szkl. soli kamiennej ZALEWA - 4 szkl. cukru zwykłego 4 szkl. octu spirytusowego 10 % 6 szkl. wody DODATKOWO - 2 duże marchwie do każdego słoika - po 2 albo 3 ziarenka ziela angielskiego po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej sposób przygotowania : ogórki - gruntowe, umyć i osuszyć(...)zalać pokrojone ogórki - przemieszać dokładnie i zostawić na godzinę . Po tym czasie odcedzić je na sicie. Marchewki oskrobać i poszatkować . Do każdego wymytego i wyparzonego słoika nałożyć po 2-3 ziarenka ziela i pieprzu ,wsypac gorczyce .Dolożyć po parę plasterków marchewki. Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odcedzone z solanki ogórki nałożyć do słoików, mniej
w mojej kuchniprzepis . SKŁADNIKI... ... 1,5 szkl.mąki ,0,5kostki masla,2 łyżki oleju,cukier waniliowy -ja bez cukru 4łyżki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,4 żółtk a .NADZIENIE. . .sloik jabłek ,kisiel -u mnie galaretka i prażony kokos...... WYKONANIE. ..żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodac masło,olej cukier waniliowy,mąkę wymieszana z proszkiem do pieczeniai wyrobić ciasto-u mnie mikserem(...)wszystko robiłam.Ciasto ponakłówac widelcem i podpiec 20 minut w 170 stopniach C......... NADZIENIE. .sloik jabłek lekko podgrzac i połączyc z kisielem -u mnie cytrynowa galaretka .Tak zrobiony farsz wyłożyc na podpieczone ciasto-ja posypałam jeszcze wiórkami prażonymi ..Na jabłka wyłożyc piane ubitą z 4 białek z 1 szkl.cukru ,który wsypujemy pod koniec ubijania piany...-ja dodałam wiórki prażone kokosa
w mojej kuchniPaprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki,kółka ,lub podłużnie -jak kto lubi., Krótko obgotować we wrzątku ok.1,5- 2 minuty. Do każdego słoika dać liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy (na jeden słoik) 2-3 ziele angielskie(...)Paprykę dość ciasno poukładać do słoików. Składniki na zalewę zagotować Zalewa : 1,5 szkl. octu 10% 6 1/2 szkl. wody 2 płaskie łyżki soli 5 łyżek cukru lub 4 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki bazylii 2 łyżeczki estragonu pół łyżeczki carry 2 łyżeczki kardamonu mielonego, Gotową zalewa zalać
w mojej kuchnidarły... ŚLEDZIE. Ale nie byle jakie! Nie jakieś tam koreczki czy inne filety w sałatce. Nie, nie. Nam się zamarzyły niezwykłe-zwykłe śledzie w cebulce, solone, podawane w prymitywnym słoiku (który zresztą stłukłyśmy na koniec zwalając winę na mężczyzn). Takie, które im dłużej postoją, tym są lepsze. O ile postoją... A do nich nic nadzwyczajnego a jednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną paprykę. Mieszamy z oliwą i przyprawami. "Włala"! :) I jak to u nas było z tymi śledziami (za którymi wszyscy szaleją)... Zrobiłyśmy 3 duże słoiki ("przezorny zawsze ubezpieczony" - wiedziałyśmy, że inaczej nie spróbujemy ich takich, jakie być powinny, bo "strzelą" tak szybko). Stały sobie w lodówce i zawartość szkła uciekała w oczach. Z dnia
Wypisz Wymalujdalej, można gotować przez kilka dni rozkładając sobie np dziennie po 3-4 godziny. Powidła muszą być odparowane z wody. by były dość gęste. Powidła przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki gotować w garnku wyłożonym bawełnianą szmatką z wodą sięgającą do połowy słoików. Gotować ok. 30 minut. Gorące słoiki wyłożyć na blat do ostygnięcia
Garnkowe fanaberietworzę własny przepis na ten chlebodajny twór. Czego będziemy potrzebować? -cierpliwości -6 dni czasu -mąka żytnia TYP 720 -ciepła przegotowana woda; temperatura około 39-42 stopnie -szklane naczynie np. słoik -drewniana łyżka W pierwszych krokach musicie ustalić plan działania. Podzielić dobę na takie części, by rano móc np. mieszać zakwas, a wieczorem, dosypać do niego mąki. Mój plan działania jest(...)stawiamy go w miejscu bez przeciągu, o stałej temperaturze, nie niższej niż 18 stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego
BaRepasogrodzie Rodziców, natchniona blogiem Klaudyny (dziękuję), zbierałam, przebierałam (w poszukiwaniu mieszkających wśród płatków skorków), mieszałam i długo, długo czekałam... Po kilku tygodniach nadszedł czas na wyciśnięcie esencji zebranej w słoikach. Wszystko po to, aby zamknąć róże w butelce i cieszyć się jej wspaniałym aromatem i kojącymi właściwościami. Tonik różany (oryginalny przepis wraz z artykułem znajdziecie tutaj ) a tutaj moja(...)jeden 35l worek na śmieci;)) łyżeczka gliceryny Nieproszonych gości oddzieliłam od świeżo zebranych różanych płatków, które mocno ubijając umieściłam w dużym słoju i zalałam mieszaniną wody z octem. Odstawiłam słoik na okienny parapet i przez około 2 tygodnie, mieszałam, potrząsałam słoikiem, od nowa ubijałam płatki itp. Gdy płyn zabarwił się na rubinowy kolor a po otwarciu słoika zamiast drażniącego zapachu
Zapiski Młodej Żonymnie wszyscy je lubią, z czego wynika duża ich ilość w potrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz
Passions hobbies lifekonsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką. Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem
kulinarnyJakonsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką. Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem
kulinarnyJadziałki? i w magazynie "sól i pieprz" nr 5/2012 znalazłam przepis na pomidory w zalewie. Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na około 400 - 500 ml słoiki: 1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe) 12 listków bazylii ok 10 papryczek chili (u mnie zielone) Składniki na marynatę: 1/2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki(...)wodą. Przełożyć do garnka. Wlać ocet, wsypać sól, wlać wodę, oraz dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte
Bon Appetit Małgorzatypodstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem . Składniki: 3-4 kg drobnych ogórków Zalewa: 3 litry wody 1/2 litra octu (10%) 2 szklanki cukru 5 łyżek soli Do każdego słoika wkładamy: kawałek korzenia chrzanu liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego gorczyca ząbek czosnku plasterek cebuli kilka plasterków marchewki koper Sposób przygotowania: 1. Zalewę zagotowujemy i studzimy. 2. Ogórki dokładnie myjemy(...)wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy. 4. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut od zagotowania. Z podanej porcji wyszło mi 13 słoików (większość 0,7l i kilka 0,9l). Smacznego
Kuchnia domowa Aniblogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam. Składniki: kalafior Zalewa (proporcje na 1 litr wody): 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej + do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść(...)laurowy Sposób przygotowania: 1. Umyć kalafior, podzielić na mniejsze różyczki. 2. Do słoików włożyć łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i kalafior. 3. Wodę zagotować, dodać sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki. Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można
Kuchnia domowa Aniogórków 9 szklanek wody 0,5 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy: 3-4 plasterki marchewki 0,5 łyżeczki gorczycy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki(...)kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku. 2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno. 3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniNajlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było. składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg) 1 kg ogórków - lubię drobne pęk kopru 1/2 główki czosnku - obrane kawałek laski chrzanu - obrany i pokrojony sól niejodowana - 2 łyżki na litr wody opcjonalnie liście chrzanu(...)wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień. słoiki Ogórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan i czosnek
Stare Gary