czasie wyjmujemy z nich liście laurowe i ziela angielskie (dodaję zawsze takie bardzo duże, by łatwiej było je odszukać), buraki mieszamy i nakładamy do przygotowanych wcześniej słoików, nakrętki dokładnie zakręcamy i słoiki pasteryzujemy. Ja wstawiam słoiki do dużego gara (największy jaki posiadam), zalewam wodą do min.1/2- max.3/4 wysokości słoików, przykrywam pokrywą i doprowadzam do wrzenia. Od zagotowania odliczamy 20 minut(...)możemy nasze słoiki wykładać na ściereczkę. Po kilku minutach ja dokręcam jeszcze zawsze nakrętki. Po wystudzeniu słoików (nakrętki powinny się wciągnąć) możemy je odłożyć do spiżarni, by tam czekały sobie na dogodny moment. Czym dłużej postoją tym w moim odczuciu uzyskują jeszcze lepszy smak (tylko, że u mnie trudno im postać...). Smacznego
Smaczne Zdrowebarszcz Wigilijny, bo zwyczajnie z kiszonych nam nie smakuje, tak jak z tego przepisu. Używam zawsze buraków długich, gdyz są słodsze a poza tym łatwiej je umieścić w słoiku. Do barszczu zużywam zalewę i 1-2 buraki, a reszta trafia do świątecznego chrzanu. Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego(...)można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat) 2 łyżeczki soli 2 łyzeczki 4 łyzki soku z cytryny 1 cebula 2 l wody Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat) 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny
Gosia gotujeDziś przedstawiam odpowiedź na pytanie: jak wyhodować kiełki w domu? Kiełki w słoiku to jedno z moich najnowszych i najlepszych odkryć. ;-) Wystarczą: nasiona, słoik, gaza, gumka recepturka i woda. Możemy cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach, surówkach. To prawdziwa bomba witaminowa, mają w sobie duże ilości składników odżywczych (dużo większa niż w pełni wykształconych roślinach), powinniśmy więc spożywać(...)wieczór) Nasiona przesypujemy do naczynia, które zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na całą noc. Dzień 2 Wymoczone przez noc nasiona przesypujemy na sitko i płuczemy. Przesypujemy je do słoika, którego otwór zatykamy złożoną na pół gazą (powinny być jej dwie warstwy). Zakładamy gumkę recepturkę by gaza nie spadła. Płuczemy nasionka wlewając wodę do słoika przez gazę (nie zdejmujemy
Szefowa kuchniśliwkami w roli głównej. Moja mama przygotowywała taki odkąd pamiętam i dzisiaj dziele się z Wami tym klasycznym ale jakże sprawdzonym i niezastąpionym przepisem. Kompot ze śliwek do słoików na zimę SKŁADNIKI: około 4 kg śliwek 4 łyżki cukru - na każdy litrowy słoik przegotowana woda - wrząca PRZYGOTOWANIE: Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przebieramy. Następnie je pestkujemy przecinając(...)połówki. Śliwki przekładamy do umytych litrowych słoików. Do każdego litrowego słoika wsypujemy 4 łyżki stołowe cukru. Zalewamy do przykrycia śliwek wrząca wodą, zakręcamy. Do szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy słoiki (wody powinno być do około 3/4 wysokości słoików) i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki : 5 kg truskawek cukier kryształ kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę(...)soku i opadną. Następnie uzupełnić truskawkami każdy słoik, wyczyścić brzegi słoika, zakręcić czystymi wieczkami. Pasteryzować przez 15-20 minut. Przestudzone słoiki odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. W zimie otwieramy słoik z naszym truskawkowym sokiem, nalewamy 1/3 szklanki soku, dodajemy do pełna czystej wody i pijemy nasz soczek. Jest pyszny, robię
Przepisy i porady kulinarnejednocześnie. Tym razem były to śledzie ale i również kiszone ogórki. Więc postanowiłam troszkę poeksperymentować i stworzyć swoją własną przystawkę tudzież po prostu misz masz śledziowo-ogórkowy. Składniki: duży słoik ogórki kiszone - ja miałam jakoś z 8 takich średnich 300-400 g śledzi a'la matias w leju 100 ml oliwy z oliwek cukier 3 łyżeczki pieprz czarny(...)mielony 1 łyżeczka 2 duże cebule Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy do słoika. Zasypujemy to pieprzem i cukrem. Zamykamy słoik i mieszamy ogórki z dodatkiem pieprzu i cukru. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Po upływie tego czasu, do słoika z ogórkami dolewamy troszkę oleju ze śledzi. Śledzie kroimy na kawałki ( mogą
ClauditteMissCookingsobie znając z góry odpowiedź. Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie! Dawno miałam ochotę na deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego. To nic, że każdy słoik był inny - nie było nudno:) Liczyło się wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso(...)Nawet nie pytajcie Bliskich czy mają ochotę. Po prostu zróbcie! Ten deser to także moja odpowiedź na prowadzony przez Beę Czekoladowy Weekend. HOT CHOCOLATE CAKE /na 8 słoików/ 1 3/4 filiżanki mąki 2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki cynamonu (dałam
KUCHARNIAOgórki po szwedzku nazywane tez szwedzką sałatką są świetnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna . SKŁADNIKI: (na 5 słoików 1l) 2 kg ogórków gruntowych 2 cebule strąk czerwonej papryki 2-3 marchewki pół szklanki soli zalewa: 1l wody 250ml octu 10% 750g cukru dodatki: gorczyca(...)ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu WYKONANIE: Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki
Pyry na GazSezon pomidorowy w pełni. To idealny czas żeby zachować smak lata w słoiku. Jednym z najlepszych znanych mi sposobów na zatrzymanie smaku pomidorów jest ich suszenie i marynowanie w oliwie z przyprawami. Suszenie jest czasochłonne ale ten czas się opłaci gdy zimą otworzysz słoik aromatycznych, pachnących czosnkiem i oregano suszonych pomidorów. Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami SKŁADNIKI(...)słoików po 400ml) 7kg pomidorów lima 750 ml oliwy extra virgin suszone oregano pieprz czarny ziarnisty kapary 2 główki czosnku WYKONANIE: Pomidory umyć. Wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki. Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Pomidory po przyciśnięciu
Pyry na Gazgotujemy 10-15 min. odstawiamy do ostygnięcia najlepiej aż do następnego dnia. Znowu podgrzewamy 10-15 min,i odstawiamy do wystudzenia. Następnie zagotować powtórnie jak będą gęste włoży do słoików i pasteryzować. Należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo z porzeczki zrobi się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta(...)Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. I podgrzewamy. Podczas
kgwjanczewogotujemy 10-15 min. odstawiamy do ostygnięcia najlepiej aż do następnego dnia. Znowu podgrzewamy 10-15 min,i odstawiamy do wystudzenia. Następnie zagotować powtórnie jak będą gęste włoży do słoików i pasteryzować. Należy uważać, by nie dodać za dużo cukru, bo z porzeczki zrobi się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików(...)pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. I podgrzewamy. Podczas pasteryzacji wieczka powinny się
kgwjanczewoktórych można poczytać tutaj ( klik ). Po prostu samo zdrowie! Przepis znalazłam na blogu Kuchnia na 5 . Składniki: 1 kg czarnych porzeczek cukier (3-4 łyżki na każdy 300ml słoik) woda Sposób przygotowania: 1. Umyte czarne porzeczki układamy w słoikach i dodajemy cukier (najpierw uzupełniamy słoik do połowy, dodajemy 3-4 łyżki cukru, ponownie dopełniamy słoik porzeczkami). 2. Dodatkowo do każdego(...)słoika wlewamy odrobinkę wody (20ml). 3. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Animaszynce do krojenia chleba ustawiam na grubość która mi odpowiada i bez włączania przesuwam ogórki po ostrzu, mi jest tak najszybciej i każdy jest równo pocięty) - do każdego słoika wrzucam łyżkę gorczycy i kilka ziaren ziela angielskiego - ogórki ciasno poukładam w słoiku - przestudzoną zalewą zalewam ogórki, aby wszystkie były przykryte, zakręcamy słoik czystą suchą nakrętką - pasteryzuję 10 minut(...)zagotowania - gorące wkładam do ręcznika lub koca nakrętką do dołu i zakrywam ręcznikiem i tak zostawiam do całkowitego ostudzenia. Moje porady - słoiki po umyciu dokładnym wyparzam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, zapobiega to powstaniu jakikolwiek bakterii - dobrze do garnka w którym będziemy pasteryzować ułożyć na dno ręcznik np. kuchenny zapobiegnie to popękaniu słoików - układajmy
Basia w kuchniogórkowej :)) SKŁADNIKI :(nie podaję ilości wszystko zależy od ilości ile mamy ogórków ) ogórki gruntowe mogą być też przerośnięte czosnek koper (baldachimy) liść laurowy (po 1 liściu na słoik używam takich od dżemu lub majonezu ) sól kamienna nie jodowana ( po dwie łyżki na 1 litr bardzo ciepłej wody ) woda SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy(...)łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru - do miski ścieramy na dużych oczach (na tarce jarzynowej ) nasze ogórki - do każdego wymytego wyparzonego i wysuszonego słoika wkładamy 1 mały ząbek czosnku, 1 baldachim kopru i 1 liść laurowy - nakładamy do słoika na 3/4 wysokości potarte ogórki - do bardzo ciepłej wody na każdy 1 litr dodaję po 2 łyżki soli kamiennej i dokładnie mieszam
Basia w kuchniPrzepyszne danie nie tylko piątkowe. Możemy zrobić w dwu wersjach, taka aby zjeśc na dniach i taka do słoików która postoi kilka miesięcy Składniki: dowolna ryba;albo wcałości jeziorowe rybki,albo filecik morski(bez znaczenia)-ok.1,5 kg mąka do panierowania sól zalewa: 1 szkl.octu 5 szkl wody 1 łyzka soli 5 łyżek cukru ziele angielskie,liście laurowe cebula(...)wersji bez wekowania) Wykonanie: Gotowe opatroszone porcje ryby,lyb fileta solimy,panierujemy w mące ,smażymy na rumiano. Przygotowujemy zalewę;wszystkie składniki zagotowujemy(oprocz ziela i listka laurowego). WERSJA DO SŁOIKA:rybki układamy do słoika,do kazdego słoika dodajemy po 2 ziela angielskie i listku laurowym.Gorącą zalewą zalewamy ryby,zakręcamy słoik,odwracamy zeby sie zawekował.Zalewy wystarcza na ok.4 słoiki
Z Majeczką w kuchni