słoik - 12348 przepisów (strona:52/824)

Kokosowy jogurt bez cukru 119

mąkę kokosową, która sprawiła, że jogurt jest niczym serowa pianka. Mąkę kokosową mam ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio, możecie ją kupić TUTAJ . Spójrzcie również na piękny słoik Friends of glass <3 Potrzebujemy: 100 g mąki kokosowej, u mnie mąka kokosowa Vivio 1 litr mleka o temperaturze pokojowej 120 g jogurtu naturalnego o jak najprostszym składzie Mąkę zalać(...)mleka i odstawić na pół godziny, mąka powinna wchłonąć mleko. Następnie dolać resztę mleka i jogurt naturalny, wymieszać, włożyć termometr i podgrzać do 50 st. C. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zawinąć w koc na 8 godzin. Słoiki będą cały czas bardzo ciepłe. Po tym czasie wkładamy jogurt do lodówki i po schłodzeniu, mniej więcej musi minąć kolejne

MamaOskarka
Maliny w cukrze do słoika 101

sobie super moce :).   Dla kogo: dla "chorowitków" dla chcących zamknąć maliny w słoiczku na zimę dla lubiących używanie leków domowej roboty  Składniki: maliny - tyle ile chcemy mieć słoików cukier - po 3 łyżki na słoik - dżemowy Wykonanie: Maliny włożyć do słoiczka (do pełna). Można je lekko docisnąć ręką od góry, by zmieściło się jak najwięcej. Nasypać od góry cukier(...)Maliny puszczą trochę soku pod wpływem cukru. Słoik mocno zakręcić. Zapasteryzować ok. 20 minut - na dno garnka kładziemy ściereczkę. Układamy na niej słoiki. Do garnka wlewamy wodę - do ok. 3-4 wysokości słoika. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć słoiczki  z garnka i odwrócić je do góry nogami, aż do wystudzenia. Pół kilo

Mania Wypiekania
Pomidory krojone na zimę 226

minut aby się rozpadły. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać sól i cukier. Ponownie zagotować i gotować ok 10 minut aby przecier nieco odparował i zgęstniał. Pomidory do słoików (2,5 kg) również obrać ze skórki w ten sam sposób co pomidory na przecier. Wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić w kostkę. Przełożyć do słoików. Pomidory w słoikach zalać(...)przygotowanym wcześniej przecierem. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 15 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Z tej ilości składników wychodzi 6 słoiczków o pojemności

Monia miesza i gotuje
KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z CYTRYNĄ 87

najlepszych jaką do tej pory robiłam.Od lat jest w moim domowym przetwórstwie i zawsze spełnia moje oczekiwania.Konfitura pachnie cudownie brzoskwinią i cytryną,jest rześka niczym morska bryza.Odkręcając słoik przenosimy się wraz ze smakiem i zapachem do słonecznego sadu gdzie dojrzewały.Musicie po prostu je mieć i już! 16 szt.dojrzałych brzoskwiñ 2 łyżki soku z cytryny(...)plasterki na słoik cytryny 5 szkl.cukru ***************************************  Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki ,pokroić w kosteczkę.Skropic owoce sokiem z cytryny.Wymieszać brzoskwinie z cukrem.Włożyć do garnka, zagotować,utluc je w garnku tłuczkiem,zszumować.Gotować na małym gazie,wolno prycząc przez 30 minut.aż zgęstnieje ( niektóre trzeba dłużej dusič w zależności od owoców).Do wysterelizowanych słoików nakładać gorącą konfiturę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pyszne ogórki kiszone inaczej 101

wyciągać inne dodatki. Będzie miło i smakowicie. Ogórki umyć i osuszyć, chrzan obrać i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach, suszone papryczki pokruszyć, Czosnek obrać i pokroić na połówki. Słoiki umyć, na dnie każdego rozłożyć liście porzeczki, koper, chrzan, papryczki, czosnek. Obciąć piętki od ogórków i włożyć ciasno do słoików. Włożyć listek laurowy i dodać wszystkie ziarniste przyprawy. Wodę zagotować(...)wodą i solą, zalać nią ogórki. Słoiki zakręcić. Zostawić słoiki w temperaturze pokojowej 3 dni, następnie wstawić w zimne miejsce na 10 dni. Po 10 dniach pasteryzować słoiki w tradycyjny sposób 15 minut w 90 C. teraz już gotowe, wstawić na półeczkę do piwnicy. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Papryka konserwowa 171

szklanki wody  1 szklanka octu 10%  1/2 łyżka soli  2 łyżki cukru  na 5 kg papryki potrzebne będą 3 porcje zalewy  Do każdego słoika dodajemy : ziarenka gorczycy  ziele angielskie  liść laurowy  czosnek  pieprz ziarnisty kolorowy  Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy gniazda nasienne , kroimy na grube podłużne paski szerokości(...)Słoiki wyparzyć , a następnie do każdego wrzucić po 1-2 ząbku czosnku (w zależności od wielkości), kilka ziarenek gorczycy, pieprzu ziarnistego kolorowego , ziele angielskie oraz liść laurowy. Cebulę obrać i pokroić w w grube paski i dodać po kilka do każdego słoika.  W garnku przygotować zalewę z podanych składników , a następnie ją zagotować.  Do słoików ciasno wkładać plastry

Aromatyczne Podróże
Sałatka z zielonych pomidorów 203

większych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki   Zalewa: 1 l wody  1 szklanka octu 6 płaskich łyżeczek soli  12 łyżek cukru  Do każdego słoika dodajemy: liść laurowy  ziele angielskie (po 2-3 na słoik) ząbek czosnku  pieprz ziarnisty (po 2-3 na słoik) Wykonanie:   Pomidory o paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę(...)pokroić w plasterki ) .Pokrojone warzywa wymieszać na dużej  misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na przynajmniej 2 h. W między czasie wyparzyć słoiki , do każdego dodać obrany ząbek czosnku , liść laurowy , pieprz oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać sałatkę wraz z zalewą , zakręcać i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut

Aromatyczne Podróże
Buraczki pomorskie 740

gotujemy do miękkości. Kiedy widelec wbity w buraczki wchodzi miękko, wyłączamy gaz i odcedzamy warzywa. Po wystygnięciu buraczki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików z buraczkami i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby(...)ściankami garnka i wlewamy zimną wodę na wysokość około 3 cm poniżej nakrętki. Garnek ustawiamy na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 15 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z garnka, ewentualnie dokręcamy i odwrócone ustawiamy na desce wyłożonej ręcznikiem, którym dodatkowo przykrywamy słoiki. Zostawiamy je na 24 godziny do wystygnięcia

Trzeci talerz
Papryka marynowana do słoików na zimę 119

Klasyczna, najprostsza z prostych, marynowana papryka do słoików na zimę. Najprostsza, ale ta prostota wcale smaku jej nie ujmuje. Wręcz przeciwnie. My nie lubimy komplikować rzeczy, które z natury mają być proste. I dobrze na tym wychodzimy. Pora powoli już brać się za przetwory. Lato w naszej strefie klimatycznej nie trwa wiecznie i zwykle kończy się niespodziewanie i szybciej niż(...)się tego spodziewamy. Lepiej więc żeby jesień nie zastała nas z ręką w... słoiku. Lepiej żeby te słoiki już były gotowe i cierpliwie czekały na nadejście zimy, gdy będziemy się mogli nimi delektować wspominając lato.       Potrzebujemy: 1kg papryki 1 litr wody 1 szklankę octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 6 łyżek cukru kilka ząbków czosnku liście laurowe

Marder&Marder Manufacture
Papryka marynowana z miodem 142

dzięki czemu papryczka jest jeszcze słodsza. Jeśli lubicie korzenne smaki można do każdego słoiczka dodać goździka. składniki: ok 2,5 kg papryki olej lub oliwa, po łyżce na każdy słoik miód, po łyżce na każdy słoik zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10 % 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić gniazda nasienne(...)pokroić na kawałki. Pokrojoną paprykę ułożyć ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalewę przestudzić. Do każdego słoiczka z papryką wlać po łyżce oleju i miodu. Zalać letnią zalewą. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności

Monia miesza i gotuje
Pieczona -marynowana ,papryka z rozmarynem 158

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg papryki czerwonej grubościennej 1 główka czosnku kilka gałązek rozmarynu ( około 8 szt -mniej więcej ,tyle wychodzi słoików po dżemie ) garść soli kamiennej po 2 łyżki oleju słonecznikowego na słoik Zalewa : 2 l wody 3 szklanki octu 3 szklanki cukru Paprykę pozbawiamy nasion i białych wewnętrznych błonek . Kroimy(...)marszczyć i bąblować , ale jeszcze nie przypalać . W zależności od tego , czy pieczemy z termoobiegiem ,czy bez czas możemy nieco skrócić lub wydłużyć . Upieczoną, przestudzoną , paprykę przekładamy do wyparzonych słoików po dżemie , wkładamy do każdego gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku . Sok , który puściła podczas pieczenia , zlewamy do garnka , dodajemy pozostałe składniki z punktu zalewa . Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gorącą

Ogrodnik w podróży
Kapusta kiszona w słoikach. 122

aluminiowego ! ). Wodę zagotuj z solą. Gorącą wodę wlej do kapusty i zostaw na 12 godzin pod przykryciem np. przykryj lnianą ściereczką.  Po 12 godzinach kapustę przełóż do wyparzonych słoików, ubij dość mocno łyżką , tak, aby na wierzchu było trochę kwasu z kapusty. Teraz zakręć słoiki nowymi, wyparzonymi wieczkami i odstaw w ciemne miejsce, aby kapusta się ukisiła. Słoiki(...)wieczka polecam wyparzyć, bo inaczej może w słoikach rozwinąć się pleśń.   T ak zakiszona kapusta nie wymaga ciągłego odmywania jak w beczce.    G dy będziemy ją potrzebować do pierogów, bigosu itp. wystarczy odkręcić słoik i gotowe ! :)   Życzę  smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Konserwowe zielone pomidory. 85

wykonania :   Pomidory umyj pod bieżącą wodą , pokrój w grubsze plastry. Czosnek obierz, przekrój wzdłuż na połówki. Do garnka wlej wodę , ocet, wsyp cukier i sól, zagotuj. Do czystych słoików przełóż pokrojone pomidory. Do każdego słoika daj po 3 przekrojone ząbki czosnku. Pomidory zalej marynatą , słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj 10 minut.   Jeśli chcesz, aby pomidory były(...)miększe możesz je przed włożeniem do słoików chwilkę podgotować w wodzie, następnie odcedzić i włożyć do słoików.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z warzyw w słoiczkach 162

cukier i sól. Wszystko zagotować i gotować aż cukier się rozpuści. Ostudzić, ostudzoną zalewą zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 godzin. Następnie włożyć warzywa do słoików i zalać warzywa powstałą zalewą. Do każdego słoika wlać po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcić słoiki i gotować słoiki w dużym garnku 20 minut. Woda powinna sięgać do połowy wysokości(...)słoików. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ogórki z nacią selera 339

pokroić w plasterki. Wymieszać wszystko i zalać 4 szklankami wody z rozpuszczoną solą. Przykryć i zostawić na 4 godziny. Zlać cały płyn z ogórków. Odsączone warzywa włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć po gałązce selera i wsypać gorczycę. Zalewa – wszystkie składniki zalewy dodać do garnka i zagotować. Gorącą zalewą wlać do słoików. Gdyby zabrakło zalewy trzeba dorobić. Ilość(...)zalewy zależy jak mocno napełnisz słoiki warzywami lub jakich słoików użyjesz. Pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody

Kuchnia Pokoleń