słoik - 12348 przepisów (strona:64/824)

Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 234

Wiadomo, nie jest to domowa kuchnia, ale jak na "słoikowe danie" , stanowi całkiem przyzwoitą propozycję w nagłej potrzebie. Tym razem moje kulinarne zachciewajki zażyczyły sobie konkretnej dokładki do zawartości słoika w postaci: kabanosa, papryki, cebuli z czosnkiem, ziół i musztardy . "Słoikowy gotowiec" został w ten sposób pod konkretny smak uszlachetniony i sowicie składnikami podrasowany . W ten sposób udało mi się(...)wytężonym dniu pracy, zorganizować szybki i treściwy obiad dla siebie i Pana Męża :) Składniki na porcje dla 2-3 osób - w zależności jak mocno "żarte" :) 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL 1 cebula - mała 4 ząbki czosnku - duże 1/2 czerwonej papryki - dużej 2 długie kabanosy - każdy ok 40cm długi 1 łyżeczka ostrej musztardy - u mnie grillowa 2 łyżeczki

Grunt to przepis!
PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano 138

PAPRYKA W KECZUPIE -  marynowana  z curry i oregano Jak zrobić paprykę w keczupie na zimę do słoików - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana w keczupie papryka na zimę z pachnącymi przyprawami - curry i oregano. No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;) Z tej ilości składników wyjdzie(...)suszonego oregano 1 łyżka curry PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy - dusimy około 30 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy- pasteryzujemy 15 minut. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu przenosimy słoiki w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Grzybki w octowej marynacie 181

gotować przez 30 minut. Przełożyć na sito i spłukać zimną wodą.  W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, pokrojoną cebulą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.  Przygotowane słoiki napełnić grzybkami.  Gorącą  marynatą zalać  grzyby, zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć pokrywką(...)gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego

Gosia gotuje
SOK Z OWOCÓW BZU CZARNEGO Z NUTĄ CYTRYNY 198

dodałam cytrynę oraz miód - składniki, które również wspierają naszą odporność i są niezastąpione podczas przeziębienia. Więcej informacji o owcach bzu czarnego już wkrótce w oddzielnym artykule...   Składniki: 1 słoik owoców bzu czarnego ( ok. 1,35 l) 1 szklanka wody 1 cytryna (skórka + sok) 2 łyżki miodu Wykonanie: Owoce czarnego bzu obrywamy z gałązek, np. za pomocą widelca(...)możemy dodać jeszcze miodu, ale zbyt słodki sok też nie jest dobry bo to ma być lekarstwo, a nie napój! Gorący sok rozlewamy przez sitko, do umytych i wyparzonych słoików/butelek. Mocno zakręcamy i stawiamy słoiki dnem do góry, do momentu, aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Rada: Najczęściej umyte i osuszone słoiki wyparzam w piekarniku nagrzanym do 100 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Paprykarz domowy 268

zyskał tytuł produktu tradycyjnego.  Zapewne receptura mojego paprykarza odbiega od oryginału wymyślonego przez Wojciecha Jakackiego w 1965 roku, ale taki smak w zupełności zadowala moje kubki smakowe;)  Słoiki z paprykarzem można zapasteryzować, taka konserwa przyda się na później, np. podczas wyjazdów. Słyszałam, że kiedyś to dopiero był paprykarz, a te dzisiejsze konserwy to już nie ten smak(...)dawniejszych czasów smakował tak pysznie, jak ten co sama robię?;) Składniki (na 6 słoików po 200ml): 2 wędzone makrele (ok 600g) 100g ryżu (białego lub jaśminowego) 2 cebule (ok 300g) 2 marchwi (ok 200g) 1 czerwona papryka (ok 100g) 1 nieduża papryczka chili 1 op. (500ml) przecieru pomidorowego 3-4 łyżki oleju  1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu

Obiad gotowy
Buraczki tarte do słoika 2594

Buraczki tarte są bardzo łatwe w przygotowaniu a można je wykorzystać na wiele sposobów. Można je od razu prosto ze słoika podać na zimno jako dodatek do obiadu albo zrobić na ciepło wersję zasmażaną . Do buraczków można dodać dodatki jakie lubimy np. chrzan, jabłko czy cebulkę. Tarte buraczki można wykorzystać także do przygotowania barszczu. Buraczki można zetrzeć na pure(...)wiórki w zależności od tego jakie lubimy i do czego zamierzamy ich użyć. Doprawiamy cukrem i octem wedle własnego smaku, po otwarciu słoika można jej jeszcze dosmaczyć. składniki: ok 4 kg czerwonych buraków ok 1/3 szklanki octu 10 % ok 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka soli kamiennej Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy

Monia miesza i gotuje
Sałatka z papryki na zimę 257

przekroić na pól i oczyścić z ziaren. Pokroić w cienkie paseczki przełożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do papryki. Wymieszać warzywa i napełnić wcześniej przygotowane słoiki. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą warzywa w słoikach. Szczelnie zakręcić  i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików(...)zagotować  i pasteryzować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Już po tygodniu papryka smakuje wybornie...Smacznego

Gosia gotuje
Gruszki w waniliowym syropie. 215

jednej cytryny Wykonanie : Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki napełniamy gruszkami i zalewamy syropem. Dobrze zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy(...)przykryciem około 25 minut. Słoiki wyciągamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Boczniaki alla ryba po grecku do słoików. 165

kwasu foliowego i prowitaminy D2. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu,niszczą komórki nowotworowe.Są źródłem białka witamin i soli mineralnych. Dzisiaj propozycja boczniaków alla ryby po grecku do słoików. Pyszna potrawa, można ją jeść na ciepło i na zimno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kg ładnych boczniaków 9 cebul 1 kg marchewki 2 łyżki  domowej vegety 1 łyżka(...)smaku solą lub pieprzem.Wszystko dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 10 minut. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie przekładamy boczniaki z marchewką i zakręcamy słoik. Dno garnka wykładamy ściereczką, następnie wkładamy słoiki i zalewamy ciepła wodą do 3/4 wysokości słoika. Od  zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 25 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Borowiki w zalewie miodowej 191

przygotowania: W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut, dodać miód, rozmieszać i zdjąć z gazu.  Na dno każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli i napełnić grzybkami.    Gorącą  marynatą zalać  grzyby. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości(...)słoików i zagotować  Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Po 2 tygodniach smakują wybornie...Smacznego

Gosia gotuje
Domowy pasztet 143

uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg  drobiowych wątróbek 0,7 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg  podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa(...)laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu  Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler

Gosia gotuje
Domowa papryka konserwowa 250

Ostatnio kupiłam w dobrej cenie sporą ilość papryki i żeby się nie zmarnowała postanowiłam ją zaprawić by móc zimą po nią sięgnąć. Domownikom bardzo zasmakowała. Wyszło mi 9 słoików. Składniki: 5 kg czerwonej papryki Zalewa: 4 szkl wody 1 szkl octu 10% 1 szkl cukru 1 łyżka soli pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie: Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne(...)pokroić w plasterki. Do wyparzonych słoików poukładać paprykę, włożyć pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalewę zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików. Zakręcić i pasteryzować 10 minut. Za pasteryzowane słoiki ułożyć do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego ostygnięcia

Motylkowa Kuchnia
DOMOWA MIKSTURA NA JESIENNE DNI- CYTRYNA Z IMBIREM I MIODEM DO SŁOIKA 216

różne syropy na odporność, jednak ja jestem zwolenniczką domowych, babcinych sposobów. A Wy jakie macie sposoby na odporność? Składniki: * 2 cytryny * pół korzenia imbiru * około 200 ml miodu płynnego * słoik 300 ml Wykonanie: Cytryny i imbir pokroić na plasterki. W słoiku układać plasterki cytryny a pomiędzy nimi plasterki imbiru. Zalać wszystko miodem (słoik musi być zapełniony miodem). Słoik zakręcić

Zrób to smacznie
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej 244

ziela angielskiego 10  ziarenek pieprzu 2 łyżeczki gorczycy Dodatkowo: oliwa Warzywa umyć i pokroić, ogórki i marchew w plastry, paprykę  i cebulę w paski. Do  przygotowanych słoików układać ciasno warzywa. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy. Zagotować, wsypać cukier i mieszać, aż ten się rozpuści. Tak przygotowaną marynatę przecedzić przez sito, dodać miód, rozmieszać(...)zalać warzywa w słoikach, na wierzch każdego słoika wlać po łyżeczce oliwy, zakręcić. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoika i gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody

Gosia gotuje
Domowy ajvar 252

magazynów „Kuchnia” był dodatek o przetworach – było tam kilka wersji ajvaru, wybrałam ten. Nie powiem, czasu to trochę zabiera, pół soboty na krojeniu, gotowaniu, przecieraniu, wyparzaniu słoików – ale to taka forma medytacji… polecam na odstresowanie się. A zimą na pewno każdy chętnie sięgnie po taki słoik z zamkniętymi smakami z końca lata. Domowy ajvar(...)pastą z papryczek i czosnku. W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć warzywa i na wolnym ogniu gotować ok 30 minut. Dodać sól, dwa rodzaje octu i gotować kolejne 15 minut. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć ( razem z nakrętkami) wrzątkiem. Wytrzeć do sucha. Gorący ajvar przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić przykrywkami do dołu do ostygnięcia. 3.5.3226 The post Domowy ajvar appeared

Cooking for Emily

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję