słoik - 12348 przepisów (strona:67/824)

ogórki kanapkowe 557

łagodnym smaku  doskonałe do kanapek Składniki • Ogórki większe  Marynata •1,5 szkl octu jabłkowego • 10 łyżek cukru • 2 czubate łyżki soli • 2 l wody  Do każdego słoika  • gorczyca • kawałek cebuli • ząbek czosnku • plasterek chrzanu • plasterek marchwi • 1 ziarenko ziela angielskiego • kilka ziarenek pieprzu • duża szczypta kurkumy  • liść laurowy Sposób przygotowania przepisu: ogórki kanapkowe(...)Ogórki pokroić na plastry końcówki wyrzucam . • Do Każdego słoika włożyć przyprawy i  poukładać pokrojone ogórki. , 2. • Składniki marynaty zagotować.  • Gorącą marynatą zalać słoiki zakręcić . • Słoiki wsadzić do ciepłej wody, pasteryzować do  zagotowania wody w garnku i odstawić wszystko do wystudzenia

W królestwie smaków Beaty
CUKINIA PO KOREANSKU - sałatka na zimę 1056

słomkę, tak jak w sałatkach azjatyckich, najlepiej mieć pod ręką specjalną tarkę do warzyw po koreańsku. Ja nie mam, więc 'kaplica' - trzeba stać i siekać... Sałatka przed włożeniem do słoików powinna odstać minimum 2 godziny!. Próbujcie sałatki podczas maceracji, możecie dodać do niej Wasze ulubione przyprawy. Do jej przygotowania wykorzystajcie różne papryki, czerwoną oraz zieloną, będzie mega kolorowo(...)przyprawą do kuchni azjatyckiej, do potraw chińskich itp. Curry również będzie ok. Polecam Wam przepis na  sałatkę po koreańsku, oczywiście ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na 4 słoiki po 0,5 litra 3 sztuki cukinii 3 marchewki 2 papryki 120ml oleju (ok. 8 łyżek ) 100ml octu 10% (ok. 6-7 łyżek) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli

Moja Książka Kucharska
Małosolne w plasterkach 396

które znalazłam u Anety . Powiem Wam, to jest strzał w dziesiątkę. Ogórki chrupiące i super sprawdzają się na kanapki. Oczywiście w najbliższym czasie będzie zakup ogórków i zrobię kolejne słoiki. Składniki: ogórki gruntowe dowolna ilość chrzan czosnek koper Zalewa: 1 litr gorącej przegotowanej wody 1 łyżka soli kamiennej Przygotowanie: Ogórki zalać zimną wodą i zostawić na około 1-2 godziny(...)czasie ogórki umyć. W tym czasie gdy ogórki się moczą umyć i wyparzyć słoiki oraz przygotować kawałki chrzanu, ząbki czosnku i koperek.  Ogórki pokroić w około 0,5 centymetrowe plasterki. Do słoików wkładać naprzemiennie czosnek, plasterki ogórka, chrzan i koperek.  Do gorącej wody wsypać sól, mieszać aż się rozpuści i gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i odstawić

Ala piecze i gotuje
KISZONY CZOSNEK 172

czosnku- musi być Polski marchew korzeń chrzanu cebula koper- baldach i zielone piórka na każdy słoiczek łyżeczka gorczycy 1 ziele ang zalewa: litr wody łyżka stołowa soli Wykonanie: Do słoików układamy całe główki czosnku. Jeśli pozostaje nam wolna przestrzeń w słoiku, możemy dołożyć pojedyncze ząbki czosnku. Do każdego słoiczka wkładamy po kawałku marchwi, korzenia chrzanu, po baldachu kopru(...)dwie gałązki- piórka kopru, wkładamy również ziele ang i gorczycę. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy sól w  wodzie, taką zawiesiną zalewamy czosnek w słoikach. Kiszenie trwa ok 10-20 dni. Słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.Po tym czasie wynosimy do piwniczki, uprzednio dobrze dokręcając słoiki

Z Majeczką w kuchni
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 180

całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski -gorczyca ziarno 40 g do całości -woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra -słoiki 350-500 mil WYKONANIE  Mięso peklujemy bez klasyfikacji . Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody(...)Łączymy łopatkę z boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie upychamy mięsko w słoiki i pasteryzujemy 3 razy w odstępach 24 godz. Studzenie odbywa się w temp. pokojowej. Czasy pasteryzacji to 60 min./45 min./30 min. Słoiki max 0,5 l. Po ostatniej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Marchewka kiszona 306

zeskrobać skórkę. Marchewki kroimy w plasterki około 2 mm. Czosnek obieramy, chrzan kroimy w plastry. 2. W garnku musimy zagotować wodę i rozpuścić w niej sól. 3. Do wyparzonych słoików dajemy plasterki marchewki tak do 4/5 wysokości słoików ( ja miałam małe słoiczki i wyszło mi ich 10 ), następnie do każdego słoika wrzucamy po dwa ziarenka pieprzu, po jednym ziela angielskiego(...)dajemy po jednym ząbku czosnku i po jednym, mniejszym liściu laurowym, po pasku chrzanu. Na końcu koper, który przytrzyma nam marchewki przed wypłynięciem :-) 4.  Wypełnione słoiki zalewamy solanką, dobrze zakręcamy i gotowe. U mnie wszystkie przetwory przed wyniesieniem do piwnicy stoją jeszcze kilka dni w kuchni, ponieważ w trakcie kiszenia zalewa może kipieć

kruche babeczki
Ketchup z cukinii, prosty przepis na pyszny dodatek do dań 210

pieczoną w piekarniku , lubię też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików na zimę :) Ketchup z cukinii 1,5 kg młodej cukinii ( czyli takie nie większe niż 25 cm wąskie sztuki ) 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 czerwona słodka papryka 1 łyżeczka chilli(...)znowu gotujemy około 15 minut, dodajemy przyprawy i raz jeszcze gotujemy 15 minut. Po tym czasie całość blendujemy i przekładamy do wyparzonych ( u mnie w piekarniku w 200 C ) słoików. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia. A teraz najgorsze przed nami oczekiwanie na otwarcie słoików po pierwszym śniegu .. jak myślicie uda nam się ? UPDATE

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka szwedzka w słoiczkach 243

tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu.  Sałatka szwedzka  to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki.  Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli 2 szklanki cukru 2 szklanki octu ziele angielskie(...)szklankami ciepłej wody. Tak przygotowanym roztworem zalewamy pokrojone ogórki i odstawiamy na około godzinę.  Następnie odcedzamy je na durszlaku. Marchewkę obieramy i również kroimy w plastry. Do każdego słoika wrzucamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz około łyżeczki gorczycy. Wrzucamy po kilka plasterków marchewki na dno.  Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek wody, 2 szklanek cukru oraz 2 szklanek

Taste Therapy
Kompot wiśniowy z goździkami na zimę 154

uwagi na to, że mam działkę na której rośnie sporo drzew i krzewów owocowych, staram się zapakować też ich sporą część do słoików na zimę. Nic tak nie smakuje jak niedzielny obiad zakończony pysznym ciastem i właśnie domowym kompotem. Naprawdę domowym, bo owoce zebrane osobiście moimi rękoma. Dużo ich zostało na drzewie,bo bardzo wysoko się rozrosło, ale przyjemnie patrzeć(...)zaobserwowałam, jakoś specjalnie nie przepadają, ale to i dobrze, bo ja ją lubię, no i jeszcze kwaśna, więc w sumie szpaki rozumiem :) Zapraszam na pyszny kompot.... Składniki na 3 słoiki 0,9 l: 1,5 kg dojrzałych wiśni 12 łyżek cukru 12 goździków zimna woda Sposób przygotowania: Owoce przebrać i umyć. Do umytych i suchych słoików wrzucić

Gosia gotuje
FASOLKA SZPARAGOWA MARYNOWANA DO SŁOIKÓW 403

woli wszystkimi darami jakie Nam dostarcza. Dobrze , że znamy sposoby, aby to co się da, to co lubimy przechować przez zimę. Mrożenie, suszenie, a także przetwory. Fasolka szparagowa ze słoika, będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, może być tez dodatkiem do ulubionej sałatki.. Robicie taką fasolkę? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik(...)pół szklanki, ale możemy zrobić na swój smak co do słodkości Wykonanie: Szparagówkę oczyszczamy, myjemy, obgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Po tym czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Kiszony kalafior 215

kopru 2 liście chrzanu 4 ząbki czosnku 2,5 litra zimnej wody 2,5 łyżki soli kamiennej o'Sole Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy. Do słoików układamy koper, liście chrzany oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Układamy różyczki kalafiora, w zimnej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy zalewą kalafiory. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka(...)trzech dniach kalafior powinien być już ukiszony. Podczas kiszenia ze słoików potrafi wyciekać woda, więc najlepiej słoiki powstawiać do miski

Bajeczna Kuchnia
Cukinia marynowana w zalewie curry 368

Witajcie :-) Przepis na tą cukinię pochodzi z książki  "Wielka księga słoików"  . Pisałam wtedy, że przepis mnie zaciekawił i będę robić, więc zrobiłam i dzielę się z Wami. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Z przepisu wychodzi(...)cztery półlitrowe słoiki. Polecam i zachęcam do próbowania :-) Składniki: 2,25 kg cukinii nie możne być duża 50 ml soli do przetworów 2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona) 175 ml cukru 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego 340 ml octu spirytusowego 10% 640 ml wody 75 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 1. Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem

kruche babeczki
Młoda kiszona kapusta 1151

oczkach tarki jarzynowej i dodać do kapusty. Poszatkowaną marchew z kapustą wymieszać z solą, wygnieść, ucisnąć i odstawić na 1-2 godziny, by puściła sok wyparzyć dwa 1-litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Osuszyć i napełnić kapustą. Kapustę nakładać do słoików porcjami, za każdym razem mocno ubijać. Robię to po prostu ręką zwiniętą w pięść. Ubita kapusta powinna być całkowicie(...)przykryta sokiem, w innym razie zacznie pleśnieć Zakręcić słoiki wieczkami i odstawić na 5-7 dni. Słoiki najlepiej ustawić na tacce wyłożonej papierowym ręcznikiem, bo będzie "kipieć". Gotowe! Jest tak pyszna, że może stanowić kompletny dodatek obiadowy. Oczywiście można zrobić tradycjnie surówkę z dodatkiem cebulki i jabłka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta rybna z kukurydzą 174

znajdziecie na stronie 56 książki Tina Przepisy: Domowe Przetwory nr 4(2)/2014 . Rybna pasta z kukurydzą Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, garnek, sitka, słoik lub inny zamykany pojemnik, ewentualnie otwieracz do konserw. Przygotuj składniki: 2 jajka, 3 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 18 dag), 15 dag kukurydzy z puszki, 2 dymki, 1 czerwoną(...)paprykę, ketchup, sól, pieprz. Słoik (słoiki) lub inny zamykany pojemnik dokładnie umyj i osusz. Jajka ugotuj na twardo, odstaw do wystudzenia i obierz ze skorupek. Całkowicie wystudzone jajka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Puszki otwórz. Kukurydzę i tuńczyka przełóż na osobne sitka i odstaw do odcieknięcia. Dymki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój

blog.moje-pasje.info
Ogórki kiszone na zimę i nie tylko 4653

Polecam przygotowanie zapasów na zimę, bo nigdzie nie kupi się lepszych ogórków niż domowe. Potrzebujemy tylko: świeże ogórki, sól kamienną niejodowaną, czosnek, koper, chrzan, wodę, słoiki. -- -- -- Na dno wcześniej dobrze umytych słoików wkładamy czosnek, koper, kawałek chrzanu. Następnie wkładamy ogórki, tak żeby weszło jak najwięcej, ale żeby nie wystawały.  Potem napełnione słoiki zalewamy wodą z solą. Na 1 litr(...)Zakręcamy i wynosimy do spiżarni. Po około 2 tygodniach ogórki kiszone będą gotowe. Duże ogórki przygotowujemy do zalewy słodko kwaśnej. Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Potem przekładamy do słoików i zalewamy.Zalewa słodko kwaśna: 2 litry gorącej wody, 2 szkl. octu,  1 szkl. cukru, 2 łyzki soli,1 łyżka gorczycy, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela, 5 listków laurowych

chleba naszego