: 2 kg buraków 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 6 łyżek octu 10% Wykonanie: buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić, pozostawić(...)ostygnięcia, następnie obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić do smaku, solą, cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wyparzoną i wytartą do sucha nakrętką słoiki ustawić w garnku, napełnić wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować 15-20 minut. Wyjąć z garnka, ewentualnie dokręcić nakrętki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąkę kokosową, która sprawiła, że jogurt jest niczym serowa pianka. Mąkę kokosową mam ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio, możecie ją kupić TUTAJ . Spójrzcie również na piękny słoik Friends of glass <3 Potrzebujemy: 100 g mąki kokosowej, u mnie mąka kokosowa Vivio 1 litr mleka o temperaturze pokojowej 120 g jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie Mąkę zalać(...)mleka i odstawić na pół godziny, mąka powinna wchłonąć mleko. Następnie dolać resztę mleka i jogurt naturalny, wymieszać, włożyć termometr i podgrzać do 50 st. C. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zawinąć w koc na 8 godzin. Słoiki będą cały czas bardzo ciepłe. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki i po schłodzeniu, mniej więcej musi minąć kolejne
MamaOskarkasobie super moce :). Dla kogo: dla "chorowitków" dla chcących zamknąć maliny w słoiczku na zimę dla lubiących używanie leków domowej roboty Składniki: maliny - tyle ile chcemy mieć słoików cukier - po 3 łyżki na słoik - dżemowy Wykonanie: Maliny włożyć do słoiczka (do pełna). Można je lekko docisnąć ręką od góry, by zmieściło się jak najwięcej. Nasypać od góry cukier(...)Maliny puszczą trochę soku pod wpływem cukru. Słoik mocno zakręcić. Zapasteryzować ok. 20 minut - na dno garnka kładziemy ściereczkę. Układamy na niej słoiki. Do garnka wlewamy wodę - do ok. 3-4 wysokości słoika. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć słoiczki z garnka i odwrócić je do góry nogami, aż do wystudzenia. Pół kilo
Mania Wypiekaniaminut aby się rozpadły. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać sól i cukier. Ponownie zagotować i gotować ok 10 minut aby przecier nieco odparował i zgęstniał. Pomidory do słoików (2,5 kg) również obrać ze skórki w ten sam sposób co pomidory na przecier. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić w kostkę. Przełożyć do słoików. Pomidory w słoikach zalać(...)przygotowanym wcześniej przecierem. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Z tej ilości składników wychodzi 6 słoiczków o pojemności
Monia miesza i gotujewyciągać inne dodatki. Będzie miło i smakowicie. Ogórki umyć i osuszyć, chrzan obrać i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach, suszone papryczki pokruszyć, Czosnek obrać i pokroić na połówki. Słoiki umyć, na dnie każdego rozłożyć liście porzeczki, koper, chrzan, papryczki, czosnek. Obciąć piętki od ogórków i włożyć ciasno do słoików. Włożyć listek laurowy i dodać wszystkie ziarniste przyprawy. Wodę zagotować(...)wodą i solą, zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić. Zostawić słoiki w temperaturze pokojowej 3 dni, następnie wstawić w zimne miejsce na 10 dni. Po 10 dniach pasteryzować słoiki w tradycyjny sposób 15 minut w 90 C. teraz już gotowe, wstawić na półeczkę do piwnicy. Polecam
Kuchnia Pokoleń