słoik - 12348 przepisów (strona:55/824)

Powidła śliwkowe (bez dodatku cukru) 245

całe ich naręcze. Poniżej przepis na nasze domowe powidła, pyszne i zaspokajające głód na słodkie, mimo że brak w nich dodatkowych dosładzaczy. Obie z Tośką przepadłyśmy i pożarłyśmy jeden słoik niemalże chwilę po jego napełnieniu. Powidła śliwkowe 6kg śliwek kardamon Śliwki umyć i wypestkować. Każdą połówkę podzielić w poprzek jeszcze na pół, dzięki temu w powidłach nie będą się snuły(...)Ilość jest zależna od naszych upodobań smakowych, na tę ilość śliwek średnia ilość kardamonu to mniej więcej 2-3 łyżeczki. Do zawekowania powideł potrzebne są dobrze umyte i wyparzone słoiki, my zwykle wkładamy je do zmywarki i tam się pięknie wyparzają. Można też dodatkowo przelać wrzątkiem, a przed samym nakładaniem powideł, przelać jeszcze spirytusem (albo wódką z braku laku) - wystarczy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z białej kapusty 465

wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.  Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików.  Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam tak do szyjki z gwintem.  Zalać pozostałą w misce zalewą. Jak warzywa będa słabo ubite to zabraknie do nich zalewy(...)Słoiki dobrze zakręcić. Następnie słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zlać wodą na wysokość 3/4 słoika.  Pasteryzować 20 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Oriental mocca - likier kawowy 128

kawowym spirytusem. Do całości dodajemy 4 łyżki wrzącego mleka. Słój zakręcamy i odstawiamy na tydzień. Po tygodniu dokładnie filtrujemy. Ja, jak zawsze, używam filtrów do kawy. Zakładam filtr na słoik, mocuję gumką, środek filtra wykładam papierowym ręcznikiem (dla lepszego filtrowania) i przelewam nastaw. Idzie dość opornie, takie filtrowanie może i dobę potrwać. Dlatego też przy takich mocno cukrowych nalewkach robię(...)całą operację na kilka słoików. Mocuję filtry do kilku słoików i przelewam właśnie na te kilka słoików. Jest kilka razy szybciej. Na koniec łączę wszystko w jeden słoik. Butelkujemy i zostawiamy na 6 tygodni. DEGUSTACJA: Bardzo przyjemny w smaku likier. Nie wiem ile ma procent, ale chyba jest dość mocny. Co ciekawe, w smaku tej mocy w ogóle nie czuć

Marder&Marder Manufacture
Sałatka szwedzka 154

szybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego(...)lekko odcisnąć ogórki. Z podanych składników zagotować zalewę i lekko przestudzić. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić - marchew w talarki, cebulę w piórka. Do umytych i wyparzonych słoików nakładać po kilka plasterków marchwi i piórek cebuli .Do każdego słoika nasypać po pół łyżeczki gorczycy, po kulce ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Napełnić słoiki ogórkami i zalać zalewą. Słoiki

Nie tylko w kuchni
Marynowana cukinia w zalewie curry 136

łyżka curry   1 łyżka soli gorczyca seler naciowy  cebula Przygotowanie: Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego. Przygotowujemy zalewę - łączymy(...)sobą wodę, ocet, cukier, sól oraz curry. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy cukinię ciepła zalewą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut. Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Taste Therapy
Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek 160

sukcesu są śliwki - muszą być bardzo dojrzałe, a najlepsze są takie pomarszczone przy ogonku . Składniki : bardzo dojrzałe śliwki węgierki Z 2,5 kg śliwek (masa z pestkami) wychodzi 5 słoików 400 ml. Umyte śliwki dzielimy na połówki i usuwamy pestki.  Do garnka z grubym dnem wrzucamy najpierw tyle śliwek, żeby pokryły dno. Mieszając od czasu do czasu, zagotowujemy śliwki(...)czasu do czasu pozwolić na przywarcie (nie przypalenie!) powideł do dna. Nabiorą wówczas lepszego smaku i ładnej barwy pod wpływem karmelizacji cukru. Powidła przekładamy do suchych i wyparzonych słoików gdy masa jest gęsta i baaaaardzo gorąca, żeby zawartość słoików dobrze się zapasteryzowała. Szczelnie zamykamy słoiki. Powidła śliwkowe tuż przed włożeniem do słoików Przechowywać w ciemnym miejscu, np. w dolnej szafce

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos z pomidorków koktajlowych do słoików 370

zapasteryzował. Smak samych pomidorów z niewielką domieszką cebuli jest na tyle obłędny, że jeśli wykorzystamy go natychmiast, żadne przyprawy typu ocet, cukier czy sól nie są potrzebne . W każdym słoiku (przygotowałam 4) umieścić po jednym ziarnie ziela angielskiego i 4 ziarna pieprzu. Sos przelać/przełożyć do słoików do wysokości ich szyjki. Szczelnie zakręcić. Na dnie garnka wyłożyć kuchenną ściereczkę(...)Ustawić na niej słoiki. Zalać wodą do wysokości 3/4 słoików. Gotować od momentu zawrzenia przez 15-20 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiki z garnka i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać w ciemnym miejscu. A oto rozpanoszone pomidorki koktajlowe w warzywniku: Czasem zdarzają się jakieś pomidorki-wygibasy ;) ------------ Podobne: Sos pomidorowo-paprykowy 2 sposoby na pomidorki koktajlowe Sałatka z pomidorków

Weekendy w domu i ogrodzie
Dzem z mirabelki z kardamonem 151

tego jak bardzo soczyste są owoce. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli uzyskamy już odpowiednią dla nas konsystencję dżemu, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe. Jeśli tak, oznacza to, że słoiki dobrze się zamknęły. Natomiast jeśli dżem wyda się nam za rzadki odparowujemy(...)dalej. A gdy uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję, dżem podgrzewamy, dodajemy przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze ogórki kanapkowe 40212

jakie kiedykolwiek jadłam! Stały się w tym roku hitem w naszej kuchni jeśli chodzi o przetwory. Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki . Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml.   Najlepsze ogórki kanapkowe – składniki: 1,5 kg ogórków średniej wielkości 2 szklanki wody 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 % 1 i ¾ szklanki cukru 10 ziaren(...)płaska łyżka soli *szklanka = 250ml     Najlepsze ogórki kanapkowe – wykonanie: Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć ciasno w słoikach. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką

Kulinarne Przeboje
PASSATA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ- PYSZNA I ŁATWA 121

ogromnym sukcesie ubiegłorocznej passaty , w tym roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych słoikach znajdzie swe zastosowanie jako dodatek do zup, sosów itp. To taka zdrowsza alternatywa dla pomidorów puszkowych. Moje tegoroczne pomidory były tak słodkie (to chyba za sprawą bardzo słonecznego i ciepłego lata), że aż żal byłoby(...)przetworzyć. W tym roku nie dodawałam ani odrobiny ksylitolu, tylko sól i do części dodałam listki bazylii, tak dla lepszego smaku i aromatu. Wyszły bardzo aromatyczne, słodziutkie, przepyszne... ;-) Słoiki były najróżniejszych wielkości, mniejsze, większe, średnie. W każdym razie po przerobieniu 5kg, pozostaje pewien niedosyt, dlatego miałam tych podejść kilka, na raz przetwarzałam ok.7,5-10kg. Cudowny aromat i łatwość

Smaczne Zdrowe
Kiełbasa do słoików 175

gałki muszkatołowej  • Dodać starty na drobnej tarce czosnek wlać wodę  wsypać żelatynę wyrabiać masę aż zrobi się taka  gęsta i kleista 2. • Masę mięsną przełożyć do słoików mocno  uciskać łyżką aby nie było pęcherzów powietrza  • Słoiki dać do lodówki na dzień nawet dwa nie zakręcone 3. • Do każdego słoika włożyć 1 łyżkę płaską smalcu(...)można to pominąć  Ale leprze jest ze smalcem mięsko nie jest suche  • słoiki zakręcić wstawić do garnka zalać wodą  2/3 wysokość słoika gotować pod przykryciem  2,5 - 3 godziny na wolnym ogniu

W królestwie smaków Beaty
Ogórkowa sałatka na zimę 384

byliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu. Ogórkowa sałatka na zimę Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na ok. 6 słoików 420 ml Składniki: 2 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka(...)zagotowania. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 godzin, pamiętając, aby raz na jakiś czas sałatkę zamieszać. Po tym czasie sałatkę przekładamy do czystych słoików. Staramy się upchnąć ogórki jak najściślej. Dolewamy zalewy, tak aby ogórki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Najlepiej słoiki włożyć do wrzącej wody i wyjąć po pasteryzacji

Kulinarne przygody Gatity
Ogórki konserwowe. 208

Składniki: Zalewa :( Wystarczy na ok.14 słoików 0.9L) 1L octu, 18 szklanek (250ml) wody, 2 szklanki i 2 łyżki stołowe cukru, 1/2 szklanki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy. Ponadto: ogórki, marchew, korzeń chrzanu, czosnek.  Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dokładnie umyć i ciasno powkładać do słoików (najlepiej ciemną stroną ogórka do dołu). Do każdego słoika dodać po kawałku(...)korzenia chrzanu, czosnku i marchwi ( zdjęcie u mnie, to partia ogórków bez marchwi, której zabrakło - ale lepiej dać). Zalać ogórki zalewą i mocno zakręcić słoiki. W garnku położyć na dno ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka, by po włożeniu ogórków nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Pasteryzować 10min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kompot z brzoskwiń. 153

poprosiłam o zdjęcia. A jak zdjęcia już dostałam, to oczywiście razem z przepisem. Dzielę się z Wami przy okazji :) Składniki: brzoskwinie, 1kg cukru na 1.7l wody - wychodzą 4 słoiki. Przygotowanie: Brzoskwinie umyć. Ciasno powkładać do słoika. Zagotować wodę i wymieszać z cukrem. Zalać owoce i mocno zakręcić słoik .  Gotować 45min. Woda musi sięgać do ponad 3/4 słoika. Słoiki

W kuchni u Moniki
Sałatka ogórkowa z miodem. 174

łyżki soli, 1 szklanka octu. Ponadto: ogórki, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, cebula, papryka czerwona. Przygotowanie: Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Na dno każdego słoika (słoik 380ml) dodać : 1/4 łyżeczki gorczycy , 2 ziarenka ziela angielskiego,4 ziarenka pieprzu, plaster cebuli, kawałek ( pasek) czerwonej papryki.  Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę i powkładać(...)słoików. Dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki i zalać wodą ( do zakrętki). Pasteryzować 5 - 8min. Po pasteryzacji słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Przepis dostałam od mamy mojego męża. Pierwszego źródła nie znam. Smacznego

W kuchni u Moniki