uwierzyć, ale mimo zamiłowania do gotowania nie robię przetworów na zimę. No w każdym razie nie są to przetwory owocowe, gdyż konfitury, dżemy i inne słodkie wynalazki ze słoika goszczą u mnie niezwykle rzadko. Najbardziej to chyba lubię powidła śliwkowe, a i tak kupuje chyba ze 2 słoiki rocznie. Tym razem uległam presji rodziny. Wszystko przez słoiczek dżemu truskawkowego, który(...)truskawki się lekko porozpadały. dodałam wtedy soku z cytryny do smaku. Do połowy truskawek dodałam miąższ z wanilii. Gdy konfitura miała odpowiadającą mi konsystencję przełożyłam ją do przygotowanych wcześniej słoików, które natychmiast zakręciłam. Tak przygotowane słoiki można jeszcze włożyć do piekarnika na 10-15 minut by mieć pewność, że konfitura i syrop się nie zepsują
Przysmaki Karolkilasu na jagody. Każdy, kto zbierał jagody wie, ile czasu zajmuje uzbieranie kilku litrów tych małych, czarnych kuleczek. W przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś. Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło(...)więc naczynie z mięsem wstawiamy do lodówki. Po dobie mięso wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą i osuszamy. Kroimy na kawałki i wkładamy do słoików, najlepiej tradycyjnych - tych z gumką i sprężyną, które gwarantują szczelność. Słoiki wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do wysokości 2/3 słoików, przykrywamy garnek a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez
Maminek kulinarnydnia dżem znowu podgrzewamy na malutkim ogniu,dodajemy do niego wyłuskane ziarenka wanilii i smażymy przez 120 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął
Kulinarne przygody Gatityrównież do zabiegów kosmetycznych. Jego sklepowa cena nie należy do najniższych a domowe przygotowanie jest banalnie proste - a chyba najistotniejszym składnikiem jest czas;) Składniki: liście świeżej mięty wódka 1 słoik/buteleczka i miesięczna cierpliwość;) Miętę opłukać, strząsnąć nadmiar wody, porwać na kawałki, uwalniając olejki eteryczne. Włożyć do słoika, zalać wódką. Alkohol musi przykryć liście, więc zakręconym słoikiem porządnie wstrząsnąć(...)miarę potrzeby dolać wódkę. Słoik odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie przecedzić i przelać do buteleczki. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaroku dodatkowo zmodyfikowałam przepis i dodałam do dżemu wanilie. Świetnie wzbogaciła smak. Jeśli jeszcze nie macie gotowych przetworów to naprawdę ostatni dzwonek, by kilka zrobić J Ilość porcji: 8 słoików Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2kg truskawek 1 opakowanie żelfixu 2:1 800g cukru 2 laski wanilii Truskawki obieramy z szypułek oraz dokładnie myjemy. Owoce przekrajamy na pół i umieszczamy(...)zagotują dorzucamy cukier i gotujemy około 1-3 minuty do rozpuszczania. Następnie wyłączamy gaz i nadal mieszamy, aż zniknie piana. Wyławiamy patyczki od wanilii. Dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Przy ponownym odwróceniu słoików należy je trochę potrząsnąć aby kawałki truskawek rozłożyły się na całej wysokości. Odstawiamy słoiki w chłodne
Kolizje Smakówdniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej: Domowy warzywny sos do słoika, świetny dodatek do potraw na ciepło i na zimno. Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych ciekawych wpisów, Kliknij Lubię To na Facebooku. Tutaj. Sos warzywny do słoika (na ciepło i na zimno(...)bakłażanów, 6 ząbków czosnku, domowa VEGETA bez GLUTAMINIANU SODU ( sprawdź gdzie ją dostaniesz ), Sól himalajska, Czarnuszka (tutaj), pieprz, Kurkuma, najlepiej indyjska (tutaj). Jak zrobić domowy warzywny sos do słoika? Oczyszczone z nasion paprykę i bakłażany upiec, ostudzić, zemleć w maszynce, przełożyć do garnka z niewielką ilością wody, dodać domową Vegetę i dusić na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje
IzaGotujeilość soku. Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy na noc i następnego dnia powtarzamy odparowywanie prze kolejne 1,5 godziny. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Uważajmy, aby krawędź słoika nie była pobrudzona dżemem ! Zakręcamy mocno, odwracamy słoik do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Po ostygnięciu denko słoika powinno być wklęśnięte, oznacza to, że słoik dobrze się nam zamknął
Kulinarne przygody Gatitymających ochotę sprawić jak rabarbar przełamał słodycz truskawek. dla fanów domowych przetworów Składniki: 750g truskawek 250g rabarbaru dżemfix, konfiturex lub żelfix 2:1 pół kilko cukru Wykonanie: Słoiki i zakrętki sparzyć gorącą wodą. Truskawki umyć, usnąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Rabarbar umyć i pokroić na drobne kawałki. Owoce wrzucić do garnka, obtoczyć w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie(...)Zagotować. Dosypać cukier. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać od zaniku piany. Gorące wlać do słoików, szczelnie zakręcić i obrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki normalnie. Z przepisu wychodzi 4-5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Przepis zaczerpnęłam
Mania WypiekaniaMocno czekoladowa czekośliwka do słoików na zimę. Zdecydowanie dla fanów czekolady. Dzięki dodaniu śliwek człowiek ma mniejsze wyrzuty sumienia, gdy zje pół słoiczka :). Dla kogo: dla chcących spróbować zdrowszej alternatywy dla kremu czekoladowego do kanapek dla szukających pomysłu co zrobić ze śliwek dla czekołasuchów Składniki: 1,5kg śliwek (waga po wypestkowaniu) łyżeczka (płaska) cynamonu 7 tabliczek gorzkiej czekolady 2 tabliczki(...)pokrywką). Gdy śliwki zaczną bulgotać dodać cynamon, kakao i czekoladę połamaną na kawałki oraz orzechy/migdały posiekane na kawałki. Od tego momentu gotować ok. pół godziny mieszając drewnianą łyżką. Słoiki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć gorącą czekośliwkę do słoików i zakręć. Postawić do góry nogami (zakrętką w dół) na minimum 15 minut lub nawet do całkowitego wystudzenia. Z przepisu wychodzi
Mania Wypiekaniabiałą kapustę. Tylko składniki i czynności są inne. I czas oczekiwania nieco krótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być(...)papryki utrzymuje się (mimo wielokrotnego mycia!) na skórze rąk dość długo i następstwa po przetarciu oka, czy nawet skóry twarzy są dość nieprzyjemne. Po dokładnym wymieszaniu, przekładam kimchi do słoików, nie wypełniając ich do pełna, ponieważ kapusta będzie wytwarzała sok i gaz, a kiedy się ją otworzy to z pewnością wybuchnie. ;) No, może nie wysadziła nam kuchni w powietrze
Kuchnia Prezydentowejnutella, do którego przygotowania chyba nie trzeba nikogo specjalnie namawiać :) Spróbujcie koniecznie z ciepłym croissantem - niebo w gębie. Gwarantuję też, że nie można się oprzeć wyjadaniu prosto ze słoika :) Składniki (na 9 niedużych słoiczków): 2 kg śliwek 1 kg bananów sok wyciśnięty z połowy cytryny 300 g brązowego cukru (lub mniej, jeśli śliwki są bardzo słodkie) 2 tabliczki(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 80 ml likieru amaretto Przygotowanie : Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję, wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 100° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. Śliwki umyć i wypestkować, banany pokroić z grubsza. Owoce przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, skropić sokiem z cytryny i zasypać
Domowa Cookierenka AgiWracamy z naszymi mięsnymi wyrobami w słoikach, które przygotowujemy we współpracy z portalem Dobra Kiełbasa . Te wyroby są naprawdę doskonałe i przypominają mi dawne czasy minionego ustroju. Nie napiszę "dawne, dobre czasy", bo to raczej mocno dyskusyjne czy były dobre. Ale z całą pewnością były ciekawe. Z wielu względów były ciekawe. Wbrew pozorom ciekawe były również kulinarnie. Z jednej strony(...)była jedynie wyobraźnia gospodyń domowych. A zwykle ta wyobraźnia była właściwie nieograniczona. Dlatego też tak wiele fajnych rzeczy przetrwało do dzisiaj. Jak na przykład właśnie te mięsne przetwory w słoikach. Ja byłem wówczas dzieckiem dlatego dopiero teraz, patrząc z perspektywy czasu, mogę docenić niezwykłą żonglerkę kulinarną swojej mamy i innych gospodyń domowych. Dodatkowo kulinarne wspomnienia minionych lat pozwala mi sobie
Marder&Marder ManufactureKontynuujemy nasz cykl poświęcony smakom PRL-u czyli niesamowicie aromatyczne mięsa zamknięte w słoikach :) I doprawione mieszankami przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo ich przyprawy są pyszne, o czym niejeden raz się przekonaliśmy. Zatem dzisiaj mielonka ze słoika. Idealna do smarowania kanapek, smakuje wybornie, subtelnie pokryta warstwą galarety i cieniutką warstwą smalcu. A skoro o PRL-u mowa to opowiem(...)fajne, że nie zachodzi potrzeba, aby podawać do nich cokolwiek więcej. Same mieszanki wystarczą :) A zapoznać z nimi możecie się TUTAJ . Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 350 g łopatki 200 g chudego boczku 11 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy Całość się robi naprawdę łatwo: mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach
Marder&Marder ManufactureParę miesięcy temu przez 10 tygodni męczyliśmy was różnymi mielonkami, pasztetami i innymi smarowidłami w słoikach. Całkiem sporym powodzeniem się ten cykl toczył i dlatego postanowiliśmy jeszcze dwa przepisy na te pyszności wrzucić na bloga. Może wam się spodobają i zachcecie zrobić. My polecamy, nam smakowało. Zresztą gdyby nie smakowało to byśmy tutaj tego nie zamieszczali. Dzisiaj zatem kiełbasa czosnkowa(...)ukryta w słoiku, a za parę dni, może za tydzień (a może za dwa) pasztet smarowny. I definitywnie kończymy słoikowy cykl. No chyba, że ładnie nas poprosicie i będziecie chcieli więcej :) Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 170 g surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 65 ml wody 1/3 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu
Marder&Marder Manufacturekwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc. Za to z tego przetworu bardzo, bardzo się cieszę, bo uwielbiam je chrupać. :) Proporcje zalewy są na około 2 litrowe słoiki, ponieważ wątpię, by ktoś tak, jak ja robił tak znikomą ilość jakichkolwiek przetworów. ;) Dodałam do niej również, dla odmiany, odrobinę gorczycy. mini cebulki, najlepiej dymki 700ml wody 250ml octu jabłkowego(...)ziaren gorczycy Do garnuszka wlewamy wodę, dorzucamy przyprawy. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W słoiczkach układamy, niezbyt ciasno, obrane cebulki. Zalewamy je przestudzoną zalewą i dokładne zakręcamy słoik. Gotowe - pasteryzujemy. Na dno garnka kładziemy ściereczkę, a na niej ustawiamy słoiki. Woda powinna przykryć je do około połowy wysokości. Pod garnkiem zapalamy płomień i gotujemy wodę aż zawrze. Wyjmujemy
Kuchenna Kontrrewolucya