słoik - 12348 przepisów (strona:78/824)

Korniszony 211

ogórki marchew chrzan koper ziele angielskie  czosnek 5 szkl.wody 1 szkl.octu 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju  1 łyżka miodu Ogórki umyć, ułożyć w słoikach, dodać pokrojoną marchew, czosnek , chrzan , ziele . Wodę z octem , olejem , miodem i cukrem i solą zagotować , gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach . Zakręcić słoiki.  Słoiki pasteryzować 10-15 minut

Moje domowe kucharzenie
Ogórki konserwowe, receptura z lat 70. 324

sięgamy po kiszone. Dzisiaj mamy dla Was prawdziwy rarytas. Ogórki konserwowe według receptury sprzed dobrych 40 lat. Wasi rodzice pewnie pamiętają jeszcze ten smak.       Potrzebujemy: 3 słoiki litrowe 1,3 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1 litr wody 0,2 litra octu spirytusowego 10% 120 g cukru 35 g soli kamiennej Dodatki na każdy słoik: 1 liść laurowy(...)ząbka czosnku 1/2 kwiatostanu kopru 2 ziarnka pieprzu czarnego 2 ziarnka ziela angielskiego 30 ziarenek gorczycy Wykonanie: Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie przyprawy, na nich ciasno układamy umyte ogórki. Zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą zalewą 2 cm od górnej krawędzi słoika. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ogórki korniszony / konserwowe 164

ziarenkach koper Gorczyca Chrzan korzeń Zalewa: 1300 ml wody 330 ml octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli 7 łyżek cukru Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy: słupek chrzanu ( ilość jak 4 -5 zapałek razem ), ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, kawałek cebuli oraz niewielką kopru ( taki do kiszenia(...)koniec najważniejsze – ogórki. Układamy je ściśle w słoiku. Zalewamy przygotowaną zalewą. Zamykamy. Pasteryzujemy przez 15 -20 minut ( dno garnka wykładamy ściereczką, wlewamy wodę. Ustawiamy słoiki, woda kończy się około 2 cm przed zakrętką. Gotujemy przez podany czas ). Wyjmujemy z wody i odstawiamy aby słoiki się wystudziły i zamknęły. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Chłopski garnek. 203

osób 200 g ulubionego makaronu (u mnie świderki) ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 2 duże cebule (lub 4 mniejsze) 1 marchewka 1 młoda cukinia 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą Pamapol 1 słoik Gulaszu wyraźnie przyprawionego Pamapol 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz olej      W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy obrane(...)grubych oczkach marchew, solimy kilkoma szczyptami soli i chwilę smażymy. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy pokrojoną na cienkie pół plasterki cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Do warzyw dodajemy słoik Fasolki i słoik Gulaszu, dokładnie mieszamy, chwilę dusimy. Na końcu dodajemy gorący makaron, pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i podajemy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sałatka szwedzka 368

soli (używam kamiennej niejodowanej) Zalewa: 3 szklanki* wody 2 – 2,5 szklanki* cukru (zależy od upodobań – u nas w ostatniej wersji 2 szklanki) 2 szklanki* octu 10% Do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 – 3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej) *szklanka o pojemności 250 ml Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki(...)studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować 8 - 10 minut, w zależności od wielkości słoików (ja swoje pasteryzuję 8 minut). Wyciągnąć słoiki z garnka, ustawić na ściereczce, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia (ja nie obracam słoików do góry dnem, nie widzę takiej potrzeby, a sałatka

Pelusiowa Kuchnia
Ogórki konserwowe z miodem II 314

szklanek wody 1 szklanka octu 10% 12 łyżek cukru 1 pełna łyżka soli pół łyżeczki ziaren pieprzu 1 łyżka ziaren gorczycy 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju Dodatkowo do słoików: gałązka kopru kawałek chrzanu ząbek czosnku kilka plastrów marchewki liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć. 2. Przygotować słoiki, umyć, sparzyć, do środka włożyć gałązkę(...)laurowy i 4-5 kulek ziela angielskiego. Włożyć ogórki. 3. Zalewę zagotować (poza miodem i olejem). Gotować minutkę, wyłączyć, a następnie dodać miód i olej, zamieszać. Gorącą zalewą zalewać słoiki, mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut. Z podanej porcji wyszło mi 6 słoików (takie jak na zdjęciach). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
BOTWINKA DO SŁOIKÓW Z CZOSNKIEM 139

Pyszna ,pachnąca BOTWINKA , cudownych kolorach zieleni i czerwieni zamknięta w półlitrowych słoikach.Polecam. 5 dużych pęczków botwinki z buraczkami 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 6 ząbków czosnku 2 - 3 słoiki  ********************************************* Botwinkę dokładnie umyć, odrzucić żółte liście i posiekać drobno. Całość wrzucić do miski, zasypać solą oraz cukrem i zostawić na dziesięć minut. W tym czasie wyparzyć słoiki oraz(...)zakrętki. Do botwinki dodać starte n a tarce o duzych oczkach ząbki czosnku i mocno uciskając wszystko mieszamy. Słoiki wypełnić botwiną, starając się jak najbardziej docisnąć liście. Pasteryzujemy 20 minut

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czereśnie marynowane 132

skomponują się domowym pasztetem! Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! 1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami) Zalewa: 1 litr wody 250 ml octu winnego 100g cukru Dodatki: (na 1 słoik o pojemności 720 ml) 2 liście wiśni 3 goździki  3 ziarenka pieprzu  2 ziarenka ziela angielskiego 2 szczypty ziaren gorczycy (solidne)  1 listek laurowy  Czereśnie należy(...)dokładnie umyć, a składniki zalewy - zagotować. Na dnie każdego słoika ułożyć po 1 liściu wiśni i kolejno czereśnie oraz pozostałe dodatki. Całość zalać gorącą zalewą i szczelnie zamknąć. Słoiki pasteryzować przez około 20 minut, a następnie ustawić do góry dnem - do momentu, aż ostygną. (Słoiki o pojemności mniejszej niż 500 ml - należy pasteryzować 15 minut

Di gotuje
MARCEPANOWY KOMPOT Z JABŁEK 134

ących się pierników i rozgardiasz domowego.Wiem, jest środek lata , a ja straszę zimą.Jestem zimorodkiem , może dlatego tak tęskno mi za puszystym śniegiem i nostalgią minionych epok.Gdy zimą otworzę słoik pachnący jabłkiem i marcepanem przypomnę sobie dzisiejszy ,gorący letni dzień , gdy Marzyłam o cieplutkim piecu , kocie mruczącym na poduszce , grającym świerszczu za kominem i marcepanowym cieście.Zapraszam(...)szkl.cukru Marcepan  cukier marcepanowy *************************************************** Wodę zagotowujemy z cukrem.Słoiki litrowe Myjemy i osuszamy.Jablka Myjemy , kroimy na ósemki wraz ze skórką i zostawiamy ładne ogonki.Jabłka wkładamy do połowy słoika.Marcepan kroimy na grube kawałki 1,5 *1 cm.i wrzucamy 2 kawałki na litrowy słoik.Zasypujemy czubatą łyżeczką cukru marcepanowego każdy słoik,zalać syropem.Zakręcić.Pasteryzujemy 30 minut

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 128

leczo i marynowane grzybki. W naszej piwnicy w bloku z wielkiej płyty było dosłownie wszystko. Te pyszności wielokrotnie ratowały mi życie, gdy zaczęłam studia we Wrocławiu (tak zawsze byłam "słoikiem" i jestem z tego dumna) i do dziś po każdych odwiedzinach u rodziców przywożę do domu jakieś słoiki :). W ponure listopadowe i mroźne styczniowe dni były one też domowym ratunkiem(...)szczególnie pod koniec miesiąca, gdy musiała zostawać dłużej w pracy, a domowy budżet był już pewnie trochę nadszarpnięty. Jednym z jej sposobów na ekspresowy i tani obiad był właśnie słoik  leczo :) dodawała do niego pokrojoną, najzwyklejszą na świecie parówkę, gotowała ryż, ziemniaki, albo najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść

Quinoa Raz!
Ogórki konserwowe 345

przygotowywane w moim domu. Zawsze się udają i wychodzą przepyszne. Możemy ich używać do sałatek, na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Przepis na słoik 1 litrowy: ogórki gruntowe 1 gałązka kwiatostanu kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1 ząbek czosnku, kawałek marchewki, ćwiartka cebuli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżka(...)cukru, 1 łyżeczka soli, 2,5 łyżki octu 10%, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Na dno słoika 1 litrowego wkładam gałązkę kopru, chrzan, czosnek, kawałek marchewki, ćwiartkę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. W słoiku układam ogórki. Dodaję cukier, sól oraz ocet. Całość zalewam zimną wodą.  2. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ogórki w zalewie musztardowej z papryczką chili 242

będzie, bo my wybredni jesteśmy :D Stanęło na tym, że zrobię pikle w zalewie musztardowej, ale by ich ostrość lekko wzmocnić, dodałam po odrobinie papryczki chili do każdego słoika. Po tygodniu spróbowałam i jestem zadowolona. Ostrość nie jest dominująca, a taka "zagrycha" na pewno znajdzie u mnie swoich zwolenników. Składniki: 3 kg ogórków liście laurowe gorczyca ziele angielskie korzeń chrzanu(...)szklanka cukru 3 łyżki soli mały słoiczek musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela

Kuchnia w czekoladzie
CUKINIA JAKO ANANAS W SŁOIKU? CZEMU NIE!. 135

przetwory otwarty.Może nie tak duży jak w poprzednich latach  ale i tak pełen  obfitości.Zawsze w miesiącach Zimowych już myślę co zrobię i jak zakonserwuję w słoiki, fakt plany ciągle się zmieniają i wychodzi nieraz  inaczej , ale i tak zawsze mam pełne ręce roboty..Dziś propozycja zamknięcia cukini na słodko w słoiki.Przepis sprawdzony i robiony(...)kilka razy, świetny jako dodatek do deserów i w sam sobie ,bo lubię nieraz otworzyć słoik  cukini, polać ubitą śmietaną  i go zjeść .Tak więc zachęcam do jego wypróbowania.Zapraszam. 2 kg.cukini 60 dag.cukru 3 szkl.wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego skórka starta z cytryny ************************************************ Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym.Cukinię obrać , oczyścić z ziaren i pokroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CUKINIA GRILLOWANA DO SŁOIKÓW 123

uwielbiam śródziemnomorskie klimaty.Jednak bym nie była sobą gdybym nie zmodyfikowała przepis dodając dymione śliwki polskie.Zapraszam. 5-6 cukini małych  u mnie po 1 małej papryczce piri piri na słoik  1 główka czosnku- u mnie suszony czosnek w płatkach ( ma delikatniejszy smak ok.1 łyżeczka na słoik )    2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach - u mnie 5 śliwek wędzonych(...)cebula 2 łyżki zielonych oliwek - u mnie po jednej zielonych i czarnych pęczek bazylii, rozmaryn ,oregano sól - u mnie 1 łyżka soli morskiej olej do zalania 1 łyżka na słoik - u mnie olej z pomidorów w zalewie Zalewa: ******************************* 4 szkl.wody 2 łyżki octu balsamicznego - u mnie trzy 3 łyżki miodu 1 łyżeczka  chilli- ja nie dałam bo użyłam papryczki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak zrobić samemu słoik na lemoniadę? 110

Zauważyłam ostatnio, że panuje moda na picie lemoniad ze słoików :) Stary patent podchwycony przez producentów robi furorę ! Niestety ceny takich słoików są mega zawyżone. Po co przepłacać, skoro można zrobić podobny samemu, z elementów które zapewne każdy ma w domu! Co potrzebujesz: Kawałek materiału w kratkę (ja użyłam ścierkę) Rurka Gumna recepturka Słoik + ewentualnie wstążka Wykonanie: Wytnij kwadrat z materiału(...)najlepiej przyłóż słoik i sprawdź jaka wielkość będzie potrzebna, ale spokojnie pokryć wieczko). Zrób dziurkę na środku (ja robiłam nożyczkami bo nie mam dziurkacza). Zwiąż gumką recepturką, ewentualnie ozdób wstążką. Gotowe ! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia