słoik - 12348 przepisów (strona:83/824)

Buraczki na zimę. 157

barszczu (nadają mu naprawdę zmysłowego, apetycznego koloru- zarówno buraczki jak i zalewa), ze startych można przygotować pyszną surówkę, choć u nas najczęściej i tak wyjadane są bezpośrednio ze słoika :) Mniejsze sztuki robię w całości (podaję je jako samodzielna zakąska) i te najczęściej schowane są głębiej, bo jak wiadomo co z oczu to z serca (dzięki temu mają szansę dotrwać(...)cebulą ;) Polecam!!! Składniki na buraczki na zimę: Ugotowane w skórkach buraki (małe). ZALEWA: 1 litr wody 125 ml octu 10% 100 g cukru 1 łyżka soli DO KAŻDEGO SŁOIKA WKŁADAMY: 1 ząbek czosnku lub plaster cebuli 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu      Buraczki obieramy, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Zalewę zagotowujemy. Do słoiczka

Rozpustne gotowanie
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 167

talentu mistrzów kuchni. Po dobrym obiedzie nie umie sobie odmówić deseru, a nawet deserów… Anna Mucha, goszcząc w programie, udowodniła, że robienie konfitur może być… sexy, a słoiki już dawno przestały być passé! Domowe powidła, dżemy i marmolady to uniwersalna forma upominku, którą doceni nawet najbardziej wymagający smakosz. Przyrządzone przez gwiazdę „Gruszki Muszki” kuszą zapachem cynamonu, dżem z włoskich(...)uzyskamy pożądaną konsystencję, dodajemy cukier – ilość zależy od własnych preferencji. Dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek   Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe

WojnaNaSmaki.pl
Marynowane Maślaki 125

łyżka soli Przygotowanie: Maślaki czyścimy - to najbardziej pracochłonna czynność w tym przepisie :), płuczemy pod bieżącą wodą. Najlepiej wybrać niezbyt duże grzybki, takie które z łatwością przejdą nam przez otwór słoika. Możemy także zamarynować większe grzyby - po przekrojeniu ich na drobniejsze kawałki. Maślaki wrzucamy na gotującą się, posoloną wodę i gotujemy je przez około 10 minut. Przygotowujemy zalewę z 3 szklanek(...)wody, szklanki octu i 6 łyżek cukru. Zagotowujemy Na dno słoików wsadzamy po plastrze cebuli, parę ziaren gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego i po liściu laurowym. Grzyby odcedzamy z wody i przekładamy do słoików. Grzybki zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem aż do ostygnięcia. Smacznego

Taste Therapy
Chutney z gruszkami 115

Wiosną tego roku wyremontowaliśmy mały stryszek. Miały tam stanąć słoiki z domowymi przetworami. Zaczęłam od jakiegoś czasu magazynować różne słoiki z dobrymi zakrętkami, zamiast jak zwykle oddawać je teściowej. Miałam wielkie plany zakupu większej ilości truskawek, jagód, śliwek i ogórków. A z nich zrobienie najprawdziwszych domowych zapasów na zimę. I co? I nic mi z tego nie wyszło(...)przykrywką.  Dusimy ok. 60 minut na bardzo małym ogniu, tak aby chutney tylko lekko "pyrkał". Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.  Gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odstawiam odwracając słoiki do góry dnem do wystygnięcia.  Smacznego

bistro mama
BURACZKI TARTE, DO SŁOIKÓW, NA ZIMĘ 204

tarce o grubych oczkach. Do startych buraków dodaję przyprawy i odstawiam na jakiś czas, by smaki się przegryzły, następnie jeszcze raz próbuję i dopiero pakuję do przygotowanych wcześniej słoików. Słoiki zakręcam, wstawiam do dużego garnka, zalewam wodą do ok.1/2-2/3 wysokości słoików i doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod przykryciem na średnim palniku ok.20 minut. Następnie słoiki wystawiam i odstawiam do wystudzenia

Smaczne Zdrowe
DOMOWY SOK MALINOWY, BEZ DODATKU CUKRU 258

palnik i doprowadzamy do wrzenia. Gorący rozlewamy do przygotowanych wcześniej słoiczków (butelek), od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy mamy chłodne miejsce, takie dobrze zamknięte słoiki (z wklęsłymi nakrętkami) możemy (osobiście nie testowałam) odstawić bez pasteryzacji. Ja jednak nie ryzykowałam. Swoje słoiki wstawiłam do dużego garnka, wlałam do niego wodę do ok.1/2-2/3 wysokości słoików  i doprowadziłam całość(...)wrzenia. Gotowałam ok.20 minut. pod przykryciem. Po tym czasie słoiki wyjęłam i pozostawiłam do wystudzenia, a następnie odstawiłam do spiżarni. Mój soczek oczywiście już po degustacji - wyszedł przepyszny, bardzo aromatyczny, wprost cudny w smaku. Będzie jak znalazł na jesienno-zimowe przeziębienia. Słodkich pestek żal mi było wyrzucić, więc zapakowałam je do mniejszych słoiczków i również spasteryzowałam. Soczek będzie dla dzieci

Smaczne Zdrowe
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 113

też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli   Dodatkowo do każdego słoika: 2 ząbki czosnku korona kopru kawałek korzenia chrzanu 2 -3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki gorczycę Ogórki dokładnie umyć,zalać zimną wodą by się pomoczyły ok 2godz.Naszykowa(...)czyste słoiki,na dno każdego wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i resztę wymienionych składników.Napełnić ogórkami,dosyć ściśle i zalać zagotowaną zalewą. Tak przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka obłożonego ściereczką i napełnić ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok 3-5 min od zagotowania wody.Po tym czasie wyjąć je z wody,sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone

Niespełnione zdolności kulinarne
Buraczki w zalewie octowej - babciny przepis 162

buraczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka) zalewa     1 szklanka octu  1 1/2 szklanki cukru  1 litr wody  2 cebule średnie  do słoika   kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego  listek laurowy  łyżeczkę kminku    SPOSÓB WYKONANIA : Buraczki myjemy, odcinamy końcówki, liście. Gotujemy do miękkości, po wystudzeniu(...)obieramy ze skórki. Większe buraczki kroimy na mniejsze części. Zagotujemy naszą zalewę, cebule kroimy na pół i wszytko chwilę zagotujemy. Obrane buraczki układamy do wymytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren pieprzu, ziela, listek laurowy oraz łyżkę kminku. Zalewamy zalewą. Podgotowaną cebulę z zalewy kroimy na szersze paski i po kawałeczku dodajemy do każdego słoika. Zakręcamy

Basia w kuchni
Śliwki Węgierki w Zalewie Octowej i Ocet Śliwkowy 165

chciałam uzyskać mocno octowej. Bo przecież, nie trzeba ich niańczyć przez 96 godzin :) Do czego takie śliwki są dobre? Do mięs, do śledzi, do widelca, czyli wyżerać prosto ze słoika też można :)  Składniki: 1 kg śliwek węgierek 275 ml octu 10% (1/2 i 1/4 szklanki) 250 ml wody 3 laski cynamonu 20 goździków 500 g cukru Wykonanie: Wszystkie składniki(...)kolejne 48 h. Po tym czasie ponownie odcedziłam śliwki, zostawiając w zalewie laski cynamonu i goździki, doprowadziłam zalewę do wrzenia, a w międzyczasie powkładałam odcedzone śliwki do wyparzonych wcześniej słoików, zalałam je gorącą zalewą (tu już bez lasek i goździków), słoiki zakręciłam (czyt. zakręcił mi mój syn, bo ja nie mam tyle siły), wstawiłam do dużego garnka, którego dno wyłożyłam

Blondynka Gotuje
Ćwikła z chrzanem na zimę 222

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe buraczki z chrzanem w słoikach. Buraczki według tego przepisu robię już od wielu lat. Zawsze wychodzą bardzo smaczne. Zapas słoików z ćwikłą znika ze spiżarni w mgnieniu oka. Zawsze wykorzystuję je jako dodatek do drugiego dania. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI : 5 kg buraków ćwikłowych 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki startego świeżego chrzanu(...)godzin w chłodne miejsce. 3. Z podanych składników gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. Zalewę przecedzam przez sitko i dodaję do buraków. Mieszam.  4. Buraczki nakładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Do przygotowania ćwikły wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy  Jamar . Ocet ten doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Nadał

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wałówka. Instrukcja obsługi.Część pierwsza. Nie ostatnia. 149

Przyjeżdżamy z pustymi walizkami. Zjeżdżamy z wypełnionymi po brzegi. 3 książki na krzyż. Butelki. Słoiki. W okolicy połowy grudnia po wałówkach listopadowych już ani śladu. Szczęśliwi Ci ,którzy zjechali do domów na Mikołaja by odebrać porcję dobroci ( i prezenty) Czas zbierać szkło z mieszkania, pakować do walizki i zbierać się do domów rodzinnych. Słoiki same się z domu nie zabiorą(...)Butelki też. I chociaż moja wałówka z domu się nieco różni. Bo z obiadów ewentualnie słoik bigosu biorę. Za to torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania

Fiolka w kuchni
Pomarańcze zatopione w rumie. Podarunek na dzień chłopaka. Pomarańcze i serce na dłoni. 147

obarczony jest ryzykiem  upojenia alkoholowego lub zakochania się! Należy zachować wszelkie zasady ostrożności, wstrzymać się z podjadaniem podczas przygotowania przepisu oraz uważnie wybierać wybranka do podarowania słoiczka. Składniki: słoiki kilka pomarańczy ( średnio 2 na słoik) rum goździki/laski cynamonu Wykonanie: 1.Pomarańcze sparz i solidnie wyczyść szczoteczką *najlepiej zdobyć ekologiczne* 2.Pokrojone plastry pomarańczy wsadź do słoika. 3.Zalej rumem (możesz(...)dodać goździki bądź korę cynamonu) i zakręć szczelnie. 4.Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez 2-3 tygodnie. 5. Próbuj! Albo pakuj słoik i podaruj jako prezent chłopakowi (wraz z sercem na dłoni) . Przetestowałam rok temu. Zrobiłam. Opakowałam. Podarowałam. ... A teraz On testuje wszelkie umieszczane tutaj potrawy ;) (za 2 tygodnie dzień chłopaka! Idealny termin by zatopić pomarańcze w alkoholu

Fiolka w kuchni
Ogórki kwaszone po kozacku. 166

więc po kozacku, do dzieła. SKŁADNIKI na zalewę: 4 szklanki wody 1 szklanka octu niepełna szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej, niejodowanej 5 łyżek musztardy Składniki na 6 słoików (0,7-0,9 litra) 4-6 łyżeczek ziaren gorczycy 12-16 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 18 ząbki czosnku przecięte na pół 12 gałęzi kopru (z kwiatostanem-podsuszone(...)lepsze) 1 marchewka (pokrojona w kostkę) 1/2 papryki (pokrojona w kostkę) małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela angielskiego i gorczycy. 2. W garnku gotuj przez 5 minut zalewę z wody, octu, cukru, soli i musztardy. 3. Do czystych słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Domowa frużelina truskawkowa czyli prosty sposób na pyszne gofry zimą 182

Domowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę.     Kto z was lubi gofry?   Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki..   Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów.   Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu.   Wszystko zamknięte w dużym(...)słoiku.   Frużelina jest bezglutenowa, do jej posłodzenia użyłam cukru trzcinowego.   Dla bardziej wymagających i z pojemniejszym portfelem polecam ksylitol.   Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów z bloga, dołącz do Nas na Facebook'u TUTAJ.   Składniki:   1 kg truskawek,   0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego,   2-3 łyżki soku z cytryny   1 łyżka

IzaGotuje
Ogórki kiszone 128

przepisów na ogórki kiszone. Ale ten przepis jest najlepszy wypróbujcie sami Składniki - ogórki - chrzan - koper - liście winogrona + młode pędy winorośli - czosnek - woda - sól  Sposób przygotowania 1. - Do każdego słoika dać dużo kopru po dwa  liście winogrona starać się wybierać młode liście  Można też dać młode pędy winorośli , gruby kawałek chrzanu ,dodać duży ząbek czosnku  Ogórki ciasno(...)ułożyć do kiszenia wybierać małe ogórki 2. Zagotować wodę na każdy litr wody daję  1 czubatą łyżkę soli Dobrze wymieszać sól  Zalać gorącą zalewą ogórki i zakręcić słoiki  wynieść słoiki do spiżarki nie trzymać w ciepłym  i słonecznym miejscu  Ogórki powoli kisną i są bardziej smaczne  Nawet wiosną gdy się otwiera słoik woda

W królestwie smaków Beaty