słoik - 12348 przepisów (strona:73/824)

Śledź pod pierzynką czyli buraczki rządzą 282

Nigdy nie zrobiłam śledzia pod pierzynką z innego przepisu. Ten towarzyszy mi od 12 lat i tak pozostanie :) Składniki: 1/2 słoika śledzi wiejskich (ok. 330 gramów) 3 buraki 1 duża cebula lub cebulka, która znajduje się w słoiku wraz ze śledziami - osobiście wolą właśnie tę ze słoika majonez, najlepiej kielecki, ponieważ jest świetnie przyprawiony sam w sobie 4 łyżki startego(...)pieprzu szczypta soli Buraki gotujemy w wodzie doprawionej listkami laurowymi, solą i pieprzem, a po wystudzeniu należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jeśli używamy cebulę taką nie ze słoika to należy pokroić ją w kostkę Śledzie również kroimy w kostkę W szklanym naczyniu (wówczas ładnie widać układane warstwy) wykładamy składniki w następującej kolejności: śledzie, cebulka, buraki, majonez

Szczęśliwa kuchnia
Marynowany camembert. 161

użycie tego właśnie gatunku w zastępstwie wydaje mi się ze wszech miar usprawiedliwione. Niestety - do Czech mamy daleko... A po co właściwie robić takie sztuczki i wkładać ser do słoika - mógłby ktoś zapytać. Jak to po co? Żeby było miło! ;) Żeby mieć co zagryźć do piwa (piva) z Velkych Popovic, na moment wyluzować i spojrzeć na świat z pobłażaniem. Przez(...)krążki. 1 mały ząbek czosnku rozetrzeć na pastę z 1/2 łyżeczki soli i natrzeć nią przekrojone powierzchnie camemberta. Cebulę pokroić na cienkie plasterki a chili na paski. Ułożyć w słoiku dopasowanym rozmiarem warstwy sera, cebuli i chili. Dodać drugi ząbek czosnku i pozostałe przyprawy. Zalać olejem lub oliwą tak, by wypełnił całą wolną przestrzeń. W przypadku braku odpowiedniego słoika można

zadanie-gotowanie
Tatar z jelenia 133

pławić się w oleju). Stopniowo dodawać posiekaną cebulę i ogórka, oraz pokrojone kapary. Mięso z dodatkami ma nam smakować ! Z mięsa formować kule, ułożyć je na talerzu. Dobieramy nieduży słoik, tak aby w otwór słoika, swobodnie mieściło się mięso. W garnku podpalić siano, przykryć szczelnie, aby wytworzył się dym. Delikatnie uchylić pokrywkę i podstawić słoik, dnem do góry i „łapać(...)Następnie słoik ustawić nad mięsem, przykrywając je. Odstawić na parę minut. Na patelni położyć papier do pieczenia (łatwiej będzie się smażyć i jajka nie będą przywierały), wlać trochę oleju,  szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko ma zostać płynne. Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem

królestwo garów
Ocet jabłkowy z soku 186

zrywając je ze starej jabłoni, która rosła samotnie gdzieś między polami a lasem. Pewnie pozostałość po sadzie. Sok zrobiłam w wyciskarce ślimakowej do owoców i warzyw. Przelałam sok do słoika, przykryłam gazą i czekałam na fermentację. Sierpniowe upały i brak chłodnej piwnicy nie pozwoliły na utrzymanie temperatury 7-15st o jakiej mówi przepis. Słoik z sokiem stał sobie(...)pozostałości po opryskach. Pryska się jabłka bez opamiętania. Sami  rolnicy przyznają, że niektórzy opryskują nawet 40 krotnie! Im więcej opadów tym więcej oprysków. Wracając do nastawionego octu w słoiku Nr 3. Sok z tych jabłek najdłużej utrzymywał burzliwą fermentację. Po ustaniu fermentacji  w każdym z tych 3 opisanych przypadków, osad  z soku z jabłek stopniowo opada

Leśny Zakątek
Papryka w ketchupie do słoików 171

Dalszy ciąg pysznych letnich skarbów ukrytych w słoikach. Dziś przepis na pyszną paprykę w keczupie. Przepis dostałam od swatowej. Naprawdę pychota. Warto zrobić, by na zimę mieć do do ziemniaków dodać.                    -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej(...)ILOŚĆ: kilka słoików Papryka w ketchupie do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg papryki zielonej pół kg cebuli ZALEWA pół kg keczupu łagodnego pół kg keczupu pikantnego pół szklanki octu pół szklanki cukru 1 łyżka soli   Cebulę pokroić w grube piórka i sparzyć. Paprykę pokroić w paseczki i obgotować 3 min następnie

Gotuję Testuję
Fasolka szparagowa z papryką do słoików 132

Kolejna propozycja do Skarby lata ukryte w słoikach. Dziś przepis na fasolkę szparagową z papryką. Pyszna propozycja, która w zimie do obiadu będzie jak znalazł. Róbmy przetwory. Potem na pewno się przydadzą.                       TRUDNOŚĆ: średnie   CZAS: powyżej(...)minut   ILOŚĆ: kilka słoików Fasolka szparagowa z papryką do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA 1 kg szparagi pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg cebuli pół kg marchewki ZALEWA OCTOWA 3 l wody 1 i pół szklanki octu 15 dag cukru 10 dag soli 4 liście laurowe 8 ziarnek ziela angielskiego szczypta gorczycy   Fasolkę szparagową umyć

Gotuję Testuję
Pieczona dynia - baza nie tylko do zupy 206

papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 25-40 minut w zależności od wielkości kawałków dyni. W tym czasie umyć i wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami. Upieczoną dynię można od razu przełożyć do słoików . Zakręcone słoiki ustawiać do góry dnem, po wystudzeniu powinny być bezpiecznie zamknięte. W razie niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka(...)kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika. Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów

Codzienna kuchnia niecodzienna
PAPRYKA MARYNOWANA 146

czosnek  sól  olej  1 szklanka octu 10-procentowego  1 szklanka cukru  4 szklanki wody  1,5 łyżki soli Sposób wykonania: 1. Do słoików (0,9 litra) wrzucamy: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego wlewamy 2 łyżki stołowe oleju. 2. Paprykę myjemy. Kroimy(...)dużego garnka wlewamy wodę i lekko solimy. Gdy woda będzie się gotować zanurzamy paprykę na     minutę. Potem wrzucamy do zimnej wody. Tak zahartowaną paprykę wkładamy do słoików. 4. W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką, zakręcamy     słoiki i pasteryzujemy 20 minut

Przepisy kulinarne babci Antoniny
SAŁATKA WARZYWNA MARYNOWANA 159

umytą i oczyszczoną z nasion kroimy w paski i wkładamy do miski 3. Cebulę kroimy w piórka wkładamy do miski 4. Kapustę szatkujemy i wkładamy do miski 5. Do słoika (0,9 litra) wkładamy: 1/2 łyżeczki czarnego  pieprzu w ziarnach 3 listki laurowe wlewamy 2 łyżki oleju         Następnie warstwami wkładamy warzywa(...)misek od 1-5 aż zapełnimy słoik.      7. W garnku gotujemy wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i pasteryzujemy          20 minut od zawrzenia wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Halloweenowy lampion DIY 182

Ciebie kurs krok po kroku jak przygotować coś co może taką dynię zastąpić :) To świetna zabawa dla każdego, proste wykonanie, dobry pomysł na zajęcie czymś dzieciaków ;) Potrzebne będą: słoik wstążka taśma dwustronna bezbarwna lub bezbarwne dwustronne przylepce pomarańczowa bibuła lub jak w moim przypadku serwetka czarny papier samoprzylepny świeczka  nożyczki coś do pisania Wycinamy odpowiednią wielkość bibuły. Przymierzamy(...)słoika. Do słoika przyklejamy przylepce lub taśmę (lepiej wygląda bezbarwna). Przyklejamy bibułę. Pamiętajcie też o podklejeniu dna. Górę obwiązujemy tasiemką.  Na czarnym papierze samoprzylepnym rysujemy oczy i buzię. Wycinamy i przyklejamy na nasz słoik. Do środka wkładamy świeczkę. I gotowe! :) Więcej Halloweenowych inspiracji znajdziecie tutaj.  Zapraszam

Czerwona Porzeczka
Kiszona młoda kapusta 154

Młoda kapusta idealnie nadaje się na kiszoną. Jest delikatniejsza, szybciej się kisi i doskonale smakuje w surówce jako dodatek obiadowy ale chyba najlepiej smakuje wyjadana prosto ze słoika. Na 1 główkę białej kapusty ok. 2-3 łyżki soli, jeśli lubimy można ukisić kapustę z marchewką a nawet z koperkiem. Ja zazwyczaj kiszę samą bez dodatków lecz tym razem będzie(...)Wrzucić do miski. Marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty zasolić i wymieszać. Poszatkowaną i zasolona kapustę zostawić w misce na około 3 godzinki po czym poprzekładać w słoiki dość dobrze ubijając. Zalać pozostałym sokiem z kapusty i zakręcić słoiki. Ułożyć słoiki w misce lub na tacy gdyż kapusta będzie odrabiać, gazować.Najlepiej zostawić ją w kuchni

W garach u Gosi
Fasolka szparagowa w słoikach 122

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Fasolkę obieram, myje i układam w słoiki. Na litrowy słoik wsypuję 1 płaską łyżeczkę soli oraz cukru, zalewam zwykłą zimną wodą i mocno zakręcam słoiczki. Na mniejsze słoiczki sypię odpowiednio mniej. Gotuję 2 razy po 1 godzinie(...)zagotowania( jeden dzień godzinkę i drugi dzień godzinkę) na wolnym ogniu, tak aby woda tylko lekko bulgotała. Po ugotowaniu słoiki wystudzić i spokojem można wynieść do piwnicy a zimą cieszyć się jej smakiem. Należy zwrócić szczególną uwagę na to aby słoiki    były dokładnie umyte i nie były wyszczerbione lub uszkodzone zakrętki ponieważ wtedy istnieje prawdopodobieństwo, że fasolka niestety

W garach u Gosi
Fasola po bretońsku według Smacznej Pyzy 169

fasolkę po prostu uwielbiamy, zarówno w sosie pomidorowym jak i zupę fasolową . Fasolka po bretońsku to sycące, pyszne danie. Gotuję je zwykle w większej ilości i część pakuję w słoiki. Nakładam wrzące danie w wyparzone słoiki, zakręcam i odstawiam do góry dnem. W ten sposób słoiki same się zawekują i wytrzymają bez pasteryzacji w lodówce kilka tygodni. Będą żelazną rezerwą(...)obiadową kiedy nie będę miała czasu stać przy kuchni. Jeśli chcielibyście żeby takie słoiki postały dłużej albo bez lodówki to trzeba poddać je tyndalizacji czyli zapasteryzować dla pewności i bezpieczeństwa, trzy razy w odstępach 24 godzin . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bigos wg domowego przepisu 222

Wami przepisem wg mojego domowego przepisu. Bigos zna chyba każdy. Kiedyś był nieodzownym elementem każdej większej uroczystości. Zawsze gotowało się go w wielkich garach, potem nawet pakowało do słoików, by móc w każdej chwili cieszyć się jego smakiem. U nas po dziś dzień się go lubi, choć gotujemy go znacznie rzadziej. Ale za to jeśli już, to w dużych ilościach(...)Część od razu do zjedzenia, a resztę chowamy do słoików. A jaki jest Was przepis na bigos? Bo w każdym domu z tego co wiem gotuje się go inaczej. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja Spróbujcie. A co (poza kapustą kiszoną- najlepiej domowego wyrobu) jest ważnego, aby bigos nas smakował? Oczywiście dobrej jakości przyprawy . Ja używam przypraw od Skworcu

Słodkie okruszki
Buraczki marynowane z czosnkiem 163

window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować, aż będą miękkie. Następnie wystudzić Wystudzone buraczki obrać ze skórki, skórka bardzo ładnie odchodzi. Włożyć do słoików, małe buraczki bardzo ładnie wyglądają w całości, większe buraki pokroić na kawałki. Do każdego słoika włożyć 2-3 ząbki czosnku i kilka ziarenek ziela angielskiego. Składniki zalewy zagotować i ostudzić(...)Zalać buraczki w słoikach, słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 20 minut.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie