mandolinie . Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, zalewamy wodą do przykrycia. Mieszamy i obciążamy, ja kładę okrągłą deskę drewnianą lub duży talerz, a na wierzch stawiam słoik/słoiki z wodą. Odstawiamy na około godzinę. W czasie kiedy kapusta się maceruje przygotowujemy pastę kimchi . Zagotowujemy 200 ml wody razem z mąką ryżową, cały(...)Namoczona kapustę odsączamy dokładnie z solanki, dodajemy pastę kimchi, rzodkiew, marchewkę, głąb z kapusty, cebulę i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy do dużego słoja lub kamionki. Obciążamy (talerzykiem i słoikiem z wodą lub wyparzonym płaskim kamieniem), przykrywamy i zostawiamy na około 3 – 5 dni w temperaturze pokojowej. Podczas kiszenia pilnujemy, aby kiszonka zalana była płynem. W trakcie próbujemy, jeżeli
Tajemnice Smakupieczołowicie hodowane sadzonki , zostały sponiewierane przez majowe mrozy.. Cóż, zanim doszły do siebie, niestety była już końcówka sierpnia więc nie ma wiwatów. Jednak udało mi się zrobić kilka słoików, magicznego przecieru, który ma w składzie tylko dwa słowa : pomidory, sól. Smakuje wyśmienicie zawiera 100% pomidorów, a nie 30% jak sklepowe i żadnych zagęszczaczy. Naprawdę, ostatnio to już producenci(...)garnka. Dopraw solą, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu około 2-3 godzin, aż przecier odparuje nadmiar soku i zgęstnieje. Tak otrzymany koncentrat pomidorowy, gorący, przelej do wyparzonych słoików. Zakręć, odstaw do góry nogami. Drugiego dnia pasteryzuj około 30 minut od zagotowania lub w piekarniku w temperaturze 100 C. To wystarcza ,żeby stał na półce w komórce nawet kilka
Ogrodnik w podróżyMalutkie pomidorki koktajlowe z cukinią, cebulą, czosnkiem, papryką w zalewie z oliwy i octu. Na zimę jak znalazł. Smaki lata zamknięte w słoiku. zalewa: 2 i 1/2 szklanki wody 125 ml octu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka gorczycy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 2 ziela angielskie 1 liść laurowy warzywa: 1 cukinia 2 papryki zielone(...)piórka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól, cukier, wodę, ocet, olej. Zalewę zagotowuję i gotuję dwie minuty. Pomidory, plastry cukinii, kawałki papryki, czosnek przekładam do słoiczków. Wlewam zalewę. Słoiki zamykam. Do garnka wlewam wody tak żeby zakryła 1/2 wysokości słoików i gotuję około pięć minut. Po wyjęciu z garnka jeszcze gorące odkładam do góry dnem
wesoła kuchniakiszenia staram się wybierać ogórki podłużne ( nie pękate ) i nie za duże. Wykorzystuję je przeważnie jako dodatek do obiadu i składnik do sałatek. Polecam :) Składniki ( na 10 słoików o poj 0,9 litra ) - 5 kg ogórków gruntowych - 2-3 marchewki - koper - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - gorczyca Zalewa - 5 litrów wody - 7 łyżek soli kamiennej - 8 łyżek cukru(...)jeden koło drugiego umyte i osuszone ogórki. Przygotowuję zalewę : Zagotowuję wodę z solą i cukrem. Do lekko przestudzonej dodaję ocet. Mieszam i zalewam ogórki w słojach do pełna. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Po tym czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na przetwory z ogórków
Kuchnia z widokiem na ogródzaczną się rozpadać (zaczną strzelać – to normalne :)). Co jakiś czas należy ją mieszać. Gdy będzie gęsta (trwa to ok. pół godziny), przelewamy ją (póki jest gorąca) do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem (jeśli mamy wecki – nie odwracamy). Nakrywamy kocem i zostawiamy do wystygnięcia. Do zrobienia domowej żurawiny przyda się wysoka patelnia. Użyłam patelni Vikos od Ambition(...)Żurawinę możemy przechowywać 2-3 tygodnie lub kilka miesięcy jeśli zapasteryzujemy słoiki. Musujące kule do kąpieli Co podarować osobie, która lubi o siebie dbać? Z jadalnych składników można zrobić nietuzinkowy prezent – musujące kule do kąpieli . Same kule oczywiście jadalne nie są, ale świetnie nadają się do nawilżania ciała i aromaterapii. Do wykonania 12 kul potrzebujemy: 500 g sody oczyszczonej
Poezja smakuNiezbędny w przeziębieniu i rozgrzewający sok malinowy. O tym rarytasie marzy każdy, kto uwielbia te słodkie owoce. Tutaj znajdziecie przepis na bardzo prosty sok malinowy. Składniki: Maliny Słoiki Woda Cukier Dodatkowo: Garnek Ściereczka Przygotowanie: Płuczemy maliny, wsypujemy maliny do słoiczka. Zasypujemy cukrem, tak na oko, żeby maliny z wierzchu były nim przykryte. Następnie zagotowujemy wodę, zalewamy(...)słoiki i zakręcamy wieczka. Następnie do garnka wlewamy wodę, tyle, aby po włożeniu słoiczków sięgała do 3/4 ich wysokości. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, aby słoiczki nie obijały się o dno i nie popękały. Słoiczki gotujemy przez 40 minut. Następnie wyciągamy je i stawiamy do góry dnem. Wszystkie słoiki zostawiamy w ten sposób do ostygnięcia. Sposób jest bardzo prosty
Jak u mamygniazda, kroimy jabłka w średnie plastry. Na spód garnka wlewamy odrobinę wody, kwaśne jabłka przesypujemy cukrem. Jeśli jabłka są słodkie nie przesadzamy z ilością cukru. Upróżone jabłka przerzucamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 40 minut. Później wyjmujemy słoiki z garnka i odwracamy do góry dnem. Czekamy do ostygnięcia i wynosimy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Smacznego
Jak u mamywww.tarkaimiarka.pl/ ciasto: 2 jajka 3/4 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 1 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody słoik dżemu z czarnej porzeczki* ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki* 100 g czekolady deserowej 2 łyżki słodkiej śmietanki * słoik o poj. 250 ml Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą
Kolorowa kuchnia Elkispirytusu Przygotowanie: Korzeń imbiru otrzeć ze skórki (łyżeczką chyba najłatwiej) Oczyszczony korzeń zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a z powstałego imbirowego miąższu dobrze wycisnąć do słoika sok. Sok z cytryn oraz miód również dodać do słoika. Całość wymieszać i odstawić na 48h do lodówki. Po 48h w słoiku są widoczne 3 warstwy, do butelki większej niż
Mechanik w kuchnimąki pszennej 170 g cukru 2 łyżki kakao 1 przyprawa do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 jaja 1/2 szklanki mleka 2 słoiki powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju galaretka pomarańczowa Instructions Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół słoika powideł śliwkowych(...)koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do suchego patyczka. xxx W rondlu podgrzej 1,5 słoika powideł śliwkowych z galaretka. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasta, odkrój górkę. Przekrój ciasto na dwa blaty. Kiedy masa śliwkowa zgęstnieje przełóż ją piernikowe blaty
Rusty Forkpokryte warstwą wosku. Po umyciu obrać cytrusy cienko ze skórki tak, aby nie pozostała na niej biała część. Tak obraną skórkę wrzucić do słoika 1 litrowego. Następnie wycisamy sok z pomarańczy i zalewamy skórkę. Całość należy posłodzić cukrem i miodem oraz zalać wódką. Słój szczelnie zakręcić i odstawić(...)słoja 6. Dodać 5 łyżeczek miodu 7. Dodać 5 łyżeczek cukru 8. Dodać sok z 2 pomarańczy 9. Całość zalać 0,5 l wódki 40% 10. Szczelnie zakręcić słoik i odstawić na 2 tygodnie 11. Odcedzić skórkę za pomocą durszlaka 12. Test smaku 13. Dosłodzić 2 łyżeczkami miodu w razie potrzeby 14. Miód dokładnie wymieszać 15. Zakręcić szczelnie słoik
KuchniaWeDwoje.plmatyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjas 2 małe, czerwone cebule olej do smażenia mąka do panierowania zalewa 0,5 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki(...)piórka i przelać wrzącą wodą. Do rondelka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz kolorowy pieprz. Całość gotować kilka minut. Zalewę ostudzić. Do słoików nakładać naprzemiennie usmażone kawałki śledzia oraz czerwoną cebulkę. Na sam koniec, całość zalać słodką zalewą. Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przygotowaniu. Panierowanie
Ugotowaćherbaty (moim zdaniem nie trzeba już słodzić:) ), jak i jako dodatek do np sernika, który już też przygotowałam - na co czekać :) Składniki: 1 duża cytryna cukier słoik ;) Przygotowanie: cytrynę dokładnie sparzyć - skórę wyszorować pokroić w plastry do wyparzonego słoika wkładam po 3 plasterki cytryny i zasypuję ok 3-4 łyżkami cukru i tak dopóki(...)zabraknie nam miejsca w słoiku zakręcamy i odkładamy do lodówki, aż cytryny nie puszczą soków Na zdrowie
Gotowanie z pasjąłyżek wody od kiszonych ogórków, jako starter, by szybciej się kisiły (nie jest to konieczne) Buraki dokładnie umyć, cienko obrać a następnie pokroić w dość grube plastry. Układać w słoikach lub kamiennym garnku warstwami, przesypując liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kulkami pieprzu, pokrojonym na mniejsze kawałki czosnkiem, wiórkami chrzanu (gdy dodajemy). W gorącej wodzie rozmieszać gruboziarnistą sól, odstawić do lekkiego przestudzenia(...)wlać 1-2 łyżeczki wody od kiszonych ogórków (wówczas zakwas ukisi się zdecydowanie szybciej), ale nie jest to konieczne. Ja zalewam moje buraki jeszcze ciepłą (nie gorącą wodą), przykrywam słoiki i odstawiam w dość ciepłe miejsce na ok.5-7 dni. Część słoików miałam tylko przykrytą nakrętką bez zakręcania, część miałam zakręconą mocno. W tych nie zakręconych zbierała się jakby lekka piana
Smaczne Zdrowejest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku grudnia, zagotować w słoikach i tylko wyjąć w odpowiednim momencie (sprawdzone). Barszczyk jest postny - wigilijny, na bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso(...)chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia do barszczyku dodać łyżkę octu (by zachować piękny kolor) oraz majeranek. Jeżeli natomiast barszczyk ma zostać zagotowany w słoikach, majeranek dodajemy dopiero po wyciągnięciu go ze słoika. Zagotować barszczyk czerwony. Wyłączyć. Barszczyk podajemy bez buraków - należy przecedzić zupę przez sito z grubymi oczkami, tak by nie zgubić majeranku
Poezja Smaków - blog kulinarny