słoik - 12348 przepisów (strona:80/824)

Szarlotka na kruchym cieście 216

Szarlotka to moje trzecie w kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego(...)jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy

Pyza i Surówka
Mielonka ze słoika 155

Przepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika. No i przede wszystkim bez chemicznych dodatków, których jest mnóstwo w kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich(...)chcemy mieć większe kawałki mięsa w mielonce to mielimy na najgrubszych oczkach). Dodać przyprawy i mieszać dokładnie dolewając po trochu zimnej wody. Doprawione i wymieszane mięso włożyć do wyparzonych słoików dokładnie uciskając. Nie nakładać do samego końca. Tak przygotowane słoiki pasteryzować przez godzinę w garnku z wodą. Następnie pozostawić do wystudzenia najlepiej na noc w lodówce. *jeśli chcemy dłużej przechować

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowy likier kokosowy 154

Składniki: 100 g wiórków kokosowych 100 m wódki 150 g mleczka kokosowego 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150 ml mleka skondensowanego słodzonego Wykonanie: Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, dodajemy mleczko kokosowe, mleko niesłodzone i wódkę. Dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem. Po tygodniu zawartość słoika wylewamy(...)gęste sitko i dokładnie odciskamy wiórki. Wiórki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Do otrzymanego mlecznego płynu dodajemy słodzone mleko, dokładnie mieszamy i pyszny likier kokosowy gotowy

Kulinarne przygody Gatity
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 164

Naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla). Sos beszamel Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler (lub inny). Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło. W kolejnym garnku roztapiamy 2 łyżki masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy(...)minut - ja piekłam 30 minut). Surówka Sałatę masłową, kapuste pekińską lub inną myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.Można doda ulubione warzywa. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie

Kubki smaku
Ryba po japońsku 166

też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru(...)przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy, od chwili zagotowania zostawiamy na małym ogniu do 3 minut. Ogórki kroję w kostkę. Gdy mamy już wszystko gotowe, to przekładamy poszczególne składniki do słoika. Zaczynamy od ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny.  Moja rybka natomiast zaczeka

Kuchnia co dnia
Ryba po japońsku 364

pstrąga czy dowolnej, ulubionej białej ryby. Ryba po japońsku: 1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz Zalewa: 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju(...)soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Poezja smaku
Zakwas na świąteczny barszcz 171

nieco innej formie :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba .  Gotujemy wodę z łyżeczką cukru.  Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry, które zmieszczą się do naszego  słoika. Układamy w słoiku, obieramy czosnek i wrzucamy go do słoika, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Wodę z cukrem lekko studzimy, następnie zalewamy nasze buraki. Na koniec wkładamy skórkę(...)chleba razowego - słoik przykrywamy gazą - odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie nasze buraki nabiorą nieco kwaskowatego smaku - wówczas możemy przenieść go do lodówki :) Tam może stać do 2 tygodni.  Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Powidła śliwkowe bez cukru 127

coraz więcej, ale za taką przyjemność trzeba też dużo więcej zapłacić. Nigdy też niestety nie mamy pewności co się w nich znajduje. Polecam więc samodzielnie przygotowywać słodkości ze słoika. A węgierki nadają się do tego idealnie! Składniki: - słodkie węgierki i nic więcej (u mnie 5 kg) Węgierki dokładnie myjemy, kroimy na pół i wyrzucamy pestki. Wkładamy do dużego garnka(...)około 4 godzin pierwszego dnia i 3 godzin drugiego.  Jeśli ktoś ma tyle cierpliwości lub jest taka potrzeba, można smażyć jeszcze trzeciego dnia. Nakładamy gorące do wyparzonych słoików. Każdy słoik od razu zakręcamy, odwracamy do góry dnem i wkładamy "pod kocyk".  Po 30 minutach słoiki odwracamy.  Zostawiamy pod kocykiem aż całkiem ostygną. Odkładamy na półkę z przetworami

Smakuje zdrowo
Orzeźwiający Napój Wieloowocowy 154

zdrowy napój wieloowocowy na upalne dni i nie tylko. Będziemy potrzebować: 1,5 L wody źródlanej (niegazowanej) 1 jabłko 1 ogórek sałatkowy 1 pomarańcza 1 cytryna 1 kiwi słoik lub dzbanek Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój wieloowocowy https://www.youtube.com/watch?v=lQ85zZFyPC4 Przygotowanie: Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki, pokrojone daję do dzbanka lub słoika. Dokładnie wyszorowane owoce(...)warzywa kroję razem ze skórką w plasterki i również dodaję do słoika i zalewam wodą. Słoik odstawiam na około 5 godzin do lodówki (można przygotować wieczorem i na rano będzie gotowy). Owoce po przygotowaniu napoju możemy zjeść lub jeszcze raz zalać wodą. Orzeźwiający napój wieloowocowy jest gotowy, podaję go mocno schłodzony. Życzę przyjemnego rzeźwienia i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Syrop z Czarnej Porzeczki 225

stawiam na gazie. Syrop gotuję jeszcze około 5 minut. Tak przygotowany gorący syrop rozlewam do słoiczków lub buteleczek. Rozlewanie syropu z czarnych porzeczek: Syrop można rozlać do butelek lub słoików, które należy wcześniej wyparzyć. Gorący syrop rozlewam do pełna, do słoików, brzeg dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i mocno zakręcam. Słoiczki odstawiam do góry dnem na ściereczkę i pozostawiam(...)złapały to je pasteryzuję. Pasteryzacja: Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały . Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Tradycyjny bigos staropolski . 570

Witajcie :) Co jakiś czas gotuję sobie do słoików bigos , gdy wpadną niespodziewani goście to ma czym ugościć :) ostatnio zapasy mi się skończyły , a że zbliżają się święta musiałam zrobić nowe . Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej(...)został z gotowania mięsa . Bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny , co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił.  Litrowe   słoiki myjemy i wycieramy do sucha , przekładamy bigos i dobrze zakręcamy. Przekładamy do garnka , wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika , przykrywamy pokrywką . Od zagotowania wody gotuję jeszcze słoiki około 20 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Syrop z kwiatu czarnego bzu 189

naciągną, ja zostawiłam na całą noc na blacie w kuchni, pod przykryciem. Syrop z kwiatami przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę do garnka. Syrop zagotować, wrzący wlać do wyparzonych słoików, słoiki ostrożnie odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia. Jeżeli pokrywki nie zrobią się wklęsłe, trzeba pasteryzować. Wówczas słoiki umieścić w garnku z bardzo ciepłą wodą, woda ma sięgać 3/4 wysokości(...)słoików. Od momentu zagotowania wody w garnku, gotować 20 min na średnim ogniu. Ostrożnie wyjąć, powoli odwrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu. Smacznego! Syrop z kwiatu czarnego bzu Syrop z kwiatu czarnego bzu   listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr zimnej wody źródlanej

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 185

gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików po około 200 ml: 5 kg gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć(...)gotować do momentu, aż ilość soku zredukuje się o 1/3. Gruszki ponownie wstawić na mały gaz, dodać rabarbar. Zagotować. Cały czas trzymając na gazie napełniać czyste i wyparzone słoiki, tak aby zostawić 0,5 cm wolnej przestrzeni. słoiki mocno zakręcić odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego przestudzenia. Zimne słoiki wstawić do zaciemnionego pomieszczenia. Smacznego! Marmolada gruszkowo-rabarbarowa

moj przepis na
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 212

przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi borówek lub żurawiny ze słoika. Podam sposoby na oba rodzaje. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dno rondelka zwilżamy wodą, wsypujemy świeżą lub mrożoną żurawinę. Delikatnie ją miażdżymy. Wsypujemy cukier(...)mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców.   Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Jabłka w słoiku 135

Przydadzą się idealnie do szybkiego przygotowania ciasta z jabłkami. Wystarczy wyciągnąć je ze słoika, nałożyć na ciasto, zapiec i... delektować się wybornym smakiem świeżego ciasta :-) W sezonie jabłkowym często nie nadążam z wykorzystywaniem jabłek na bieżąco. Piekę ciasta (np. ciasto z jabłkami i kruszonką ), wykorzystuję do deserków dla dziecka (np.  deserek dla najmłodszych ), przygotowuję tarty (np. tarta pokryta pianą(...)wrażenie, że jabłek nie ubywa. I wtedy właśnie dużą ich część podsmażam/ duszę i zamykam w słoikach :-) SKŁADNIKI: - jabłka  - cukier - cynamon Nie będę podawała dokładnych ilości zużytego cukru i cynamonu, bo tak na prawdę jest to kwestia indywidualnych upodobań. Ktoś lubi bardziej słodko i z dużą ilością cynamonu, ktoś inny preferuje naturalny smak jabłek z minimalną ilością cukru

Wielopokoleniowo